Skocz do zawartości
IGNORED

Oceńcie mój projekt.

ghost666

Rekomendowane odpowiedzi

W skrócie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Schemacik jest kompilacją wzmacniacza z Headwize (generalna idea i topologia) oraz jakiegoś, bardzo podobnego, znalezionego w sieci schematu (źródła prądowe w bazach Q1 i Q2 oraz układ wyjściowy).

Pewne elementy układu wejściowego ulegną może zmianie, ze względu na to że chce ładnie dobrać pasmo, coś w stylu 10..30k +/- 0.1dB :).

A tranzystory końcowe być może wymienie na parke MJE340 / MJE350.

Zasilanie to +/-15V, stabilizowane.

Płytke może mi sie uda zrobić jednowarstwową, wiec może wyjść całkiem tani wzmacniaczyk do słuchawek.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/38710-oce%C5%84cie-m%C3%B3j-projekt/

Bardzo podobny do :

Ukryta Zawartość

Tego zrobiłem bo był/jest prosty :-) i daje wielką frajdę ze słuchania. Polecam zasilanie niestabilizowane ale bardzo dobrze odfiltrowane. U siebie wywaliłem również konda z wejścia. R5 nie ma chyba sensu dawać mniejszego niż 1k. Przy 32om słuchawkach trudno wytrzymać z potkiem na godzinie 11tej....

Polecam.

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

ahaja, 25 Gru 2007, 23:14

>Bardzo podobny do :

Ukryta Zawartość

>Tego zrobiłem bo był/jest prosty :-) i daje wielką frajdę ze słuchania. Polecam zasilanie

>niestabilizowane ale bardzo dobrze odfiltrowane. U siebie wywaliłem również konda z wejścia. R5 nie

>ma chyba sensu dawać mniejszego niż 1k. Przy 32om słuchawkach trudno wytrzymać z potkiem na godzinie

>11tej....

>Polecam.

No bo to jest właśnie główne źródło inspiracji - dodałem tylko źródla prądowe zamiast tych oporków 6k8 czy jakoś tak. Nie wiem czy to cokolwiek zmieni, czy nie, ale napewno nie pogorszy (mam nadzieje).

Podłączone będą do tego słuchawki różne - od zwykłych 32om poprzez jakies 600om aż do 2kom, dlatego chce mieć duże wzmocnienie. Potencjometr jest od tego aby nim kręcić w koncu.

Układ z linka zrealizowałem już dawno, teraz chce potestować w wersji troszeczke ulepszonej :).

Ukryta Zawartość

Wart uwagi bezapelacyjnie.

Tutaj była moja pcb:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Jak pisałem ogromny postęp jakościowy nastąpił jak wywaliłem stabilizację i dodałem jeszcze kondów do filtracji - razem 40000uF na kanał (10x2200u plus 4x4700uF) - koszt żaden . Radzi sobie z każdymi słuchawkami. Kiedyś zabierałem się jeszcze za zrobienie filtra pasywnego na wyjsciu ala 'tangensoft' ...ale zabrakło chęci :-). Poszperaj u niego na stronie.

Ukryta Zawartość

Spokojnie, w mojej poprzedniej wersjii tegoż Headampa było koło 10000uF, teraz będzie napewno nie mniej :). Plus rozproszone pojemności 100n absolutnie wszędzie - ah ta mikrodynamika ;).

A co sądzisz o czymś takim, dodatkowo:

Ukryta Zawartość

?

Ukryta Zawartość

"A co sądzisz o ...." - :-).

Duże pojemności w filtracji dobrze bypassować mniejszymi od spodu pcb. Małe 100n smd dają zawsze 1-2mm od nózek opampów .... chyba ze można bliżej.

K

O odsprzęganiu to ja wiem, nie martw się - ja się pytam tylko o rozwiązania układowe, etc. O SMD myślałem, ale stwierdziłem że mi sie nie chce ich lutować, 100n na nóżkach, blisko OP-AMPa spełnia równie dobrze swoją role, a na płytce mam sporo miejsca.

Odsprzęganie 100n lub podobne: najlepiej działa jak najblizej nóżek .... potem już coraz słabiej. Np

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - bardzo polecam.

U mnie zasilanie na 1 kanał wygląda tak: trafo > podwójne mostki z małymi kondami > 4x4700uF > na pcb wzmaka 10x2200uF. Do tego kilka dławików. W porównaniu do stabilizacji: więęęęcej powietrza, lepsza kontrola w dolnym zakresie, swoboda, lepsza czytelność planów stereo :-).

Ukryta Zawartość

Hm... CZyli warto by pomęczyć zasilanie - jakich stabilizatorów używaleś? 7815, LM317 czy może coś bardziej, jak to sie mówi, zaawansowanego? : >

Ja planuje zasilanie dać zupełnie zupełnie osobno od płytki wzmacniacza, stad duże pole do eksperymentów. Na płytce wzmacniacza umieszcze tylko jakies 1000uf+odsprzeganie w postaci rzeczonych kondków 100n, zreszta - widać to wszystko dokładnie na schemacie : ).

Skoro schemat jest okej i nie wymaga przeróbek, to teraz pora zabrać się za projekt płytki. Jakieś ostatnie słowo na droge? Przymierzałem się do tego pcb juz kilka razy, ale nie wiem... chyba nie mam koncepcji - szczególnie na mase - gwiazda? drzewo? ground plane? Próbowałeś różnych rozwiązań tego typu? Niekoniecznie w tej aplikacji. Ja próbowałem w sumie zawsze wylewki masy, ale mam straszną ochote zaeksperymentować...

Masa - zerknij na pcb z linka który podałem - masa bardzo krótka , szeroka od strony zasilania (bottom) . Top to oblewka podpięta tylko w punkcie GND - ekran - kompletna cisza. Dałem baterię kondów na pcb bo ważne by szybko odpowiadały na zapotrzebowanie i jednocześnie filtrowały jak najblizej układu. Wszelkie 'odkłócacze' dałem pod spodem pcb na nózkach. Ważne by ścieżki były krótkie .... a niekoniecznie musi być ładne :-).

Stabilizację miałem na lm317/337 z Nationala z tranami .... poległo przy tej opcji :-).

>ahaja, 26 Gru 2007, 12:35

Mi się udało to wszystko pomieścić na jednej warstwie i nie chciałbym używać do tego warstwy TOP, przynajmniej póki nie oddaje tego do zakładu. Mase zrobiłem jednak w formie wylewki, zobaczymy, mam nadzieje że nie będzie tak straszliwie strasznie ;).

Co do baterii kondów na płytce i szybkości ich zadziałania, to cóż... n/c. Szybka odpowiedź będzie szybka nawet po 10 metrach kabla, bo po pierwsze - prąd leci z prędkością koło 300 000 000 m/s, a po drugie opóźnienie wynikające ze stałej RC układu będzie znikome, bo opór kabla o długości o której myśle w układzue

Co sądzicie o takiej płytce:

Ukryta Zawartość

Starałem się pamiętać o wszystkich detalach, jakich mnie uczono na temat prowadzenia ścieżek, mam nadzieje że o niczym nie zapomniałem. Jakby co - prosze o wskazówki.

PeeS. Przepraszam że bez opisu, ale wtedy byłoby zupełnie nieczytelne, a teraz i tak widać co do czego.

Ukryta Zawartość

Oprocz powyzszych sugesti opa134 mozesz zastapic lme47910 albo opa627 biased do klasy A, bd139/40 mozna zastapic ksa1220/ksc2690 plus jak najcichszy zsilacz. Moze byc na lm317/337 albo nieco lepiej lt1085/lm350 (3A) z gyratorem. Kondensatory w NFB moga okazac sie zbedne.

kwierzyk, właśnie o nichmyślałem, nie wiem czy wyżej nie napisałem nawet ;). Wzmacniacz wchodzi każdy, pojedyńczy o standardowych wyprowadzeniach - czyli AD797 też.

vik, dzieki za propozycje jeszcze innych tranów - też stestuje, albo chociażby przeglądne ich karty katalogowe w poszukiwaniu najlepszego :). Kondensatory z NFB też bym chętnie wywalił, myśle o tym bardzo mocno, bo w sumie to i tak zwarcie dla dźwieku, a stałego nie bedzie bo jest kondensator blokujący... a jakby sie pojawiło, to zawsze moge dolutować rezystor od dołu i wyregulować offset OP-AMPa do zera, prawda?

Co do zasilacza to jeszcze nie mam dokładnego pomysłu, musze przetrząsnać szafke z częściami ;).

PeeS. Czy ktoś by był chętny na laminaty do tego, jakbym zamawiał?

>Panie senicz !!!

Przecież kolega ghost666 wyraźnie napisał, że układ jest kompilacją dwóch innych projektów, a on to "poskładał"

w jedno. A więc jest to w pewnym stopniu jego projekt i daj mu spokój.

Weź się za robotę, a nie ciągłe ocenianie innych.

kwierzyk, powyżej ahaja podsunął mi swój pomysł na zasilanie - duża bateria kondensatorów i brak jakiegokolwiek stabilizowania. Ja jednak optuje za stabilizacją i teraz bede przetrząsał karton w poszukiwaniu parki jakichś stabilizatorów, najlepiej coś ze stajni lineara, albo męczył się i przypominał sobie wszystkie kruczki aplikacji LM317 ;>. Pewnie skonczy sie na tym drugim.

bardini, nie przejmuj sie, ja sie nim i jego komentarzami nie przejąłem. Wiesz, jest takie powiedzenie - psi szczekają, karawana jedzie dalej.

Dość ciekawe rozwiązanie :)

bodo_z ostatnio zaprezentował PCB pod jakiś zasilacz na tranzystorach i opampach - konkretnie w tym wątku:

Ukryta Zawartość

może warto spróbować ?:)

Ukryta Zawartość

Hm... Zasilanie to będzie skomplikowana kwestia coś czuje, bo w sumie jedyne miejsce gdzie moge coś pogrzebać i zrobić coś ciekawego ; ). Nie mam, póki co, naprawde żadnego na nie pomysłu, oprócz tego ze stabilizatorami Lineara - skonczy sie tak że najpierw zrobie wzmacniacz, a potem będe dobierał zasilanie.

Płytka już zaprojektowana - wyglądać będzie mniej więcej tak:

Ukryta Zawartość

Kondensatory wchodzą i duże i małe - w rastrze 5.08mm i 2.54mm, a podejrzewam że i 3.5mm też wejdą w jakieś otworki. Kondensatory w NFB usunąłem, jest ze wzmocnieniem stałoprądowym teraz. No i pytanie nasuwa się samo - czy to juz napewno wszystko? Bo jak tak, to bede po nowym roku robił płytki (sam, chociaż robiłem to może z raz w życiu).

Nikodem

Ukryta Zawartość

Patrzac na "dorobek" po mału dchodzę do wniosku, że stabilizacja napiecia w zasilaniu nie ma większego sensu.

Wystarczy dobre filtrowanie i bateria kondów. Może warto wytestować taką koncepcje (Krzychu to "lansuje") i jestem ciekawy opinii bo dużo kondów i tak zapewnia w miare stabilne zasilanie a pozbywamy się problemów z LM ....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.