Skocz do zawartości
IGNORED

Wzm. lampowy + kolumny na 70m2

tomika

Rekomendowane odpowiedzi

Może być i ten cary, brzmi świetnie (bardzo mi się podoba jego okrąglutki i nasycony charakter) - jest to świetne zestawienie do klipsch RF-83.

W kwestii zasilacza to trzeba by się upewnić, czy są tam trafa z podwójnymi odczepami, pewnie tak, ale lepiej sprawdzić (mail do cary audio i ew. zapytać ile chcą za trafa 230V...)

tomika

do nowej lampy nie kupiłem bo jeszcze jej nie mam :-) /czekanie jest paskudne/

jesli sie decydujesz na cary to ja kup a potem dopiero sciagaj do domu "różne" kolumny

kupno w ciemno całego zestawu jest chyba zbyt pochopne

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

cir

masz racje ale chciało by sie mieć wszystko naraz, raz że będę to ściągał z usa, a dwa to chciałbym aby osoba pośrednicząca z tamtej strony załatwiła to jednorazowo i w tym jest delikatny problem. dodatkowo nie fer angażować sklep w próby a następnie sie na nich wypiąć. Postanowiłem popytać na forum, mam jednak świadomość że może to być nie do końca co by się chciało. Wtedy już tu na miejscu będę kombinował z kolumnami, choć klipsch bardzo podoba się mojej żonie i pasuje nam do wnętrza. I dlatego proszę o rady na forum żeby dobrać zestaw, który jest produkowany w stanach i dobrze ze sobą zagra. A może jeszcze inaczej ................. jaka lampa pasuje do kolumn klipsch RF-83 ??

tomika

nie ma najlepszej odpowiedzi na takie pytanie...

w pewnych aspektach na takich kolumnach zawsze najlepiej zagra trioda SE

w innych aspektach dobry push-pull jak Jadis DA88S, Air Tight ATM-2, Cayin A-100T, ten cary audio

w innych - cyfrowy Tact TDAI 2200 podłączony bezpośrednio pod transport CD (niezły klocek dający na dodatek możliwość equalizacji kolumn do pomieszczenia).

Dodatkowo każdą z opcji można "szlifować" kablami, na kolumnach wysokoefektywnych wszystko wychodzi, różnice w amplifikacji, okablowaniu są jakby pod szkłem powiększającym

Z uwagi na spadek impedancji i pokój 70m wskazana jest mocniejsza opcja, ale nawet 40-50W z triody SE zagra (wrażenia gwarantowane). Te Klipsche wymagają sporego odsunięcia od przedniej ściany (1.5-2m) też weź to pod uwagę bo bas może powalić. Klipsche wogóle słyną z energetycznego basu nawet mniejsze modele, a tu są trzy 8 calowce

gdybyś nie chciał koniecznie lampy, to ze Stanów można ściągnąć bardzo tanio świetne kolumny jak thiele CS3.6, Hales Transcendence 5, Vandersteen 3.5A signature (te ostatnie zagrają nawet z lampą typu mocna integra)

Z niedrogich a mocnych lamp moge polecic na równi cayna ta88 i Amplifona wt-40 ( cayn wieksza dynamika, amplifon wieksza przestrzeń) oba wzmacniacze oceniam na tym samym poziomie ale grają jednoczesnie nieco inaczej ale obydwa są zdecydowanie lepsze niz jolida 502 na moje ucho. A i napedzą wiekszosc kolumn nawet w 70 m ale ze zrobieniem Dyskoteki z tego pmieszczenia moze poradzic sobie tylko mocna koncówka.

Przy tak duzym pomieszczeniu bardzo wazną role bedzie odgrywac prawidłowe ustawienie i dobranie kolumn aby uniknąc zniekształcen za posrednictwem najnizszych czestotliwosci - tak z własnego doswiedczenia.

Pozdrawiam.

Witam moj kolga w swoich 100 m2 gra na Tannoy Yorkminster z 28 watowymi monosami SE Phasta+Pre tej firmy i jest bardzo oki a przy tym kompletnie nie zaadoptowane pomieszczenie a da sie sluchac bylem zdumiony ze wogole zagralo.

Osobiscie wole kolumny Audio Note tyle ze w 70m2 to nawet model E moze nie dac rady ale oczywiscie bym to sprawdzil bo lampiszon +te AN (pazdzieze) jak je nazywam = symbioza i dla wielu koniec poszukiwan.

robix

Fajny zestaw, lampa i metraż tez spory:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

do Wszystkich

Kilka dni sie nie odzywałem sorka, ale święta... musicie zrozumieć. Dziękuję Wszystkim za porady i sugestie, oczywiście wybór należy do mnie. Muszę zmienić kolejność zakupów, kupię wzmacniacz sprawdzę wszystkie propozycje najpierw dla oka następnie odsłuch, a kolumny będę dobierał na miejscu. Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie, o decyzjach będę informował na bieżąco.

pozdrawiam tomika

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.