Skocz do zawartości
IGNORED

Mikrofon do dyktafonu i obróbka dźwięku

km500

Rekomendowane odpowiedzi

Jaki wybrać dyktafon do nagrywania w trakcie rozmów osobistych ? Przy biurku, na lunchu itp. Głównie chodzi o nagranie tego co powiedział rozmówca. Czy są jakieś wybrane dyktafony, dodatkowe mikrofony lub software do obróbki tego dźwięku.

Opis problemu:

Używam na co dzień dyktafonu. Używam go do własnych notatek jak i spraw służbowych. M.in. używam go do nagrywania dłuższych rozmów i dzięki temu nie muszę wszystkiego notować lub obawiać się czy zapamiętam podane na spotkaniu: nazwisko, nazwę firmy czy też inne dane. Nie chodzi o podsłuchiwanie kogoś ale o komfort pracy i rzadsze sięganie po notes i długopis. Jak zapewne przewidujecie nie trzymam dyktafonu na biurku, a mam włożony w wewnętrzną kieszeń marynarki. Chodzi o to że musiałbym się wiele razy tłumaczyć dlaczego chcę tę rozmowę nagrywać, wiele osób przekonywać lub po prostu zyskałbym opinię dziwaka.

Kierunek nagrywania:

Obecnie nagrania są mało dokładne. Zaszumiome, przytłumione. Być może wynika to z tego że mikrofon dyktafonu jest ustawiony pionowo, tak że najlepiej ściąga mój głos, a nie rozmówcy. Pewnie wynika to z budowy dyktafonu: SONY ICD-B500 www.nokaut.pl/dyktafony/dyktafon-sony-icd-b500.html

Czy macie jakieś pomysły, jak najlepiej ściągać głos nie z góry ale ten naprzeciw mnie, odległy np. 1,5 do 4 m ode mnie.

Dodatkowy mikrofon:

Próbowałem używać dodatkowego mikrofonu marki Vivanco EM216. Trochę lepiej , aczkolwiek zastanawiam się czy iść w lepsze mikrofony czy też mikrofony które mają zawężone pasmo i ściągają najlepiej tylko mowę ludzką.

Ustawienia:

Próbowałem ustawienia High Sensivity – wtedy jest ten minus że np. w restauracji ściąga wszelkie hałasy zewsząd, zaś Low Sensivity – jest za słabe.

Software:

Pomyślałem sobie, że być może jest jakiś soft który wycinając niektóre częstotliwości a wzmacniając inne – jesteśmy w stanie z zaszumionego nagrania wydobyć esencję.

Podzielcie się swoimi spostrzeżeniami.

Podstawowym problemem może być to, że mikrofon jest w kieszeni. Myślę że jego rozwiązaniem mogłoby być użycie bardzo dyskretnego zewnętrznego mikrofonu. Jednak te modele które kojarzę są i tak mało dyskretne - mimo że miniaturowe. Poszukaj wg słów 'miniaturowy mikrofon' albo 'dyskretny mikrofon'. No i jeśli będzie kosztował 10 zł to nie spodziewaj się po nim cudów.

Obrabiać nagrania może oczywiście, ale w takim wypadku dużo szybciej będzie z notesem i długopisem.

Dyskretny na klips Tonsil Me 092 zasilanie 6V (cztery pastylki) 20-20000Hz charakterystyka kołowa dla Me 092 d

[ceny w zależności od podtypu od 50 kilku do stówy z hakiem]

Pozdrawiam

Zbyszek

miniaturowy mikrofon ? hehe :) fajna nazwa.

chodzilo ci o nagrywanie w technice "stealth" ? to dobre dla tapersow. ale od poczatku.

kazdy dyktafon na rynku ktory kosztuje 200 zlotych w media markcie ( bez obrazy ) niestety wyprodukuje szum.komponentyz ktorych te cudenka sie skladaja sa tanie, kiepskie.jedyne co mozna robic to oczyszczac cyfrowo nagrania po zgraniu na PC. podlaczenie dobrego mikrofonu nic nie zmieni bo dobry mikrofon bedzie nagrywal na kiepski sprzet.

jesli jestes na etapie nagrywania duzych ilosci materialu rozwiazanie jest jedno - technika field recordingu, ktora powstala de facto z idei lingwistyli i metodyki badan jezykow wymierajacych i nieznanych / badanych dialektow.

teraz, w zaleznosci od tego ile chcesz na to przeznaczyc, zaproponowalbym kilka rozwiazan.

1.minidisk + mikrofon kierunkowy typu "shotgun". minidisk jest tani (allegro, okolo 400-500 zlotych). jakosc nagrania bardzo dobra, 44kHz, nosnik trwaly, konwersja bezstratna na PC, nie trzeba obrabiac.

2.przenosny rejestrator albo twardodyskowy albo na karty CF. typ: M-Audio Microtrack, Edirol R-1, Edirol R-09, Zoom H4. nosnik rownie trwaly, tani, mozliwosc nagrywania wbudowanymi mikrofonami (zaleta w stosunku do minidiska). modele te jednak sa wieksze niz minidisk i drozsze.

3.twardodyskowe powazne rejestratory polowe - Audio Devices 722, Fostex Fr2 / FR2 LE, Tascam Hd P2. tu jednak mowimy o kosztach kilku-kilkunastu tysiecy zlotych, wiec pewnie odpada.

kazdy z wyzej wymienionych rejestratorow bije na leb na szyje poczciwe dyktafony olympusa czy sony. sony wypuscilo co prawda dwa modele rejestratorow ( nie pamietam nawzy, chyba R4 ?, ale sa drogie,poszukaj na necie).

teraz, jesli nie bedziesz nagrywal w technice "stealth", czyli z ukrycia, to niepotrzebne ci sa male eklektowe mikrofoniki ktore gdzies tam bedziesz ukrywal. do tego co piszesz potrzebny ci mikrofon kierunkowy, albo kondensator. ten pierwszy ma ta zalete ze skupia sie na zrodle dzwieku, drugi lapie raczej ogol (charakterystyka nerkowa). polecam pierwsszy, stawiasz taki rejestrator na szczycie stolu, ustawiasz mikrofon celujac z srodek sali, mikrofon zbiera dzwiek z pokoju i wszysktigo co ma przed soba. w domu robisz konwersje na PC, na mp3 i vuala.

oczywiscie, temat mikrofonow to odrebna dzialka i mozna pisac doktoraty.

jelsi jedna potrzebujesz tego na cele stricte mityngowe, polecam dwa rozwiazania:

1.minidisk + mikrofon kierunkowy.

2.marantz PMD 660 i nagrywanie wbudowanym mikrofonem pojemosciowym.omijasz kwestie kupna mikrofonu wogole.marantz na dzis to koszt okolo 1000 zlotych.

musisz tez pamietac ze wiekszosc kondensatorow wymaga zasilania phantom power, i nie kazdy rejestrator to oferuje (np. wspomniany microtrack pisze w specyfikacji ze jest na pokladzie phantom, a tak naprawde jest go tylko "pol" :) )

generalnie, wpisz w google "rejestrator cyfrowy" i zobacz co z tego bedzie. oferta rynkowa jest duza. oferta second handu jeszcze wieksza.

mam nadzieje ze to troche pomoglo :) jesli masz jakies pytania, wal smialo :) postaram sie pomoc na ile moge ;)

pozdrawiam.

jak wyzej:

przede wszystkim:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i jedziemy :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) sos/oct06/articles/edirolr09.htm

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) sos/dec06/articles/zoomh4.htm

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To ma być do taniego dyktafonu i do rejestracji rozmów nikt nawet nie wsponiał o rejestratorach iRiwer, i Audio, iPod. czy Numarku D2 Zoomie H4 (polecam) Edirolu R4 czy Nagrze Ares C (polecam). Najtańsza metoda to dwa wysokiej klasy sparowane mikrofony oblecą Shure Beta 58 A, magnetofon reporterski UHER REPORT 4200 MONITOR [dwuślad stereo taśma Ampex 467 przesuw 19.05cm/sek] i doskopnala karta dźwiękowa z pełny oprogramowaniem.

Pozdrawiam

Zbyszek

Korwin czytaj co inni pisza a nie wpadasz w temat, podajesz zdanie na 3 linijki bez skladni i interpunkcji, co ty w tramwaju na palmtopie to piszesz czy co ? wpsomnialem o Zoomie i |Edirolu przeciez...

poreczny rejestrator na CF wystarczy do celow nagrywania spotkan.

Sorry

[i dysleksja i dysgrafia nałożone na poronną formę autyzmu] Pomyliłem i poplątałem dwa problemy pierwszy to rejestracja w miarę dyskretna rozmówa drugi to rejestracja i obróbka komputerowa muzyki.

Potrafię recytować z pamięci całą Odysseję ale mam poważne trudności już przy poianiu jej pierwszego zdania

Muzo Męża śpiewaj co zburzywszy Troję

Pozdrawiam

Zbyszek

haha, to sie nazywa dobry humor :) az mi dzien poprawiles :)

tak mysle ze zamiast mikrofony kierunkowego mozna przypiac sobie eklektowe miniaturki w klape garnituru, ale wtedy ci co dalej by siedzieli byliby slyszalni slabiej...

Dzięki za informacje. Ten pomysł z minidysk jest ciekawy. Ten z mikrofonem kierunkowym już mniej. Pamiętajcie że chodzi o nieduży sprzęt który:

- da się spokojnie umieścić w wewnętrznej kieszeni marynarki

- dobrze nagra mojego rozmówcę

- dobrze nagra rozmowę pomimo bariery grubości materiału

- nie będzie miał kilkumetrowego kabla.

Pytania:

- czy może znacie jakieś mikrofony kierunkowe które spełnią funkcje j.w a przy tym np. z uwaqi na swój kształt np. kolisty - umieszczone w kieszeni nieważne pod jakim kątem, aby frontem do rozmówcy, ściągnęły rozmowę

- czym mierzyć jakość minidysku ale w tej konkretnej sprawie – nie chodzi mi o zakres częśtotliwości ale np. o dynamikę , ukierunkowanie na zakres częstotliwośći głosu ludzkiego

• 9 miesięcy później...

Podepnę się pod temat. Poszukuję w miarę dobrego rejestratora, który byłby wykorzystywany przy tworzeniu prezentacji multimedialnych. chciałbym, żeby jakość dźwięku była dobra, możliwa do zaprezentowania podczas dobrze nagłośnionego slideshow. Szukam po internetowych forach i oczywiście klasyka gatunku to rejestratory reporterskie, wykorzystywane również przez moich kolegów z radia - tj marantz pmd-660. jednak wiele osób wspomina rejestratory zoom h4 oraz nowsze h2. W tym wątku też h4 się pojawił.

Będę potrzebował nagrywać rozmowy z ludźmi oraz dźwięki ambientowe. czy taki np zoom h2 będzie odpowiedni, ewentualnie jakie mikrofony powiniem do niego dokupić? jeśli nie h2, to może h4 (choć czytałem trochę niepochlebnych opinii o preblemach z szumem, jakimiś nieoczekiwanymi przydźwiękami i obcinaniem skrajów nagrania)? Marantz jest najdroższą propozycją, pewnie bezpieczną, ale wymaga też pewnie dwóch mikrofonów (jakiegoś szotgana i pewnie "szerokokątnego") by wykorzystać jego możliwości.

bardzo proszę o poradę. Korwin - wiem, że realizowałeś reporterskie nagrania i masz duże doświadczenie. Moje potrzeby są ściśle reporterskie.

pozdrowienia

parmezan

Do ^ Parmenidesa

Proponuję polowanie wieloetapowe na UHER-y z serii CR- obecnie jest na aukcji UHER CR-210 idealnie pracuje na kasetach chromowych na 6 R14 2700 mA SANYO ciągnie bezbłędnie dwie godziny pasują do niego Mikrofony UHER-M517, UHER-M640 i inne z wyłącznikiem chwilowej pausy na obudowie te same mikrofony możesz stosować do CR-240 polecam Marantz przy nim siada [Mam] A jak Ci naprawdę na muzyce zależy to UHER REPORT 4200 a jak ci jeszczcze bardziej niż bardzo to Uher Report 4200 Monitor szpulowe reporty

mają przesuwy, 2.4,4.75, 9.5 i 19.05cm/s zapis stereo na pełną szerokość taśmy lub 2 x mono 19.05cm/s z tych maszynek spełnia ostre normy radiowe.Oczywiście pasują te same mikrofony co do serii

CR można kupować elektretowe o charakterystyce kołowej i kierunkowej chińskie ale bardzo dobre wtedy

odbierający zgłoszenie komórki nie nagra swojej kanonady na taśmę jak w przypadku dynamicznego. Obecnie jest na Allegro UHER CR-210 [453307507]

Pozdrawiam

Zbyszek

Służę detalami w razie potrzeby na PW

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.