Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  650 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Kupilem dzisiaj ciekawy cedek, CDP-M99, najwyższy model z serii CDP-M czyli w formacie midi. W środku prosto i schludnie, jeden podwojny op na wyjściu, 2xAD18xx na wyjściu i CXD2xxx jako filtr cyfrowy. Mechanizm to prosty KSS240A, lyka wszystko.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

>>czolgista

Pokażesz środek? Ten M99 w cale podobno taki słabiutki nie jest, nawet w wersji fabrycznej gra przynajmniej poprawnie...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

W środku niewiele jest ale za to ciekawe DACki, 2x AD1860N-O.

CDP-M99

Na plus na pewno można zaliczyć ładny czytelny wyświetlacz, jak np. X333ES. Jest dużo jaśniejszy i czytelniejszy niż ten z 227ESD.

Edytowane przez czolgista778

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

W środku faktycznie bez rewelacji, wyświetlacz prawie taki sam jak w X55ES, choć mniejszy, a jak to gra?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Nie mam pojęcia, Tannoye są dopiero w środę do odbioru. Właśnie przytargałem stare Soundcrafty Spirit 2, zaraz podłącze i zobaczymy co to warte.

Daj znać, co z tego połączenia wyszło, co do tych kości, Sony to akurat dziwna firma pod tym względem, nie ma chyba reguły na to, że np w modelach do takiego numerku stosował obce, a od takiej kwoty swoje itd. To chyba zależało bardziej od aplikacji, może ceny....

Edytowane przez neomammut

Jak widzę takie coś, to nóż mi się w kieszeni otwiera. Lakiernik raczej rzadko mył łapy: http://allegro.pl/sony-ta-f555es-audiofilski-wzmacniacz-i2075492955.html

Ja pierdziele, jak Ci ludzie traktują sprzęt?! Ja, jeśli to nawet szajski DVD, staram się go nie rysować, uważam przy użytkowaniu. Ku.....!!!

Ja pierdziele, jak Ci ludzie traktują sprzęt?! Ja, jeśli to nawet szajski DVD, staram się go nie rysować, uważam przy użytkowaniu. Ku.....!!!

Leżał popsuty na śmietniku (na podwórku) niemieckiego serwisu, albo w ogóle na śmietniku. To złom elektroniczny.

Sprzęty z obciętymi kablami to najczęściej sprzęt kradziony, wiadomo złodziejowi nie chce się szukać kabla i odłączać tylko po prostu odcinają i wio ze sprzętem. Niestety często na zachodzie takie sprzęty się marnują, np. ESy serii 7 i 8 grające po dyskotekach, Monitor Goldy jako nagłośnienie w magazynach, niestety.

Witam.

Czy ktoś próbował kupić laser KSS272A z pozytywnym skutkiem w Chinach? Problem z ich zakupem i różne tropy był już opisywany w innych wątkach ale nikt nie napisał czy się to udało.

Gość Patrick

(Konto usunięte)

NiSprzęty z obciętymi kablami to najczęściej sprzęt kradziony, wiadomo złodziejowi nie chce się szukać kabla i odłączać tylko po prostu odcinają i wio ze sprzętem....

=> :D dobre

Tak powaznie to...w cywilizowanej czesci Europy istnial (odkad prawo EU zabrania takich imprez jak tzw. "wystawki") zwyczaj "informowania" ew. zainteresowanych stanem urzadzen elektrycznych , ktore ktos wyrzucal. Mianowice sprzet sprawny byl wyposazony w kabel zasilajacy a jesli byl odlaczany to byl owiniesty wokol urzadzenia (chyba ze kabel byl wlascicielowi potrzebny to juz he "ryzyko" bioracego) urzadzenie zepsute mislo odcinany kabel co znaczylo ze jest nie do uzytku .

Teoria o cietym kablu z kradzionego sprzetu jest fantastyczna... :)

Patrick, mieskzam w Holandii i wiem co ludzie tu wyprawiają. Może w niemczech na wystawkach jest inaczej.

To się u nas nie nazywa żadna wystawka tylko po prostu raz w tygodniu jeżdżą po mieście duże śmieciarki które zbierają grubsze rzeczy typu meble, sprzęt itp. czyli to co nie mieści się do kontenera, np. ludzie wystawiają sprzęd na ulicę wieczorem a wcześnie rano je zabieraja.

Edytowane przez czolgista778

Gość Patrick

(Konto usunięte)

tak to dawniej wyglądało, ale czy obecnie nadal są takie "wystawki" i czy nadal odcinają kabelki gdy wystawiają niesprawny sprzęt?

W DE juz nie mozna wystawiac takich smieci. Jesli chce sie cos takiego zutylizowac sa od tego specjalne recyclinghof'y (tez specjalizowane jak to w DE) trzeba tam pojechac i ...zaplacic za wywalenie jakiegos ES'a :)

W DE juz nie mozna wystawiac takich smieci. Jesli chce sie cos takiego zutylizowac sa od tego specjalne recyclinghof'y (tez specjalizowane jak to w DE) trzeba tam pojechac i ...zaplacic za wywalenie jakiegos ES'a :)

ale po co płacić za utylizację czy też recycling, skoro polak weźmie za darmo i jeszcze u nas sprzeda na allegro ;)

Przebrnąłem przez 30 stron i dalej już nie mam siły.. Dlatego zapytam.

Który tani model ES jest wart uwagi? Szukam przestrzeni i raczej neutralnego brzmienia. Ma to grać póki co z Wharfedale Crystal 30 i czasem CAL. Muzyka różna różniasta ;). Im taniej tym lepiej.

Napaliłem się troszkę na 550, ale nigdzie go niema.

Będę wdzięczny za pomoc.

Edytowane przez david11

Wystarczy 300B i mamy wszystko na tacy z piękną barwą i spokojem w dźwięku....

Koledzy, może pojedzie amatorszczyzną, ale tak sobie myślę, czy da się jakoś wykorzystać tor analogowy z CD np. jakiegoś ES-a z niedostępnym laserem jako DAC ? Tak jak można do tego wykorzystać DAT.

To by było chyba zbyt proste :)

Coś na pewno da się zrobić, najprościej byłoby przerobić wyjście cyfrowe na wejście :)

Gość Patrick

(Konto usunięte)

Wystarczy 300B i mamy wszystko na tacy z piękną barwą i spokojem w dźwięku....

Jaki model wzmacniacza z serii ES Sony byl zbudowany na tej lampie ? :P...

Koledzy, może pojedzie amatorszczyzną, ale tak sobie myślę, czy da się jakoś wykorzystać tor analogowy z CD np. jakiegoś ES-a z niedostępnym laserem jako DAC ? Tak jak można do tego wykorzystać DAT.

To by było chyba zbyt proste :)

99% przetwornikow CA stosowanych przez Sony to niestety brzmieniowa popelina wiec nie wim czy jest sens takich zabiegow =>

Sony CDP XA 7ES gra naprawde fajnie po podlaczeniu do zewnetrznego DAC'a...

99% przetwornikow CA stosowanych przez Sony to niestety brzmieniowa popelina wiec nie wim czy jest sens takich zabiegow =>

Mnie chodzi o CD-ki z lat 80-tych, wysokie modele ES, podobno w latach 80-tych Sony miało inną, bardziej naturalną sygnaturę brzmienia. A koszt zabawy/testu nie jest wielki, nie kupię audiofilskiego powietrza za 5kzł.

Po drugie chcę mieć komplet Sony z lat 80. Jak by tam na szczycie wyglądał chiński DAC?

Skoro jest tylu zadowolonych użytkowników X222ES to i one widocznie nie są takie ostatnie.

Nie wiem czy powinienem pisać o tym, ale wzmaki ES typu 707ES ciekawie zgrywają się z "lampucerą" maxi na CS4397. Ten DAC posiada kopa, którego temu wzmacniaczowi może brakować.

Skoro jest tylu zadowolonych użytkowników X222ES to i one widocznie nie są takie ostatnie.

Ostatnie może nie, ale zamykają peleton. Bez urazy. A co do psychiki ludzkiej, to temat rzeka. Patrick ma rację pisząc o przetwornikach. W Soniakach brzmi pięknie (tych wysokich ES), ale jeśli chodzi o przetwornik jako taki to już epoka kamienia dłubanego. Także tym większe uznanie dla starych inżynierów Sony.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.