Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  650 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Witam .Google to ja mam ale tam wnetrza tego DVD (DVP-S715 ) nigdzie nie ma . Ale jak kupię to pokażę co tam siedzi . Nie kupuję go z Allegro tylko od znajomego .

>>lws

Bo trzeba wiedzieć co kupić. X77ES to klocek, który ma najlepszą kość wyprodukowaną przez Sony, dobrany z resztą komponentów. Jest też CDP-502ES, 503ES, bardzo dobre klocki. Sam mam X55ES z taką samą kością co 77. Gra to super, ale nie gra tylko sam CD`ek, gra też reszta toru. Ludzie mówią, że CD`ki Sonego grają ostro. Jeśli reszta toru gra ostro, no to nie dziwne, że efekt końcowy będzie jaki będzie. Co do jakości, to akurat Sony i jego podobne japońskie firmy nie mają sobie równych przy dzisiejszej taniości. Biorąc takiego N80ES, K990ES, czy kolumny SS-G3 ma się wrażenie solidności. Już samo patrzenie doprowadza myśli na temat wykonania. Klocki psują się przeważnie dlatego, że źle się te stare sprzęty eksploatuje. Lasery w seriach z lat 90`tych są nie do zdarcia. Trzeba jednak o sprzęt dbać!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

otóż to, o sprzęt trzeba dbać, gdyby był dekalog audiofila (i nie tylko audiofila, ale i zwykłego "słuchacza") to powinno być jedno z ważnieższych jego przykazań

Tak o sprzęt trzeba dbać tylko nie każdy dba i tu jest problem,następna kwestia można dbać o sprzęt ale nic nie jest wieczne.

Tylko pamiętaj neomammut że nikt w środku urządzenia nie siedzi i nie powie ci jak długo ci posłuży logiczne.Też nie mam żadnych wątpliwości co do jakości i wykonania bo było to atutem w tamtych latach nie co dziś ale należy odróżnić postęp technologiczny który zmierza ku miniaturyzacji a tym gdzie i w jakich urządzeniach te różnice występują i najważniejsze słychać.Jak pisałem wcześniej starsze wzmacniacze (pełny analog) itp to Pani z klasą :) natomiast CD może może bardzo wysokie modele mają coś do powiedzenia ale co wypadku jak napisał rafal735r ? no to powodzenia szukaj igły w stogu siana,reszta odtwarzaczy to zwykłe grajki które nas niczym nie zaskoczą.Temat kolumn SS-G3 to już totalna porażka-brak wyboru a wygląd to nie wszystko i taka sama sytuacja a nawet gorsza jak w przypadku odtwarzaczy CD.

Co do jakości, to akurat Sony i jego podobne japońskie firmy nie mają sobie równych przy dzisiejszej taniości.

jeżeli tyczy toru:

Jesteś tego pewny na 100% ?

Kolega lws to kolejny wyznawca religii postępu wg. którego postęp jest taki iż Manta z MM którą wspomniałem za 80 zł zagra lepiej niż 20 klocek o którym pisał Neomammut. A np. DVD Samsunga to przy takim "starym śmieciu" jak Sony X77ES to zakup roku. Bo w sumie do takiego wniosku prowadzą wywody Kolegi ( w telegraficznym skrócie).

Za stary jestem, żeby się kopać z koniem. Poza tym wojny o to że CD umarło, winil tylko dla starych pryków, kasety to pfuj, a szpulowce nie są koszerne, a przyszłość to pliki z chmury były tu nie raz, nie chce rozpoczynać kolejnej bezsensownej przepychanki. A wątków o "przewadze" nowoczesnej masowej cyfrówki nad starym Hi-Endem na tym forum jest do bólu - przewaga świadomie w cudzysłowu.

Jestem wyznawcą zasady iż każdy może słuchać czego chce na czym chce.

A i owszem robi się się dzisiaj rewelacyjny sprzęt który roznosi w pył wiekowe staruszki, tylko nie jest to sprzęt tani - co celnie ujął Neomammut. Słowem kluczem jest cena.

Co do polityki Sony - ja ją rozumiem, to koncern i ma przynosić zyski. Nie jest zainteresowany, żeby jego produkty były wieczne to raz,, a dwa żeby każdy nowy produkt był porównywany do tych kultowych staruszków. Podobnie jak inne koncerny. Bardziej to widać jeszcze w amplitunerach KD, gdzie jak coś się sypnie w kilkuletnim amplitunerze to dostanie jakiegoś scalaka jest nie realne. Czy dla fanów postępu jak Kolega lws - nowe telewizory LCD które powinny mieć obok nalepek typu HD, Super, Hiper, itd nalepkę jednorazówka. Jako klientowi nie podoba mi się to, ale wiem iż kijem rzeki nie zawrócę.

Cóż, sam siebie pocieszę iż jest sporo takich waryatów jak ja którzy kupują coś starego, wkładają kasę w przywrócenie dziadka do lat świetności, a za te pieniążki mogliby kupić coś "postępowo, cyfrowo zminiaturyzowanego"

Oczywiście co do laserów zgadzam się z kolegą rafal735r, sam nie raz na tym forum pisałem iż zakup czegoś z laserem już nie do zdobycia wymaga dużej skłonności do hazardu. Ale mamy, net, google - zawsze można poszukać co siedzi w danym klocku - przed zakupem. Fakt nie raz to wymaga kliku godzin i zwiedzenia znacznej ilości stron z krzaczkami. Ale jeśli klocek był wartościowy to informacje się znajdą.

>>lws

Postaw sobie takiego DVD, BD, najlepiej Samusnga (z ulotek wynika, że ma lepszy przetwornik na pokładzie) obok takiego X77ES. Ten drugi ma dwie kości CDX2552Q. Co różni te dwa klocki?

Wiele razy powtarzałem: nie gra sam przetwornik! Ten sam CXD2552Q w kiepskiej aplikacji z małym toroidem i przy kiepskiej analogówce zagra tak samo do bani jak ten Samsung! Liczy się także reszta komponentów całego układu, ba, liczy się też obudowa. X55ES, X77ES ma stelaż z miedzi, wzmacniany jest belkami poprzecznymi, drewniane boczki też nie są tylko robione dla efektu wizualnego. Sama obudowa ma zminimalizować wszelkiej maści drgania - dlaczego? Odczyt płyty jest bardzo ważną sprawą. Z nośników cyfrowych jakimi są CD, BD, DVD odczytuje się nie zera i jedynki tylko odbicia światła od rowków, które są zapisane na wewnętrznej powierzchni nośnika. Dlatego równie ważny jest sam odczyt danych, bo od tego zależy jaka informacja pojawi się na detektorze. Detektor wysyła utworzoną informację do przetwornika i tak tworzy się informację zero-jedynkową. W X55ES, X77ES głowica laserowa poruszana jest poprzez pole magnetyczne. Wszystko po to by zniwelować wszelkie drgania. Jest jedna prowadnica i wszystko. I dlatego kosztowało to tyle ile kosztowało, ale wiadomo było za co się płaci! Dzisiaj? Mało jest firm dbających o każdy aspekt budowy takiego odtwarzacza. Proponuję się zapoznać z firmą ESOTERIC.... http://esoteric.teac.com/resources/pdf/TransportsEsoteric0408pq.pdf

Jeszcze lepsze odtwarzacze robił Pioneer... :)

Do do miniaturyzacji: pewnie mnie wyśmiejesz, ale sprzęt gra lepiej, jeśli na pytkach PCB jest jak najmniejsza ilość układów IC. Gra też lepiej, jeśli te układy są produkowane w większym procesie technologicznym. Czyli stare układy PCM, czy stare układy Philipsa (które nadal chyba nawet są wykorzystywane przez niektóre firmy) mogą naprawdę skopać tyłek dzisiejszym super przetwornikom, choć w pomiarach to marne układy..... pod warunkiem, że mają doborowe towarzystwo. Grają całe odtwarzacze, tak jak gra cały system!

PS: Najbardziej mnie ogrania śmiech jak ludzie testują odtwarzacz pod względem tłumienia drgań: podrzucają jeden róg i sprawdzają, czy laser przeskoczy - to jest dopiero myślenie i znajomość tematu :D

Edytowane przez neomammut

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

http://allegro.pl/sony-cdp-x779es-uszkodzony-i2261002136.html albo wariat albo desperat albo hazardzista... Sporo jak za uszkodzony sprzęt i w nie najlepszym stanie wizualnym (patrz drewniane boczki)

SONY - TA-F500ES, TA-F770ES, TA-F800ES, TA-N80ES, TA-E80ES, ST-S770ES, ST-S500ES, CDP-X559ES -2x. NAKAMICHI - OMS-5E, OMS-7E. YAMAHA - M4 - 2x, C-4, C-6, T550. Bowers & Wilkins 602.S3. sorento.

Hmm cena OK, jeśli ktoś się zna. Na zachodzie tak wygląda stan dobry+ :-)

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

http://allegro.pl/sony-cdp-x779es-uszkodzony-i2261002136.html albo wariat albo desperat albo hazardzista... Sporo jak za uszkodzony sprzęt i w nie najlepszym stanie wizualnym (patrz drewniane boczki)

Zauważyłem już 2 X779ES w którym brakuję obudowy pod boczkami. Ten CD ma podwójną obudowę i dopiero drewniany boczek. Nie wiem o co chodzi, że to drugi już przypadek braku zewnętrznej, metalowej obudowy. Albo to jest cały czas ten sam CD, ale tamten kupił nasz forumowicz, więc może się wypowie.

Edytowane przez Muzg

też zauważyłem brak blaszanych boczków pod drewnianymi. Przynajmniej tak to wygląda. Zostało też dorobione gniazdo na sznur sieciowy. Też mam wrażenie jakbym ten kompakt widział z niecały miesiąc temu na allegro z podobną wadą. Nie czytał płyt albo przeskakiwały.

SONY - TA-F500ES, TA-F770ES, TA-F800ES, TA-N80ES, TA-E80ES, ST-S770ES, ST-S500ES, CDP-X559ES -2x. NAKAMICHI - OMS-5E, OMS-7E. YAMAHA - M4 - 2x, C-4, C-6, T550. Bowers & Wilkins 602.S3. sorento.

Witam,

poszukuję 1 zębatki (średnica 1,8cm,dwie bieżnie zębate - jedna mniejsza, ok.0.6cm i druga 1,8cm ) do otwierania tacki w moim skromnym X 202 ES, ma ktoś może na zbyciu lub wie gdzie takie dostać ?

Będę wdzięczny za informacje.

Witam mam taką o wymiarach:

-dotyczy drugirgo zdjęcia:

19 mm duża

9 mm mała a zdrugiej strony tam gdzie nie ma zębów 6 mm

grubość ok 6 mm

Jak to ta napisz.

post-23763-0-50652900-1334507252_thumb.jpg

post-23763-0-15302500-1334507296_thumb.jpg

teurle - to dokładnie ta którą potrzebuję ! :-)Cały zestaw łącznie z tym elementem z osiami tych kółek jak na zdjęciu lewym mam u siebie.Pisze na PW :-)

Witam . Możesz podesłac fotki bo dzis odebrałem tego soniacza (DVP-S715 ) . Stan idealny z pilotem za 80zł . Żona nie uwierzyła że taki sprzęt za taką kasę . Porównam budowę z moim . Pozdro .

http://allegro.pl/sony-ta-f770es-od-1zl-bcm-i2273802770.html poszedł za śmieszne pieniądze. Trafo to trafo. Ja cenie oryginały 100% aczkolwiek byłbym w stanie przeboleć nieoryginalny transformator. i jeszcze jeden link dla allegro czubów co krzyczą za 20 letnie cedeki po półtorej kafla http://allegro.pl/sony-cdp-x33es-okazja-warto-i2278533925.html to są realne sumy za ten sprzęt. Nie wiem z kąd ci ludzie biorą niekiedy te astronomiczne sumy za stare cd es

Ten TA-F770ES ma już inne transformatory i nie są ekranowane, a to już pewnie nie to samo. Ja też cenię sobie oryginał. Z drugiej jednak strony trzeba by było jednak posłuchać :)

Ja za X55ES dałem 850zł, odtwarzacz jest wart każdej wydanej na niego złotówki!

A to ci paradoks... laser w obudowie tańszy od lasera w pudełku :)

http://www.ebay.de/itm/Sony-CDP-XA7ES-XA-7-ES-High-End-CD-Player-FB-SN-4550832-/330712228640?pt=DE_Elektronik_Computer_Audio_Hi_Fi_CD_Player&hash=item4cfffc2320

http://www.ebay.de/itm/NEUE-Sony-KSS-273-A-Laser-Lasereinheit-unbenutzt-in-OVP-NIB-NOS-XA-7-ES-XA-5-ES-/251040365756?pt=DE_Elektronik_Computer_Audio_Hi_Fi_CD_Player&hash=item3a732bfcbc

paradoks jednak zrozumiały dla każdego posiadacza sprzętu z tym laserem. Jak u mnie padnie to się chyba zapłaczę. Nie wiem czy cokolwiek będzie w stanie zastąpić siódemkę. Samym otwieraniem szuflady mógłbym bawić się godzinami :)

Wiadomo, kupie X333ES za 60 euro, wyjmę KSS272A i opchnę za €200 jak nie więcej.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Z tymi cenami jest różnie niemców stać na kupno takiego sprzętu u nas każdy sie krzywi przed chwilą dat 2000es poszedł za 1300 eu i co dużo dla nas fortuna dla niemców nie kwestia popytu na dany towar na allegro jest dodatkowe ryzyko że ktoś wetknie szrot podrasowany i tyle ale nie jest obowiązek kupowania decyzja nalezy do państwa a ha link do data 2000 es ładna sztuka http://www.ebay.de/itm/Sony-DAT-High-End-Recoder-DTC-2000ES-perfekt-neu-/280864706373?pt=DE_iAudio_Hi_Fi_Audiophile_Tontr%C3%A4ger&hash=item4164d74f45

samo pudło w lepszym stanie niż niejeden sprzęt na allegro. Reszta w stanie gabinetowym. Cena może szokująca dla przeciętnego nabywcy, który myśi jedynie kategoriami funduszy. To sprzęt dla kolekcjonerów. Jeżeli szukasz konkretnego urządzenia, to zapłacisz spore pieniądze za rzecz w takim stanie jak rzeczony DAT. Sama liczba oferentów świadczy o tym , że zainteresowanie było spore.

Zerknąłem do jednego z fachowych pism z tamtych lat. Sony DTC 2000ES: 3800DM. O ile pamiętam konwersja była w stosunu 2DM=1Euro. Zatem można w dużym przybliżeniu stwierdzić (nie uwględniam np inflacji), iż sprzęt poszedł za 2.600DM. Utrata wartości 32% przez 17 lat - o takiej deprecjacji nie może marzyć żaden samochód w dzisiejszych czasach.

ale żeby po tylu latach sprzedać taki klocuszek za taką cenę to co trzeba robić?

powtórzę to co było napisane kilka wpisów wyżej:

trzeba o sprzęt dbać!

cytując klasyka "wężykiem Jasiu, wężykiem" ;)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.