Skocz do zawartości
IGNORED

Denon 1905 i Elac FS 208.2

zmk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

poczytalem troche na forum o frontach do Denona 1905.

Niestety nie bylo zadnej opinii o wspomnianym zestawie.

Odsluchiwalem w sklepie 208.2 i musze przyznac, ze bardzo spodobal mi sie bas.

Nie mam na razie SUBa, wiec troche mi zalezy na niskich tonach rowniez.

Mam zestaw Kody 5.1 - za psie pieniadze kiedys kupilem do czasu, az cos lepszego znajde.

Nadszeld czas wymienic fronty. Reszta na razie zostanie.

SUB - pozniejsza historia (mam na oku Elac SUB 101 lub Elac 111.2).

Czy sadzicie, ze 1905 zagra dobrze z tymi Elacami? Glownie jazz, opera, klasyczna, troche pop.

Moge kupic nowe za dosc dobra cene: 480E/szt.

https://www.audiostereo.pl/topic/38626-denon-1905-i-elac-fs-2082/

>Odsluchiwalem w sklepie 208.2 i musze przyznac, ze bardzo spodobal mi sie bas

strzelam, że nie odsłuchiwałeś ich na Denonie

możesz podpiąć te kolumny pod Denona i zagra to pewnie przyzwoicie (z uwagi na bdb kolumny) ale to nie wszystko co one potrafią.... lepiej dołóż do porządnego amplitunera z mocnym zasilaniem albo kup tego Denona (ma wyjście pre-out) + wzmacniacz stereo/końcówkę mocy (to rozwiązanie będzie najlepsze "dźwiękowo")

don 111 słusznie prawi, ja mam te Elaci podłączone do Yamahy RXV 630 czyli plus minus to co ten Denon i mimo tego, że zestaw gra bardzo fajnie to podłączenie do tych kolumn lepszego zasilania powoduje GIGANTYCZNY przyrost przyjeności z odsłuchów, bas jest wtedy boski. Tak na marginesie mogę też odnieść się do subwooferów Elaca, niedawno dokupiłem do moich FS 208.2 subwoofer dedykowany do tej serii czyli 211.2 i jest to znakomita zabawka, która pokonała wszystkie moje dotychczasowe subwoofery (a miałem tego trochę:), z czystym sumieniem polecam ten subwoofer. Niestety nie mogę tego samego powiedzieć o innych subwooferach elac, gdyż ani SUB 58 ani tym bardziej SUB 111.2 nie zagra dobrze w pomieszczeniu większym niż 20m2 z racji swojej bardzo ograniczonej potęgi brzmienia. Co prawda jakość basu w tych subach jest lepsza niż konkurencji w tym przedziale cenowym, ale ich potencjał jak już nadmieniłem jest mizerny. Ten 211.2 też nie jest kruszycielem ścian, jednak posiada bardzo mocny wzmacniacz i ciekawą konstrukcję głośnik aktywny 25cm i pasywna membrana 30cm czyli obudowa zamknięta. Jakość basu jest wg mnie audiofilska i w 40m2 też powinien dać radę. Oficjalna cena dystrybutora za ten subwoofer to 6000zł ale ostatnio można było go kupić taniej więc jeśli już się silić na subwoofer Elac to raczej ten model....tak czy inaczej największy przyrost jakości dźwięku da lepsze zasilenie FS 208.2 niż ich praca z amplitunerem wzmacnianym subem....

do elac z jet-em tylko Harman Kardon. Nie ma możliwości, żeby nawet topowy denon za 20tys. zł czy yamaha z9 zagrały tak dobrze jak prosty AVR 245 z elacami, wiem co mówię i chyba się powtarzam. Ale cóz, ludzie nadal dają sobie wciskać jakieś marketowe JBL-e do harmanów! Niebywała głupota.

Faktycznie nie sluchalem w sklepie na Denonie. Podpiete byly do Sony xxx (sorki, nie pamietam).

Dla mnie jednak najwazniejsze jest to, ze MUSZE sie pozbyc Kody. Po prostu bylem na kilku dobrych koncertach ostatnio z dobrym naglosnieniem i... nie jestem w stanie juz w domu sluchac muzyki :(

Denona mam (od kilkunastu miesiecy), wiec na razie zmiana nie wchodzi w gre, ale ciekawi mnie rozwiazanie z dodatkowym wzmacniaczem.

Nie smiejcie sie, ale troche niespecjalnie wiem, o co chodzi. Czy dodatkowo mam kupic jeszcze wzmacniacz (jaki)?

Do czego wtedy podlaczm kolumny? A co robie z Denonem?

Zakladam, ze jakos sie da wszystko razem polaczyc przez owo pre-out, tak?

Oczywiscie za chwile "przeskanuje" forum w poszukiwaniu odpowiedzi, ale moze podpowiecie, jaki wzmacniacz kupic, zeby opera, klasyka i jazz zabrzmialy pelnia na tych kolumnach no i zebym nie musial wyrzucac Denona (jesli jeszcze jest potrzebny przy wzmacniaczu)?

Poczytalem o pre-out, bi-ampingu, bi-wiringu.

Bardzo ciekawy artykul:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozostaje mi kilka pytan:

1. Jaki wzmacniacz? Nie musi byc najdrozszy ;) Najlepiej niech po prostu pasuje do tego, co mam (Denon 1905) i chce miec (Elac 208.2)

2. Mam polozone po dwa kable na kazdy front (zaszlosc historyczna, a tu sie nagle okazuje, ze moge wykorzystac :). Jesli jeden kabel znacznie sie rozni jakoscia od drugiego, to (oprocz wymiany) jak lepiej podlaczyc: lepszy na niskie tony, czy lepszy na wysokie?

3. Jesli bi-amping i bi-wiring, to nieskie tony podlaczone do wzmacniacza, a wysokie do amplitunera, czy odwrotnie? Czy moze jednak tylko do ampl albo tylko do wzmaczniacza?

4. Czy bi-amping oznacza, ze nawet do kina bede musial wlaczac rowniez wzmacniacz? Odpowiedz chyba zalezy od podlaczenia jak w pyt. 3., prawda?

Hmmmm... im wiecej czytam, tym mam wiecej trudnych (przynajmniej dla mnie) pytan... ;P

Ale wiem tez juz dobrze jedno: bardzo zalezy mi na dobrym stereo. Kino juz mam i tak nienajgorsze chyba...

Ukryta Zawartość

americano

chętnie sprawdzę co powiadasz o połaczeniu Harmana z Elacami, ale jest jedna obawa, jak pogodzić problem Harmanów w postaci nadwrażliwości na niską impendancję a przebieg impendancji w moich elacach 208.2 gdzie producent skrupulatnie podaje, że spada ona do 3.4ohm a średnia wynosi 4 ohm?

Z tego co wiem to nawet H/K 630 w mig się odłącza na kolumnach 4 ohm....

Zakupilem 208.2 wlasnie, podlaczylem i... roznica w dzwieku jest OGROMNA w porownaniu do Kody - ale to zupelnie nie dziwi. Co mnie zaskakuje, to fakt ze ta roznica jest AZ TAK wielka.

Jestem ZACHWYCONY :) Ze zdziwieniem stwierdzamy z malzonka, jak nagle wiele instrumentow w orkiestrze slychac :)

Mysle bardzo powaznie o wzmacniaczu. Skoro twierdzicie, ze w stereo wzmacniacz jeszcze wiecej z tych kolumn wydobedzie, to naprawde nie moge sie doczekac, kiedy bede mogl to uslyszec.

Ale powoli: mam troche czasu na decyzje, co wybrac.

Jesli macie jeszcze chec ciagnac watek, to prosze poradzcie, ktory wzmacniacz bedzie pasowal to calego zestawu: cenowo, jakosciowo, ze zdrowym rozsadkiem. Audifilem nie jestem - to fakt, ale chcialbym miec poczucie dobrze zainwestowanych pieniedzy w dobry dzwiek. Mysle, ze nie chcialbym wydac wiecej niz 200-300 euro, choc jesli za 350 (na przyklad) mialbym dzwiek "o niebo" lepszy, to jest to godne przemyslenia.

Moze ktos znajdzie chwile rowniez na odpowiedz na kilka moich pytan zadanych powyzej...

Poniewaz okazuje sie, ze powoli moje pytania zmierzaja bardziej w kierunku stereo, niz kina domowego, zalozylem nowy watek STEREO:

Ukryta Zawartość

Chyba tam bardziej teraz pasuje...

Nie wahajcie sie, PROSZE, odpowiadac tam. Za wszelka pomoc bede bardzo wdzieczny.

Wesolych Swiat,

Zbyszek

Ukryta Zawartość

Całkiem sprytnym rozwiązaniem byłoby dokupienie wzmacniacza Marantz PM 7001 (na allegro można dostać nowy za okolo 1400zł-import z Niemiec) więc u źródła powinno wyjśc właśnie tak okolo 300 euro. Dlaczego akurat ten wzmacniacz?

Już podpowiadam, posiada on bardzo pożyteczną funkcję pozwalającą łatwo przełączać tryb jego pracy z integry w końcówkę mocy i na odwrót. Wszystko za pomocą magicznego przełącznika na tylnej ściance. Konkludując można więc używać go albo bezpośrednio z odtwarzaczem CD/DVD i wtedy to regulacja głośności odbywać się będzie właśnie za pomocą potencjometra w tym wzmacniaczu - zyskujemy najlepszą jakość dźwięku stereo, albo też można używac go jako końcówki mocy i podłączyć pod wyjścia pre out amplitunera do wejść main in i cieszyć się poprawą wydajności prądowej amplitunera co przyda się najbardziej w konfiguracji kina domowego, wtedy regulacja głośności odbywa się za sprawą amplitunera Denon, a gałki w Marantzu stają się "martwe". Nie jest to idealne podłączenie z myślą o dźwieku stereo, gdyż tracimy na pre-ampie Denona, jednak jest to rozwiązanie pozwalające cieszyć się zarówno dobrym stereo jak tez niezlym kinem domowym. Gdyby jednak kino domowe nie mialo znaczenia to wtedy nie ma sensu trzymac w domu tego amplitunera tylko rychlo go sprzedac a kwote pozostala zsumowac z przeznaczonymi 300 euro i kupic na prawde fajny wzmacniacz i wtedy przynajmniej stereo bedzie jeszcze lepsze....

Do tych elacow mozna spokojnie podlaczyc wzmacniacz nawet za 3 tys Euro a i tak kolumny nie beda slabym ogniwem...

Dzieki.

Bede obserwowal :)

Na razie znalazlem model 7001P, ale to torche inna polka cenowa

Ukryta Zawartość

Srebrny (ja mam wszystko w czerni):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla tych, ktorzy maja mozliwosc sprowadzenia z Niemiec:

zestawienie wzmacniaczy wg oceny (prawdopodobnie uzytkownikow)

Ukryta Zawartość

Rozumiem, ze ten Marantz to bardzo dobry tip.

Pytanie jednak: skoro juz wszystko mam Denona, to czy model PMA700AEB posowalby rowniez?

Jest znacznie gorszy/lepszy od Marantza 7001?

Nie upieram sie przy Denonie. Jesli jednak to kwestia gustu, to jednak wolalbym miec jeden pilot do wszystkiego (DVD mam tez Denona).

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.