Skocz do zawartości
IGNORED

Pokój 9m2 od zera :)

Alareel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Forum czytam już od dłuższego czasu, ale im więcej przeglądam tym mniej wiem.

Postanowiłem założyć nowy wątek, gdyż w już istniejących wszystko było dobierane w formie kompromisu z już umeblowanym i wykończonym pomieszczeniem. Ja zaczynam od zera :)

Niedługo przyjdzie mi żyć w pokoju ok. 9m2 (ściany chyba 3x3,25m). Pokój jest pusty, mam wolną rękę jeżeli chodzi o wykończenie oraz umeblowanie :)

Aktualnie posiadam komputer ze zintegrowaną kartą muzyczną + głośniczki Creative P580 (używam tylko stereo + subwoofer, 3 pozostałe się kurzą :) ).

Sprzętu grającego potrzebuję do:

- Muzyka (najczęściej słuchane): Alter Bridge, Creed, Dido, Katie Melua, REM, RHCP, U2

- Filmy (czasem coś zagra, czasem coś wybuchnie ;) )

Wolę muzykę cichą, ale wyraźną. Bas powinien być, ale nie chcę burzyć ścian ;) )

Planuję zakup:

1a. kolumny stereo (do tego pokoju raczej podstawkowe :) )

1b. wzmacniacz

2. karta muzyczna do komputera (tu myślałem nad EMU 0202 - niedroga i podobno dobra)

3. akustyka pokoju (meble, dywan, zasłonki, skóra niedźwiedzia na ścianie.;) )

Budżet:

Zacznijmy od 2500 pln za punkt 1 (wzmacniacz + kolumny) i idźmy w górę (preferuję sprzęt nowy, ale nie jestem fanatykiem ;) Nie spieszy mi się, mogę poczekać kilka miesięcy. Równocześnie zdaję sobie sprawę z ograniczeń pokoju (9m2), dlatego nie chciałbym wsadzać tam zbyt wiele.

Punkt 2 załatwię 'przy okazji', natomiast punkt 3 będzie kompletowany systematycznie po przeprowadzce (co nastąpi prawdopodobnie w 2 kwartale 2008 roku).

Do tej pory czytałem forum i słuchałem:

- Usher S-520 + Yamaha AX-497 w pokoju odsłuchowym 17m2 - głos bardzo mi się podobał, ale zdecydowanie brakowało basu.

- AE Evo-1 + Yamaha AX-497 w pokoju odsłuchowym 17m2 - tutaj z kolei było zbyt dużo basu.

- Mam jeszcze dostęp do Technicsa + 2 kolumn Tonsila - dla mnie zbyt dużo basu ale Pink Floyd robi wrażenie. Raczej nie wejdą do 9 metrów :D

Od razu zaznaczam że sprzęt do odsłuchu w domu będę w stanie wypożyczyć dopiero po przeprowadzce.

Przy okazji: kto wie gdzie w Radomiu można sobie posłuchać sprzętu (żeby nie śmiecić proszę na PW)?

Potrzebuję porady:

1. Co kupić (kolumny, wzmacniacz) do pokoju 9m2?

2. Jaką kartę muzyczną wybrać?

3. Jak umeblować i wykończyć pokój aby dobrze współgrało z głośniczkami? czego unikać?

Pozdrawiam

Proszę o łagodne traktowanie :)

https://www.audiostereo.pl/topic/38696-pok%C3%B3j-9m2-od-zera/

w takim prawie kwadratowym pokoju sprobuj kolumny ustawic po skosie (gdyby inne ustawienia zawodzily) kilka osob tutaj tak robilo (w malych pokojach) i to sie okazywalo najlepszym wyjsciem.

Czyli jedna kolumna na 1 scianie, druga na drugiej, miedzy nimi masz rog. Dziwacznie, ale jak masz mozliwosc to sprawdz to...

Mam nadzieje ze J. Pawlicki nie bedzie mial mi za zle ze z innego watku przekleje Jego przyklad:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>Do tej pory czytałem forum i słuchałem:

>- Usher S-520 + Yamaha AX-497 w pokoju odsłuchowym 17m2 - głos bardzo mi się podobał, ale

>zdecydowanie brakowało basu.

W 9 metrach powinno być super tylko zamiast Yamahy może jednak coś innego. Może jakiś wzmacniacz z ładnym basikiem - i nic więcej nie potrzeba. Miałem te ushery i moim zdaniem rewelacyjne do małych pomieszczeń.

Pokoj zblizony do kwadratu jest dosc upierdliwy. Ustawienie jak na fotce powyzej faktycznie jest skuteczne

w przypadku problemow ze wzbudzajacym sie basem.

Interakcja kolumn z pomieszczeniem to podstawa, w tak malym pokoju kazdy cm. moze miec istotne znaczenie!

Jak juz wybierzesz do testu jakies paczki musisz po prostu zrobic im tournee po pokoiku.

w zaleznosci od ustawienie róznice mogą byc kolosalne!

Co do umeblowania. U mnie dobry rezultat dało zagracenie narozników pokoju. W pewnym stopniu złamalo to kwadraturę pokoju.

W naroznikach znajdują się: szafa z ciuchami, regał z ksiązkami oraz widoczne na zdjeciu sprzęt z tym drewnianym badziewiem:)

Polecam otwarte odgrody, wiem, że teoretycznie są wielkie, a pokój mały, ale za to znikomie oddziałują z resztą wnętrza i paradoksalnie do małego pokoju są "jak znalazł". A poza tym odrobina inwencji w urządzaniu reszty pokoju i wszystko jest możliwe ;)

Polecam, bo sam tak mam :)

Mam podobne warunki mieszkaniowe - chętnie sprawdziłbym jak takie odgrody by się sprawiły, bo sporo dobrego o tym rozwiązaniu słyszałem. Szkoda tylko, że odgrody trzeba robić samemu... wiem, wiem... to niby "proste", ale szkoda (ciekawe, że?) nie ma takich propozycji na rynku komercyjnym. Czy może się mylę? Może ktoś podrzuci namiary na producenta?

Nie znam się na wzmacniaczach, sprzedawca w sklepie powiedział że Yamaha ma najwięcej basu (cokolwiek to oznacza) ;) Jakie wzmacniacze byście polecili? (albo inaczej - dlaczego nie Yamaha?)

Pokój postaram się zagracić jak się da ;) W narożnikach planuje szafę i jakąś półkę.

Mam pytanie odnośnie ustawienia ze zdjęcia: czy da radę wstawić między głośnikami monitor LCD 22-24''?

Otwarte odgrody - o tym muszę jeszcze doczytać :)

>"Nie znam się na wzmacniaczach, sprzedawca w sklepie powiedział że Yamaha ma najwięcej basu (cokolwiek to oznacza) ;)

Jakie wzmacniacze byście polecili? (albo inaczej - dlaczego nie Yamaha?)"

Ilosc oraz jakosc basu w tak małych pokojach zalezy w głownej mierze od kolumn i ich interakcji z pomieszczeniem.

Nawet najlepszy wzmacniacz niewiele pomoze w zestawieniu z nieodpowiednimi kolumnami lub przypadkowo ustawionymi

>ja w takim pokoju mam kolumny na krótszej scianie i tez gra

problem polega na tym, ze w kwadratowym pokoju trudno o krótszą scianę :-)

Ja zdecydowałem się na ustawienie diagonalne, poniewaz zalezało mi, zeby do 9m2 upchnac monitory przeznaczone do trochę wiekszych pomieszczeń. W klasycznym ustawieniu byly problemy z basem. Ale jesli juz musi być klasycznie np.na "krótszej" scianie, to najlepiej jakies mini monitorki pozbawione niskiego basu

• Redaktorzy

w takiej kubaturze polecam aktywne monitory bliskiego pola + na początku komputer w przyszłości zastąpiony porządnym preampem.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Gość rochu

(Konto usunięte)

Myślę że propozycja Fr@ntza jest ciekawa i warta rozważenia.

W mojej pracowni (12m, skosy) mam w kompie M-Audio Audiophile i kolumny Alesis Active I.

Gra to na co najmniej przyzwoitym poziomie.

Za podaną przez Ciebie kwotę myślałbym o najtańszej karcie RME a do tego w/w Alesisy.

Kolumny z czasem wymieniłbym po dozbieraniu na małe ADAM-y albo APM AEON (te ostatnie od kilku dni własnie odsłuchuję i musze przyznać że robią znakomite wrażnie - zwłaszcza wokale).

unikaj kolumn ktore nie potrafia oddac pogłosu pomieszczenia i charakteryzuja sie audiofilska suchoscia wytlumionego pomieszczzenia nagraniowego (czytaj nie oddaja wogole zadnego pomieszczenia-98% sprzetu na rynku)

Zainteresowały mnie monitory bliskiego pola, a konkretnie modele:

- ESI nEar05 eXperience (ok. 850 pln za parę)

- ESI nEar08 eXperience (ok. 1400 pln za parę)

Widziałem jeszcze zestaw nEAR05 + SW10K (ok. 2000 pln) - warto się ładować w takie coś? :)

O 05 czytałem sporo dobrego, 08 to nowy model. Cenowo wychodzi bardzo ładnie, monitorki są ekranowane magnetycznie (jest ryzyko że będą stały blisko monitora komputera).

Jak w praktyce wygląda używanie takich głośniczków? Jak jest z basem? Gdzieś czytałem że monitory studyjne skupiają się na szczegółach i wokalu, co mi bardzo odpowiada, ale bas też się przydaje.

Aktualnie nie mam jak tego odsłuchać, więc brałbym w ciemno. Przypominam że limit cenowy 2500 pln :)

A takie?

Ukryta Zawartość

To E-Mu PM5, daaaawno sie nimi interesowałem, bodajże 2000 kosztowały, teraz moze taniej, gdzieś CZYTAŁEM ( nie słuchałem, więc jak coś to "wyrozumiałość";P" ) że ponoć niezłe, ale to nie "polecenie" jakiegoś głośnika, tylko sugestia że można by się zorientować więcej jak to to gra;)

Ukryta Zawartość

Gość rochu

(Konto usunięte)

Byłbym jednak za Alesis Active mk II.

Ma lepszą opinie w środowisku ludzi zajmujacych sie technika studyjną.

Z basem - w moim wypadku - nie ma jakichkolwiek kłopotów.

Jest dość obfty i całkim niezłej jakości.

Po sobotnich odsłuchach APS AEON zapuściłem sobie dla porównania Alesisa w pomieszczeniu o pow. 28m, postawiłem na podstawkach ustawionych ok. 1,5 m od miejsca na którym siedziałem i było całkiem fajnie.

Miałem za kolumnami jakieś 2 m do sciany, od ścian bocznych było ok. 1,5 m z kazdej strony. Pojawiła się holografia nie z tej bajki.

Uwierz mi - basu było na prawdę sporo, a moje pomieszczenie tak na prawde bas mocno uszczupla.

propozycja Fr@ntz`a najlepsza. tym bardziej, że w bardzo rozsądnych cenach można zakupić nawet nowe profesjonalne monitory aktywne, n.p. Fostex. Generalnie monitory studyjne, to zwykle zestawy bliskiego pola.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.