Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz cambridge audio a1 problemy

dariusz964

Rekomendowane odpowiedzi

Serdecznie witam mam problem z ktorym nie moge sobie poradzic.Chodzi o to ze gdy wzmacniacz ten gra cicho galka gdzies na 11 jest wszystko ok,ale jak minie godz 12 zaczynaja sie problemy zaczyna przerywac i trzeszczy.Kolumny pod ktory jest podpiety to B&W 602s 2.Nie wiem czy ten wzmacniacz jest za slaby bo jego moc to 2x25 wat,co to moze byc wzmacniacz ten podlaczylem tez do amplitunera Yamaha 640 rds jako koncowke mocy i tu jest innaczej amplituner nastawiony na 14 i wzmacniacz na 13 gra glosno i nic nie przerywa,o co tu chodzi Amplituner mam do kina mam podpiete tylnie kolumny i central, a fronty pod wzmacniacz.Nie jestem zwolennikiem dyskotek w domu ,ale czasami lubie sobie posluchac ciut glosniej,a zalezy mi tez troche na jakosci dzwieku dlatego do stereo uzywam cd i gramofon zeby ucieszyc ucho dobra muza,wczesniej gralo to wszystko bez wzmacniacza ,ale jakosc dzwieku byla jednak gorsza.Czy ktos mi cos poradzi ewentualnie powie czy jest ktos we Wroclawiu kto moze mi to naprawic.Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/38412-wzmacniacz-cambridge-audio-a1-problemy/

witam..prawdopodobie masz brudny potencjometr w swojej Kambodzy.... bo jesli bylby za slaby slyszalbys znieksztalecenia (zwiazane) z wydajnoscia pradowa tego wzmaka.... chociaz...b&w do oszczednych nie nalezy - lubi sobie troszke pradu pociagnac...

zreszta nie wiem.... nie bardzo opisales ta niby usterke..

nie wiadomo czy to trzeszczenie powoduje nadmierna glosnosc czy akurat w tym momencie potenciometr jest brudny i trzeszczy,,,,

zrob tak....

ustaw tak wzmacniacz alby trzeszczal...wlasnie na ta glosnosc.... i zdejmij bas na minus z korektora.... jesli nadal bedzie trzeszczal to nie jest wina za slabego wzmaka a potencjometru....

Dzieki za odpowiedz,napisze o co chodzi w tym wzmaku tak wiec jak daje na 12 zaczyna grac ciszej i trzeszczy przerywa,zrobilem jak mowiles bas na minus i nadal sa te same obiawy,wczesniej mialem podlaczony interkonect klotz la grande ktory bardzo ciasno wchodzil,i w pewnym momencie przestalo wogole slychac muzyke tylko takie lekkie przebicia,bylem pewny ze padl mi laser w mojm cd,ale zmienilem na zwykly no i gra,moze to cos z tymi wyjsciami analogowymi,sam sie w tym gubie,a na elektronice sie nie znam z tad te moje prosby o pomoc.Jezeli to potenciometry to moge to sam naprawic wyczyscic,czy lepiej zaniesc do jakiegos punktu.

• 6 miesięcy później...

Mam podobny problem w swojej Kambodży A1, po ustawieniu głośności powyżej godziny 15 wzmacniacz zaczyna trzeszczeć i przerywać po kanałach. Po zdjęciu na CD (technics) ok 6 dB wzmacniacz zachowuje się poprawnie. Nie wiem czy te typy wzmacniacza tak mają czy raczej to jest jakaś usterka (potencjometru głośności jeszcze nie czyściłem). Do wzmaka są podłączone kolumny Eltax Symphony. Czekam na jakąś radę i opinię w tej sprawie.

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Ustaw potencjometr w trzeszczącym punkcie. Włącz muzykę. Popukaj w potencjometr (dość brutalnie), podkręć minimalnie raz w lewo, raz w prawo. Jeśli w tych momentach będzie trzeszczał, będą jakieś zmiany w odtwarzanym dźwięku, to jest to na 99% wina potencjometru.

Dzięki, do czyszczenia potencjometru użyć sprayu typu Kontakt czy polecacie coś innego? Kiedyś użyłem Kontaktu i potencjometr niestety dostał tzw szybkich obrotów:)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Dla mnie najlepszym sposobem jest rozebranie potencjometru i wyczyszczenie benzyną ekstrakcyjną + nadgięcie blaszek. Wymaga to jednak wylutowania potencjometru- więc lepiej się za to nie bierz.

Jedni polecają Kontakt, ja robię to trochę inaczej. Wtryskuję benzynę ekstrakcyjną (strzykawką) na zmianę z WD-40. Wtedy należy cały czas kręcić potencjometrem. Rezultaty są ok, ale syf wylewa się bezpośrednio na płytkę co wymaga dodatkowego czyszczenia.

Poluzowaniem potencjometru się nie przejmuj- po jakimś czasie zaczyna on działać normalnie, z wyczuwalnym oporem.

Spróbuję tej mikstury benzyny i WD40:-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.