Skocz do zawartości
IGNORED

diody świecące pod wpływem basu

kamil6611

Rekomendowane odpowiedzi

chciałbym użyć tego schematu ( służy on do świecenia diód pod wpływem basu ) czy mógłby mi ktoś objaśnić ten schemat ? wiem tylko tyle że diode prostowniczą 1N4007 mógłbym kupić ale co z resztą , gdzie nabyć te częsci jak się one nazywają (proszę o konkretne nazwy) ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>czy mógłby mi ktoś objaśnić ten schemat ?

Dioda 1n4007 stanowi prostownik jednopołówkowy, rezystor z diodą zenera stanowią stabilizator parametryczny, jego napięcie wyjściowe jest ograniczone do wartości napięcia Zenera zastosowanej diody. Rezystor w tym układzie ustala maksymalny prąd, który może popłynąć przez diode Zenera. Dioda LED, dioda świecąca, ona świeci.

Po pierwsze w większości muzyki (pomijam klasykę i podobne) tonów niskich jest znacznie więcej niż średnich wysokich.

Wystarczy obejżeć widmo częstotliwości utworu i widać znacznie większe amplitudy.

Po drugie zwykła dioda prostownicza lepjej sobie radzi z prostowaniem a więc i "przepuszczeniem" prądu dla wolnych przebiegów.

która z tych diód będzie dobra do tego schematu ? czy można zastosować każdą z nich ?

DIODA ZENERA 0. 4W 3. 3V

DIODA ZENERA 0. 5W 3. 3V

DIODA ZENERA 1. 3W 3. 3V

DIODA ZENERA 0. 4W 3. 6V

DIODA ZENERA 0.5W 3.6V

DIODA ZENERA 0. 4W 3. 9V

DIODA ZENERA 1. 3W 3. 9V

Ten prostokąt z tego co zrozumiałem to rezystor są różne rodzaje rezystorów z której kategori będą odpowiednie do tego schematu ?

0.6W

0.25w

10w

1w

2w

5w

drabinki oporowe

SMD

Kamil, daj spokój, nikomu tu nie będzie się chciało tłumaczyć Ci wszystkiego od podstaw, poczytaj sobie jakąkolwiek książkę o podstawach elektrotechniki.

ciąg dalszy tematu ->

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.