Skocz do zawartości
IGNORED

czym czyścicie płyty?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Czym? Jakieś patenty?

JA póki co kupilem tylko myjkę Knosti. Mam nadzieję, że będzie OK. Ale np. w Muzycznej Piwnicy w Gdańsku powiedzieli mi, żebym sobie darował oryginalny płyn bo "Ludwik i woda" w zupełności wg nich sie sprawdzają...

A co sądzicie o pojawiających się na allegro preparatach tworzących warstwę na winylu, którą następnie się odrywa/zdejmuje????

https://www.audiostereo.pl/topic/37646-czym-czy%C5%9Bcicie-p%C5%82yty/

Ludwik i woda? Taa... też kiedyś tego używałem, po takim myciu Reloop i wio! Nawet pisałem o tym na forum, umyłem tak około 10 płyt i stwierdziłem, że to gówno, (czyści niezbyt dokładnie, niewygodne i czasem dochodzą słyszalne trzaski - jedne znikają, inne się pojawiają).

Maseczka do winyli, jest super, więcej o tym tu (przepis jak samemu ją zrobić):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i tu:

Ukryta Zawartość

Efekty są spektakularne, jak się dojdzie do wprawy, to nie zabiera dużo czasu.

pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PS: od wody i Ludwika już lepsze będzie: dobra zamszowa szczoteczka i antystatyczny płyt do winyli z porządną ściereczką. Nie polecam reloopa, bo ma kiepską ścierkę i zostają po nim widoczne ślady (wyczyścisz nim płytę, niby wszystko odparuje, chowasz płytę do antystatycznej koperty, wyciągasz płytę za dwa tygodnie i płyta z poreloopowymi smużkami - to nic groźnego, ale po co takie coś?).

Woda i Ludwik nadają się do mycia naczyń, nie płyt !!!!!

Adam, rozróżniasz chyba pomiędzy patelnią a płytą vinylową. Ci z Muzycznej Piwnicy, co Ci tak poradzili, niech umyją sobie Ludwikiem swoją piwnicę, jaskiniowcy. A może oni jedli na tych płytach obiadek, czy jak ?

Dokup do myjki oryginalny płyn i nie wdawaj się w żadne eksperymenta, bo one do niczego dobrego Cię nie zaprowadzą. Doradzam, jeśli można, nie wyważać już otwartych drzwi.

szczoteczka clearaudio, ponad milion karbonowych wloskow. bardzo dobrze zbiera kurz, nie zauwazylem jakichkolwiek negatywnych efektow w postaci trzaskow, szumow, etc. kosztuje mniej niz knosti i czysci sie sprawniej i szybciej.

Nie polecam do czyszczenia szczotek takiego typu (te karbonowe włoski zostaje na płycie , widać to przy czyszczeniu białej płyty).

Teraz używam sciereczki do czyszczenia okularówitp. + płyn w sprayu antystatyczny Varena.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a no wklasnie to o takiej szczotce pisze. byc moze te co miales gubily wlosy, ale moja tego nei robi - sprawdzone na przezroczystym vinylu osobiscie.

no, przynajmniej na razie tego nie robi.

sczotka swoja droga wyglada identycznie, ma tylko inny napis.

...mam dokładnie identyczny model szczoteczki - z mojej też nic nie wypada - przetestowałem.

pójdę dalej i napisze,że dla mnie to najlepsza metoda czyszczenia płyty,fakt że bardzo zakurzonej płyty tym nie wyniszczysz - wtedy tylko płyn, albo wanna-ludwik-prysznic...hehe.

Szczotki są bardzo wygodne w użyciu i dlatego biją funkcjonalnością nawet najlepszą ściereczkę.

pozdrawiam miłośników małej czarnej.

Do Knsoti tak jak pisał Yul, płyn oryginalny jest najlepszy. Robiłem kilkanaście różnych mikstur i jednak płyn Knosti dawał najlepsze efekty. Polecam obszerny watek na tym forum o myjce Knosti.

Ja rutuał czyszczenia mam następujący:

1. każdą kupioną płytę myję w mysjce (zwłaszcza te nowe! w nich sporo brudków jest o czym warto pamiętać)

2. umytą płytę wkładam do nowej koperty z wewnętrzną folią

3. przed każdym odsłuchem przejeżdżam płytę szczoteczką Reloop dla ściągnięcia ew. ładunków elektrostatycznych

4. igłę traktuję rewelacyjnym urządzonkiem Onzow. Jest to chyba najlepszy na świecie sprzęt do czyszczenia igły: skuteczny i płacimy tylko raz (w przeciwieństwie do rozwiązań z płynami do igły)

• 11 miesięcy później...

Witam!

Przetestowałem ostatnio parę płytnów dostępnych na allegro:

Record cleaner (side one) za 9zł. - może być, żadna rewelacja, ale raczej czyści niż brudzi :)

Am record cleaner - zamiast czyścić dodaje trzasków i zostawia osad na płycie.

Thorens - robi to co "Am record cleaner" tylko w jeszcze większym stopniu.

Dwie ostatnie pozycje to jakaś masakra, jak można produkować takie drogie (thorens ponad 50 zeta) oleiste, śmierdzące gówno (nie znajduję innych adekwatnych słów na te "fluidy")?

pozdrawiam!

>Woda i Ludwik nadają się do mycia naczyń, nie płyt !!!!!

>Adam, rozróżniasz chyba pomiędzy patelnią a płytą vinylową.

Chciałbym przypomnieć, że biblioteka kongresu USA zaleca mycie winyli wodą z dodatkiem detergentu, dlaczego ludwik jest be?

Ważne jest porządne płukanie, pewnie lepiej wodą dejonizowaną z dodatkiem środka antyelektrostatycznego.

Czy sa jakieś naukowe rekomendacje przeciw ludwikowi?

Pozdrawiam

>>Yul

Nie, to są płyny ściereczkowe:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ciekawe.

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

• 4 tygodnie później...

A ja spytam z innej beczki: jakich uzywacie foli oprócz Nagaoki? Czy są tańsze odpowiedniki spełniające w pełni swoje zadanie? Większośc moich płyt to używane a po umyciu raczej nie chcę ich wkładac w 20 letnie woreczki. Może takie sa wystarczające:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Musisz uważać aby nie były za grube. Zakupiłem raz parę sztuk firmy krzak i folia wewnętrzna bybsza od papieru. Poprostu porażka.

>> Tymek ja kupowałem całą paczkę w RCM-e po 1.5 zł. Jak będę jechał na jakieś spotkanie do Was to mogę przywieżć Tobie kilka naście sztuk. Brałem całą paczkę 100 szt i dlatego cena jest taka bo w detalu na sztuki są po 2.5 zeta. A są "dżapońskie" to chyba warto.

pozdr.

• 3 tygodnie później...

Witam

A ja powiem tak...pomijajac fakt,ze jestem amator - to mam mieszane uczucia dotyczace myjki Knosti..Nie od konca jestem przekonany,czy zawsze pomaga. O jej cenie juz nawet nie wspomne...Uzywalem z plynem Knosti lub tez kombinacja wody desylowanej i polipropenylu. Dokladne mycie, wstepne usuniecie plynu z plyty, dokladne suszenie i...analog trzeszczy czasami jeszcze bardziej. Nie posiadam gramofonu z najwyzszej polki,a jedynie plastikowego Sansuia Direct Drive bez bajerow,ale jednak fakt.....trzeszczy czasami bardziej wlasnie po wymyciu :-(

P.S. Pozdrowienia dla trojmiejskich analogowcow,jest nas wiecej

Ostatnio zastosowałem płyn do utrzymywania czystości w chłodziarkach - nieuieniący, rozpiściłem go z minimalną ilością wody i jest ok. Ktoś już polecał tego rodaju płyny, sprawdziłem i jest poprawa. Uratowałem tym Vangelisa który trzeszczał na całej płycie, teraz słyszalne są pojedyncze trzaski.

czy ktoś z was używał tego płynu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Badyl, 6 Gru 2008, 10:32

>czy ktoś z was używał tego płynu?

>

>

Ukryta Zawartość

Lepiej zrobić samemu z przepisu zamieszczanego wielokrotnie na forum. Za taką kasę będziesz miał z 5 litrów.

Ukryta Zawartość

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

Jako że świat zarabia na wszystkim, przy sporej ilości płyt 200ml płynu przy cenie 30zł + wysyłka to wszystko jest po prostu drogie. Jest pewien płyn znanej firmy, ktory doskonale odtłuszcza, myje i nie zostawia śladow, nawet bez Knosti można bardzo skutecznie wyczyścić płytę, chociaż w takim przypadku jest więce zabawy, bo jakoś osad z rowkow wyciągnąć trzeba. Płyn o ktorym mowie kosztuje 30zł/litr i rozrabia się go z wodą w stosunku 1/2 lub 1/3, produkcja USA.

• 2 miesiące później...

>>>wojtek41

kolorowe winyle czyści się płynem ... takim samym jak do czarnych placków,przecież Ci kolor "nie zejdzie" :))))

ps.

picture disc czyści się też takim samym płynem jak do czarnych [obraz się nie zniekszatałci od chemii]

;))))

pozdro

MUSIC NON STOP

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.