Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  650 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mianowicie jestem na zakupie Sony TA-AV670ES wiem i zdaje sobie z tego sprawę, ze to jest już leciwy sprzęt odnośnie sprzętu do kina domowego , ale bardziej interesuje mnie jego możliwość wykorzystania źródeł wejściowych i pętli magnetofonowych bo jest ich sporo, taki rozbudowany preamp... co do dźwięku to tylko będę wykorzystywał 2 kanały, pytam czego mogę się spodziewać po tym wzmaku ? docelowo będzie grał z dynkami 40. jak byście to coś ocenili ?

zdjęcie zapożyczone z aukcji :

post-11402-0-61748700-1323127097_thumb.jpg

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Gość Patrick

(Konto usunięte)

Kiepski pomysl niestety :(

W kwestii we/wy (pomijajac sekcje AV => Ciebie i tak interesuja tylko dwa kanaly) podobne mozliwosci ma kazdy piec stereo Sony a mozliwosci soniczne zdecydowanie lepsze.

tak coś myślałem że to będzie kiszka :(

Ampi do kina (tym bardziej dość leciwe ) rzadko kiedy dobrze grają w stereo... :(

A tak bardzo podobało mi się to że nareszcie będę mógł podpiąć więcej niż 2 decki a nie ciągłe mieszanie kablami... :( wcześniej stał u mnie w pokoju TA-F440 (rynek UK) i byłem z niego bardzo zadowolony ale po namowach mojej drugiej połowy poszedł do salonu i pozostałem z niczym... :(

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Ostatnio dokopałem się do produktu Vacuum Tube Record Electronics SRA-3. Konstrukcja niczego sobie, podobno magia dźwięku, ale raczej do przepuszczania sygnały, można by powiedzieć, że to taki wzmocniony bufor lampowy, niżej fotki :)

post-15740-0-82750000-1323282549_thumb.jpgpost-15740-0-42122400-1323282555_thumb.jpgpost-15740-0-01374700-1323282560_thumb.jpg

Czy firma Sony robiła także wzmacniacze lampowe?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Ciekawe pytanie zadałeś. Jak żyje, jeszcze nie widziałem lampowego urządzenia firmy sony. No poza jednym... szkiełkiem w dużym pokoju :)

SONY - TA-F500ES, TA-F770ES, TA-F800ES, TA-N80ES, TA-E80ES, ST-S770ES, ST-S500ES, CDP-X559ES -2x. NAKAMICHI - OMS-5E, OMS-7E. YAMAHA - M4 - 2x, C-4, C-6, T550. Bowers & Wilkins 602.S3. sorento.

Witam . Macie jakieś zestawienie wzmacniaczy ES które mają Sankeny ? Bo bodajże nie ma ich : TA-N 55ES , TA-F590ES ,TA-F690ES , TA-F770ES i 870ES . Czyli te ostatnie z es-ów . Chdzi mi o modele do tego okresu pomijając modele serii 3,5,7 potem 30,50,70 .Pytam dla tego bo chcę coś kupić na Sankenach a nie na Toshibach .Będę wdzięczny za wszelkie informacje . Pozdrawiam .

z autopsji - 770es, 590es, 690es - Toshiba. 500es, 550es, 570es, 650esd, 670es, 830es, ta-n77es -Sanken. Swoją drogą były montowane dwa rodzaje sankenów. W tej chwili nie pamiętam oznaczeń obudowy jednego jak i drugiego. Dlaczego koniecznie na sankenach a nie na toshibach? Jak posłuchałem 590es który był wtedy moim już bodajże 5 czy 6 wzmakiem z lini ES to strasznie się zraziłem to tranów toshiby i go szybko sprzedałem... ale jak po kilku latach trafiła się 770es to wszystkie inne wzmaki szybko sprzedałem i ten jak narazie jest najdłużej. Aczkolwiek ostatnio ( od tygodnia ) zdradzam mojego sonego z Yamaszką M-4 oraz pre-ampem C-6 na toshibach w obudowie to-3 (bodajrze v-fety ?)

Edytowane przez Bartek_Gdynia

SONY - TA-F500ES, TA-F770ES, TA-F800ES, TA-N80ES, TA-E80ES, ST-S770ES, ST-S500ES, CDP-X559ES -2x. NAKAMICHI - OMS-5E, OMS-7E. YAMAHA - M4 - 2x, C-4, C-6, T550. Bowers & Wilkins 602.S3. sorento.

Dla mnie nowe odkrycie.

HiFi Wikipedia, tu link do Sony w tym i ESPRIT.

http://www.hifi-wiki.com/index.php/Sony_Integrated_amplifier#ES-Series

Jest też w języku Goethego dla anglofobów...

Warto by było przypilnować zawartości merytorycznej, by farmazonów nie pisali. Jeśli sami dopilnujemy, będziemy mieli śliczne zestawienie i kompendium wiedzy.

Edytowane przez IHDI

Bartek_Gdynia

M4 to nie V-Fet ale High-FT :)

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Dla mnie nowe odkrycie.

HiFi Wikipedia, tu link do Sony w tym i ESPRIT.

http://www.hifi-wiki.com/index.php/Sony_Integrated_amplifier#ES-Series

Jest też w języku Goethego dla anglofobów...

Warto by było przypilnować zawartości merytorycznej, by farmazonów nie pisali. Jeśli sami dopilnujemy, będziemy mieli śliczne zestawienie i kompendium wiedzy.

W tym zestawieniu byłoby wszystko ok gdyby nie to ze nie są zapisane chronologicznie tzn po kolei np ta f 870 była przed 808

Co myślicie o dorabianiu drewnianych okładek do nowszych Espritów?

Film tutaj :

Moim zdaniem to nieco dziwaczne ale może to tylko kwestia przyzwyczajenia. Czy są dorobione, czy po prostu gość dokręcił okładki wytrepanowane ze szlachetnych staroci? Są na moje oko perfekcyjne.

Poniżej fotki.

post-22968-0-05397600-1323616071_thumb.jpg

post-22968-0-38719500-1323616083_thumb.jpg

post-22968-0-06438500-1323616100_thumb.jpg

Witam i mam pytanie czy tuner sony ST S 707ES ma wyjścia control s przynajmniej w moim egzemplarzu takich nie ma czy była wyprodukowana jakaś partia z tymi gniazdami a może jest to po prosty składak z tunera st s 770es który takowe posiadał oto link http://allegro.onet.pl/sony-st-s707es-szampanski-w-drewnie-i1991255079.html

W tym zestawieniu byłoby wszystko ok gdyby nie to ze nie są zapisane chronologicznie tzn po kolei np ta f 870 była przed 808

Wielu modeli brakuje. Może nie traktujmy tego jako obowiązek ALE gdyby każdy opisał tylko posiadany sprzęt na podstawie manuału, baza by była bogatsza. A i może by oznaczać wpisy: "Performed by Polish Esprit Owners Group".

Taki zapał mnie naszedł ...:-)

Adlud, mój S707 który sprzedałem: http://allegro.pl/sony-st-s707es-zloty-gold-gratis-i1881537611.html też nie miał z tyłu gniazda control-s. Zainteresowany tunerem z aukcji powinien poprosić o czytelne foto naklejki z typem i numerem seryjnym z tyłu tunera.

Edytowane przez slawek-r

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

Zachęcam do zapoznania się z galerią dwóch ciekawych CD playerów SONY ES. Oba egzemplarze trafiły do mnie sprawne na konserwację. W 505 dodatkowo trzeszczał potencjometr siły głosu.

CDP-X779ES:

https://picasaweb.google.com/muzg123/SONYCDPX779ES?authuser=0&feat=directlink

CDP-X505ES

https://picasaweb.google.com/muzg123/SONYCDPX505ES?authuser=0&feat=directlink

witam

Posiadam wzmacniacz sony 505 es i jestem z niego zadowolony . Mam pytanie czy Sony Scenario S7 zagra podobnie albo lepiej ? Nigdzie nie mogę znależć opini o tym wzmacniaczu . niby jest na podzespołach klasy es . Zależy mi na pilocie a ten go posiada .

th_042843741_1992483148_5_122_252lo.jpg

Edytowane przez 566666

Zachęcam do zapoznania się z galerią dwóch ciekawych CD playerów SONY ES. Oba egzemplarze trafiły do mnie sprawne na konserwację. W 505 dodatkowo trzeszczał potencjometr siły głosu.

CDP-X779ES:

https://picasaweb.google.com/muzg123/SONYCDPX779ES?authuser=0&feat=directlink

CDP-X505ES

https://picasaweb.google.com/muzg123/SONYCDPX505ES?authuser=0&feat=directlink

0

Zawsze mi się stare 7 podobały z CD, niestety czas z laserem robi swoje, a i D/A też nie są już najświeższych lotów, raczej tuningu też nie opłaca się robić bo i po co, ale konsrukcja PIEKNA sama w sobie :). Idę oglądać dalej :)

pzdr. Łukasz

Zawsze mi się stare 7 podobały z CD, niestety czas z laserem robi swoje, a i D/A też nie są już najświeższych lotów, raczej tuningu też nie opłaca się robić bo i po co, ale konsrukcja PIEKNA sama w sobie :). Idę oglądać dalej :)

pzdr. Łukasz

Cały czas, pracując nad tą 779ES, miałem wrażenie obcowania z czymś szczególnym. Tam nic nie jest zrobione zwyczajnie, prosto. Bezkompromisowy w każdym calu. Gorzej już jest, jak chciałem go posłuchać. Jakbym go zestawił nie zrobił na mnie szczególnego wrażenia. Takie grzeczne, równe, nudne granie.

Co do stanu. Widać, że 779ES raczej dużo nie pracował. Stan jest prawie nówka. W najgorszym stanie był mechanizm przesuwu lasera. Smar znikł, a resztki odbojników lasera (wykonane z gąbki) spowodowały zacinanie się jego na ośce. Odtwarzacz pracował prawidłowo, nie przerywał, nie gubił ścieżki do końca płyty, ale to wymagało poprawy. Dopasowałem małe podkładki gumowe i jest ok. Jedynie problem jest z zakupem pasującego paska do wysuwania klapy.

Sony takie jest, w sumie, problemem tamtych urządzeń jak i tego nie były materiały i konstrukcja co jakość DA kiedyś to był SZAŁ, dziś to DAC MAGIC ma lepsze kości.

Ale i tak jest piękny :).

pzdr. Łukasz

Tak, tego to mu nie można odmówić. 17kg czystej perfekcji, jeżeli chodzi o materiały.

Co do układu D/A to nie wiem, czy on jest powodem takiego grania. CDki innych firm z tymi układami potrafią grać całkiem odmiennie. Osobiście doszukiwałbym się powodu w filtrze GIC, który siedzi w torze playera. W końcu Svoboda pomijał chyba ten tor i wstawiał swój. Konstrukcja jest fajna, w pełni symetryczna (prawdziwe wyjścia symetryczne XLR, a nie konwerter), ale chyba wybór filtra GIC nie był dobrym pomysłem. A może dobór elementów...

Osobiście dźwiękowo bardziej przypadł mi do gustu X505ES. Jest bardziej zadziorny, żywy i barwny.

X779ES ma bardzo fajny wzmacniacz słuchawkowy. Trzeba przyznać, że się postarali. Taki wbudowany Lechman:

https://picasaweb.google.com/lh/photo/7azDJPYONBq5ybz-xToa89MTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink

Nawet na moich super naturalnych Senkach HD540 Ref II gra potężnym basem, chyba przesadzonym.

@Muzg Tu się z Tobą zgodzę, mi tez X505ES najbardziej przypadł do gustu - a słyszałem sporą część ES.

@łukasz, masz rację i nie. Słuchałem klocków które były tak napchane najlepszymi podzespołami że szok, a grały - błeeee. I odwrotnie coś co miało w środku 99% audiofilskiego powietrza grało cudnie. Oczywiście to żadna reguła...

Ale ze sprzętem to jak z gotowaniem, jeden z tych samych składników zrobi dzieło sztuki kulinarnej, drugi wyśle ludzi na płukanie żołądka.

Zgadza się, że układ jest ważny nawet bardzo ważny no, ale pewnych rzeczy co współczesny DA jest w stanie zrobić tak o, to ten 20 letni choćby się za przeproszeniem zesrał na ścieżki :), to tego tak dokładnie przerobi.

pzdr. Łukasz

Zawsze mnie zastanawia jak to jest że mamy przykładową aukcje od 1zł sony 550es która moim zdaniem nieźle się zakończyła i mamy też takich aukcji mnustwo aczkolwiek tylko z ceną "kup teraz" na których oferowane są takie same jak i inne wzmaki sonego z lini ES i seri 5xx które sprzedawcy próbują opchnąc od dłuższego czasu z mizernym skutkiem.

Witam mam pytanie który z topowych tunerów gra najlepiej.Jeżeli ktoś chce się pozbyć któregoś ES-a w kolorze szampańskim z chęcią przygarnę do swojej kolekcji:) Dzięki

Tych szampanów nie było za wiele pierwszy to st s770 es potem 707es następnie stsa5es i st d777es dab plus analog podobno jedne z najlepszych są z serii st s 730es niestety były one tylko w kolorze czarnym

Zawsze mnie zastanawia jak to jest że mamy przykładową aukcje od 1zł sony 550es która moim zdaniem nieźle się zakończyła i mamy też takich aukcji mnustwo aczkolwiek tylko z ceną "kup teraz" na których oferowane są takie same jak i inne wzmaki sonego z lini ES i seri 5xx które sprzedawcy próbują opchnąc od dłuższego czasu z mizernym skutkiem.

Też to obserwuję od jakiegoś czasu, tym bardziej, że sam jestem zainteresowany tym zjawiskiem. Tak już po prostu chyba jest. ;)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.