Skocz do zawartości
IGNORED

Aktywne monitory studyjne - co tak tanio

Rolandsinger

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dlaczego są takie tanie na tle konstrukcji "czysto audiofiskich", wycenianych na 3-4 kzł za parę w wersji pasywnej. Np. B&W CM1 czy AE Aegis?

Referencyjne, AKTYWNE FOSTEXY - 3,2 kzł za parę to taniej niż pasywne B&W CM1!

Ukryta Zawartość

Czy do reprodukcji muzyki jest potrzebny sprzęt droższy niż ten, który służy do jej rejestracji?

Pachnie nonsensem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/38388-aktywne-monitory-studyjne-co-tak-tanio/
Gość rochu

(Konto usunięte)

Mam ALESIS M1 Active MK2 i powiem tyle - robią wrażenie.

Pomyślec że kupiłem je jako głośniki do komutera.

Kiedyś mój główny set bedzie oparty o duże aktywne monitory ADAM-a.

Musze tylko do tego dojrzeć i nieco kasy dozbierac.

Tzn. że audiofilskie firmy lecą sobie z nami w kulki, wykorzystując naszą amatorską naiwność?

A takie topowe referencyjne, aktywne Fostexy kosztują czasem mniej niż monitory VA czy AE i to pasywne!!!

@ rochu

A jakie to ma wejścia? RCA, duży jack czy XLR? Czy potrzebuje to to preampa czy może całej integry, czy można od razu dać takim monitorom sygnał z karty w kompie czy wyjścia w cedeku?

Gość rochu

(Konto usunięte)

Nie wiem czy aktywne Fostexy są referencją.

Moi znajomi którzy zawodowo zajmuja się realizacją dzwięku, Fostexa (wraz z Alesisem i Beringerem) zaliczają do firm tzw. "uduś" czyli raczej niezbyt godnych zaufania.

Panuje kult Yamahy, Adama i JBL-a.

Swoją drogą czy w Polsce jest chociaz jedna para JBL 4344?

Japończycy kochają te głośniki.

Roland po prostu posłuchaj a najlepiej oba zestawy obok siebie.Co do Adama to bym sie tak nie podniecał poza fajną wstęgą niestety ten plastro-ulowy sub jest rozlazły i do bani nie wiem czy Vintage Technicsz 1982r z płąską membrana nie grał by lepiej, posłuchaj sobie JBL z serii profesjonalnej ta ich mębrana na subie z dodatkiem miki robi wrażenie,co za power !!!

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość rochu

(Konto usunięte)

Rolandsinger>

>A jakie to ma wejścia? RCA, duży jack czy XLR? Czy potrzebuje to to preampa czy może całej integry,

>czy można od razu dać takim monitorom sygnał z karty w kompie czy wyjścia w cedeku?

Duży jack.

Ja mam podpiętą bezpośrednio do nich M-Audio Audiophile (połaczenie oczywiscie niezbalansowane).

Sterowanie głosnością bezpośrednio z komputera.

Kurza twarz, kupuję, przecież to darmocha na tle tych skrzynek dla audionaiwnych.

Czyli na upartego mogę takim monitorom zapodać nawet sygnał z iPoda za pomocą minijacka-jacka, albo line-out-jack?

Jak dla mnie bomba!

Gość rochu

(Konto usunięte)

Generalnie sprzet z półki pro i semi-pro jest potencjalnie wdzięcznym tematem dla domowego audio.

Przy pewnej dozie wiedzy i szczescia można za na prawdę fajne pieniądze zestawić przyzwoicie grajacy zestaw.

Brak zainteresowania audiofili tym zakresem sprzetu uważam za wielki plus ponieważ ceny są w większości przypadków do zaakceptowania a czasami wręcz okazyjne.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Generalnie sprzet z półki pro i semi-pro jest potencjalnie wdzięcznym tematem dla domowego audio.

Przy pewnej dozie wiedzy i szczescia można za na prawdę fajne pieniądze zestawić przyzwoicie grajacy zestaw.

Brak zainteresowania audiofili tym zakresem sprzetu uważam za wielki plus ponieważ ceny są w większości przypadków do zaakceptowania a czasami wręcz okazyjne.

Pawełku o rzut beretem od Ciebie na corocznych targach Musicmedia -dwa lata temu była taka możliwość stały sobie topowe Adamy Nie te dla audiofili tylko nr niżej do studia i właśnie 40 metrów dalej JBL naprawdę różnica za bas na duży + na korzyść JBL Wstęga w ADAM-ach jest fajna ale czy aż tak fajna jeśli się porównuje całe zestawy studyjne i dla tego twierdzę że mimo świetnej wstęgi wolał bym JBL głośniki z jajami i powerem No i ten ich system komunikacji wręcz idealny do Twojego systemu sterowania muzyką z komputera na którym możesz sobie np. w locie poprawić np. akustyke pomieszczenia.

Tych wtedy konkretnie słuchałem jak dla mnie bomba

Ukryta Zawartość

a te chciałbym posłuchać

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a z tymi ADAM-ami S7A MK2 porównywałem JBL Oczywiścieu jednych i drugich szło ze stołu mikserskiego zwyłączoną na moją prośbe korekcja dżwięku,tak najwolę

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

chochlik linkowy oczywiście tych chciałbym posłuchać

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> Rolandsinger, 12 Gru 2007, 00:48

>Tzn. że audiofilskie firmy lecą sobie z nami w kulki, wykorzystując naszą amatorską naiwność?

-------------

Zgadza się! Proszę sprawdzić strony firm pro bądź pro z najwyższej półki.

Monitory studyjne niemal zawsze są tańsze niż tzw. zestawy audiofilskie, które z założenia prezentują zawsze dźwięk w sposób podkolorowany. Dla osoby jaka nie miała do czynienia z odsłuchami studyjnymi a zawsze siedziała w sprzecie dla audiofili pierwsze wrażenie może być szokujące. Monitor studyjny ma za zadanie grać jaknajbardziej neutralnie podczas gdy zestaw audiofilski ma grać ładnie.

Identycznie jest ze wzmacniaczami, końcówkami mocy, preampami, przetwornikami A/D/A, korektorami

Można zbudować do domu piękny zestaw oparty na preampie + aktywne monitory. Profesjonalny sprzęt (np. preampy) Crane, Portico, Imbir w porównaniu z klockami audiofilskimi to tanizna.

Jest tylo jedna "duża" wada - sprzęt pro nie posiada pilotów oraz wygląda brzydko. Znajomi jak przyjdą oglądać sprzęt będą się wykrzywiać w grymasie a żona kobieta (żona) może nas z takim zakupem wyrzucić za drzwi. Poza tym znajomym nazwy owych sprzętów nic nie będą mówić :)

Tak, już dawno zauważyłem, że sprzęt domowy jest nad wyraz drogi. Na rynku pro jest trochę inaczej - tam nie kupuje się klocków by zaszpanować bądź pod wpływem mody. Sprzęt dla audiofili z zasady jest drogi bo produkcja kierowana jest na bogatych osobników chcących dotknąć luksusu. Wmawia sie im więc, że im droższy tym musi byc lepszy co oczywiście nie jest prawdą

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Gość rochu

(Konto usunięte)

yayacek, 12 Gru 2007, 02:06

> Monitor studyjny ma za zadanie grać jak najbardziej neutralnie podczas gdy zestaw audiofilski ma grać ładnie.

Ano to może byc szok dla wielu Audiofilów, poszukiwaczy ładnego dźwięku.

Nie ma miło/ładnie, ciepło-zimno, ostro-łagodnie. Jest twarda brutalna prawda o nagraniu.

Co ciekawe nagrania tzw. audiofilskie często na studyjnym sprzecie często nie wychodzą najlepiej.

Od dawna wyznaje zasadę że sprzęt może być byle jaki ale ma być ze mną szczery aż do bólu.

Rolandsinger, 12 Gru 2007, 01:01

>Kurza twarz, kupuję, przecież to darmocha na tle tych skrzynek dla audionaiwnych.

Posłuchaj jednak sobie też Adamów. Mnie się bardzo spodobały.

Te sa ponoc bardzo dobre:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rochu

(Konto usunięte)

dogon, 12 Gru 2007, 07:33

>Aktywne monitory studyjne też się od siebie różnią.

>Trudno uwierzyć aby tani monitor za 2 tyś grał jak ten za 6 czy 12 tyś.

Oczywiście że masz rację.

W tym segmencie audio też są klasy sprzetu. Nie mniej juz od dość taniego monitora można się spodziewać wysokiej kultury pracy i na prawdę przyzwoitego brzmienia.

Po dość długim odsłuchiwaniu moich Alesisów mogę powiedzieć że w połączeniu z dość nisko ocenianą przez niektórych forumowiczów (wg mnie niesłusznie) kartą jaką jest M-Audio Audiophile gra to na poziomie zestawu klocków za jakieś 6 -8 tys. zł (wzmak, cd, kolumny).

Biorąc pod uwagę cene Alesisów (1200 zł) i cenę karty (niecałe 400 zł) jest to chyba propozycja ciekawa - ceny peceta nie biorę pod uwagę bo przyjmuje że i tak w domu takie coś jest.

Oczywiście cenę tą okupić trzeba wieloma kompromisami, na przykład istnieje konieczność specyficzngo ustawienia monitorów w pomieszczeniu (w końcu są to odsłuchy bliskiego pola), powiązanie z komputerem, konieczność posiadania niewielkiej ale jednak wiedzy na temat odsługi peceta oraz dokonywania w nim ustawień, a także czas poświęcony na wykonywanie ripów płyt.

Rolandsinger,

To jeszcze nic, posłuchaj np. Yamaha HS50M, może być też 80M i zobacz ile kosztują:)

U nie słuchaj niektórych opinii o wstęgach w Adamie, bo scyzoryk sie w kieszeni otwiera...

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

rochu, znowu w tym samym czasie i w tym samym miejscu, no ja nie mogę!!! :))

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

>Rochu

Znane na rynku ADAM sa też mocno zróżnicowane. Małe monitorki grają chudo a duże ,wiadomo już całkiem przyzwoicie , choć są bardzo drogie jak na to co potrafią.

Mam darkulowy system aktywny i jestem z niego bardzo zadowolony.

Od niedawna mam jego integrę , która o dziwo lepiej gra niż jego wcześniejszy system aktywny.

Ciekaw jestem gdy system aktywny mi podciągnie jaki będzie efekt ?

Parę razy słuchałem A.D.A.M.-ów S4A w studiu nagraniowym. I powiem tak: nie słyszałem nigdy nic lepszego. Pierwszy raz w życiu miałem wrażenie obcowania z muzyką na żywo. Co przy cenie ok. 4-5 kEUR za używaną parę uważam za rewelacyjny wynik. Do tego tylko źródło, ewentualnie Pre i gotowe :)

Niestety, odsłuchiwane parokrotnie przeze mnie audiofilskie hi-endowe gadżety za dużo większą kasę nie zbliżyły się IHMO nawet do tych monitorów studyjnych.

Aczkolwiek prawda jest taka, że do słuchania w domu niekoniecznie takie monitory muszą być najlepsze. Chociażby ze względu na marną jakość wielu płyt oraz niedoskonałe akustycznie pomieszczenia.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

>Nedj

Fajnie to nazwałeś , audiofilskie gadżety.

Ale w dużym stopniu masz rację.

Niedługo będę miał okazję posłuchać wysokich ADAM w porównaniu z moim systemem aktywnym.

ADAM robi dość różne jakościowo zestawy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.