Skocz do zawartości
IGNORED

najlepsze głośniki dla fana jazzu

cortez71

Rekomendowane odpowiedzi

cortez71 Chcesz kupić nówki czy coś starszego? Jakie masz doświadczenia czyli co lubisz/znasz może na przykładzie oldtimerów Eposy (14?), może drugą strona prezentacji muzyki jak Spendor 3/1? zależy na czym w jakich warunkach i co słuchasz? Może jednak warto napisać te 100 znaków?

Standardowe pytania:

jakie pomieszczenie?

jaka elektronika?

jakie brzmienie preferujesz?

gdzie mieszkasz? (wbrew pozorom istotne, można doradzić gdzie możesz odsłuchać coś dobrego).

Fakt że dobrze oceniane Liberty 5+ Ci nie wystarczają jest już jakąś wskazówką. Wskazuje na to, że potrzebujesz kolumn z tweeterami wyższej klasy niż zastosowana tam Vifa MG27.

jakie pomieszczenie (wielkość, umeblowanie)? a przez jazz to rozumiesz co? - podaj przykłady czego najczęściej słuchasz (np davis, taylor, krall, satchmo lub coś innego)

Jeżeli większość materiału muzycznego to małe zespoły, tria, wokale, to mogą nadać się kolumny w rodzaju starych ESA Continuum.

Na bardzo dynamicznych rockowych kawałkach dźwięk mogłby być zanadto spowolniony i złagodzony, ale jeśli chodzi o odtworzenie ludzkiego głosu, kontrabasu, albo uplastycznienie i złagodzenie trąbki czy gitary, spiszą się tak jak trzeba i będą górować nad wieloma "obiektywnie" lepszymi konstrukcjami.

Można też poszukać podobnych zestawów (może umieszczonych w nieco mniejszej pojemności) na podobnych do Scan-Speaka głośnikach Usher - np. sprawdzić ofertę Akkusa.

z tym złagodzeniem trąbki czy gitary to uważam że nie powinno tak być . Też kiedyś myślałem, że na małe składy (a takie przeważnie słucham) dobry jest sprzęt ciepły - i tu jest pułapka bo i owszem wokale wciągają ale prze chwilę tylko a reszta instrumemtów jest tak usypiająca, że zwyczajnie mi się nudziło. Teraz mam górę dość analityczną i całe pasmo jest OK a trąbka Davisa czy też Stańki jak zagra to jest to trąbka. Można odróżnić skrzypce od altówki (co na takich ciepłych powolniakach jest trudne). Generalnie jest dużo lepiej - choć oczywiście co komu pasuje !!!!

Nie da się tak bez odsłuchu bo nawet nie wiemy i ty chyba też, jaki dźwięk ci odpowiada.

Jedna rada szukaj wśród polskiech firm - bo dadzą ci dużo lepsze kolumny niż kwotowo podobne konstrukcje zagraniczne (oczywiście są wyjątki)

Słucham tylko muzyki.

...jeśli nie chcesz być " mapetem" to posłuchaj Iceman-a i kup eposy.

Najprostszy test głośników (relacja cena-jakość)- kup takie których nie ma na allegro.

sprawdź tą teorie sam i poszukaj na rynku wtórnym Vienna Acoustics Haydn lub epos m5,12- jedna ,dwie sztuki na rok.

e-bay i inne serwisy aukcyjne są zasypane tym czego tak naprawdę nie chcemy i pchamy to z rak do rąk.Ludzie bądźcie mądrzy i idźcie na skróty.

pozdrawiam.

lukasmily ma rację najwięcej na aukcjach jest głośników nieudanych, a jeżeli są jakieś lepsze to cena nie jest już tak atrakcyjna.

Co do głośników dla Corteza71, to do pokoju 20m i przy preferowaniu małych składów jazzowych,

to ja bym proponował zainteresować się kolumnami marki Elac z tweeterem wstęgowym, a w szczególności

modelem Elac 207.2, zestawy grają ciepło i jednocześnie bardzo szczegółowo (zasługa wstęgi). Po za tym

rytmiczność tych głośników jest ponad przeciętna co w muzyce jazzowej jest niezbędne. Ostatnio słuchałem

na tych kolumnach płyty Red Earth - Dee Dee Bridgewater oraz Kaszebe - Olo Walickiego i byłem oczarowany

jak pięknie zostały odtworzone damskie wokale z tych nagrań.

Witaj Cortez

Sprawdziłbym:

1. B&W CM1 - według mnie to nalciekawsze monitory, łączące muzykalność z przejrzystością informacyjną. Pięknie brzmi góra, kontrabas również. Budują scenę "na zewnątrz" głośników (poza linię zewnętrzną). Mój nr 1 (testowany na trio Keitha Jarretta); cena 3000

2. Quad 12L - energia, soczystość, drive. Bardzo estetyczne- i zewnętrznie, i dźwiękowo. Mój nr 2; cena - 2650 (słaba dostępność, są w Poznaniu w Starym Browarze)

3. Acoustic Energy Aegis Evo One (innych AE nie słuchałem, ale koledzy, którzy polecają wyższe modele zpewnością wiedzą, co robią, to super kolumny) - z taniutkim zestawem Nada brzmiały bombowo- wokale zmysłowe, iskrzące, subtelne. Brzmienie pełne, nienachalne; cena - 1450 do 1200

Powodzenia, pozdrawiam

Pat

cortez71

Jak planujesz zmieścić się w kwocie 3000 zł to bez wahania bierz solidne podstawkowe USHERY V-601, w cenie aktualnie około 2300 zł i gwarantuję 100% zadowolenia z zakupu i wydanej na nie każdej złotówki. W tych monitorach praktycznie nie ma się do czego doczepić, brzmiały lepiej niż niejeden 2 krotnie droższy monitor (porównywałem m.in. z Sonics Argenta by Joahim Gerhard, Epos M12.2). Niestety ja nie mogłem sobie na nie pozwolić tylko ze względu na zbyt mały metraż mojego pokoju.

Spróbuj znaleźć na wtórnym rynku QBA Sobieskie. Miałem je przez jakiś czas. Bardzo przestrzenne i precyzyjne jednocześnie. Trudne w ustawieniu, ale słychać z nich dużo detali. Wierny dźwięk, bez podkolorowań.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.