Skocz do zawartości
IGNORED

Trębacze klasycznie, czyli szukam...

Vires

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ostatnio jestem pod wrażeniem 2 płyt Wyntona Marsalisa - jedna z Kathleen Battle, druga z Edytą Gruberową. Czyli barok na trąbkę i sopran :) Kto poradzi, czego jeszcze warto posłuchać (może być sama trąbka :) ) ? Nie można w końcu 2 płyt katować w nieskończoność :)

https://www.audiostereo.pl/topic/37736-tr%C4%99bacze-klasycznie-czyli-szukam/

przepraszam, że nie podaję linka do płyty, tylko film, ale chyba warto sie zainteresowac tym wykonaniem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

znalazłem okładkę jednej z płyt German Brass

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Vires, warto posluchac wczesniejszej plyty Maralisa "Barock music for trumpet". Warta tez jest polecenia plyta Maurice'a Andre z Karajanem, ktora EMI wydalo w serii nagrania stulecia.

Pewnie w "tem temacie" nie powinienem głosu zabierać, ale przypomniało mi się kilka nagrań, myślę, że ciekawych, gdzie trąbka (lub dęte blaszane) grają glówną rolę. Nie potrafię tych nagrań ocenić, ale zwykle mają dobre notowania:

1. Jest sobie taka kapela, niekiedy nieco kpiarska nawet, Canadian Brass Quintet. Grają od lat, różne rzeczy od Bacha po Bernsteina, za to jedynie w kwintecie samych blach. M.in. nagrali w takim składzie Kunst der Fuge ;)

2. Bell' Arte Salzburg - Tromba Triumphans (Winter & Winter); tu trąbka barokowa wiedzie prym, ale skład jest dużo większy.

Może się przyda.

dzięki za info, postaram się zdobyć jakoś te cd:)

>Fan Karajana

"barok music for trumpet" Marsalisa już zdobyłem :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szkoda mi tego wątku, ponieważ też lubię barokowego Wyntona, zatem poszukałam trochę w sieci i znalazłam ciekawą teorię:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ł.A. Woman

jeśli dęciaki, to polecam jeszcze tę stronę:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Polecam ta plyte :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PatrickF, 24 Lis 2007, 14:55

>hmm artykuł pełen bzdur niestety

W takim razie poprosze o sprostowanie. Z przyjemnością przeczytam, (i myślę, że nie tylko ja) ponieważ temat jest interesujący.

Pozdr.

Ł.A. Woman

A więc

....Trąbka naturalna zbudowana była z cylindrycznej, prostej, lekko stożkowatej, otwartej rury, o długości od 150–200 cm (wcześniej były to instrumenty znacznie krótsze, które brzmiały o oktawę wyżej)....

uściślając budowa trąbki zasadzie się na proporcji pomiędzy częścią cylindryczną a koniczną (czyli powiedzmy stożkową) w stosunku 3:1 (czyli w 1/3 jest koniczna) długość trąbki naturalnej to około 200 - 220 cm nie było aż takich wahań jak 150 -- 200. Wcześniej bywały instrumenty i krótsze i dłuższe ale był to trąbki proste a nie w tej barokowej formie z dwoma kolankami

...Używano jej w stroju C i D, przy skali obejmującej pięć oktaw...

Głównym strojem w Anglii i Niemczech była trąbka w D lub Es do C przestrajano instrument za pomocą krąglika, a skala w okresie najlepszych trębaczy obejmowała dźwięki (trąbka D) od a do a''' czyli 3 oktawy z czego pierwsza oktawa zawierała tylko dźwięki a d' fis' a'

...Nieczyste dźwięki trudne były do zestawienia w interwałach, więc z czasem trębacze stosowali pewne metody korygowania intonacji i poszukiwania dźwięków niewchodzących w skład szeregu tonów harmonicznych. Wkładano np. ręce do czary głosowej lub nawiercano otwory w rurce głównej instrumentu (od 1 do 4), które w czasie gry były zakrywane lub odkrywane, co dawało możliwość zmiany wysokości dźwięku i jego brzmienia....

w baroku nigdy nie stosowano zakrywania czary głosowej do uzyskiwania półtonów trąbki w których to było możliwe powstały w okresie klasycznym 1750 do 1800 (umownie) gdy pewien idiom gry na trąbce się skończył a jeszcze nie wynaleziono mechanizmów wentylowych.

dziurki w trąbce naturalnej to wynalazek XX wieku by ułatwić strojenie na instrumencie i wydobywanie niektórych dźwięków barokowe trąbki naturalne nie posiadały czegoś takiego poza tym dziurki nie mają wpływu na brzmienie (barwę)

no tak na szybkiego

poza tym literatura z której autor korzysta to żenada dawno zdezaktualizowana daty które są podane przy książce Pawłowskiego do data reprintu a nie wydania z tego pamiętam

pozdrawiam

PatrickF, 24 Lis 2007, 18:25

>A więc...

Tak prawdę pisząc, to po Twoich słowach grunt trochę zachwiał się pod moimi stopami.

Przecież Twoja Muza mieni się być pismem edukacyjnym. Na dodatek ten dwumiesięcznik jest silnie lansowanym przez media w tym przez program drugi radia. A w deklaracji programowej periodyku Twoja muza można przeczytać:

..."Wielu ludzi zachwyciła do tego stopnia, że stała się tematem i sensem ich życia. I właśnie dla nich, choć nie tylko, powołaliśmy do życia dwumiesięcznik "Twoja Muza". Mamy nadzieję, że stanie się on przewodnikiem i poradnikiem w edukacji muzycznej dla uczniów i studentów szkół artystycznych, ich rodziców, nauczycieli i profesorów"...

Hmm. W takim razie ma ufać osoba poznająca chłonąca wiedzę muzyczną w sposób amatorski, taka jak ja, skoro pisma z mogłoby się wydawać wiarygodnym obliczem popełniają takie kardynalne błędy.

Mam jeszcze na koniec do Ciebie prośbę o podzielenie się, jeśli to możliwe, bibliografią z której pochodzi Twoja wiedza.

Pozdrawiam

Ł.A. Woman

negra rozumiem twoje rozterki i też się dziwi że takie kwiatki tam są

jeżeli chodzi o bibliografie to głównie:

New Grove Dictionary of Music and Musicians - najbardziej aktualne źródło wiedzy o instrumentach i muzyce redagowane przez najlepszych muzykologów, organologów z całego świata

oraz nieśmiertelna pozycja

Anthony Baines - Brass Instruments: Their History and Development - starsza co prawdę niż te polskie które są w artykule ale bazująca na zachowanych egzemplarzach w muzeach i traktatach z epoki i jak to wielu współczesnych muzykologów podkreśla ciągle aktualna.

do tego dwa periodyki

zeszyty Historic Brss Society i Journal of American Musical Instruments Society

co do polskiego piśmiennictwa muzycznego ostatnio oglądałem książkę do muzyki z zeszłego roku zaakceptowaną przez ministerstwo edukacji gdzie był napisane że skrzypce robi się z wielowarstwowej sklejki !!!!!!?????

Ciekawostka. New Grove Dictionary of Music and Musicians jest dostępny nawet na naszym rynku.

Ukryta Zawartość

Należałoby się tylko zastanowić, czy aż tak masywne źródło wiedzy byłoby potrzebne dla osoby, która nie para się profesjonalnie wiedzą o muzyce.

To śmieszne, że nikt nie koryguje błędów zawartych w naszych rodzimych i to na dodatek edukacyjnych, na poziomie nawet uniwersyteckim periodykach.

PartickuF! Cóż. Mimo wszystko dziękuję za odarcie ze złudzeń, że warto wspierać finansowo niektórą polską prasę muzyczną.

Pzdr.

Ukryta Zawartość

Ł.A. Woman

No niestety jeżeli chodzi o instrumenty muzyczne to bardzo ciężko z pozycjami w języku polskim które by były na czasie. Muzykolodzy korzystają z pozycji anglojęzycznych lub niemieckojęzycznych. Odpowiednikiem Grova po niemiecku jest MGG (Die Musik in Geschichte und Gegenwart). W uniwersyteckich miastach w każdej bibliotece ktra należy do muzykologii bądź w wspólnej uniwersyteckiej te dwie encyklopedie są dostępne dla ogółu.

Wracając jeszcze do artykułu, jeszcze jedna bardzo ważna sprawa, napisano w nim

...W budowie trąbek zaczęto zaś szukać innych rozwiązań technicznych, które ułatwiłyby wykorzystanie ich w orkiestrach i nadanie im innej roli. Wynalezienie wentyli w drugiej połowie XIX wieku było wielkim przełomem tych poszukiwań i zaczęło nową epokę w dziejach trąbki....

pierwszy system wentylowy opatentowano w 1814 roku a do 1850 powstały wszystkie najważniejsze systemy wentylowe używane do dzisiaj

dla zainteresowanych link do artykułu Johna Ericsona profesora w klasie waltorni w Arizona State University bazującego na jego dysertacji doktorskiej

Ukryta Zawartość

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Czy ktoś wie coś na ten temat? Watro?

Ukryta Zawartość

post-11216-100008761 1196013716_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla miłośników instrumentów i ich historii wydano nową ciekawą książkę, ponoć bardzo dobra:

Historia instrumentów muzycznych Curta Sachsa

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

przyzwoita zaledwie (niestety) sporo się zdezaktualizowało od czasów Sachsa (książka został napisana w 1940 roku) od tego czasu wraz z ruchem wykonawstwa historycznego nastąpił bardzo duży postęp w wiedzy na temat instrumentów.

>PatrickF

Dzięki za opis tej pozycji, liczyłem na to, że się odezwiesz. Ale naprawdę nie warto jej kupić? Chciałbym coś poczytać o historii instrumentów, więc co wybrać? Rynek wydawniczy jest wyjątkowo ubogi :(.

CATV

Jeżeli poruszasz się bez problemu w języku angielski mogę Ci na maila przesłać sporo artykułów jeżeli nie to pozycja Sachsa jest wartościowa lecz jest w wielu miejscach nie na czasie. Z innej strony to rzeczywiście jedna z niewielu pozycji w j. polskim którą warto przeczytać:).

• 2 tygodnie później...

Vires, ostatnio wpadło mi w ręce nagranie kanaty Bacha "Jauchzett Gott i allen Landen" z niedawno zmarłą Elisabeth Schwarzkopł z 1953 r. Jest tam niesamowity trębacz, którego nazwiska na płycie nie podano. Szczerze polecam!!!

Bardzo dobra plyta z doskonalym dzwiekiem :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.