Skocz do zawartości
IGNORED

CEC AMP53 + CEC TL53Z - dobór kolumn?

zafop

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie,

od pewnego czasu jestem szczęśliwym posiadaczem zestawu Cec-a (jak w temacie).

Obecnie zestawik ten współpracuje z kolumnami Triangle Altea Esw.

Nie ukrywam, że po wygrzaniu sprzętu wydawało mi się, że cały system osiągnął synergię.

Ale...

Parę tygodniu temu byłem u jednego z forumowiczów gdzie odsłuchiwaliśmy jego system + jako ciekawostkę mojego cd-ka.

Po przyjechaniu do domu uświadomiłem sobie jedną rzecz, że mimo tego że kolegi system nie do końca mi odpowiadał, to jednak była jedna cecha w brzmieniu, której w moim systemie zabrakło - przestrzeni, tzn. takiej przestrzeni.

Ponieważ mogło być to bardzo subiektywne wrażenie, poprosiłem Teo (serdeczne podziękowania :-) o możliwość sprawdzenie mojego systemu z jego kolumienkami, tj. JmLab 926 Electra Signature.

No i niestety, potwierdziło się to po raz kolejny.

Pomieszczenie, w którym gram ma ok. 16-18 mkw, nieźle wytłumione (tapety na fliselinie, dywan).

Zastanawiam się czy i na jakie ewentualne zmienić moje Triangle?

Bardzo poważnie brałem pod uwagę w/w JmLaby, ale po odsłuchu u Teo uzmysłowiłem sobie, że Electry są ZA DUŻE do mojego pokoju. Natomiast na pewno chcę mieć podłogówki.

Co może jeszcze istotne wzmak z cd-kiem są spięte Audioquestami Viper (XLR), kabelki głośnikowe to Audionova Moonwalk (biwiring)

Jakieś sugestie?

https://www.audiostereo.pl/topic/37920-cec-amp53-cec-tl53z-dob%C3%B3r-kolumn/

Skoro brzmienie Electry 926 pasuje to moze JMLab Cobalt w wersji 816S, ktora w odroznieniu od zwyklej 816 posiada tweeter identyczny jak w serii Electra 9x6. W 16-18 m2 zmiesci sie raczej bez problemu.

Stety lub niestety nowe Triangle mają wieksza "kulturę" brzmienia niz starsze modele ale kosztem własnie przestrzeni.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

JarlBjorn,

z Twojego "o mnie" wynika, że trochę "przewaliłeś" JmLabów.

A czy coś z najnowszych kolumienek jest godne polecenia (826V lub 836V).

Miałeś okazję "poobcować" z takimi głośnikami?

Zafop, trochę przerobiłem JMLabów ale niestety nie otarem sie o serię Chorus (826V/836V) na wooferach polyglass, napalałem się na trudne do napędzenia kolumny z b. serii Electra i Cobalt z membranami 'sandwich W', no i poległem:)

Jeśli nie masz czasu na odsłuch 826/836V w Ministerstwie Dżwięku czy Trimexie, to w Audio.com.pl są rzetelne testy jednego z tych modeli z wykresami, krzywymi imopedancji, itp. Generalnie nowy tweeter aluminiowo-magnezowy TNC/TNV (sluchalem go w modelu Profile 918) gra raczej w zbliżony sposób do tytanowca z Electry 926 dając solidną, niezakłamaną porcje wysokich tonów przy jednoczesnym ich wygładzeniu. Nie jest ostry, natomiast na słabiej nagranych płytach mogą dokuczać sybilanty. Jednak na aspekt przestrzenności nie zwróciłem przesadnie uwagi niestety.

Bez kładzenia głowy pod topór, z tego co pamiętam reprodukcja przestrzeni w 926 była jak najbardziej poprawna ale w takich Dynaudio Focus 220 lepsza, jak na moje zawodne ucho... No ale to kompletnie różne w charakterze kolumny.

Na Twoim miejscu dałbym szansę Chorusom 826V (bo 836 chyba za duże do 16-18m), Profile 918 lub wspomnianym Cobaltom 816 'S'.

zafop

Do AP Spark5 niełatwo dobrać wzmacniacz. Zagrają z Gryphonem czy Electrocompanietem ECI 5 - ale to trochę drogo. Przesłuchałem kilkanaście wzm. tranzystorowych do 8 kzł (z tego większość 4-6), i nie o to chodziło. Obudziłem się dopiero przy lampie ASLa, i tak mi zostało.

Dla Ciebie jedyną wartościową byłaby opinia kogoś, kto tego Ceca z tymi kolumnami słuchał. Bo w przypadku tych kolumn, gdybanie o dupę potłuc.

Spróbowałem za podpowiedzią jednego z kolegów poeksperymentować z kablami głośnikowymi. Na górę dałem Audioquest CV4 (tylko żyły od wysokich) a na dół dałem tylko AudioNova Moonwalk. No i co? No i nastąpiła poprawa - jednak Audioquest robi swoje. Dźwięk w górnej części pasma się otworzył. Cały przekazał stał się 'żywszy'. Muszę jeszcze trochę posłuchać, ale może to będzie częściowym rozwiązaniem mojego problemu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.