Skocz do zawartości
IGNORED

ktore kable maja wiekszy wplyw na dzwiek

dobrus

Rekomendowane odpowiedzi

witajcie koledzy

jako,ze juz powoli koncze kompletowac moj pierwszy zestaw stereo 'nie z biedronki' to tez temat stanal na kablach.

Poki co mam takie se interkonekty Ultralink Audiophile mk2 z podobno najwyzszymi wtykami Nakamichi. A kable glosnikowe to Cordial CLS-240 (podobno lipa straszna). Niestety w temacie kabli zabardzo nie mam rozeznania, nie mialem okazji robic zadnych odsluchow porownawczych,poza jednym. Porownalem kabelki Klotz Lagrange GY-107 z tymi Ultralinkami, ktore mam teraz no i roznica, zwlaszcza na basie, rzeczywiscie byla spora. Przez to uwierzylem,ze kable maja ogromny wplyw na dzwiek. No i teraz stoje przed wyborem jakiegos grubego kabla - poki co mam do wydania 1000zl MAX !! na interkonekt LUB kable glosnikowe. i w zwiazku z tym mam do Was pytanie co kupic najpierw,zeby uzyskac wieksza poprawe dzwieku? jesli chodzi o interkonekty to chcialem kupic takie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) bo kolega audiofil zalatwil mi je kilka stówek taniej niz na tej aukcji. co o nich sadzicie?

moj aktualny sprzet:

zrodlo - Marantz CD - 17 i Denon DCD - 2560

amp - Rotel RA - 1312 (malo znany stary rup ale za nic w swiecie go nie zmienie ;)

kolumny - Eltax Liberty 3+ mam jeszcze pod nie standy Atacama z kolcami a po nimi granity

aha i ostatnie pytanko czy dlugosc kabli tez ma znaczenie? tzn czy im krotsze tym lepsze czy niekoniecznie?

pozdrawiam i dzieki za wszystkie odpowiedzi :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

sorki za ironiczny wpis, ale będzie prawdziwy:

- za krótkie (nie można dobrze ustawić głośników w pokoju)

- zepsute (np. nie stykające IC i trzeba poruszać żęby grało)

- drogie (bo się oczekuje cudów, których kable nie dają, a zwykła miedzianka 1,5 mm2 też gra muzykę)

po za tym w następujacej kolejności: IC , głośnikowe, sieciowe (też grają!).

Optymalne kable: IC supermarketowy Belkin (serio), głośnikowy wg porad z forum typu Klotz itp (niedrogi, ale już porządnie wykonany, sieciówka - góra 100 zł, np Sonus Oliva, albo DIY z porzadnymi wtyczkami i kablem instalacyjnym w metalowym oplocie.

I reszta kaski na lampy. I przestajesz wchodzić na forum w poszukwianiu graala którego nie ma.

dzieki za blyskawiczne odpowiedzi.

wiem,ze kable sieciowe tez graja (tzn czytalem) i oczywiscie wierze w to, ale obawiam sie,ze to chyba jeszcze nie na sprzecie tej klasy, ktory posiadam :)

Charli - dzieki za sugestie - wlasnie tez o to mi chodzi, czy jest sens ladowac duza kwote w kable na moim aktualnym sprzecie? nie zamierzam go zmieniac w najblizszej przyszlosci, bo po przesiadce z technicsa i altusow jestem w niebowziety :D a jesli nie ma sensu to jakie kable beda ok, za ile ?

Choc z 2 strony roznice miedzy tymi interkonektami na moim systemie slyszalem baaaaaardzo wyraznie, nawet sluchajac utworow konwertowanych z mp3 ! (ale rzadko takich slucham przewaznie oryginaly) wiec sam juz nie wiem ..

jesli chodzi o moje preferencje to chcialbym,aby te kable dodaly jeszcze troche basu do muzyki (juz teraz jest go wystarczajaco duzo,ale czasem brakuje mi takiego silniejszego konturu) no i to tyle ..

czyli najpierw IC ?

dobrus

Powiem prosto z mostu - chyba cie powalilo zeby do takiego sprzetu wydawac 1000PLN na kable. sorrki:-)

Sprzedaj cos i kup sobie cos lepszego - obojetnie co wzmak, cd czy glosniki.

Ja na Twoim miejscu sprzedal bym glosniki i zainwestowal w odgrody na sabciach greencone.

Zrob OB i zapominij o glosnikach a potem pobaw sie w elektronike. Kable sa OK.

Kazda ze zmian w elektronice (madra) da 100 razy lepszy efekt niz kable!!!!

A jak nie masz pomyslu to kup sobie plyt za ten 1000!!!

A co Ty, mozesz zrobić dla Vectora?

vector dzieki za info :) no ale czy moj sprzet jest az tak kijowy ??? :( czyli te kable co mam w zupelnosci wystarczaja? tzn interkonekt moze tak, on mi pasuje i ma pozytywne opinie na necie. ale te glosnikowe? one byly taniutkie bo tylko 200zl z wtyczkami i konfekcja ... moze polecilbys mi jakies lepsze basowe kabelki do mojego zestawu ??

a no i powiedz mi jeszcze co to są 'odgrody na sabciach greencone' :D bo serio jestem nowy w temacie audio, moja zyciową pasja od dziecka jest motoryzacja, sprzetem sie interesuje od kilku miechów.

Dodam,ze slucham glownie ostrego rock'a i gotyku od czasu do czasu dobry hip-hop bardzo zadko jakis tam pop itd

Czyli w sumie taka malo audiofilska muzyka:P bo zadne klimaty typu anna maria jopek, pink floyd, muzyka powazna, symfonie beethowena, jazz itd mnie nie interesuja :) pozdrawiam serdecznie

Twoje kolumny to dwudrożne Eltax Liberty 3+ jak rozumiem ... chyba nie przyszło Ci na myśl że po wymianie kabla głośnikowego rozwiniesz w sposób słyszalny bas ? Może ktoś naopowiadał Ci bajek ... no cóż ... jeśli na prawdę chcesz więcej basu (a nie żebyś tylko wierzył że jest go więcej) to kup inne kolumny ... inny wzmak. Kable głośnikowe wystarczy że będą miały przekrój ~2,5 mm kw. czystej miedzi w cenie ~5 PLN za metr :]

Kyle tak kolumny Eltax Liberty 3+. Rotel oddaje 2 x 200 W SINUS wielkie bydle. ja sie nie znam tak dokladnie ale skoro wymiana interkonektu (kurde jaka powazna nazwa a to tylko 2 kabelki :D ) dala pozytywne efekty na basie to dlaczego wymiana glosnikowych ma nie dac ???

Jakie kolumny polecasz do ostrego rocka tak zeby byl solidny bas a perkusja nie klula w uszy? zaznaczam,ze mam maluuuuuuuuutki pokoik niecale 12 m2 .. w dodatku sciety dach (mieszkam w domku na pietrze) i nieregularne ksztalty :/ niezle mnie starzy urzadzili jesli chodzi o ta akustyke hihi.

Zaznaczam,ze jestem teraz przy kasie bo sprzedalem auto i mam 4.000 zl do przechulania :D pozdroo

Zwykle polecam Wharfedale bo to tania i porządna firma więc polecę je ponownie

Ukryta Zawartość

Niskotonowiec 8" i spora objętość powinny załatwić sprawę. Wharfedale lubi podbijać bas (nie są tutaj liniowe a uwypuklone) - dla Ciebie jak znalazł. Pod wzgl. rozdzielczości powinny być całkowicie wystarczające.

Ukryta Zawartość

TomekL3, 7 Gru 2007, 19:41

>może jblE80......

JBL serii E nie są szczególnie rozdzielcze - jakoś nie lubię tej serii ... zresztą nie widzę podłogowych JBL na 12m kw.

A może B&W 602 ?

Ukryta Zawartość

Raczej ostrzejsze na górze ale moim zdaniem jeszcze lepsza klasa niż Wharfedale

Ukryta Zawartość

Obawiam się - niektórzy już to zresztą słusznie zauwazyli - że "marny" 1000 PLN za kable to czyste szaleństwo w przypadku twojego systemu. Sprzedaj eltaxy w cholerę i spójrz co dla Ciebie znalazłem, kup, a potem podziękuj ;) -

Ukryta Zawartość

Rewelacyjne monitory za te pieniądze.

Ukryta Zawartość

ojej :) dzieki za propozycje ale co tu wybrac ?? i czy te eltaxy sa takie zle? moze sprecyzuje o co mi chodzi .. nie jestem jakims maksymalnym audiofilem, choc sluch muzyczny mam swietny (gram od 14lat na fortepianie, takze koncerty itd). Ale nie zalezy mi na tym,zeby sprzet oddawal jak najbardziej naturalne dzwieki instrumentow, wokali czy zebym slyszal pierdnięcie komara w studio :D bardziej zalezy mi na barwach .. zeby ta muzyka byla taka miesista, masywna, zeby doslownie atakowala mnie z glosnikow !! zeby bylo slychac jak fortepianista wali w klawisze .. a nie tak ni przypial ni przylatal. wiecie co mam na mysli ? Zalezy mi tez aby zawsze byla solidna podstawa basowa. uwielbiam dobry bas, ale nie taki dudniacy tylko mocny i szybki a gdy trzeba gleboki i wciagajacy mnie do czarnej dziury :) gora moze byc lekko wycofana. Tak z grubsza. czy wzmacniacz i cedeki moga zostac ? jesli nie to co kupic? i poleccie mi jakies kable glosnikowe takie ciutke lepsze pliss ... dzieki:)

Kolega obecnie ma ELTAX z wooferem 165 mm - Wy mu proponujecie lepsze jakościowo kolumny ALE z wooferem 150 mm - nie wierzę w cuda że podstawa basowa będzie głębsza niż w eltax ... bas może być dokładniejszy, szybszy ale nie będzie na nich głębszy ... jestem pewien że będzie wręcz płytszy ! Kolega chętnie przywita szybszy bas itd. ... ale nie będzie mu się na pewno podobać bas mniej masywny i "płycej" schodzący ... mylę się kolego dobrus ??

dobrus:

>poleccie mi jakies kable glosnikowe takie ciutke

>lepsze pliss ... dzieki:)

Wymiana kabli co najwyżej poprawi ci samopoczucie, bo zmian w dźwięku nie wniesie. Pytanie, na ile wyceniasz taką poprawę, i czy na pewno aż na 1000 zł?

>wiem,ze kable sieciowe tez graja (tzn czytalem) i oczywiscie wierze w to

Słowo "wiem" jest tu zdrowym nadużyciem, "wierzę" jest jak najbardziej właściwe - "brzmienie sieciówek" to kwestia wiary, i niczego poza tym.

Dobrus, jesteś z Katowic? Słuchasz gotyku? Ja jestem z Sosnowca. Kurde, musimy się spotkać i pogadać. Przy okazji możesz się zapoznać z tym jak gra wspomniany tu ProCab LS25 który od paru lat gości w moim systemie, i przetrwał wymianę kilku wzmacniaczy, kilkunastu CD i co niemiara kolumn.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.