Skocz do zawartości
IGNORED

takie głośniki efektowe

qot

Rekomendowane odpowiedzi

za 200 zl spokojnie kupisz nie tylko tylne efektowe ale i centralny maly, centralny w tej cenie to raczej nic specjalnego

ale takie efektowne spokojnie wystarcza , przynajmniej na początek, poszukaj w tym dziale a znajdziesz więcej takich.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dokładnie, zgadzam sie z przedmówcą. Niedowiarkom proponuje odłączyć fronty i posłuchać tylko na surroundach. Lekko licząc może 15-20% filmów lub koncertów zawiera pełnowartościowe 5.1. Reszta to jakieś uprzestrzennianie na siłę. W tylnych słychać echo i co jakiś czas efekt np. wybuchu. Nie warto wydawać dużej kwoty na satelity. Chyba że do SACD lub DVD-Audio.

konradskala, Sądzę ze nigdy nie słuchaliscie muzyki ,ani nie oglądaliscie dobrze realizowanego filmu ,koncertu .skoro wygadujecie takie bzdury .Zwłaszca że whodzi DTS HD a tam juz nie ma pomiłuj ,wszytkie głosniki powinny być jak najlepszej jakosci a efektowe jęsli sie da to nawet dipolowe .

Ja na moim Denonie katowałem Tonsile Maestro II 60 (tył) i Maestro II (center) od kumpla.

Grało dobrze jak było cicho ale jak już przyczadziłem masakra Tonsile odlatywały ale efekt w DTS był rewelacyjny.

Tak więc głośniki efektowe też muszą jakieś być bo nawet one zepsuja całą zabawe.

Pytanie było o głośniki defektowe i tego tyczyła odpowiedz,

jeśli myslisz o poprawnym odtwarzaniu SACD i DTS HD to rzeczywiście nie ma pomiłuj !

odpowiedz będzie prosta , wszystkie kolumny w zestawie powinny być takie same, a przynajmniej ta sama marka i seria, sam model może być do tylu nizszy.

a tak na marginesie to skoro sądzisz :

>> ze nigdy nie słuchaliście muzyki ,ani nie oglądaliscie dobrze realizowanego, filmu ,koncertu

kerikawon, 17 Lis 2007, 10:19

>konradskala, Sądzę ze nigdy nie słuchaliscie muzyki ,ani nie oglądaliscie dobrze realizowanego

>filmu ,koncertu .skoro wygadujecie takie bzdury .Zwłaszca że whodzi DTS HD a tam juz nie ma pomiłuj

>,wszytkie głosniki powinny być jak najlepszej jakosci a efektowe jęsli sie da to nawet dipolowe .

Nie mam co prawda odtwarzacza Blue-Ray, ani amplitunera z dekoderem DTS HD, mam w domu ponad 150 koncertów na DVD i napawdę może 20 z nich prezentuje naprawdę ciekawy tzn. efektowny dźwięk surround. W większości efekt jest cokolwiek przewidywalny - najczęściej doklejone oklaski, pogłos bębnów itp.

Podobnie jest z filmami, których też mam sporo - są produkcje wybitne np. Gwiezdne Wojny, Gladiator, Piąty Element, ale też zupełne knoty, jakby upmixowane do 5.1.

Zgodzę się, że wszystkie gośniki powinny być dobrej jakości, ale nie przesadzajmy twierdząc że trzeba za głową ustawić kolumny za 1000 zł.

Nie moge jednak zgodzić się, że najlepsze na tyły będa dipole, niedawno miałem w domu parę Eltaxów - efekt odmienny, nie wiem czy lepszy, może to wina akustyki pomieszczenia, u mnie nie zagrało przestrzennie.

Pozostałem więc w systemie 7.1 opartym na starej serii Eltax Symphony.

Nie chce sie czepiac ale prawdziwe dipole które sa konkretnie zaprojektowane widziałem tylko w ofercie Jamo (THX )Paradigm I B&W.i wtedy to ma ręce i nogi Głosnik Bipolarny od Dipola lekko sie rózni ....

Płyt jest wiele począwszy od najstarszego ON AIR Alanna Persona z 1996 roku .

Zresztą zapraszam na watek na forum superaudio .

Głosniki nie musza byc drogie a specjalizowane ,albo jesli juz Direkt to dorównójące klasie reszcie przetworników .....

konradskala, o tym jak są postrzegane tego typu głosniki ma wpływ prawidłowe ustawienie zarówno dipole jaki bipole powinny być ustawione z boku na osi naszego słuchu z maksymalnym przesunięciem do 15 stopni do tyłu .

Jesli dipole/bipole są umieszczone z tyłu , no to wybacz ale prawidłowego efektu nie bedzie. Dotyczy to takze głosników typu direkt .Jesli to kanał boczny efektowy ,to nie ma sensu umieszcac głosników z tyłu .....

• 2 tygodnie później...

-> buba

"po jaki gwint pakować kasę w kolumny które parę razy 'strzelaja' w czasie filmu ?"

Wierz mi, tak właśnie myślałem do dzisiaj. Też miałem "na tyłach" małe i bardzo tanie monitorki. Czasem brakowało mi jednak spójności tonalnej przód-tył. Nawet w filmach, jak helikopter przelatywał lub samochód przejeżdżał.

Dzisiaj dotarły do mnie monitory, który posiadają takie same przetworniki, jak kolumny frontowe, nawet w tej samej ilości. I to zgranie słychać. Nawet przy koncertach, gdy z tyłu słychać tylko oklaski. O koncercie Jarre'a w Chinach nawet nie wspomnę (tyły grają non stop i nie są to bynajmniej pogłosy).

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.