Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  650 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

marcins737,5

Dziękuję, jutro będę miał pożyczoną Es z serii 3 - jak będzie czytać to odkupię. Jak nie zrobię przymiarkę do tego XB. Jeszcze raz dziękuję.

czolgista778

Mam nadzieję że się nie obraziłeś - jeśli tak to sorki. Mam dzisiaj zakręcony dzień i może ciężki humor. Ja ze zwykłych CD Sony mam 950, 970 i 990 (kiedyś pisałem że kocham wyświetlacze wielkości stodoły -lol). Chociaż wszystkie 3 ponoć mają swoje odbicia w ES - jakoś tak z instrukcji wynika, z tym że instrukcje po holendersku, czy w jakimś innym dziwnym narzeczu mam i się na obrazkach opieram.

Ostatnio zestawiłem 990 z makiem - bardzo ciekawe porównanie, właściciel maka był w szoku, ja też - człowiek po "wyskaczu" głupieje jednak ;P

P.S. A na tej fotce Kolegi ARTON55 jak się właścicielowi łapka na Volume "omsknie" to szyb nie ma - dwie końcówki maka - toż to może zabić ;P

P.S. 2 spiler86 Es 2xx to sobie odpuść, moim zdaniem szkoda kasy. Ale to tylko zdanie Ogra.

Edytowane przez Shrek777

Przecież dodałem ":D" :))) Napisałem to żartobliwie, jako źródło miałem CDP-222ESD ale go ostatnio sprzedałem bo coś mnie SQ touch korci.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Jak to w końcu jest? To B&W podkradło design Sony?

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Shrek777

chyba żaden Esprit nie będzie czytał płyt CD-RW, próbowałem na moim 30ES oraz na 2ES i niestety nie poszło, może późniejsze Esprity produkowane po 2000r. potrafią czytać CD-RW

Z serii ES chyba CDP-X55ES czyta CD-RW. Ale nie jestem pewny. Pozatym pare modeli SACD czyta CD-RW.

Literówka:-/ chodziło mi o 670 ES i 690 ES. Reaper dlaczego polecasz te modele?

Bo mają świetną górę co jest ważne w metalu i porządnego kopa.

Mam 550ES, 505ES słyszałem. Sam słucham metalu i 550ES spisuje sie swietnie. Innych modeli nie wymienilem bo ich nie slyszalem ale sporo czytalem i tez sa dobre wg opini innych ale o 550ES czytalem tez opinie innych, ktorzy go chwalili w rocku i metalu.

Zdziwilibyście się co czyta CDRW - z ES, QS i CDP-9xx

Sam się zdziwiłem. Powiem tak: instrukcja - nie jest istotna, dwa egzemplarze tego samego modelu potrafią się różnie zachować, czytać, bądź nawet płyta nie drgnie w napędzie. Także jak ktoś szuka to trzeba konkretny egzemplarz przetestować.

W każdym razie córa happy, mi kilka stówek zostało w kieszeni (młodej za czas jakiś przejdzie, a mi zostałby mebel)

Dziękuję Wszystkim Kolegom za pomoc i życzę złapania króliczka (tego z Playboya też, a co należy się nam ;) )

X55ES ma problemy z czytaniem CDRW i nie jest to kwestia lasera, czasem przeczyta, czasem nie. Wszystko zależy od nośnika. Płyty Sonego czyta bez zająknięcia, ale już np Verbatim kompletnie odpada. I tak jak Shrek pisze, trzeba konkretne egzemplarze testować. Z CD-R nie ma żadnych problemów, trzeba tylko nagrać materiał w trybie TAO.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Też mam ES sony,701ES, 7ESD, 3O3ES, 502ES.

Niedawno miałem jeszcze 333ESD, a w przeszłości X55ES.

Jestem w klubie?

Czasami lubię rozpakować przesyłkę i kupuje coś, następnie po godzinie zastanawiam się po co ja to kupiłem?

Ale szybko się przywiązuje i to już jest wtedy święte.

Czasami potrzebne są do przeprowadzenia doświadczenia różne typy żródeł, dlatego mam i trzymam je.

Też mam ES sony,701ES, 7ESD, 3O3ES, 502ES.

Też mam 2x502 ES, od jakiegoś czasu też PSX SCPH 1002 :-)

Zapisuję się!

Edytowane przez raptusx

>>747

A X55ES ja u ciebie grał i w jakim towarzystwie?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

747 moze chcsz sprzedac CDP-X303ES??

Właśnie weszły na allegro 333esd,227esd tanio 299.

Mój jest już pogrzebany, kupiłem go tylko dla lasera, aby mieć na zapas do 502.

>>747

A X55ES ja u ciebie grał i w jakim towarzystwie?

Tunningowałem go 10 lat temu, grał tak że nie grao tak nic, jak nie kosztowało 20k.

U mnie towarzystwo się wtedy często zmieniało, zajmowałem się doświadczeniami, to wszystko było robione tylko jako doświadczenie, jakie są możliwości poszczególnych technik wykonania, koncepcji, sposobów realizacji, wpływie danych podzespołów, itp, tylko temu.

747 moze chcsz sprzedac CDP-X303ES??

Mój 303 nie ma X, mój jest tym starszym modelem.

502 jest genialny.

Ma po przetworniku układ scalony w metalowej obudowie z radiatorem, następnie posiada trzy układy 5532 texas pracujące równolegle i jeszcze nietypowy jak na cd duży układ na wyjściu.

Oczywiście potrzebny jest tuning, bo odtwarzacz ma wąskie gardła, jak wszystkie z resztą urządzenia sony es.

Barwa tego odtwarzacza wyrażająca się ogromną gęstością prądu jest wybitna.

Trzeba aby go słuchać wymienić układ scalony w układzie sterowania silnikiem/pod silnikiem/, oraz układy w części cyfrowej wzmacniacze operacyjne, oczywiście bipolarne 4558 na 4580, a Jfet najlepiej na metalowy Jfet 356/selekcjonowany/.

Kondensatory trzeba wymienić na nowe takie same z nowej produkcji, a na wyjście niestety trzeba się wykosztować i zamontować 47/50 BGN, pamiętając o kierunku włączenia, bocznik wywalić w cholerę bo popsuje przebiegi czasowe.

Można na wyjściu dać nichicony FX jak ktoś chce zaoszczędzić, elna na wyjściu to nie to, utnie górę.Chyba że ktoś ma plastikową niebieską elnę sprzęgającą wyciągniętą z yamahy, to co innego, ta jest super, może mieć mniejszą pojemność nawet 10 uF.

W torze cyfrowym zamiast czerwonej elny 1000/25, trzeba dać czarną nową elna cerafinę, albo silmic II, ja dałem silmic bo miałem pod ręką.

Cerafine jest na ebay USA.

To że przetworniki są stare nie ma znaczenia, odtwarzacz jest bardzo nowoczesny koncepcyjnie i to się liczy.

Bardzo dobrze brzmi na dobrych japońskich wydaniach CD.

>747

Zgadza się w tej materii nic się od lat nie zmieniło. To samo w nowych modelach. No można jeszcze ewentualnie dać nowego clocka on mógłby coś jeszcze wnieść. Spotyka się jeszcze dobre rozwiązania z buforem lampowym.

502 jest genialny.

Ma po przetworniku układ scalony w metalowej obudowie z radiatorem, następnie posiada trzy układy 5532 texas pracujące równolegle i jeszcze nietypowy jak na cd duży układ na wyjściu.

Oczywiście potrzebny jest tuning, bo odtwarzacz ma wąskie gardła, jak wszystkie z resztą urządzenia sony es.

Barwa tego odtwarzacza wyrażająca się ogromną gęstością prądu jest wybitna.

Trzeba aby go słuchać wymienić układ scalony w układzie sterowania silnikiem/pod silnikiem/, oraz układy w części cyfrowej wzmacniacze operacyjne, oczywiście bipolarne 4558 na 4580, a Jfet najlepiej na metalowy Jfet 356/selekcjonowany/.

Kondensatory trzeba wymienić na nowe takie same z nowej produkcji, a na wyjście niestety trzeba się wykosztować i zamontować 47/50 BGN, pamiętając o kierunku włączenia, bocznik wywalić w cholerę bo popsuje przebiegi czasowe.

Można na wyjściu dać nichicony FX jak ktoś chce zaoszczędzić, elna na wyjściu to nie to, utnie górę.Chyba że ktoś ma plastikową niebieską elnę sprzęgającą wyciągniętą z yamahy, to co innego, ta jest super, może mieć mniejszą pojemność nawet 10 uF.

W torze cyfrowym zamiast czerwonej elny 1000/25, trzeba dać czarną nową elna cerafinę, albo silmic II, ja dałem silmic bo miałem pod ręką.

Cerafine jest na ebay USA.

To że przetworniki są stare nie ma znaczenia, odtwarzacz jest bardzo nowoczesny koncepcyjnie i to się liczy.

Bardzo dobrze brzmi na dobrych japońskich wydaniach CD.

dzięki po stokroć :-)

>>747

Dzięki za odp!

Panowie - nie wiecie może gdzie można dopaść krążek dociskowy STB-A5000 :

http://www.av100fun.com/files/cd_chock.jpg

Edytowane przez CASKP

Muzg

co to jest ASWO, pytam serio bo nie wiem

CASKP

niedawno na allegro ktoś sprzedawał taki lub podobny krążek dociskowy, poszedł chyba za 200zeta, może znajdź aukcję i zapytaj sprzedającego czy ma tego więcej, a może ma dostęp do takich rzeczy i może sprowadzić

Przepraszam za głupie pytanie, ale nie łatwiej wytoczyć coś podobnego samemu? :-)

a to nie było krążką w tym toploaderze który kupiłeś ostatnio ?

może by pomógł zwykły docisk jak w innych sony ? mam jeden krążek ale mniejszy w cd ale z serii QS

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.