Skocz do zawartości
IGNORED

Śmieciowe hifi contra Densen 400+

zildjian

Rekomendowane odpowiedzi

Gents, ( jeśli jeszcze są tu tacy:-))

Już wcześniej o tym słyszałem, ale kiedy kolega - właściciel systemu Densena przenosi niezłego cedeka Beat 400 i to w wersji apgrejdowanej "Plus" do sypialni....., bo nabył właśnie nowego Denona za 9 stów i kilka setek za jakiś upgrade !? Muszę to czym prędzej sprawdzić !

https://www.audiostereo.pl/topic/38212-%C5%9Bmieciowe-hifi-contra-densen-400/

Nowy Denon za 9 stówek + kilka na tuning to już ponad 1000zł więc to nie śmieciowe hifi.

A jak się kupuje tak drogi oidtwarzacz jak Densen to trzeba być absolutnie przekonanym że warto i wiedzieć za co się płaci oraz że gra zdecydoanie lepiej. Inaczej - lepiej zainwestować różnicę w cenie w co innego lub przehulać.

Trzeba pamiętać, że w naszym hobby nieco czasem tracimy.... poczucie rzeczywistości.

Przyzwyczajając się do jakiegoś dźwięku, po kilku miesiącach, latach przestajemy go... doceniać.

A ponieważ żaden sprzęt nie jest idealny i w każdym czegoś brakuje - spotkawszy się z nową "propozycją soniczną" możemy być chwilowo zdezorientowani, może to potrwać tygodnie w trakcie których będziemy uporczywie rozpatrywać i doceniać te elementy nowego, których w poprzednim sprzęcie nie znaleźliśmy, nie docenialiśmy, nie zauważaliśmy... lub ich nie było / były inne

stąd popochopne decyzje wymiany sprzętu... sprzedaży, zakupu nowego itd...

ja z perspektywy własnych doświadczeń wiem, że choć sprzęt potrafi różnić się kolosalnie brzmieniowo i technicznie - to jednak finansowo nie ma tu prostego przełożenia...

popatrzcie na wątek w diy, gdzie koledzy podniecają się klonem boomboxa....

to oczywiście rodzaj zbiorowej autosugestii ale dobrze modeluje kwestie wartościowe - zarówno brzmieniowe jak i te w wymiarze finansowym...

żaden - podkreślam żaden sprzęt nie da nam pełnej satysfakcji w każdej sytuacji i "na zawsze", niezależnie od jego wartości...

to co dziś uważam za boskie, jutro mi spowszednieje, pojutrze znudzi, a po roku zobaczę coś ciekawego /niekoniecznie wartościowego/ w czymś zupełnie innym....

taki lajf...

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

jeszcze jedna rzecz - myślę że adekwatna jest analogia sprzętu audio do sprzętu foto

można mieć tani sprzęt foto /śmieciowy, za 500/ i zrobić dobre technicznie, prawdziwe zdjęcie sote - bez obrabiania....

ma swoje ograniczenia ale jest... fajne...

można mieć bardzo drogi aparat /20 - 30.000/ - i robić zdjęcia dobre technicznie, ciekawe - ale z dziwnych przyczyn praktycznie zawsze wymagające nastawów przy realizacji, a potem obróbki - aby

......udawały prawdziwe..... lub jak najbardziej sztuczne

jakiekolwiek zdjęcie weźmiecie pod uwagę - każde ma spieprzoną perspektywę, 3D, kontrast jest albo: "na bliżej" - albo "na dalej" ustawiony,

zdjęcia nocne z superaparatu w niczym nie przypominają rzeczywistości - mogą być fajnie zrobione, ale są sztuczne,

oko nie widzi tak jak aparat, nie zniekształca tak kolorów, perspektywy, trójwymiaru, cieni, mikrocieni, itd, itp

w audio jest dokładnie tak samo....

i tak samo ma się do rzeczywistości

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Gość

(Konto usunięte)

...stąd popochopne decyzje wymiany sprzętu... sprzedaży, zakupu nowego itd....

Zgadzam się z kolegą w 100% , a jeśli przy tym chodzi o przysłowiowe kilka stówek , to tym pochopniej podejmuje się decyzje .

Jestem pewien , że w niedługim czasie Cdeki zamienią sie miejscami.

Drażni mnie już sam pierwszy wyraz "śmieciowe".

Jednego stać, aby wydać na audio równowartość mieszkania, a inny ma to, na co Go stać i jest szczęśliwy, że ma dzwięk dość naturalny.

zildjian

To wcale nie jest nieprawdopodobne. Ja ostatnimi czasy przekonuje sie coraz częściej, że drogie wzmaki z zacną firmową nalepką to nie wszystko, a co raz cześciej nic kompletnie nie znaczy. Nie wymieniam przykładów aby byc Gents.

Co do wzmaków sam o tym chyba wiesz.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

zildijan

dajcie juz spokój, Denon po tuningu geniusza koszyjący kilka stów gra lepiej niz kompakt np. wspomnianego Densena. Jasne a stuningowany maluch za 1000 zł jeżdzi lepiej nizGolf 4 za 20 tys. Nie ośmieszajcie sie. Senicz na AS 2007 pokazał co znaczy DIY. Nie mam słowa by to okreslić: buractwo, żenada i kompromitacja to w tym wypadku pochlebstwa !

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Może i gra. Ale dla właściciela tylko, tak samo jak naleśnik to najlepszy wzmacniacz świata.

Zrobiłem kiedyś zabawny test, kilku znajomym bawiącym się audio na poziomie CA 640 zrobiliśmy ślepy test ( zestaw CA640 kontra podstawowy zestaw Naima CD5i + Nait5i ( kolumny AA Hyperion III, kable WireWorld ) i wiecie co ? Wskazali, że lepszy dźwięk jest z CA.

Jednak, jak później posłuchali u siebie Naima trochę dłużej ( kilka dni ) to jakoś im sie preferencje zmieniły i to Naim gra już zdecydowanie lepiej ( spora część z tej grupy już się przesiadła ).

Wszystko zależy od słuchacza, od jego przyzwyczajeń i preferencji.

• Redaktorzy

zildjian - jakbyś jeszcze napisał jaki to model Denona i co w nim zostało poprawione, oraz przez kogo było by miło. Do tej pory mieliśmy dwa cudy-niewidy: Darkulowa Mantę i Seniczowego naleśnika (czy jakoś tak). Jak się okazało obie konstrukcje poza konstruktorami i garstką ich wyznawców nie znalazły uznania u większej liczby słuchaczy.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

zildjan, to jest absolutnie niemożliwe zeby denon za 9stów zagrał lepiej od Densena za 8Kzł !:)

Musiało sie Wam coś przesłyszeć chłopki :)))))

Temat był wałkowany na forum 100 razy. Żmieciowe hifi nie gra i koniec. Nie moze grać, bo ludzie którzy zapłacili za swoje marzenia grubą kase nie moga sie mylić :D

a tak serio....Densen za 8Kzł vs CD 6x tańszy to zadna sensacja prawdę mówiac. Słyszałem juz CD o dużo większej rozpiętości cen, które z powodzeniem powinny sie zamienić dźwiekiem, aby ceny szły z nim w parze :)

Pozdrawiam

"Chłopaki nie płaczą" , primo. Po 2gie nikogo nie chciałem urazić i ofc cudzysłów użyty celowo. Nie przypuszczałem także, że temat wywoła emocje - niektóre słowa są niedżentelemeńskie. Po prostu,dałbym w ryja:-)) .

Nie słyszałem jeszcze tego danonka,może uda mi się przed wigilią i rzetelnie kolegów poinformuję.

zildjan, napisz zwłaszcza co było robone wewnątrz. Ostatnio podobają mi sie stopnie wyjściowe realizowane na triodach...kiedyś myślałem ze lampa muli, a tu sie okazało ze to taki sam mit jak to ze opamp brudzi czy spłaszcza...napsiz też na czym porównujecie ? ...choć zeby mnie opamp ostatnio urzekł tego nie zauważyłem...:)

Pozdrawiam

>xniwax,

konkret, jakie wzmacniacze jakich firm, ceny, modele.

>babatular,

porównania z PF126p dobie daruj, są one w audio nietrafione. 126p to technologia z pocz. lat '70.

>zildjian,

Kto robił ten tuning? Czy to Denon DCD-500AE?

Najprościej pominąć cały stopień analogowy i brać sygnał prosto z DACa. Efekt jest zadziwiający, choć przydałby się po drodze bufor. Niektórzy dają w tym celu lampę. Bez transformatorów jak we wzm. lampowym nie musi mulić. Do tego stabilny kwarc lub zegar.

lancaster, 7 Gru 2007, 10:24

>zildjan, to jest absolutnie niemożliwe zeby denon za 9stów zagrał lepiej od Densena za 8Kzł !:)

>Musiało sie Wam coś przesłyszeć chłopki :)))))

Byłbym na Twoim miejscu ostrożny w tak krytycznych osądach przynajmniej do momentu aż nie poznamy JAKI to danonek oraz co jest zrobione. Bo uwierz mi że Twoje stwierdzenie jak wyżej jest całkowicie błędne...

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.