Skocz do zawartości
IGNORED

Koncówka mocy SHARPi RADMOR 5100

manioslawa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , wpadłem na pomysł aby spróbowac stworzyć takie połaczenie- koncówka mocy SHARPa i RADMOR jako przedwzmacniacz, czy to moze dobrze zagrac , prosze o wasze opinie na ten temat, z góry dzięki

https://www.audiostereo.pl/topic/37806-konc%C3%B3wka-mocy-sharpi-radmor-5100/

A po co przedwzmacniacz? W tym Radmorze raczej nie jest rewelacyjny i więcej zepsuje niż pomoże.

Najlepiej wejść na końcókę przez prosty selektor mechaniczny źródeł i dobry potencjometr, np. Alps, Piher, chociaż i ze zwykłym za kilka zł nie musi być źle.

Ogólnie pomysł chyba jest kiepski. Jeżeli już to chyba lepiej odwrotnie - tzn końcówki Radmor a preamp Sharpa. W Radmorze serii 51.. preamp był chyba najsłabszym ogniwem.

Swego czasu zrobiłem końcówkę na układach końcówek radmorowskich w dual mono, z dwoma toroidami z podwyższonym napięciem , mostkami na MUR 680 po 8 diod na kanał i wcale to też wcale nie grało jakoś strasznie nadzwyczajnie (choć na początku tak mi się właśnie zdawało).

Jeżeli masz ambicje zrobić przyzwoity pre to spróbuj jakieś prostej konstrukcji na opamach - w sieci mnóstwo schematów a i jakiś gotowe kity też znajdziesz (również na forum) i możesz się wtedy wpiąć w końcówki Radmora lub Sharpa.

Ale na początek posłuchaj rady Molibdena - kup potencjometr, zrób pasywkę i zobacz jak to zagra.

Pomimo wielkiej miłości do mojego Radmora wiem już że z Radka jakiś niewyobrażalnych cudów nie wyciągniesz, pozmieniaj sobie w nim kondensatorki, wymień tranzystory na kd502 lub 503, daj grubsze kable i wszystko.

A jak zaczynasz wymagać więcej to prościej (i taniej) będzie kompletowanie nowego zestawu.

Jak masz słabość do dźwięku Radmora rozglądnij się za jakimś wiekowym Kenwoodem, Telefunkenem, Luxmanem.

pzdr Wojtek

Może powiem inaczej , radmor gra z infinity Beta 40 podoba mi się bo wcześniej grały z lipnym ampli kenwooda który "niby miał 4X100W" a radmor gra 100 razy lepiej , ale mysle ze moge wycisnąć z nich jeszzce więcej i chciałem kupić coś innego co poradzicie czy warto bawić sie w tego sharpa czy moze coś innego ...?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.