Skocz do zawartości
IGNORED

Skda wziac ołów do standów?

filip

Rekomendowane odpowiedzi

olow nie jest specjalnie rakotworczy

ale jest silnie toksyczny - na szczescie

poki sie go nie zje to nie ma problemu

gorzej z zawartoscia w gleby bo to przechodzi do wody i roslin

niektorzy co lutuja bardzo duzo moga sie lekko podtruwac bo spocone rece maja ph lekko kwasne i to ropuszcza stop lutowniczy w ktorym olowiu jest spory procent i wchlania sie przez skore

Eh własnie kupiłem piasek i wsypałem do standów. I co? Jest lepiej oczywiscie. Dziwek zyskał na precyzji no i lekko poprawił sie basik. W zwiazku z tym mam pytanka. Czy jesli kupię ołów to jeszcze bedzie lepiej? I czy to musi być ołów, czy nie może być srut stalowy? W Warszawie za litr czyli 6 kg ołowiu chcą 115 PLN. Drogo jak cholera. Help please

szkoda troche 115 zl na balast, ja dociazylem zwirkiem kwarcowym (5k z 6zl) , taki zwirek jest obojetny dla wody czyli nie zakwitnie, znajdziesz rozne jesgo odmiany w porzadnym sklepie zoologicznym, sa rozne typy - na opakowaniu jest podana wzgledna srednica w mm i typ zwirku, polecam nie za duze kawalki tak zeby szczelnie zasypal i nie "gruchało" czyli zeby nie bylo pustych przestrzeni w rurze balastowej, a olow jest szkodliwy i nie ma tu zartow, kiedys konczylem tech. poligraficzne i jako drukarz wiem co mowie, olow to zaraza dla organizmu, kiedy raz sie do niego dostanie nigdy nie jest wydalany, a dostaje sie poprzez opary olowiane bo to miekki gownowaty metal, juz lepiej syp srut a jeszcze lepiej zadne zelastwo, chyba najlepszy bylby dobrej jakosci granitowy przemial - w kazdym badz razie idz do sklepu zoologicznego - tam duzo maja roznorakich audiofilskich akcesoriow - koszty nieduze - a od olowiu w kazdej postaci trzymaj sie z daleka - dosc go wdychamy w innych miejscach zeby jeszcze w domu sobie fundowac kuracje doktora mengele...

no wlasnie tez tak sobie pomyslalem ze to nie najlepszy pomysl dotykac sie do ołowiu tylko zastanawiam sie czy to co proponujesz ma wystarczajace wlasciwosci tlumiace drgania bo chyba o to chodzi w tym wszystkim?

chodzi o to zeby standy byly ciezsze a co do wlasciwosci tlumiacych to na pewno nie gorsze niz olow i inne sruty jak juz masz dociazone standy i zakupiles 2 plytki granitowe lub marmurowe (oba materialy doskonale tlumia) to zaczyna sie zabawa - czy chcesz laczyc na miekko czyli np podklejasz spod standu mata bitumiczna, blue tackiem lub dajesz gumowe nozki czy laczysz na twardo czyli kupujesz kolce i stand stoi na cokole na kolcach, za kazdym razem zagra inaczej , ja nie jestem tylko przekonany do trzymania samych cokolow na kolcach bo po to chyba sa takie ciezkie i drogie ;) zeby sie stykaly cala powierzchnia a nie na kolcach - mozna sie pobawic ale zawsze sie zyskuje na basie i przestrzeni, w kazdym badz razie jak sie juz ma wzglednie ciezkie standy albo dociazona kolune warto odzalowac pare zl na cokoly, generalnie jesli w twoim systemie cos ostzry lub gra zbyt twardo podklejenie spodow standow mata bitumiczna lub blue tackiem i postawienie tego na cokole powinno troche pomoc czyli lekko wygladzic dzwiek i zmiekczyc bas - milych eksperymentow

Jest materiał który prawdopodobnie byłby idealny do wypełnienia standów- mosiądz. Jego właściwości tłumiące są doskonałe. Oczywiście problemem jest cena ale w zakładach gdzie wykonują coś z mosiądzu zbierają wiórka i oddają po cenie złomu. Czasem te wiórka mają idealną postać - są małe i nie poskręcane.

Trzeba by jeszcze popytać jaka jest cena złomowa mosiądzu.

Normalnie mosiądz kosztuje na pewno ponad 10 zł za kg i jest ciężki.

->yezu: mam ołów z z-du wulkanizacyjnego.

Chciałem dziś lub jutro zrobić wreszcie ziego użtek. Twój post trochę ostudził mój jakże szczytnym zapęd.

A jeśli wrzucę na dno swoich standów trochę ołowiu, uzupełnię przestrzenie między kawałkami ołowiu piaskim płukanym (ciężki i czysty - mam go obecnie w standach) i zaślepię otwór wrzutowy to nadal będzie groźnie/dlaczego ?

Nie przypuszczam, by ołów ten pochodził z Czernobyla (nie świeci).

Co o tym sądzisz ? Umyśliłem sobie skąd go zdobyć i mam, a tu taki problem ... : ((

Pozdr.

andrea - nie wiem czy olow zamkniety w stalowej rurze jest szkodliwy pomimo tej rury :) - natomiast wiem jako miedzy innymi drukarz ze olow jest szkodliwy sam w sobie - mialem praktyki w drukarni i uwierz mi - po paru godzinach inhalacji olowianej leb boli, dawniej w drukarniach pracowalo sie po 6 godzin i oprocz olowiu smierdzialy tez farby i w ogole atmosfera byla ciezka, teraz olowiu coraz mniej bo kto dzis skalda tradycyjnie z czcionek olowianych ? dawniej to bylo na porzadku dziennym - praktykowalem na tzw linotypie czyli "maszynie skladajaco-drukujacej" ktora oprocz klawiaturki i skomplikowanej aparatury miala w sobie kociol z wrzacym olowiem , ktory czasem sobie lubial prysnac (maszyna byla z lat 30) - naprawde jesli chodzi o rozne stany metalu o nazwie olow to mam uprzedzenie i mam powody do tego uprzedzenia - jak nie masz uprzedzen takich jak ja to syp olow bo papierosy i powietrze tez szkodza, sonicznie mysle ze najlepiej tam by bylo wsypac srut granitowy (kamieniazre nie maja czegos takiego - przeciez musi im to zostawac ? ) a co do mosiadzu to nie wiem - generalnie sie nie znam ale tak na zdrowy rozum rozne odmiany zelastwa jako balast do tak subtelnej i wrazliwej konstrukcji jak stand i kolumna mnie nie przekonuje, sypta ludzie co chceta - ale z olowiem delikatnie bo to naprawde szkodzi...

a tak poza tym wole standy z drewna a nie metalowe, kolumienki mam z drewna to co maja stac na zelastwie -- ciekawe czy ktos ma doswiadczenia ze standami drewnianymi i metalowymi, na pewno to nie gra tak samo - jak ktos eksperymentowal to chetnie poczytam...

-> yezu: jak tak napisałeś to trochę się pocieszyłem. Martwi mnie tylko, że ołów pochłania jakieś szkodliwe promieniowanie, zatem po co ew. miałby mi tym siać po domu ? I nadal nie wiem jak realnie to groźba.

Może podchodzę zbyt idealistycznie/ostrożnie i przesadzam, ale dlatego, że się nie znam i nie potrafię ocenić realonego zagrożenia.

A standy z drewna na pewno bezpieczne i ekologioczne. O ile się nie rozkleją. Pierwsze, co przyszło mi do głowy to mahoń, ew. jakieś drewna egzotyczne (twarde, a ciężkie). Mahoń taki jest, ma ciekawy, czerwonawy kolor. /Rzecz gustu. Raczej oryginalnego koloru drewna nie zmieniałbym bejcą./ Buk jakoś mi nie wygląda jako stand atrakcyjnie.

Dewniane, regulowane, z granitowym cokołem od razu produkował Audiowave, drewniane są też chyba SF i widziałem Xavian'a. Innych nie kojarzę w tej chwili. Chyba nikt nie prównywał własności sonicznych drewnianych z innymi. Może to temat do poruszenia przez któreś z pism audio ?

Pozdr.

Nie przesadzajcie z tą szkodliwością ołowiu. W temperaturze pokojowej nie praktycznie paruje. Zamknięty w rurze nie pyli i nie ma się z nim fizycznego kontaktu.

Podczas napełniania pracuj w rękawicach kuchennych i tyle.

W drukarni groźne były pary ołowiu, bo on tam był cały czas gotowany.

Ołów nie jest i nie może być promieniotwórczy. Można go oczywiście wymieszać z czymś promieniotwórczym, ale komu by sie chciało i po co.

Ołów jest doby bo jest ciężki oraz miękki (czy słyszł ktoś kiedyś dzwon z ołowiu?).

Ufff... jutro sypię, co mam : )))

Rozmawiałem tf. z kolegą i uświadomił mi, że w sklepach są sprzedawane świetne do naszych zastosowań plomby ołowiane (tak się tu pisze (?).

Takie, co to wicie/rozumicie zakłada się na druciki i zaciska specjalną maszynką.

A skoro dopuszczone do sprzedaży...

Ma toto postać kółka o średnicy jakieś 12mm i grubości z 5mm.

W tygodniu sprawdzę cenę. Szukać należy w sklepach z żelastwem lub dla rolników. Płaci się, ale przynajmniej jednakowe i wielkość dobra. No i mamy je bez roztapiania ołowiu : )))

/Podejrzewam, że w sklepach wędkarskich wyjdzie drożej./

Pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.