Skocz do zawartości
IGNORED

polski rock progresywny

thomaz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szukam jakiegos polskiego rocka progesywnego , moga byc zespoly mlodsze z lat 90-tych.

Kiedys sluchalem jakis zespol w latach 90-tych ale nie wiem czy byl rozk progresywny , bo troche na skrzypcach

grali ale taką muze mieszaną i podchodzilo mi to pod rock progreswny.Ciekawo co to był za zespol.

Riversise juz mi sie znudzil , wiec szukam czegos innego.

https://www.audiostereo.pl/topic/38090-polski-rock-progresywny/

Riverside to bardziej art-rock niz progresja. Z "prawdziwych" progresyjnych polskich zespolow to uwazam moze SBB - "follow my dream". Niemniej jednak lubie tez art-rock i polecic moge np. Quidam, Blackfield, czy After... W tym ostatnim gra moj kumpel. Teraz siedza w studio i nagrywaja druga plyte. Na pierwszej gral np. z nimi goscinnie Skrzek z SBB....

Z progresji bliższej współczesności: Lizard, Satellite, wspomniany już Quidam, Riverside, Albion, starszy zespół Collage...

pierwsze płyty Budki Suflera, wspomniane już SBB, może Exodus... a ze skrzypcami to RSC, czy też ostatnio wydana płyta Mirka Gila: Believe "Hope to see another day".

Elementy art-rocka można znaleźć w twórczości wielu artystów, np. Ziyo czy Aya RL...

temat-rzeka.

To jednak nie był Rsc.Ciekawo co to byl za zespół taki , rock mieszany ze skrzypcami.Dominowaly skrzypce w muzie.Brzmiało jak jakas muzyka progresywna ale w porównaniu z Rsc byla bardziej zywsza i zroznicowana stylowo.

link do Krzaka, ale z czasów współczesnych

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jaki tam temat rzeka ?

Niestety dyletanctwo i wodolejstwo ( urastające faktycznie do rozmiarów wartkiej rzeki ).

Tym niemniej polecam Indukti ( zapewne wszyscy znacie, ale to jedyna produkcja którą mogę polecić z czystym sumieniem ).

Nie wiedziałem, że Blackfield to polski zespół. Mam obie jego płyty, ale jakoś nic po polsku tam się doczytać nie mogę.

Natomiast jesli chodzi o nurt art-rockowy to warto tutaj wspomnieć o Czesławie Niemenie, który w latach 60-70 dosyc mocno eksperymentował ze swoją muzyką w tym kierunku.

Rafko , zdziwiłbyś sie ale Skaldowie też potrafili stwoworzyć całkiem fajny progr-rockowy klimat, mam płytkę (kupiona zresztą dzięki rekomendacji któregoś z forumowiczów) koncert z Leningradu - i chłopcy naprawdę przyzwoicie grają.

Mój typ na dziś - Collage - Baśnie :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pawlinda, 2 Gru 2007, 01:04

>Nie wiedziałem, że Blackfield to polski zespół. Mam obie jego płyty, ale jakoś nic po polsku tam

>się doczytać nie mogę.

>Natomiast jesli chodzi o nurt art-rockowy to warto tutaj wspomnieć o Czesławie Niemenie, który w

>latach 60-70 dosyc mocno eksperymentował ze swoją muzyką w tym kierunku.

...bo Blackfield to w żaden sposób nie jest polski zespół...

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

Zaucha i Anawa

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Podejdę do tematu niesztampowo;) Jeśli ma być coś z lat 90., to ja mówię: Armia - Triodante. Co, może się nie łapie? ;)

A jeśli już mamy całkiem odejść od tego, co się zazwyczaj kryje pod terminem 'rock progresywny' (wielka szkoda sie nie stanie, bo to w polskim wydaniu najczęściej żałosne popłuczyny po i tak już doszczętnie oklepanych koryfeuszach gatunku, na dodatek nierzadko podlane taką ilością patosu, że aż zbiera się na śmiech;) to nie wypada moim zdaniem dyskutować z jednym faktem - nikt w Polsce w latach 90. nie grał rocka bardziej progresywnie niż Kobong!

pozdrawiam

No fakt podaliscie moim zdaniem godna polska reprezentacje - Riverside, Quidam (szczegolnie nowiutka piekna plyta, przy ktorej to odlatuje...), Indukti (w styczniu siedza w koncu w studio), Satellite itp... Ja dorzuce jeszcze (choc nie wszystko to prog-rock w czystej postaci:)) Peter Pan'a, Progrram, Abraxas, George Dorn Screams, Retrospective (mlody obiecujacy zespol), Hipgnosis...

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.