Skocz do zawartości
IGNORED

KEF Q5 - czym napędzać?

zesel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Dzięki kolegom z forum zdecydowałem się na zakup kolumn KEF Q5. Teraz poszukuję wzmacniacza (nowy bądź używany do ok.1500zł, ), w nowym roku dokupię jeszcze CD (ok. 1000zł, nie wiem tylko czy nówkę czy używkę). W wątku dot. zakupu kolumn padło kilka propozycji:

"z Arcamem A90 lub Nadem 372; wzmacniacz ARCAM A70, odtwarzacz Arcam CD73; Musical Fidelity E10, E11 lub E2, a może nawet A3; Sugden A21a"

mam też propozycje aamplitunera NAD T770 za 1100 zł?

czy warto rozważyć jeszcze jakieś propozycje? (pokój do ok. 25 m2, średnio-głosno, Pink Floryd, Jopek, Joe Coker, Smokie, trochę poważnej i orkiestry dęte, cenię sobie przyzwoity bas i czyste wysokie).

Z góry dziękuję

https://www.audiostereo.pl/topic/38178-kef-q5-czym-nap%C4%99dza%C4%87/

odradzam zestawienie Arcam i Kef Q5. Właśnie jestem po odsłuchu i szczerze powiedziawszy dla mnie za mało góry, mała detaliczność. Poza tym kefy gubią sie przy skomplikowanych rytmach ( rozmazane plany). Również nie wybrzmiewa do końca ta kolumna, porównywałem bezpośrednio z Vectorem Studia 16 Hz i Kefy klękły. Grają ładnie średnicą i nic poza tym, ale być moze na innym sprzecie jest lepiej... Niemniej obecna cena jest atrakcyjna ale więcej bym za tę kolumne nie dał.

>Grają ładnie średnicą i nic poza tym...

A czy reszta jest istotna, czy w życiu liczy się coś poza średnicą ?

;-)

Gdy na tegorocznym AS zaszedłem do pokoju Studio 16 Hz to po minucie bas mnie stamtąd wymiótł. Odniosłem wrażenie, że to raczej kolumny dla miłośników techno.

Dziś posłuchałem tych KEFów. Mimo ma większy i niżej schodzący bas niż KEFy.

Na Audio Show mieliśmy za mały pokój. Następnym razem powinniśmy wziąć większy, wtedy nikt nie będzie narzekał że nasze kolumny mają za dużo basu. Ale kto wie czy nie znajdą się z kolei tacy co będą twierdzić że basu jest za mało? Wszystkim się nie dogodzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak pokoj byl maly to fakt, ja pamietam tylko The Eagles i graly albo Mimo albo Mimas ale bylo dosyc krzykliwie, zreszta bylem w pokoju 16 hertz pare razy i Minasy po przepieciu wydaly mi sie sporo lepsze od Mimo (wlasnie bas).

To bylo The Eagles albo mi sie nazwa pomieszala z jakims starym zespolem...w kazdym razie na bank cos ze starych rockowych kapel. Z cala pewnoscia kolumny wydaly mi sie raczej po jasnej stronie neutralnosci ale jaki sens ma odsluch w takich warunkach. Tak jak kto inny mi gadal ze Phoebe maja wybuchowy bas a one akurat najmniej graja basem, wszystko zalezy od punktu sluchania:)

>Ale kto wie czy nie znajdą się z kolei tacy co

>będą twierdzić że basu jest za mało? Wszystkim się nie dogodzi.

No fakt. Z pewnością zwolenników basu jest znaczna przewaga.

uważam, że najbardziej wiarygodną oceną jest porównanie. jeśli ktos mowi "za dużo" to uwazam ze powinien sie do czegoś odnieść. i nie nalezy mowic za duzo bo dla kogos innego moze byc za mało. dla mnie Pani Sonnet ma za duze cycki ale dla mojego kumpla ma w sam raz. No i krótko na temat :)

> uważam, że najbardziej wiarygodną oceną jest porównanie. jeśli ktos mowi "za dużo" to uwazam ze powinien sie do czegoś odnieść. i nie nalezy mowic za duzo bo dla kogos innego moze byc za mało. dla mnie Pani Sonnet ma za duze cycki ale dla mojego kumpla ma w sam raz. No i krótko na temat :)

Ja np mowiac 'za malo' badz 'za duzo' mowie o tym ze DLA MNIE, nie chce porownywac do jakiegos wzorca - wzorzec jest w mojej glowie. Np. IGNAC twierdzisz ze m33i maja malo basu, ja mam podobne zdanie ale po podlaczeniu do Rotela ten bas jest i jest go u mnie dostatecznie ( dogrzanie, przyzwyczajenie, zmiana nawykow na mniej basowe?), w KEFach czy Phoebe tez jest go malo (chyba jeszcze mniej). Nie mowie ze jest go za malo w ogole dla wszystkich i chyba kazdy tak ma. Dla mnie Mimo to swietne kolumny ale np. do rocka hmmm...wydaje mi sie ze mozna lepiej i ten bas bedzie jeszcze nie taki - ale co ja wiem po odsluchu pare razy po pare minut, to zbyt generalna opinia. Srodek maja dla mnie swietny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.