Skocz do zawartości
IGNORED

tuning gramofonu unitra gs 464

Gość coxxx

Rekomendowane odpowiedzi

Gość coxxx

(Konto usunięte)

czy mozecie mi poradzic w jaki sposób mozna ulepszyc naped w gramofonie unitry gs 464 chodzi mi o to jakich przeróbek dokonac w elektronice i czy jest mozliwosc zmiany silnika na silniejszy z góry dziękuje za odpowiedz

https://www.audiostereo.pl/topic/3779-tuning-gramofonu-unitra-gs-464/

Coxxx>

Wejdz na strone

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i zobacz watek Apel do miłośników czrnego krążka tam napewno znajdziesz po czesci to co cie interesuje

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 3 tygodnie później...

Na początek zajrzyj tutaj:

Ukryta Zawartość

jakbyś miał jeszcze jakieś pytania po lekturze to mailuj. Odpowiem, czasem troche długo to trwa, ale odpowiadam.

Ukryta Zawartość

hififreak.wordpress.com

Gość Coxxx

(Konto usunięte)

dzieki za pomoc juz wczesniej znalazłem tą stronke hehe no i własnie nie wiem od czego mam zacząc co wymienic tak na początek aha i nie mam wzmacniacza do tego gramofonu i narazie podłączam to do wiezy ale ze moj gramofon nie ma przedwzmacniacza troche cicho słychac i chcial bym sie zapytac jaki wzmacniacz (jakis unitry bo narazie nie mam kasy tak dużo) moge sobie kupic do niego z góry dzięki za pomoc :):)

Jeśli szukasz taniego (bardzo) przedwzmacniacza to zamów sobie w AVT kit nr 1023. Polutowany lub w częściach. Warto wymienić tam kilka kondensatorów oraz ew. scalaka i wtedy "gra" zadziwiająco dobrze jak za te pieniądze. A jaka radość i zabawa. Bez wymiany części też może być i do gramofonu tej klasy aż za dobrze. Ja po wymianie wkładki na Stantona jestem bardzo zdziwiony (pozytywnie) i teraz godzinami słucham starych płyt. Zaznaczam że ten preamp jest , i bardzo dobrze , na baterie (np 2 x 9V lub 4 x 4,5V) W instrukcji proponują 12V ale to za mało. Ponieważ u siebie wymieniłem również wzmacniacz operacyjny z jakiegoś TDA na OPA 2604 BB to spokojnie może być 18V. Ja jestem narazie zadowolony. Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Kity na stronie www.avt.com.pl lub

Ukryta Zawartość

A ten o którym mowa kosztuje około 15zł.

Ukryta Zawartość

Gość Coxxx

(Konto usunięte)

Hej to znowu ja .Kurde kupilem ten przedwzmacniacz i nawet ładnie grało do czasu az cos sie zrobiło z moim gramofonem.Mój gs 464 gdy sie rozkręca na samym początku bardzo szybko zaczyna sie krecic i tak przez jakies 10 minut czasami nawet dłużej i to nie jest zwykła prędkosc tylko o wiele wiele szybsza i tak prawie za kazdym razem jak postoi z godzine nie graając.Gdy zdjąłem talerz zobaczyłem jakby ten taki czujnik co jest jak by wogule nie działal na początku a gdy sie go odkręci tamjest taka srubka i odsunie na spory kawałek to a pozniej znowu umiesci sie go na tym samym miejscu to działa normalnie ale to troche bez sensu tak odkręcac i przykrecac cały czas ten czujnik przed kazdym włąxczeniem.Prosze o pomoc moze ktos miał ten sam problem lub ktos wie jak to rozwiązać z góry dziekuje za odpowiedz.NIe mam kasy jak narazie na inny sprzęt i naprawde prosze o pomoc .Z góry dziękuje

tomekkk>

Czy zmontowales uklad avt 1023 czy moze avt 2680. Pytam poniewaz zmontowalem kit 1023 i gra slabo. Polepszylo sie troche jak wymienilem wzmacniacz na jrc wyjety z yamahy cdx 396. Ale i tak gra slabo. Kit gra na czesciach jakie byly w zestawie. Zasililem go zasilaczem jaki posiadalem 12v/700mA. Czy taki zasilacz moze miec wplyw na slaby dzwiek.

Czy ktos porownywal 2680 do 1023 i moze cos powiedziec.

Gramofon unitra 601a wkladka ortofon 510mkII.

Zastanawiam sie czy nie zakupic 2680 ale nie wiem czy warto.

Witam !

Zmontowałem 1023. NA początku grał fatalnie. Zacząłem od wymiany opampa na BB2604 ( nie gniewaj się ale ten Twój nie lepszy niż ten z kompletu). Pogralo to trochę i dopiero po kilku dniach zaczęło być ciekawiej (wygrzewanie). Cały czas na podstawce z kompletu. Gdy się przekonałem , że ten 2604 jest wmiarę dobry cała płytka powędrowała na ostateczny szlif do mego znajomego który za tzw. dobre słowo wywalił podstawkę i przylutował bezpośrednio opampa. Ponadto sprawdził i przelutował większość moich nieporadnych lutów. Wymienił 6 dziadowskich elektrolitów ( w torze sygnału) na mkp i lepsze elektrolity. Założył blokadę na scalaku zapewniającą dobre zasilanie, czyli przylutował między 4 a 8 nóżką kond. 47mf. Ja z kolei zwiększyłem napięcie zasilania ( wywal zasilacz wtyczkowy - generuje zakłucenia- tylko baterie!- to cała zaleta tego zestawu) do 5x4,5v= 22,5v. 2604 lubi dobre zasilanie. 24vmax. Nie wiem jak ten Twój jrc. 12 v to na pewno za mało -spkojnie możesz dać 4x4,5v. Już wtedy usłyszysz różnicę. Mnie gra wystarczająco dobrze i coraz lepiej w miarę wygrzewania. Powodzenia, Napisz na priv jak chcesz coś więcej porozmawiać. Pozdrawiam

Obawiam się , że Ci nie pomogę. To prawdopodobnie nawala układ stroboskop-silnik. Ale to wiadomo, więc nic odkrywczego nie powiem. Mój na początku też się dziwnie zachowywał ale z czasem się poprawiło. Po prostu wolno się rozkręca. W/g mnie jeśli rozsmakujesz w analogu to i tak prędzej czy później pomyślisz o lepszym gramofonie. Jeśli nie to szkoda kasy. Ja zapuszczałem wcześnie silnik aż ustaliły się obroty. W międzyczasie rozgrzewała się lampeczka i wszystko było ok. Wiem że to kiepska porada ale innej nie mam. Daj mu szanse może się z czasem uspokoi. 10 min. to nie tak długo. Pozdrawiam

=> Coxx

Polecam kontakt z autorem strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z tego co mi wiadomo użytkuje ten sam model, a i paru innych ciekawych informacji nt. swojego Gieesa znajdziesz

Ukryta Zawartość

Coxxx>

Moze powinienes sprobowac wymienic pasek. Moze sie slizga i dlatego to tak dlugo trwa.

tomekkk>

Jesli twierdzisz ze jeszcze mozna cos z tego ukladu wycisnac to bede probowal. Mam jeszcze w tym zasilaczu zasilanie 24V moze tego sprobowac. Czy nie spale ukladu. Moze faktycznie 12V to za malo bo tak jakby troche dynamiki brakuje. Z bateriami to sprobuje mam 2x9v moze cos poprawi.

Co do scalakow to jrc jest wyciagniety z yamahy cdx396 i wsadzone sa tam wlasnie opa2604. Tylko takie posiadam. Moze masz namiar gdzie mozna kupic opa2604.

Opisze czy cos sie poprawilo po zmianie tego zasilania.

Czy masz moze jeszcze jakies pomysly na poprawe brzmienia.

->Krystian

W numerze Elektroniki dla Wszystkich 10/03 opisywany byl bardzo fajny przedwzmacniacz gramofonowy. Jezeli chodzi o napiecie zasilania (jezeli nie korzystasz z symetrycznego) to ukladzic spokojnie pociagnie do 30V ;-), sprawdz tylko czy kondensatory filtrujace sa na odpowiednie napiecia.

Ja jutro rowniez wrzucam na warsztat yamahe cdx 396 - to juz kolejna ;-) Opamp ktory oni stosuja nie jest rewelacyjny - to prawda. Jezeli chodzi o opa2604 to mam kilka sztuk z TME (cos kolo 18zl), jak chesz to chetnie odstopie.

->Tomekkk

Ciesze sie ze preamp gra dobrze ;-)

veteran>

Ja chcialem wlasnie zakupic uklad ten z elektroniki avt 2680, ale pomylilem sie i zakupilem 1023.

Mozesz napisac cos na temat tuningu CD. Moze ja tez cos u siebie poprawie.

A ukladem opa2604 jestem zainteresowany. E-mail w "o mnie". A jak sie spisuje ten uklad 2680. Czy ktos juz testowal..?

W przeciwieństwie do znakomitych kolegów, którzy widzą jak ciepisz i piszą o swoich preampach, postaram się znów na temat. Coxx tamten adresik kończy się na html, nie ma tam kurde przecineczka na końcu adresu którego krasnoludki postawiły. Powodzenia i big sorka:-)

Do szanownych kolegow, ktozy w emailach pisza z prozba o mozliwosc kupna opa2604... bardzo mi przykro, ale nie prowadze sklepu ;-) Wszystkie elementy kupuje w www.tme.com.pl, odsylam wiec na ten adres ;-)))

Koledzy dzieki za pomoc.

Zasililem uklad napieciem 24V. Pobawilem sie w ustawienie wkladki i jest lepiej. Zostawie go jeszcze pod napieciem niech sie wygrzewa. Zaczynam wierzyc w ten uklad...:). Jutro na spokojnie jeszcze opisze jak gra. Wymienie w nim jeszcze scalak na opa2604. I jak kupie 2x9v baterie to podlacze i zobaczymy.

Jakie jeszcze mozecie polecic kondensatory do wymiany na lepsze i co jeszcze mozna poprawic w tym ukladzie.

Ponizej zamieszczam link do schematu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

C1, C8, C13, C6 na foliowe (w tym wypadku kondensatory WIMA powinny byc dobre - do dostania w dobrym sklepie elektronicznym, jezeli jednak nie znajdziesz to kup np. Philipsa (obecnie BW)), mozesz sprobowac przylutowac kondensator filtrujacy C15 bezposrednio do wyprowadzen ukladu scalonego razem z C17.

Mozna by sie rowniez pokusic o zasilanie symetryczne dla tego wzmacniacza...

C5 i C12 smialo do 47uF.

Zycze milej zabawy ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.