Skocz do zawartości
IGNORED

Altusy

Gość S/M

Rekomendowane odpowiedzi

do rycha: dzięki za podpowiedź. Sklepy już znalazłem!

Altusów słuchałem przez ....naście lat, a Vienna Acoustics (Bach) miałem przez 4 lata. Porównywanie obu ... no cóż to chyba jakiś żart - no i dobrze, bo prowkuje to trochę ciekawych postów..A tak przy okazji to polecam Bachy - do 4kzł to jedne z najlepszych kolumn jakie słyszałem.

https://www.audiostereo.pl/topic/387-altusy/page/2/#findComment-7790
Gość Dystrybutor Tonsila

(Konto usunięte)

Witam szanownych Panów, pozwólcie że wtrącę się w tak interesujący temat jak ALTUS. Nie wiedzieć czemu ale nie miałem ich nigdy w życiu ale miałem bardzo dużo znajomych którzy owe kolumny posiadali. To co podobało mi sie w nich najbardziej to bardzo dużo i przyjemnego ciepła jakie się z nich wydobywało podczas palenia nimi w kominku. Mówie Wam jeśli ktos posiada Altusy w domu polecam je gorąco do tego typu na zimę tylko uważać trzeba na magnesy bo nie chcą sie dobrze palić i strzelają w kominku. I to tyle co mam do powiedzenia na temat tych jakże słynnych polskich paździerzakach. :))))))

https://www.audiostereo.pl/topic/387-altusy/page/2/#findComment-7286

Coś w tym jest, co mówi Pan Hiena. Był taki salon audio we Wrocławiu w Rynku (Zuber), w sali odsłuchowej stała sobie sofa. Kiwała się, więc podparli ją z jednej strony kolumną Cheops z Tonsila (czy jak się to nazywa). Drugą wywalili przed sklep pod tablicę ogłoszeniową. Facet ze sklepu stwierdził, że świetnie pełnią swoje funkcje :))))))

https://www.audiostereo.pl/topic/387-altusy/page/2/#findComment-5251
Gość zyzio do Mac

(Konto usunięte)

Stereofoniš bym tego nie nazwał, ale być może jest to "double mono"...

No ale już doć tych uwag na temat Altusów, jesli tobie się podobajš to jest ok i zdanie innych nie musi cię w ogóle interesować! Niech żyje muzyka, przyjemnego słuchania!

https://www.audiostereo.pl/topic/387-altusy/
Gość Arek do zyzia

(Konto usunięte)

szczyt marzen to był system: Altusy 140 plus "wieża" Diory ta z magnetofonem "szufladą", najmodniejsze nastawy - bas i wysokie do dechy, kontur ON, a jak ktoś miał jeszcze korektor, to nastawa w kształcie wanny (inna wdzięczna nawa to "na jaskółkę")

https://www.audiostereo.pl/topic/387-altusy/page/2/#findComment-2708

ja w tych czasach miałem Zodiaka, kolumny 25W z Tonsilu, gramofon Fonica, i kaseciaka Kasprzak (od ichniej miniwieży, wersja "export" z oryginalnym układem-scalakiem Dolby B) .... Technicsy i Pioneery z Pewexu i Baltony dla większości pozostawały przedmiotem westchnień ... dobra, starczy już tej prehistorii !!!

Wszystkim odwiedzającym to forum życzę Wesołych Świat, odpoczynku w rodzinnej atmosferze, pod choinka wspaniałych prezentów (najlepiej audiofilskich!!!) i wspaniałej zabawy sylwestrowej !!!

Arek

https://www.audiostereo.pl/topic/387-altusy/page/2/#findComment-2710

Ja słuchałem tych nowych Altusików u znajomego z pracy. A że niegdyś sam miałem Altusy (wprawdzie mniejsze bo bodajże 70/110 W) więc byłem faktycznie lekko skonsternowany tym co usłyszałem. Bas był faktycznie "inny" - nie rozpływa się już po pokoju urywając przy tym wystające fragmenty mebli... :-) Powiedziałbym, ze nabrał przyjemnego ciepła. Acz po podkręceniu wzmacniacza na połówkę, już przy regulatorach barwy na zero, bas był tak potężny jakby ktoś młotem walił w sufit. Niestety po podkręceniu wzmacniacza na 3/4 zaczął sie robić juz nieprzyjemny rezonans. Ale w porównaniu z poprzednikami duży +. Teraz góra - soprany jak dla mnie nie są aksamitne czy też jedwabiste lecz niezaprzeczalnym faktem jest, że nowe Altusy (a był to model 200) nie mają juz tego charakterystycznego cykania. Dla niektórych bedzie to zaleta, dla innych zmartwienie, bo nowe Altusy nie mają już tego klimatu swoich poprzedników. Jednakże jak dla mnie sopran, choć faktycznie inny, poprawiony, nadal nie jest tym czym powinien być. Jakiś taki szorstki i mało wyrazisty, mało naturalny będzie tu najlepszym określeniem. Ogólnie za sopran 3 z +. No i jednakże nadal najsłabsza część, średnica. Nadal sypka.... syp, syp, syp, sypie się grubszy piasek. Mówię grubszy, bo w stosunku do poprzedników jego ziarnistość się zwiększyła na +. Ale z ciekawości wziąłem na drugą wizytę u kolegi do przetestowania swoją płytkę - FGTH "Welcome to the pleasuredome", by zobaczyć jak to działa. No i się grubo rozczarowałem. Werbel chodził nie jak werbel a jak rozdzierana parciana plandeka lub jak kto woli werbel zalany 2-centymetrową taflą wody, z pod której jego prawdziwego dźwięku niestety juz nie uświadczysz... Średnica - gruby minus. Ogólnie rzecz ujmując, poprzedniki grały inaczej, nowe grają inaczej. Tonsil pomajstrował przy Altusach ale szczerze mówiąc zatrzymał się w pół drogi. A jak dla mnie to najgorsze co moze być. Ludzie, którzy pamiętali brzmienie Altusów z dawnych lat i tego oczekiwali od nowych modeli, bedą grubo zawiedzeni. Zaś nowi, których i nowy Altus miał mile oczarować, doznają jakiegoś niedosytu... bo nie przerywa się roboty w połowie. Gdyby tą średnicę jakoś ocieplić, wynormalnieć... byłby to faktycznie nowy dźwięk. A tak ? Przy delikatnym słuchaniu nowy Altus już nie drażni, jednakże też nie absorbuje. Za to podkręcony na full ogłuszy wszystkich obecnych na prywatce, jak i nieobecnych sąsiadów, nie oczaruje jednak miłośników dyskoteki swoim dawnym cykająco-akustycznym brzmieniem...

https://www.audiostereo.pl/topic/387-altusy/page/2/#findComment-5024

Firm, które produkują kolumny w Polsce jest więcej. Jest podobno nowa firma, która nazywa się IDEX i ma coś wspólnego z Tonsilem (tzn. założyli ją byli pracownicy). Kolumny produkuje też np. krakowski Ancient Audio czy Garmin. Jest full ogłoszeń p.t. "Wykonam kolumny na zamówienie". Niby tego dużo, ale tak naprawdę są to firmy, które konfekcjonują gotowe podzespoły. Stąd brak u nas czegoś naprawdę rewelacyjnego. Taki Focal na przykład sam sobie robi głośniki do kolumn. I ma efekty.

https://www.audiostereo.pl/topic/387-altusy/page/2/#findComment-5281

Ja słuchałem kolumn Tannoy M1 różnych Tonsili nawet Exelence (te duże). W NOWYCH ALTUSACH SPODOBAŁA MI SIĘ CZYSTOŚĆ DZWIĘKU WSPANIAŁA STEREOFONIA CIEPŁY BAS .Wysokie tony wg mnie na (4.0) Średnica jednak jest cykliwa sykliwa mlaszcząca cyyy... pyk...(4.0) jednak przy agresywnym wokalu trochę chrypliwa ,ale to raczej już za mocno miksują pseudo wokalistów. Kumpel zapalony audiofil chciał je " wypruć" Niskot.30 cm przyszedł ze wzmacholem mającym korekcję dla ok. 30 Hz 30 dB włączyliśmy Pink Floyd BICIE SERCA robiło się coraz głośniej w pokoju odsłuchowym pootwierały się szafki zadrżała ziemia a na korytarzu do pokoju zrobił się przęciąg mino to zagrały miękko i głęboko nie miały zamiaru harczeć a od basu uginała mi się klatka piersiowa. W pierwszej chwili myślałem ze w to wybuch gazu.4.0 za bas (to był crash-test ALTUS 300)

Co jest ich atutem ? Odp:

Sterefonia jest super to nie tylko moja opinia ale jeszcze 2-ch osób po przesłuchaniu płyty testowej prawy lewy srodek werbelki itd.

Średnica i tony wysokie to co kiedyś w lepszym wydaniu mlaszcząca cykliwa otwarta głośniki sredniotonowy i wysokotonowy jakoś niesamowicie współdziałają chcąc się przypodobać nazwie Altus...

Detaliczność dzwoneczki szczególy - no problem

Przepraszam za Haos w wypowiedzi... Biorąc pod uwagę cenę możliwości itd. uwazam że NOWA SERIA ALTUSÓW jednak zasługuje na większy szacunek ...

https://www.audiostereo.pl/topic/387-altusy/page/2/#findComment-5112
Gość Do Zyzio (Maciej)

(Konto usunięte)

Na wstępie dzięki za Twoją wypowiedz gdyby nie Ty zostałbym rozszarpany na tym forum za te Altusy... Uważam że powinieneś posłuchać u kolegi więcej płyt bo nie ma takich kolumn które zagrały by zawsze poprawnie na każdym utworze. Z średnicą w A 300 jest tak że czasem drażni(Madonna) czasem wręcz przeciwnie na Susan Vega jest ciepła pełna taka lampowa...P.S Słucham też Pink Floyd ach te dzwoneczki...

Napisałeś ,że przy większej głośnośći wyst. buczenie to zależy też od korekcji A300 nie lubią podbitej częstotliwości 100 Hz bo to je rozdziera,buczy gdy podbije się np: 60 Hz jest wiele lepiej. Przypomniało mi się jescze że Stare Altusy (chlip byłem wtedy dzieckiem mogłem tylko pomażyć że przez 3 lata uzbieram na jednego buuu.. ;))przenosiły do 18.000 Hz i to z dużym już spadkiem bo liniowo to do 16.000 Hz. Nowe do 20.000 Hz-liniowo.Wysokotonowiec wygląda podobnie jak stary jesnak to zupełnie nowa konstrukcja...

Posiadam do A300 wykresy charakterystyk częstotliwościowych dla zestawu a nawet do poszczeg. przetworników... POZDROWIENIA

https://www.audiostereo.pl/topic/387-altusy/page/2/#findComment-5116
  • 35 lat później...

Dobra, moja kolej. Szanujcie TONSILa, a bedzie coraz lepszy. Co prawda jak napisali w HI-FI i muzyka ,że nie ma dla nich miejsca w XXI wieku to sie z nimi nie zgadzam, bo w dzisiejszej Polsce jest wiele osób chcących kupic tanie kolumny a zarazem głośne. No polecam Altuski, bo co innego znajdzie sie za te 1400 zł, chociaż radził bym dożucić 200 zł i kupić zeuski, a podobno są o niebo lepsze od ALTUSów. Ja planuje zeuski zakupić za 2 miesiące. POZDRAWIAM

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/387-altusy/page/2/#findComment-299576
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.