Skocz do zawartości
IGNORED

Który z CD NAD-a

mariuszdab

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Jestem pierwszy raz na forum i bardzo proszę o poradę. Uległem urokowi urządzeń firmy NAD. Zakupiłem amplituner stereo 701, przy okazji trafił mi się nieużywany(!!!???) magnetofon 6220. Kolumienki to Superior-y 120 firmy Heco(stare ale naprawdę jare) podłączone drutami Klotza z dobrą konfekcją. Potrzebuję dobrego cd NAD, który będzie czytał również dobrze wypalone CD-R na dobrych nośnikach Digital Audio oraz sprosta wymaganiom planowanego w przyszłości wzm. 312, 314 a może 320. Na cd mogę max przeznaczyć 7 stówek.

Będę wdzięczny za Wasze cenne rady i sugestie.

https://www.audiostereo.pl/topic/37743-kt%C3%B3ry-z-cd-nad-a/

Dzięki za odpowiedż, ale wyszukać wspomniane przez Lukasza modele za dobrą cenę jest trudno, a ja chciałbym

w miarę szybko coś nabyć, teraz pojawiła się na Allegro 512 "prawie nówka" z pilotem ile można max dać?

Za wspomnianą powyżej 540 człowiek życzy sobie 700 - opis w AUDIO jest bardzo pochlebny.

Na przeczekanie mam Marantza CD6000ose, ale on i tak u mnie zostanie, bo gra ze wzm 6010ose i Elakami EL71i,

NAD będzie u mnie numerem 2, w sumie mogę poczekać, ale nie wierzę w okazje, gdyż zawsze za tym coś się kryje,

technicznie nie domaga lub "grawerka". Niektóre modele podobno mają kłopot z czytaniem CD-R, które to mogą być?

Temat cd cały czas drążę. Pewien miłośnik urządzeń NAD z Katowic stwierdził, że mimo niewielkich różnic - ogólnie wszystkie odtwarzacze NAD-a grają dobrze. Wstępnie podjąłem decyzję o zakupie 502 lub 512 z uwagi na niezawodny napęd oraz bezbłędny odczyt CD-R oraz dostępność laserów(KSS210A). Na forum w ogłoszeniach jest 512, ale komórka właściciela nie odpowiada. Doradzany 541i też wchodzi w grę, tylko telefon sprzedającego również nie odpowiada.

Będę wdzięczny za jakiekolwiek namiary na 502 lub 512 do sprzedania.

DiscoManiak71

Przepraszam, jesli Cię uraziłem, ale nie widzę sensu dawać ogłoszenia w stylu NAD C521BEE podzielę się wrażeniami :-)

chyba że odebrałeś mój wpis, jako sprzedaż

to wyprowadzam Cię z błedu,

dopiero co nabyłem ten CD,

ba nawet jeszcze do mnie nie dojechał,

więc po prostu chętnie wymienię z kimś korespondencje na temat w/w CD NAD.

Pozdr.

PS nie w każdym tego typu wpisie kryje się chęć, zarobku, sprzedaży itp.

Dział ogłoszenia znam i zamieszczam tam elementy, które chcę sprzedac lub kupić.

Ja właśnie na razie nie mam czym się dzielić, :-)

w dziale DIY jest cały wątek odnośnie tego CD, jego tunningu, oraz reszty systemu,

jest bardzo łatwy w modyfikacji, a budową oraz użytymi elementami już sugeruje dobrą jakość dźwięku

za niewielkie pieniądze (nowy ok 1.400zł)

skusiła mnie cena (okazyjna w miarę), oraz zaufany sprzedający,

od którego już kupowałem inne elementy.

Ja swój będę modyfikował, chętnie po tych zabiegach skontaktowałbym się z posiadaczem takiego samego CD,

"nie grzebanego" celem porównań, stąd wpis o PW.

Ot cała tajemnica :-)

Raczej zbieram rady, niż je daje ale akurat tutaj śmiało mogę poradzić. (Uwaga - długi, nudny i mało pomocny wpis :) )

Słuchałem wszystkich wymienionych przez Ciebie wzmacniaczy i 314 jest zdecydowanie najlepszy. Tyle, że nie jest to zdecydowanie wzmacniacz uniwersalny, jest bardzo szczegółowy i raczej rock, niż kameralne składy. Gitara w każdej formie przedstawiona jest pięknie. W tej cenie nigdy nie usłyszałem czegoś, co spodobało mi się bardziej. Naprawde kawał dobrego wzmacniacza. Jest bardzo wydajny prądowo. (Miałem sprzedawać, ale stwierdziłem, że narazie zostanie mój - także nie jest to jakaś reklama, z resztą nie schańbiłbym się takimi "celowanymi w sprzedaż" opiniami, za dużo już takich w gazetach) Jeszcze raz: Zdecydowanie najlepszy z wymienionych. Wiem, mam i nie jest to opinia pt. "moje jest najlepsze". Jesli szukasz bardziej ocieplonego dźwięku, chcesz czegoś bardziej kameralnego i ma to być NAD to być może 304? Natomiast chciałbym przestrzec przed kupnem 320 (ew. kupić za 500zł używany i pośmiać się, jeśli akurat cierpimy na nadmiar gotówki). To jest zupełnie inna półka. Załamałem się jak usłyszałem, co NAD wypuścił i nie dowierzałem. Zatem słuchałem kilka razy w wielu konfiguracjach, za którymś razem pan w sklepie z lekka poirytowany, a z lekka rozbawiony z uśmiechem się na mnie spojrzał i przyznał: "Tak, dobrze pan słyszy - kicha". 352 - to samo, również kicha. Inna, ale kicha.

CD słuchałem wszystkich poza 540.

I zdecydowanie 514 jest najlepsza. Odtwarzacz dla mnie jest jest jak okresliłeś, kozakiem (choć nie słuchałem 540). Najwiekszy plus: scena. Największy minus: momentami bas, choć nie powiem, że mój Denon oferuje coś lepszego w tym względzie :). Ale słuchałem go tylko z 314, który jest mocno szczegółowy i było naprawdę wspaniale jak za te pieniądze. Własciciel ów pożyczonego 514 narzekał, że z jego Coplandem brak mu szczegółów. Raczej obracam się w kręgach bardzo taniego sprzętu i taka opinia o tym CD do mnie nie trafia, odtwarzacz na mojej liście poszukiwanych okazji zajmuje pierwsze miejsce. Starsze cd NADa są mocno awaryjne i to prawda, że grmaszą z CD-R. 514 której słuchałem miała lekko przekręcony (in plus) potencjometr przy laserze (jesli jakiś błąd merytoryczny - przepraszam) i radziła sobie ze wszystkim, co połkneła. Z resztą powiedzmy sobie szczerze, 514 to jest odtwarzacz który w Anno Domini 1995 kosztował ponad 1500zł... Napisałem już i tak za dużo niepotrzebnych informacji, wiec dodam tylko, że 540 to zdaje się to samo co 524, zatem ja wziąłbym 514.

Gorące podziękowania za wszystkie rady i podpowiedzi. 541i poszedł mi koło nosa, ale jestem prawie posiadaczem

512. Sprzęt w super stanie, prawie sklepowym, niegrzebany, z pilotem. Zgodnie z sugestiami powoli będę rozglądał się za wzmacniaczem 314.

• 5 miesięcy później...

Panowie podpowiedzcie, ktora opcja jest warta wiekszego zainteresowania, wzgledem nasuwajacych sie wnioskow i odczuc oraz czy w odniesieniu do NAD512 skok jakosciowy bedzie wyrazny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mariuszdab

Miałem jeszcze niedawno Nada C541 - uważam, że jak za te pieniądze to jest całkiem dobrze grającym odtwarzaczem. Nie porównywalem osobiście z niższymi modelami - ale miałem porównanie z wyższym - typu C542 - i wg mnie starszy model wypadał lepiej - bardziej naturalnie, mniej "plastikowo".

Pozdrowienia

Mariuszdab

Właśnie przeglądałem Allegro i jest aukcja Nada C521 za 599 zł :

Ukryta Zawartość

Może Cię zainteresuje...

Ukryta Zawartość

mariuszdab, 6 Maj 2008, 21:44

>Panowie podpowiedzcie, ktora opcja jest warta wiekszego zainteresowania, wzgledem nasuwajacych sie

>wnioskow i odczuc oraz czy w odniesieniu do NAD512 skok jakosciowy bedzie wyrazny.

>

Ukryta Zawartość

>

Ukryta Zawartość

>Pozdrawiam

Z tego co pamiętam 514 grał sporo gorzej od 512, chyba nawet były też tak oceniane w jakiejś prasie ale nie pamiętam gdzie to było. W każdym razie krok w tył.

Jeśli chodzi o dobry odtwarzacz to ten wyprzedza te nady o lata świetlne i to w tej samej cenie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Chyba ktoś ma tendencję do tzw.przeginania pały z tymi latami świetlnymi. Za tą samą cenę to najwyżej może reprezentować tą samą klasę. A i tego nie jestem pewny bo w audiofiliźmie jak w żadnej innej ekstremalnej dyscyplinie nie ma z zasady nic za darmo albo po okazyjnej cenie. Jest tylko jedno - własne ucho i preferencje a nie wyznawanie kultu jednej marki albo drugiej.

>mariuszdab

spróbuj posłuchać nada z cd-ekiem denona. Jak dla mnie ta para jest bardzo zgrana :) Moje ostatnie odkrycie to dcd 1015 po modyfikacji Piotrka608, gra to zjawiskowo biorąc pod uwagę koszty :) porównywalnie do dcd 2700. Dźwięk mojego denka 1015 przyprawił o ból serca właściciela sonego 555es :) ... a więc więcej niż dobrze, wg mnie gra to tak dobrze, że dalej nie szukam :) a gra z nadem 306.

Pozdrawiam

Perkoz_1, 7 Maj 2008, 13:58

Nim zaczniesz gadać o przeginaniu pały może zadaj sobie trud i zobacz jak są oba zbudowane. To zupełnie inna epoka, tak samo od strony technicznej jak i brzmieniowej.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie sugerujcie sie konkretnymi aukcjami...bo niektore ceny:) :) :) chodzi o przykladowe modele, ktorych zupelnie nie znam, mialem

tylko kiedys cdc735 i cdc615.

735 nie byl wyrafinowany, ale fizjologiczny dla ucha, 615 juz nie pamietam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Polecam znawcy prędkości świetlnych i epok historycznych :=)"opteronowi" uważną lekturę AUDIO 3/08. Szczególnie test 3 zestawów do 2500,00 zł.: Audiolab, Marantz i NAD. Szczególnie proszę zgłębić cały test wzmacniacza NAD C315BEE i zastanowić się nad sensem opisu technicznego,testu odsłuchowego i końcowej oceny. Osobiście kilka dni temu miałem przyjemność posłuchać w prawdziwym salonie audio kilku wzmacniaczy różnych marek ( Onkyo, Denon, Cabridge Audio i NAD) i wiem, że test i ocena NAD-a w podanym numerze AUDIO są nad wyraz wiarygodne i dokładnie oddają rewelacyjność tego wzmacniacza, zarówno co do strony technicznej jak i brzmieniowej.W cenie do 1195,00 zł. za nowy nie ma w dniu dzisiejszym innej lepszej brzmieniowo i technicznie alternatywy.

Tak więc zadałem sobie dużo trudu aby wytłumaczyć ci,że twoje zacietrzewienie i bzdurny bełkot pseudofachowy i pseudotechniczny nijak się mają do rzeczywistości a dodatkowo starasz sie wprowadzić kogoś potrzebującego mądrej porady w błąd swoimi teoriami epok i doskonałości technicznej i brzmieniowej jakiegoś antycznego Denona.

I jeszcze, żeby nie było niedomówień -test w AUDIO dotyczył zestawów (odtwarzaczy + wzmacniacz), i to co napisałem powyżej o wzmacniaczu NAD-a ma przełożenie także i na odtwarzacz C515BEE też za 1195,00 zł.Zresztą każdy element składowy zestawu omawiany był osobno i osobno wystawiana była ocena.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.