Skocz do zawartości
IGNORED

Poruszanie sie membran w monitorach

damein

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie czy membrany powinny sie rownoczesnie i tak samo drgac , jak slucham np stopy, czy innych glownie bassowych elementow?, czy poprostu moga byc widoczne lekkie roznice , ale nie ma to nic wspolnego z brzmieniem (jedna drga troszke wiecej niz drugie)???

https://www.audiostereo.pl/topic/37734-poruszanie-sie-membran-w-monitorach/

Mówisz o lewym i prawym głośniku?

Jeżeli na nagraniu basowy instrument ma stać z boku to tak będzie. Ale nie dzieje się to często, gdyż najniższe tony są w pokoju prawie bezkierunkowe, za to niosą dużą moc, dlatego zazwyczaj w nagraniach umieszcza się je na środku.

Jeśli opisane zjawisko występuje na każdym nagraniu, to znaczy że coś jest nie tak. Albo głośniki nie są identyczne, albo w pomieszczeniu występuje jakiś wredny rezonans.

Iceman, 17 Lis 2007, 17:11

>Albo może coś ze wzmacniaczem na jednym kanale - nie gra któryś kanał ciszej?

Też jest taka możliwość. To akurat łatwo sprawdzić zamieniając kanały wzmacniacza.

fajnei by było, gdyby człowiek napisał dokładnie o co mu chodzi :)

swoją drogą cały czas zachodzę w głowę . . . tak trudno przewidzieć, kiedy forumowa brać ruszy z odpowiedziami i pomocę na zapytanie, człowiek napisał trzy po trzy, a tu już jakieś pomysły :)

sorki nie moglem wczesniej bo nie bylo mnie przed kompem , otoz chodzi wlansie o to ze nie wiem czy wzmacniacze w monitorach dzislaja tak samo , ustawione jest na ten sam poziom ale wydaje mi sie ze jedna dgra wiecej niz druga, i dlatego chcialem zapytac czy mimo ze monitory sa niby takie same czy moga roznic sie w takim szczegole???niby to nie jest bardzo wilka roznica ale zrocilem na to uwage:)

Dopiero teraz skojarzyłem - to chodzi o te monitory KRK? (trzeba było w tamtym wątku odświerzyć i już - a tak swoją drogą jak porównania, bo nic nie napisałeś)

Opisz dokładnie o co Ci chodzi (co im zapodajesz i w jaki sposób) - pamiętaj, że w stereo chodzą różnie, jeżeli na słuch grają tak samo to olej

na upartego możesz puścić z generatora niższe częstotliwosci (by coklowiek było widać), może być z komputera, poszukaj w pajęczynie "generator.exe" albo "WinISD" albo coś podobnego (są w nich generatory częstotliwości) i z nich sobie zapodaj niskie częstotliwości (oczywiście mono, zadbaj o to - zobaczysz, czy chodzą w fazie i o ile się wychylają).

no wlansie dzieki za dorady musze to jeszcze sprawdzic , nie moglem wczesniej bo nie bylo mnie na nocce w domu:P, ale zaraz to obadam , a chruper jezeli chodzi o tamte porownania , no wlansie nie wiem co jest grane bo ten temat tez ma powiazania , otoz zeb sprawdzic czy graja tak samo testowalem je na zwyczajnych kawalkach , ale zmienialem strony lewa prawa w monitorach zeby nie bylo tak ze jeden gra jedna a drugi druga przez caly czas, i co zauwazylem ze ten niby uszkodzony gra lepiej , wydaje mi sie ze ma wiecej przestrzeni , i czestotliwosci wysokie sa mocniejsze, no ale teraz rozkminiam czy moze przez to ze jeden gra glosniej a drugi ciszej, dlatego teraz sprawdze tak jak mi radziles i sie zobaczy:)

no wykonalem to so mowiles ,ale zrobilem to w taki sposob ze stope mono ustawilem w programie,i poscilem dosyc glosno zeby bylo dokladnie widac membrany(drgania) no i wsumie roznice nie byly jakies znaczne , poprostu odrobinke takjakby ta niby uszkodzona mniej drgala, nie wiem czy jest sztywniejsza czy cos ale kwestia innego grania pozostaje chyba nadal pod znakiem zapytania , akustyka pomieszczenia raczej tez nie bo postawilem je kolo siebie i tak je testuje,jak ineczej mozna to jeszcze sprawdzic???

nie no roznice nie sa jakies strasznie wielkie poprostu moze minimalna roznica, testoalem jeszcze przez chwile:P a jak jeszcze doklanie obadaj roznice w graniu??? macie jakies pomysly?? bo np jezeli dam jeden dziwek ustawiony na mono to glebi nie bardzo bedzie slychac, na kawalkach to juz inaczej, ale kawalkow nie ma w mono:P

no i jeszcze raz pisze:) wykombinowalem kawalek mono , przypomnialem soebie ze w soundforgu mozna to wykombinowac, i przesluchalem kilka razy ten sam urywak dzwieku, i okazuje sie ze jest roznica w barwie , jeden wydaje sie byc bardziej agresywny wiecej wysokich tonow, ale na pokretle z tylu jak podwyzsze temu ktory ma mnie to znowu ,on jakby mial wiecej od tego co wczesniej gral z wieksza moca, poprostu jakby troszke sie roznily barwa, i co teraz????

ja bym to olał. większe roznice na charakterstyce masz pewnie między prawym a lewym uchem :P

poza tym jak sprawdzas barwe kazdej z kolumn to postaw jedną na drugiej bo juz inne miejsce w pomieszczeniu kolumny lewej a prawej zmienia barwe

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.