Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do 900zł

JacekN

Rekomendowane odpowiedzi

dzięki za zainteresowanie, póki co waham się pomiędzy tym HK a rotelem, ale chętnie wysłucham jeszcze jakiś opinii. Jednak powtórzę zapytanie odnośnie lampy, czy nie lepiej troszkę poczekać i kupić lampę? Jeśli chodzi o lampowe wzmacniacze to moje doświadczenie jest równe 0 więc zdaje się wyłącznie na wasze opinie. Pozdrawiam!

• Użytkownicy+

sittek ma rację, ale dodałbym jeszcze punkt 3. Mały spadek wartości wzmacniacza. Jeśli zechcesz za jakiś czas sprzedać urządzenie, może się okazać że nic na nim nie tracisz, lub niewiele. HK i inne mogą być wtedy warte cenę złomu..........

Ja jestem fanem Yamahy AX 900..naprade..warta ceny!!!!!nie tylko nie tanije ale moze nawet kiedys bedzie kultowa i drozsza:))))No ale do 12 mkw...jest raczej zamocna...u mnie w 40 mkw.+otwarta kuchnia 15 mkw....z 4 Ohm ESa Intrada 3 ..gra na samym dole...na 1/4 skali od dołu...trzesie sie podłoga....MOC na 6 w skali 6 ..ale oprócz tego bardzo doby dzwięk...

Stawiam na Rotela. Najlepiej RA-01 lub RA-02 jeżeli komuś potrzebne zdalne sterowanie.

Wspaniałe urządzenia.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Pytanie czy ta Yamaha zagra tak jak sprawdzony rotel?:) Violet fajnie, że RA-01,02 mają pilota tylko jak się ma dźwięk do 971? Słyszałem kilka opinii, iż to już nie to samo co seria 9XX, co możecie powiedzieć na ten temat? Pozdrawiam

alladyn, 18 Kwi 2010, 13:19

wokół starej i nowej serii Rotela pojawiły się już legendy. jak to wygląda w praniu. To już zależy od upodobań i dobranego sprzętu towarzyszącego. Stara seria jak dla mnie była ładniejsza ( RA-985 czy RA-972). Wygląd nawet bardziej płaskiego RA-972 budził respekt (oczywiście dla fanów tej marki).

Nowa seria 02-06 jest bardziej naleśnikowa, mniej masywna. Ale pomimo krążących opinii, że jest to gorszy sprzęt do końca bym się z tym nie zgodził. Miałem możliwość porównywania wzmacniaczy od RA-840, poprzez RA-930, RA-971, RA-972, RA-1062, RA-02, RA-06 po mojego RB/RC/06 i stwierdziłem, że znaczących różnic w prezentacji dźwięku nie ma.

bardzo ważne jest jakie kolumny pod to podepniemy i jakie źródło zastosujemy. W przypadku głośników do 2500zł róznica w pokoju do 20 m2 pomiędzy 30 Watowym a prawie 100W wzmacniaczem nie jest aż tak znacząca. Inna jest prezentacja dou. Ogólny charakter dźwieku pozostaje ten sam.

Jedynie jak dla mnie od tego charakteru odbiegał najstarszy wzmacniacz RA-840BX, który paradoksalnie podobał mi się najbardziej. Wadą była jednak dużo starsza konstrukcja, brak sterowania pilotem, brak zabezpieczenia przeciwprzepięciowego, walenie w głośniki impulsem przy wyłączaniu i włączaniu sprzetu. Jednakże jak już grał był najlepszy (dynamika i jednoczesna miękkość przekazu).Ale był to już stary model. niestety. Nawet w przypadku rotela 20 lat to dużo i biorąc pod uwagę, że było duże prawdopodobieństwo, że przechodził przez wiele rąk, nie zdecydowałbym się na serię 8xx.

Czy dźwięk z serii 02 jest gorszy od 9xx.??

Należałoby posłuchać, ponieważ to zależy.

Zaletą 02 jest fakt, że jest dużo nowszy i bardziej praktyczny ( trigger)

A czy jest bardziej ostry czy ma gorszy bas? Wydaje mi się, że nie.

Kolumny mają decydujący wpływa na całość.

Niby bardzo doskonały model RA-972 czy RA-1062 był dość ostry ze źle dobranymi kolumnami.

Seria 02 była pod tym względem bardziej uniwersalna.

No i jeszcze jedna zaleta jak dla mnie. W przypadku Rotela nie ma sensu kombinować z okablowaniem i wydawać masy pieniedzy. Jak dla mnie róznice są niezauważalne (poza wpięciem van den hula, który wprowadził pewne uspokojenie góry). Czy było tak naprawdę czy była to sugestia. Już sam nie wiem.

Dlatego polecam tę markę i jak dodał palton na zakupie niewiele się traci. Trzyma mocno cenę i w przypadku zakupu i sprzedaży czegoś z rynku wtórnego w przypadku niezadowolenia niewiele się straci.

pzdr.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

w żadnym wypadku nie jest to Mercedes wśród budżetowych wzmacniaczy, nie tylko te wzmacniacze są solidnie wykonane i dobrze brzmią , ale żeby się o tym przekonać trzeba też czegoś spróbować z innych firm

niestety ale ideał pasujący do każdych czy nawet większości kolumn to zdecydowanie nie jest, Rotel jest max średnio uniwersalny na tle wielu innych wzmacniaczy które miałem u siebie

ma swój zdecydowany charakter brzmienia, dosyć jasny, szybki i utwardzony, nie każdemu musi się podobać

najprościej mówiąc, nie trzeba wcale przepłacać "bo to jest Rotel"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.