Skocz do zawartości
IGNORED

Problemy w naprawie Luxman L-430.

Tumak5

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupiłem ostatnio wymarzonego, ale uszkodzonego Luxa od gościa który mówił że kupił go jako sprawnego, ale po podłączeniu okazało się że nie działa i nawet nie próbował naprawiać , bo sie nie zna... Otworzywszy pokrywę górną zobaczyłem... połamaną płytkę PB-1409A-8 w miejscu kondensatorów filtrujących(C828, C829) i kondensatorów C826, C827, brak kondensatorów C837 i C838. Na większości tranzystorów, oprócz tych chłodzonych na radiatorze, zimne luty, aż się ruszają. Potencjometr od Volume control kręci sie wkoło bez żadnych oporów i grzechotki. Brak żarówek i próba(nieudolna) wymiany rezystorów R824b, R825b. Widać straszną amatorszczyznę... Były przyczepione sylikonem kondensatory filtrujące ale raczej nie oryginalne bo zalane oba razem ciemno zielonym plastykiem , a ich wartości to 6480uf sztuka.

Jakie kondensatory filtrujące polecacie mi bym założył nichicon gold (równoległe połączenie) 2*10000uf/63v, czy samsung 2*10000uf/63? (poniżej zdjęcia). Co w ogóle myślicie na ten temat? Za luxa zapłaciłem 250zł i wiem że raczej to nie było super okazja.

Prosił bym o przesłanie mi serwisówki w dobrej jakości, bo znaleziona na internecie jest mało czytelna i ciężko z nią pracować.

Dzięki za pomoc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-16469-100006233 1198314461_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/38637-problemy-w-naprawie-luxman-l-430/

Znalazłem tą marnej jakości serwisówkę w necie bez problemów. Znalazłem też praktycznie ta samą, ale ciut lepiej zeksanowaną:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki NIENORMALNY za pomoc. Zdobyłem jeszcze od forumowiczów dwie wersje schematu i teraz powinienem czegoś dojść.

Moi drodzy jak będą się miały Nichicony gold połączone równolegle, lub te Samsungi, jakościowo do oryginalnych? Jakiej firmy były te oryginały i czy można je gdzieś kupić, może ma ktoś na sprzedaż w rozsądnej cenie?

Proszę o rade, jakieś przemyślenia i życzę SZCZĘŚLIWYCH ŚWIĄT!

Pomierzyłem tranzystory A1265N i C3182 i jest nie ciekawie, bo jedenA1265N jest uszkodzony, a C3182N dwie sztuki uszkodzone i dwie mają wartości 25-32 hFE. Gdzie mógł bym takie oryginały, albo chociaż dobre odpowiedniki zakupić?, Jest w Polsce takie miejsce. Widziałem na e-bayu takie trazystorki i nawet nie było by problemu z przesłaniem, bo mam kumpla w Anglii, ale koszty były by większe.

• 7 miesięcy później...

Witam ponownie po czasie.

Odrestaurowałem sprzęcik w oryginale oprócz magicznych tranzystorów końcowych: 2sa1265n i 2sc3182n,

zamiast nich zastosowałem tymczasowo 2sa1941 i 2sc5198 oryginał Toshiby. Sprzęt działa idealnie lecz kompletuje tranzystory które były pierwotnie, brakuje mi jeszcze 2sc3182, ale jutro już je chyba załatwię (dla chętnych podam namiary na nie...). Mam taką pewną dygresje, może udało by się, bez kombinacji i przeróbek włożyć lepsze jakościowo tranzystory, które były by też łatwiej dostępne, w końcu świat idzie do przodu i rozwój elektroniki jest zastraszający...

Może ma ktoś pomysł, doświadczenie i podzielił by się z amatorem takim jak ja?

Czytałem w jakimś innym wątku że można zainstalować jakościowo lepsze tranzystory SENKENa, ale autor nie zdradził co miał konkretnie na myśli.

Pozdrawiam ponownie forumowiczów grono.

Obawiam się, że lepszych od tych, które wsadził tam Luxman, nie znajdziesz. To absolutnie nie jest tak, że nowsze tranzysory są lepsze, jest dokładnie odwrotnie. O tych wzmacniaczach jest taka opinia - nie grają z zamiennikami. Szukaj oryginałow i nie kombinuj, a wzmacniacz odwdzięczy Ci się pięknym graniem. Wart każdej złotówki na restaurację.

Więc Piotrek608 powiedział że zamienniki które zastosowałem są znakomite do tej konstrukcji, lecz i tak pragnę mieć L-430 w pełnym oryginale i zmienię tranzystory. Posiadam jeszcze jednego L-430 i tego będę kombinował, testował...

Mam kolejne pytanie do znawców elementów elektronicznych. W jednym wzmacniaczu zostały zamontowane oryginalnie N-FETy 2 x 2SK389BL, w drugim 4 x 2SK163, a na schemacie jest 2SK270...

Co koledzy sądzicie o tych elementach, jakie są wasze opinie na ich temat, które z nich mają najlepsze parametry i czy można w ich miejsce zastosować coś lepszego?

Pozdrawiam

Luxman L-430 to legenda można już powiedzieć, więc proszę Ciebie człowieku, jeżeli się nie znasz to nie wygłaszaj swojej "fachowej" teorii. Potrzebuję konkretnych informacji odnośnie części które były w nim stosowane, by złożyć ten sprzęt w najwyższej jakości. Twoje uwagi nic kompletnie tutaj nie wnoszą.

sprzęt z legendy o myszach co to zjadły popiela? przestań sięjarać smieciami z niemieckiej wystawki i kup coś solidnego , sam zaczyanłem, od nada 3020 ale trzeba dojrzeć i zobaczyć że miejsce śmieci jest na śmietniku

Tumak5, kiedyś kupilem za psie pieniądze L-400, właściwie tylko dla bocznych plastików na panelu (jednego mi brakuje). Okazało się, że w L-400 są krótsze, ale... za to mam kupe części :) Nie wiem jak inne, ale tranzystory końcówki są dokładnie te same co w L-410/430. Może to jest sposób - znaleźć sobie niedrogo jakiegoś "dawcę" :)

Kolega VoiceKraft myśli że każdego stać od razu na Krella i każdy słucha łomoczącego basu.

MariuszH - ja nie potrzebuję części tylko informacji. Posiadam dwa L-430 i jednego złożyłem już prawie w oryginale, a drugiego chciał bym złożyć na częściach najlepszych jakie bez przeróbek (większych) można do niego włożyć. Chciał bym się pobawić troszeczkę tym sprzętem i zrobić później porównanie pomiędzy oryginałem, a kombinowanym.

Jak ktoś ma jakieś ciekawe pomysły i chciał by się nimi podzielić to zapraszam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.