Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do 900zł

JacekN

Rekomendowane odpowiedzi

wiesz nie szukałem sprzętu do zmiany tylko adaptowałem stereofonie jako fronty kina. Połączyłem to z dsp-e492 i gra ..... na prawdę dobrze, więc nie mogę się wypowiadać co może być konkurencją. Za to kiedyś z ciekawości poszperałem po ebayu i tam osiągały cene (rok czy 2 lata temu) 300-400€. (AX900 też się ceni)

To dla mnie dowód. Kłopot w tym że czasem coś w nich sie psuło - aczkolwiek słyszałem jedynie o potencjometrach (nie do dostania) i to pytanie czy coś nie było grzebane. Ja też miałem kłopot i u mnie się również utleniły ale łatwo środkiem je przeczyściłem i mam już od 5 lat spokój.

Wczoraj kupiłem nowe głośniki których słuchałem na innych piecach - 15 lat nowszej technologii - nie wierze.... ucho nie jest w stanie więcej usłyszeć. Yamaszka zostaje do śmierci chyba że..... zbuduje coś nowego na większym kompakcie łatwiejszym w obsłudze np - dsp-a595.

co do tuningu miałem na myśli niezbyt udaną naprawę skoro ktoś z niej nie był zadowolony.

A co do AX-900 - słuchałem jej ok 15 lat temu i tyle pamiętam że miała kosmiczną cenę za to nie odzwierciedloną w rankingu bo była 3 czy 4 miejsca niżej niż AX-700 która była 2 razy tańsza a 1 wsza.

Nie oceniam 900setki bo po prostu nigdy nie miałem porównania w domoowym odsłuchu a chętnie bym to zrobił. Podaję suchą daną z rankingu.

w sumie wszystko co wtedy znajdowało się z S-klasse 1 było super. Do dziś ludzie pieją na temat Sony ES czyli esprit a z tego co pamiętam to chyba tylko 1 model zakwalifikował się i zamykał stawkę .

Wiadomo że jak sprzęt nie stoi w tym samym miejscu na tych samych kablach i przetwornikach to wszystko jest odczuciem subiektywnej akceptacji.

aaaaaa na allegro jest AX730 za 750zł

cóż - lubiłem ją i nie raz słuchałem

wypowiadam się w poprzednich postach o AX-700 która parametry miała takie same, a uważana z tego co rozmawiałem z różnymi ludźmi jest za audiofilską. Po prostu z każdym który miał pojęcie o sprzęcie z tamtych lat - mówił respect. A ludzie którzy zajmowali się głośnikami i sprzętem wysokobudżetowym mówili że żeby uzyskać z niej wszystko to co jest podstawą jej możliwości to poszukiwać należy głośników powyżej 10000.

Nigdy nie było mnie stać na to i napędzała różne lepsze i gorsze rzeczy.

Dziś mogę ją określić że zasługuje na miano. Selektywna w całym zakresie, ostatnia z yamah z lat 90 z otwartą barwą, dużą sceną od środka w górę. bas cichszy przy liniówce ale zwarty i wymagający dla głośników. Jedyne co mogę zarzucić to systemowi loudness który dziwnie zmienia charakterystykę pasma. Na pewno nie tak jak jest napisane wokół pokrętła.

750 zł na dziś to dużo kasy jak za elektronikę szczególnie używaną. Może bym i dał za AX730 tyle ale na pewno po jej odsłuchach w sklepach porównując ze wzmacniaczami nowymi stereo ok 3000 zł. jeśli się nie sprawdzi to z tańszym sprzętem. No i wtedy decyzja. Sądzę że będzie gdzieś rywalizować z klasą 3000 ale dźwięk będzie miała ostrzejszy w górze i miększy w dole . Miała genialny loudness i trzeba pamiętać że inne tendencje kreacji dźwięku wtedy panowały. Również dziś mamy inne przetworniki i mogą te same głośniki współpracować z dzisiejszymi końcówkami mocy.

Ale ogólnie to sprzęt który można słuchać nocami.

AX 700 mam nadal tylko że nie działa i nie koge się zebrać z naprawe tzn kupić tranzystory a reszte zrobi kolega cena naprawy to jakieś 50zł i znowu będzie na chodzie :)

Myślałem nad AX 900 ale nie moge nigdzie znaleść korzystnej oferty

Hmm - szczerze mówiąc z powodu tego że nigdy się nie zastanawiałem nad zmianą AX700 na inny, nie przeglądałem rynku i nie pamiętam nic co warte jest uwagi a teraz na rynku wtórnym można to dostać. Powiem tyle że zakup Rubiconów które były odsłuchiwane na nowym HK w sklepie wraz z moimi dotychczasowymi kolumnami potwierdził moje uznanie w stosunku do mojego wzmacniacza który genialnie napędza nawet takie starocie.... barcarola 200 czy quadrale odin mkII. HK wogóle sobie nie radził ze starszymi głośnikami.

To dowód że stare nie oznacza złe ale trzeba to dopasowywać do głośników i bez odsłuchu na swoich głośnikach zakup wmaka może okazać się porażką. Pamiętam że początek lat 90 - to szczyt formy dla Maranza i HK.(rynek niemiecki) ale modeli Ci nie podam.

ja polecam arcam alpha 7,jeżeli chodzi o dynamikę to rewelacja,szczegółowy do bulu,no może trochę sterylny noi suchy ten dół,ale coś za coś,jak szukasz dynamiki to byłby to traf w dziesiątkę.

Ano szkoda - wyśmienity piecyk - wg mnie jeśli gość spuści do 500-600 zł za ten AX-730 to można śmiało grać - pamiętam również jej barwę - wyśmienita (jak dla mnie). Gra miękko, selektynie i ma bardziej spójny dzwięk w porównaniu do 700. Loudness wg mnie lepszy jeśli się słucha niestudyjnie. AX-700 miała ostrzejszą górę i środki gra otwarciej i ma mniej basu za to jest on dynamiczniejszy. Typowo audiofilsko z lat 90 - ciężko u niej z ciężką muzyką (rock, metal) za to jazz, klasyka .. bez konkurencji.

może spóbuj na ebayu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

McGyver--powiedz ile da sie wycisnać z relopa ha 200 tuningiem ,bo akurat moj brat nim gra i zastanawia sie co dalej, czego dokładnie tuning powinien dotyczyć i czy to gra warta swieczki, jakie zmiany w brzmienu?

Dobra Panowie juro się odezwę co i jak i dzięki za porady (co ja bym bez Was zrobił :)) bo dzisiaj jestem po imrezie i z trzeźwością u mnie jest ciżeko :) (sorki za błędy) ale jak ktoś kiedys powiedział w car audio wszyscy piją A JA TO PRZEDKAŁDAM PONAD HOME AUDIO :)

Pozdro

• 1 miesiąc później...

Wzmacniacz już gra i co mo ge powiedzieć stan zewnętrzny disłownie ideał pilot jak nowy i to dosłownie nie wiem czy można gdzieś kupić ale tak wygląda zero jakiej kolwiek ryski. Nic nie trzeszczy czy coś w tym rodzaju wszytko działa bardzo dobrze.

Co do dzwięku to jesk bardzo ok chciaż jedynym minusem jest słaba wydajność prądowa czy jakoś tak to się nazwya gdyż przy cichym słuchaniu nie czuć tej potęgi ale wystarczy odkręcić na 1/4 i jest masakra jak ktoś lubi wolny bit typu Hip Hop to wzmacniacz dla niego.

Zapas mocy jest ogromy tak więc moje budżetowe kolumny na TVM 3way przy połowie mocy może by już padły ale nie wiem bo jeszcze nie podgłaszałem na tyle.

Basik jest fajny średnie i wysokie też ok audiofilem nie jestem więc nie umiem opisac tego odpowiednio.

A podoba mi się to jak podgłaszając pilotem gałka głośności powoli płynnie się porusza tym bardziej żę jest dość duża to efekt jest fajny o ktorym nie widziałem. Generalnie za te pieniądze jestem zadowolony z niego z yamahą AX 700 porównać nie moge bo jest w naprawie ale lada dzien będzie w domu.

Pozdrawiam i dzięki za rady.

• 1 miesiąc później...

Tzn wszytko wymienione ale jeszcze się nie włącza tzn. nie ma takiego cyknięcia na początku jak powinno być więc nie gra a co to jest uszkodzone to nie wiem. Czasem jak działała to mi się tak robiło że czekałem z 1/2min az to cyknięcie będzie

A mnie się wydaje, że jak trzeba czekać na "cyknięcie" przekaźnika załączającego głośniki (bo chyba o tym mowa), to kondensator(y) od układu czasowego straciły swoją pojemność i dłużej się ładują. Można by sprawdzić na schemacie i spróbować je wymienić.

• 2 lata później...

Witam, nie chcę zaśmiecać forum zakładaniem entego wątku z serii "jaki wzmacniacz kupić", więc piszę tutaj, obecnie jestem posiadaczem sony ta f519r do pewnego momentu mnie satysfakcjonował lecz teraz chcę coś lepszego :-)

Muzyka jaką preferuje jest dość zróżnicowana. Słucham m.in. Dire Straits, Phil Collins, czasami zdarzy się HIM ale czasami lubię posłuchać Tomka Makowieckiego oraz Francis Goya. Co w przedziale do około 800 max 900 zł mógłbym wyrwać?

Myślałem nad Rotelem 971 choć niektórzy uważają, iż gra za ostro i polecają 931 wiele miłych opinii na temat tego wzmacniacza na forum sprawił, iż się nim zainteresowałem ,co prawda w obu wersjach nie ma pilota no ale na 972 chyba w ten cenie nie dostanę :-(

Yamaha AX 900? Nie wiem czemu ale zawsze bałem się Yamahy :D

a może jakieś Cambridge Audio ?

Dodam, że muzyki słucham tylko i wyłącznie w trybie Direct więc jeśli wzmacniacz nie będzie posiadał Loudnessów oraz innych pseudo bajerów to nie będe zmartwiony z tego powodu.

A może poczekać z pół roku i porwać się na lampe, konkretniej na jakiegoś YAQIN-a?

Nie dysponuje dużym pokojem bo około 12m2, kolumny jakie posiadam to Tannoy M1 jeszcze chwilkę napewno pograją choć nie wykluczam wymiany zwroitnic. Pozdrawiam i czekam na wasze propozycje :-)

w tych granicach cenowych polecam stosunkowo nie taki stary HK 680, może nawet z pilotem dostaniesz... gra na poziomie wysokiego Rotela 985 tylko jest tańszy, bardzo uniwersalny i wyważony wzmacniacz (Roteli nie polecam przez cenę - są zwykle bardzo przesadzone)

ze staruszków jest cała gama Nadów, Luxmanów - tylko trzeba sprawdzić stan techniczny przed zakupem

Popieram to co mówi don111

HK680 gra u mnie zarówno z Tannoyami M2 (lepsze zwrotnice) jak i M1 fabrycznymi

Nie będzie ostro, a w 12m2 będzie duuże mniam :)HK wydusi z tych monitorków wiele dobrego.W dobrym stanie ok 700 zł

Uważaj na 680tki z ukrytymi wadami ! Lepiej gwarancja albo odbiór osobisty

Rotele pomimo dość wysokich cen maja dwie niezaprzeczalne zalety

1. są wydajne prądowo

2. bardzo rzadko ulegają awariom

To wpływa na ich cenę która biorąc pod uwagę te cechy jest uczciwa.

Dlatego ja jestem zwolennikiem tej marki. W cenie do 1000 zł znajdziesz RA-02 a nawet jak się zakręcisz RA-972. Jest to model lepszy lepszy od bezpilotowca RA-971. Tylko do sprzętu rotela musisz uwaznie dobierać kolumny. Jesli nie lubisz słuchać na ostro unikaj metalowych kopułek oraz wysoko efektywnych kolumien.

Moc 2X30W w modelu RA-930AX spokojnie kładzie na łopaty wzmacniacze 80-100W CA czy HK.

To jest zupełnie inna bajka.

Polecałbym też starsze modele RA-980 czy RA-985, mające najlepszą ocenę ze starych roteli. Mała dokładka pieniędzy może zaowocować bananem na gębie.

Są piekielnie mocne i przy dobrze dobranych głośnikach robią cuda.

Ja posiadam nową serię i jestem równiez zadowolony. Tylko one są sporo droższe.

pzdr

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

> sittek

"Moc 2X30W w modelu RA-930AX spokojnie kładzie na łopaty wzmacniacze 80-100W CA czy HK."

Ra-930AX jest mocno budżetowy,chociaż pewnie niezły.HK680 trzeba by zestawić z RA-971,972,980...

Ten harmanik jest baaardzo wydajny i mniejsze ryzyko,że zajeździ uszy w przypadku złego dobierania kolumn

Jacyś wariaci na necie pisali,że napędzali nim apogee i nie wywaliło im bezpieczników :)

"Some rough measurements indicated that it is in fact MUCH more powerful than the declaration would have you believe. It delivered 10mS bursts of - hold on, now!- no less than 430W into 2 Ohms. Good God, that's almost double of what the rating specifies!

Also, those are bursts of some 21 Amperes, something not many can boast, and in this price class, very few indeed.

Better yet, it pumped out just over 680W into 1 Ohm - now, that's one Mean Machine, as those are peak current outputs of almost 37 Amperes. No wonder it drove the Apogees so well. And it remained completely stable. "

Nie wiem, nie próbowałem,tak głosi legenda :) O wydajność chyba nie ma się co martwić hehe

Rotel 985 nie jest lepszy od HK 680, miałem oba długo u siebie

grają bardzo podobnie, minimalnie różnie w paru aspektach... wykonanie - chyba lepsze u HK - trochę cięższy a Rotel miał z tego co pamiętam plastikowe gałki potencjometrów i czasem minimalnie mu bzyczało trafo ;)

ponieważ HK 680 jest tańszy nawet od niższych modeli Rotela to jak dla mnie wybór prosty ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.