Skocz do zawartości
IGNORED

Żywotność kondensatorów we wzmacniaczach

Reaper

Rekomendowane odpowiedzi

Jaka jest przeciętna żywotność kondensatorów we wzmacniaczach stereo?

Bo chciałem kupić srebrny wzmak Pioneera z lat 80-tych i ktoś stwierdził, że taki wzmacniacz może mieć wysuszone kondensatory.

jezeli juz, to tylko te najmniejsze. zalezy to od gatunku uzytych elektrolitów, np jezeli to wysoki model (lub najwyzszy) lub jakas referencyjna seria, to mysle ze nie masz sie zbytnio o co martwic, bo jezeli spadki pojemnosci wogóle będa to minimalne.

Z tymi kondensatorami, to może być różnie. Wszystko zależy od jakości kondensatora oraz warunków w jakich pracował. Tak więc z jednej strony elektrolit trzydziestoletni może być OK, a z drugiej...trzy letni może nadawać się do wymiany. Wiem to z własnego doświadczenia, gdzie np. stary ampli. "Sony STR 6800SD" ma się zupełnie dobrze i kondensatory zewnętrznie wyglądają bardzo dobrze. A z drugiej strony np. moją płytę główną w komputerze szlag trafił po czterech latach. I to właśnie z powodu padniętych kondensatorów (widoczne wybrzuszenia).

objaw suchych kondów to brak przestrzeni w dźwieku, brak sceny, dzwiek przyklejony do głośników i jakby przyciemniony. miałem tak kiedys w SANSUI AU-719. tam w zasilaniu były 4x nippon chemicon, legendy o trwałosci około 50 lat (!!!!) ale małe kondki dali kijowe- zwykłe niebieskie nichicony i one wymagaly tam wymiany.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.