Skocz do zawartości
IGNORED

Podkładki pod tranzystory

loszmi

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym, abyście podzielili się swoją wiedzą dotyczącą podkładek oraz past pod tranzystory.

Dotychczas ta wiedza była zawarta w różnorakich wątkach, przez co trudno z niej skorzystać.

Od razu zapytam o podkładki chyba a tlenku glinu? Wyglądają jak zrobione z białej, chropowatej ceramiki. Podobno wyjątkowo dobre?

www.myspace.com/loszmi

https://www.audiostereo.pl/topic/37637-podk%C5%82adki-pod-tranzystory/

Ceramiczne spotykałem w profesjonalnych urządzeniach w.cz., zawsze pokryte pastą silikonową.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH 

Loszmi, 14 Lis 2007, 09:34

>Od razu zapytam o podkładki chyba a tlenku glinu? Wyglądają jak zrobione z białej, chropowatej

>ceramiki. Podobno wyjątkowo dobre?

to są mikowe.

lepsze od silikonowych.

ceramiczne słabo dostępne.

innych na rynku u nas (chyba) nie ma

• 2 miesiące później...

jacekw, 14 Lis 2007, 16:01

>ceramiczne podkładki dostępne są bez problemu w TME

czy gdzieś w Warszawie dostanę takie podkładki ceramiczne?

to ze w TME są to wiem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4291-100000337 1203000363_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tak tylko te z tlenku aluminium z TME dla TO-3P mają grubość aż 3 mm co nawet uwzględniając lepsze parametry = podkładkom kaptonowym o grubości 0,05mm

te dla to-220 mają już grubość dwa razy mniejszą i te żeczywiście mają super parametry

Kiedyś na Wolumenie udało mi się kupić podkładki niepamiętam nazwy - fosforanowe czy coś w tym rodzaju.

Wyglądają jak metalowa blaszka choć oczywiście są izolatorem i są podobno najlepsze do odprowadzania dużych ilości ciepła i do tego można je bardzo mocno ścisnąć. Nigdy więcej nie udało mi się takich spotkać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Gentelmen. Podkładki należy dobierac pod aplikacje. Przewodnośc termiczna miki to około: 0.7W/mK, podczas gdy najgorsza podkładka silikonowa, z którą ja się spotkałem miała 0.9W/mK. Zwykle używam podkładek o przewodności powyżej 3W/mK - droooogieeee. Podstawową wadą miki jest jej mała plastycznośc. Wymaga więc past aby dobrze przylegała. Oczywiście , że najlepsza jest ceramika, ale nie znalazła zastosowania w niskotemperaturowych aplikacjach bo też wymaga stosowania past.

Mika to już przeżytek i odchodzi sie od jesj stosowania zastepując nowymi materiałami. Technologia w tym zakresie bardzo sie ostatnio rozwinęła. Ostatnio robiłem renowację mojego TA-N9000ES (sony) i wszystkie miki wyrzuciłem na korzyśc silikonów i nie babrłem się juz z pastą.

a świstak siedzi......

jak dla mnie silikonowe podkładki to tandeta- problem z odprowadzeniem dużej ilości ciepła, delikatne

mika jest krucha ale co z tego ?? kasz krzywe radiatory czy krzywe układy?

poza tym parametry oporu cieplnego podajesz dla jednego mm grubości? weź pod uwage to że podkładki mikowe sa znacznie cieńsze od silikonowych, z poza tym mika doskonale się rozwarstwia.... jak masz układ niskonapięciowy można sobie rozszczepić mikę na cieńszy plasterek... znacznie cieńszy niż oryginał - wtedy rezystancja termiczna jeszcze się zmniejsza....

wszystko ładnie pięknie, ale żonglujecie parametrami, a nie wiecie na jakiej zasadzie sa one podane

Jak już komuś bardzo zależy na najlepszym możliwym odprowadzaniu ciepła - radziłbym skorzystać z doświadczeń overclockerów - gdzie walczy się o każdy W/K pod kontrolą czujników temperatury CPU. Tam obudowy są izolowane i najważniejsza staje się pasta. W rezultacie można kupić choćby takie cuda:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>skow29, 10 Kwi 2008, 06:58

>a świstak siedzi......

>jak dla mnie silikonowe podkładki to tandeta- problem z odprowadzeniem dużej ilości ciepła,

>delikatne

>mika jest krucha ale co z tego ?? kasz krzywe radiatory czy krzywe układy?

Zgadzam się z powyższym. Przy wymianie oglądąłem dokładnie podkładki i wniosek jest jeden. Silikon zachwuje się podobnie jak guma. Po dłuższym czasie użytkownia (po kilku latach) musi się to rozłazić. Nie ma cudów. Nowe mikowe podkładki, nie jakieś pokruszone gówienko wyglądają na nienaruszone.

Ktoś tu porównywał przewodzenie ciepła. Zależy jakiej grubości są podkładki. Cienki silikon można spokojnie do kosza wyrzucić, rozłazi się w palcach.

A to dziwne bardzo co tutaj wypisujecie, bo akurat moja firma zaopatruje w takie podkladki wojsko i policję. no, ale myślę, że im nie są potrzebne aż tak wysokiej jakości podkładki. W Iraku przecież jest bardzo mroźno...

Panowie! poczytajcie troche o składzie. to nie jest tylko silikon, ale mieszanki z włóknem szklanym lub polimerami. Zupełnie mnie zaskoczyła Wasza niewiedza, ale ja też raz popełniłem błąd pisząc na tym forum bez dogłębnego sprawdzenia zagadnienia.

• 9 miesięcy później...

Ja zaproponuje mikowa, kolega Darek z racji tego, ze jego firma sprzedaje silikowe - silikonowa.

jesli do chlodzenia masz tylko jeden uklad - lepiej nie uzywac podkladki wogole - przykrecic bezposrednio do radiatora tylko przez paste i uwazac zeby radiator nie dotykal tego co ma inny potecjal

mam jeszcze irfy i chciałbym dać wszystko na jednym radiatorze czy te będą dobre je normalnie mogę przycinać i czy dać pastę

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Tak z autopsji. Oglądając różne wzmacniacze. Powiem, że w konstrukcjach gdzie wydzielała się duża ilość ciepła stosowane są podkładki Mikowe. Np wzmacniacze klasy A miały podkłądki mikowe.

Albo 2 wzmacniacze tej samej firmy: jeden model wyższy o większej mocy, drugi niższy o mniejszej mocy.

Ten gorszy miał na radiatorze silikony, ten droższy miał mikę.

Więc jak to rozumieć?

Nie zawsze nowe technologie są doskonalsze, z reguły są tylko prostsze w zastosowaniu.

Co nagle - to po diable, szybki i niestaranny montaż - szybka awaria.

W temacie - tylko mika, rozwarstwiona, z pastą. Silikon po mocnym dokręceniu i po pewnym

czasie nie daje pewności izolacji elektrycznej.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH 

Witam.

Wystarczy poczytać noty aplikacyjne producentów półprzewodników.Tam jest wszystko jak na dłoni podane.

Tak jak kolega napisał najlepiej wypadły NIEKTÓRE podkładki silikonowe (bez pasty w stosunku do Miki z pastą)ale należy tu zaznaczyć że znanych producentów(Bergquist, Thermalloy, itp.)i stosunkowo drogie.Tylko pytanie gdzie w Polsce takie coś dostane i w jakiej cenie jednostkowej?Co jest również w notach napisane że ostatecznym wyznacznikiem jest cena.

Podkładki silikonowe przeszły bardzo dużo zmian.Kiedyś rozłaziły sie w palcach teraz dzięki zastosowaniu rdzenia z Kaptonu lub włókna szklanego nie wpływa na nie siła docisku i czas.

Podkładki pokazane na zdjęciu pod ceramicznymi są podkładkami z tlenku Berylu lub jakąś odmianą podkładek Ołowianych kiedyś stosowanych.Pomimo swych zalet termicznych odchodzi sie od nich z powodu materiału wykonania(w niektórych krajach jest zakazane ich stosowanie) poza tym w większości przypadków są one jednorazowe.Po dłuższym czasie eksploatacji są małe szanse na ponowne użycie ich.Lubią duże siły docisku przez co później nie idzie oderwać ich bez uszkodzenia.

czy przy sztywnych podkładkach (ceramiczne, mika) trzeba stosować pasty termoprzewodzące? A przy okazji - powinno się trany mocy przykręcać klasycznie czy za pośrednictwem blaszki metalowej (blaszka opiera się na plastikowej obudowie trana i jest przykręcona śrubą do radiatora) czy też ta blaszka to ma zadanie ekranować trany od ... czego?

dik, 23 Sty 2009, 19:36

>... A przy

>okazji - powinno się trany mocy przykręcać klasycznie czy za pośrednictwem blaszki metalowej

>(blaszka opiera się na plastikowej obudowie trana i jest przykręcona śrubą do radiatora) czy też ta

>blaszka to ma zadanie ekranować trany od ... czego?

Podejrzewam że tak jest prościej gdy tranzystory nie mają izolowanego otworu na śrubę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.