Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz, problem z masą, jak łączyć?

krzysiek21

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kilka dni temu skończyłem wzmacniacz przeznaczony do BiAmpingu. Jest to wzmacniacz stereo tak więc w sumie posiada 4 kanały, wszystko w jednej obudowie. Zastosowałem zwrotnice cyfrową tak więc wzmak składa się z 3 zasadniczych elementów: Bufor(OPA2132) + Pre(PGA2311) + Końcówki mocy.

Jak na razie wszystko sprawuje się OK ale niestety jest przydźwięk (słyszalny z odległości 40-50cm od kolumny).

Kiedy rozłączę masę pomiędzy PGA i LM3886 (pozostaje połączenie tylko poprzez LM4780) przydźwięk w niskotonowych praktycznie nie występuje ale za to w kopułkach robi sie głośniejszy) i odwrotnie, kiedy odłączę masę od LM4780 i pozostawię przy LM3886 to w niskotonowych robi się głośniejszy. Mimo wszystko w każdej sytuacji jest pętla masy przez to połączenie na płytce PGA:/

Wzmacniacz(obudowa) nie jest podłączona do przewodu PE.

To co to przedstawiłem na schemacie jest najlepszym wyjściem jakie udało mi się uzyskać do tej pory.

Może ktoś doradzi jak tą mase połączyć lepiej?

Pozdrawiam

Krzysiek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeszcze fotka wnętrza, może coś wyjaśni.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Molibden, 21 Lis 2007, 20:22

>Rozłącz pętle masy

Ale jak odłączę masę w tym żółtym punkcie to masa sygnałowa nie będzie miała połączenia z masą końcówek, a jak odłączam 3 przewody i pozostawiam tylko jeden to brum w tych które nie mają bezpośredniego połączenia jest jeszcze większy. W którym punkcie (tylko jednym) powinna łączyć się masa preamp+bufor i koncowek mocy?

>ekrany łącz tylko z 1 strony, najlepiej do płytki bufora, te od strony LM zostaw połączone tylko od ich strony.

Czyli rozumiem, że ekrany generalnie są OK (wszystkie tylko z jednej strony połączone) zmienić tylko te pomiędzy buforem i PGA i podłączyć od strony buforu

>Masy zasilania prowadź osobno, masy sygnałowe też

Wydaje mi się że masy zasilania są prowadzone osobno? od wyjścia z zasilacza każdy element ma swój własny kabel masy

Nie bardzo wiem jak masy sygnałowe mam prowadzić osobno jeżeli na płytkach BUFORÓW wspólną masę mają 2 kanały, a na płytce PGA wszystkie 4 mają wspólną mase?

>nie łącz masy wejść i buforów z masą zasilania

Czyli połączyć masę wejść w jednym punkcie tylko przy buforze?

Połącz masy sygnałowe wejść i końcówek np. przy buforach, albo w gwiazdę jakims innym punkice (koło PGA)

Może masz za dużo ekranów, na końcówki nie musi być raczej. Ale ekrany mają sioę łączyć z masą tylko z jednej strony, inaczej tworzą bętlę która zbiera zakółcenia i nic nie wychodzi z ekranowania.

Masa wejść łączy się u Ciebie z masą w zasilaczu, chyba nie o to chodzi.

Masa może się rozdzielać na różne płytki.

Nie wiem czy u Ciebie nie ma wpływu też transformator - przy tak bliskim upakowaniu może być potrzebne ekranowanie przewodów od transformatora do mostka, wtedy pozostałe ekrany mogą okazać się zbędne.

Transformator i układ softstartu powinny być oddzielone od reszty układu blachą stalową.

Tak to powinno wyglądać,

miejsce "punkt masy" podłącz na samym koncu,

najpierw odpal bez łączenia mas obu zasilaczy ( i tak sie łączą kablem sygnałowym)

A, i masę sygnałową przez rezystor 220R i kond 10nF podłącz do obudowy. (parametry z głowy, ale powinno działać)

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A, i w poprzek całej obudowy (pomiędzy transformatorem a mostkami - jest miejsce) wstaw kątownik aluminiowy, można kupić w Casto... wysokość dobierz do wysykości obudowy.

Pozdr.

Jeszcze "pięć groszy"

Jako końcówka dla wysokich tonów zastosuj LM3875 zamiast LM3886 na tych tandetnych płytkach z AVT.

Przy Lm3875 daj tylko po 100uF, i zastosuj dobre rezystorki Vishay/Dale np.

Jakość ulegnie drastycznej poprawie.

Te 100uF dobrej jakości. Polecane Panasonic FC, ja stosuje Nichicon FineGold i graja troche inaczej. Te kondy przy LM-ach mają bardzo duży wpływ na dźwięk.

Na płytkach z LM4xxx też zastosuj lepsze kondy, Panasonic FC sprawdzą się tutaj na pewno.

Nie zapomnij też o dobrym potencjometrze, np Noble, lub ALPS Blue.

Dobra już się nie odzywam :-)

Pozdr. Owocnej pracy

>Molibden

>Połącz masy sygnałowe wejść i końcówek np. przy buforach, albo w gwiazdę jakimś innym punkcie

Ok, spróbuje tak zrobić. Takiego wyjścia jeszcze nie testowałem. Tylko jedno mnie zastanawia, w ten sposób i tak powstanie pętla masy: punkt wspólny gwiazdki+końcówki+połączenie masy przed zasilaczami końcówek

>ekrany mają się łączyć z masą tylko z jednej strony

Tak się łączą co widać na schemacie (pomarańczowe linie nie dociągnięte do końca)

>Transformator i układ softstartu powinny być oddzielone od reszty układu blachą stalową.

Chyba nie uda mi się upchnąć tam blachy. Trafo jest ekranowane i ekran podłączony do obudowy. Ewentualnie czym najlepiej zaekranować przewody między trafo a zasilaczami?

>F4

>miejsce "punkt masy" podłącz na samym koncu, najpierw odpal bez łączenia mas obu zasilaczy ( i tak sie łączą kablem sygnałowym)

Więc tak jak narysowałeś, bez łączenia "punktu masy" już testowałem na samym początku i niestety gdy masa biegła ekranem było gorzej niż obecnie. Kiedy połączę "punkt masy" powstanie jedna wielka pętla a w zasadzie kilka więc nie wiem czy to będzie dobre rozwiązanie.

Płytki pod LM3886 nie są z AVT tylko od Veterana ;), a co do zmian kondow itp. to chyba sobie daruje bo jestem za słaby w uszach:) Co do tego że słyszę różnice pomiędzy BiAmpingiem a tradycyjną zwrotką to jestem pewien ale wątpie abym usłyszał wymianę kondensatorów, to byłaby raczej sugestia.

Do końca tygodnia będę raczej zajęty szkolnymi sprawami ale w weekend spróbuje coś pogrzebać.

Dzięki za rady.

Piszesz, że testowałeś na samym początku... jednak w/g Twojego rysunku, masy wyglądają zupełnie inaczej, masz pętle przy drugim Pre, za tym jak napisałeś buforem. ekrany wcale nie są potrzebne, jedna "żyłka" z kabla Cat5 wystarcza na sygnał i jedna na masę sygnału :-) i gra całkiem fajnie, tylko trzeba kabelki w obudowie poukładać.

Do czego służą u Ciebie te "złączki" komputerowe? jeśli nimi idzie sygnał to je wywal! Zresztą nawet jak coś innego też wywal, one się nadają ....

do komuterów, zasialnia Led-ów :-) do niczego innego.

Kondy w GC wcale nie "grają" na granicy percepcji. Różnicę słuchać jakbyś zmienil najtańsze DVD na bardzo dobre CD

Za płytki przepraszam Veterana, bo robi bardzo fajne, mimo wszystko LM3875 na wysokie tony jest dużo lepszy niż LM3886, a i sam układ płytki jest bardziej optymalny.

Kondy zmień, na 1000% różnice usłyszą nawet "niedosłyszący" w Audio.

Miłego weekendu :-)

A tak wogóle, to jakoś "dziwnie" wyglądają Twoje płytki z mostkami dla LM-ów.

Wchodzi +/gnd/- a wychodzi to w dwóch parach,

Nie wiem jak masz to podłączone, ale na zdjęciu wygląda, jakbyś z jednogo uzwojenia zasilał jedną płytkę LMa z drugiego drugą....

Trafo masz jedno dla 4 szt LM. Mostek z diodami też powinien w tym przypadku być jeden podwójny (8szt MUR) plus ew te kondy.

Może tu być błąd w sztuce, już nie raz było problemem stosowanie jednego trafa i osobnych płytek z podwójnymi mostkami dla LM.

Mimo wszystko, przeanalizuj mój rysunek z masami a Twój.

Punkt Masy wcale nie tworzy żadnej pętli, masa zasilania i masa wejściowa, pomimo, że połaczone to wcale nie to samo. Dlatego napisałem, "połącz na samym końcu", celem sprawdzenia.

Zwróć też uwagę, że dla każdej z płytek masa idzie osobno. To też jest bardzo ważne. pomimo, że zasilanie +/- można łaczyć od płytki do płytki, masy powinno się prowadzić osobnym przewodem dla każdej z płytek.

No właśnie wiem że mam pętle ale nie wiem jak ją usunąć. Tak jak jest na schemacie jest obecnie i jak na razie to najlepsze wyjście jakie uzyskałem po małych testach, a to co zaproponowałeś na rysunku już było i niestety nie było lepiej.

Tymi złączkami idzie sygnał ale czym innym łatwo to połączyć?

To nawet impulsator nie może być tym podłączony;)?

Co do kondów niestety na razie nie mam kasy więc zostaną Rubycony 1000uF(LM4780) i SamwhaWL 470uF(LM3886)

Pozdrawiam

Każda końcówka ma swój pojedyńczy mostek i baterie kondensatorów. Nie stosowałem modnego w GC podwójnego mostka. Zależało mi na separacji zasilania każdej końcówki.

Jeszcze fotka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprawdź takie rozwiązanie:

podłacz dla wszystkich 4 LM tylko jedną płytke z diodami (podwójny mostek, 8 diód)

pomiń te kondy co masz za diodami,

podłacz wspólnym przewodem "+" zasilania 2 szt LM3886, to samo dla "-" zasilania,

podłącz wspólnym przewodem "+" zasilania 2 szt LM4xxx, to samo dla "-" zasilania,

masę podłącz osobnym przewodem dla każdej z płytek od płytki z diodami.

Pamiętaj, że to jest tylko mostek, i nie potrzeba 20-tu mostków dla jednego wzmacniacza.

To samo rozwiązanie zastosuj dla PRE,

Nie łacz nigdzie żadnych mas ze sobą,

na koncu ew. masy z obu mostków podłacz w jednym miejscu obudowy. (najlepiej na radiatorze)

W tym przypadku należy również do obudowy (nie musi być w tym samym miejscu) podpiąć mase wejściową z czincz poprzez rezystor o kond.

Warto też to sprawdzić bez łaczenia mas zasilania.

Pomimo, że wygląda to na pętle masy, w układzie elektrycznym nic takiego nie występuje.

krzysiek21, 22 Lis 2007, 01:37

>Każda końcówka ma swój pojedyńczy mostek i baterie kondensatorów. Nie stosowałem modnego w GC

>podwójnego mostka. Zależało mi na separacji zasilania każdej końcówki.

No to sam sobie odpowiedziłeś na pytanie, gdzie masz pętle masy, i to nie jedna a 4 pętle :-)

Podłącz tak jak napisałem w poprzednim wpisie JEDEN PODWÓJNY MOSTEK DLA 4 SZT LM

Dlaczego masę od mostków prowadzić osobnym przewodem dla każdej z płytek?

jak to sobie rozrysujesz, to zobaczysz, że w ten sposób "tworzy" się automatycznie tzw masa w gwiazdę,

gdzie wspólnym punktem jest masa na mostku.

Ponieważ dla zasilania Pre-ampów masz na pewno osobny mostek (też zastosój jeden wspolny) masy obu mostków mogą, ale nie muszą sie łączyć....

Połączą się kablem sygnałowym.

Najprościej wytłumaczyć to tak, że jeśli mamy pre-amp w osobnej obudowie i w osobnej końcówki mocy,

nie rozkręcamy tego aby łączyć jakieś masy :-)

Ot, podłączamy czincze i gra, nie buczy :-)

Pozdrawiam i życzę udanej zabawy.

PS Samhwa? zmień je i to natychmiast !!!

Jak zrobisz, jak napisałem, nic nie będzie brumiło, buczało itp.

W ten sposób będziesz miał "luźny" jeden podwójny mostek...

jeśli bedziesz chcial, wymienie się z Tobą za ten mostek na 4 szt Panasonic FC 1000uF/50V używane z mojego GC

użyjesz je w LM4xxx

dołoże Ci jeszcze 4 szt Panasonic FC 100uF/50 nówki, dla LM3xxx

Za mostkiem nie dawaj już żadnych kondów!

Rozważ równieź instalację mostka jak najbliżej płytek z LM, będzie jeszcze lepiej, dodatkowo zyskasz miejsce na blache, kątownik, oddzielający trafo od reszty elektroniki.

Ukryta Zawartość

Całkiem ciekawe rady (choć niekoniecznie gwarantujące sukces).

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Witam

Po długiej przerwie wczoraj przerobiłem prowadzenie masy we wzmaku. Teraz jest OK, zero brumu:)

Dziękuje wszystkim za rady, również Waldi_06, który nawet do mnie zadzwonił z pomocą:)

Aktualne połączenia wyglądają jak na załączonym obrazku.

Wydaje mi się, że największą poprawę przyniosło połączenie masy za zasilaczami:)

Masę z wejść puściłem normalnie ekranem po kolei przez wszystkie stopnie. Powstała pętla masy (bufor-PGA-zasilacz), której wcześniej chciałem uniknąć ale jak widać teraz jest OK:)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.