Skocz do zawartości
IGNORED

Awaria Denona dcd 980

moro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie szanownych Forumowiczów!

Tak jak w temacie, odtwarzacz odmówił współpracy.

Może ktoś z Was będzie łaskaw się nad tym pochylić. W skrócie objawy są takie:

- po włączeniu zasilania wyświetlacz pracuje poprawnie;

- brak reakcji na przycisk otwarcia szuflady ( silnik napędu szuflady wykonuje obrót o max. 5st mimo braku jakichkolwiek oporów);

- silnik talerzyka niestety nie pracuje;

- laser świeci, jednak czytnik(niedawno wymieniany, pracował poprawnie) nie próbuje nawet wyszukać ścieżki;

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, choć spodziewam się najgorszego:)

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję.

Moro

https://www.audiostereo.pl/topic/38158-awaria-denona-dcd-980/

Witam!

Dziękuję za sugestie!!

Sprawdziłem połączenia miernikiem-wszystkie są w porządku(na płytce elektroniki jak i poł. kablowe). Niestety cd wciąż nie daje oznak życia. Napięcia wydają sie być prawidłowe.

Co da kwarcu/zegara- to ciekawe,niedawno wymienialem kwarc pewnie moj blad!. Postaram sie jeszcze dzis to sprawdzic. (Przepraszam za brak polskich znakow - klawiatura!)

Pozdr. i dziekuje

Moro

Witam ponownie!

Kurcze, obawiam sie poważniejszej usterki...nie mam pojęcia co może być nie tak.

Powróciłem do oryginalnego kwarcu, sprawdziłem "wszystkie" luty, ścieżki na płytce i nic nie pomogło.

No nic! Dzięki Koledzy za rady!

Szukaj jakiś zwarć, resztek cyny, pęknięć ścieżek i odklejonych padów. Te cedeki raczej ciężko zepsuć, kilka razy miałem takie awarie podczas intensywnych tuningów, że było głucho i ciemno ale w kilka minut naprawiłem. Sprawdź tranzytory w zasilaczu i od silnika w obudowach TO-220, czy są dobrze przylutowane, bo one tam prawie latają po PCB, takie mają luzy. Poza tym, jak zrobiłeś gdzieś przypadkiem zwarcie to mógł "pójść" jakiś rezystor bezpiecznikowy albo bezpiecznik półprzewodnikowy (oznaczony symbolem ICP na druku).

Coś z tym kwarcem jeszcze robiłeś?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.