Skocz do zawartości
IGNORED

PANOASONIC PLAZMA CZY LCD SONY?

Procz

Rekomendowane odpowiedzi

WITAM!

Przymierzam sie do zakupu TV i mam problem. Pod uwagę biorę następujące modele:

1.PLAZMA PANASONIC TH-42PY70P FULL HD

2.LCD SONY FULLHD KDL-40W2000

3.LCD SAMSUNG LE40N87BD Full HD

Te modele, gdyż mój budżet pozwala mi na wydatek ok. 5 tys a w/w TV są dostępne w necie w tej cenie.

Z wielu przeczytanych postów i opinii zdecydowany byłem na plazmę.

W grę wchodził więc w/w panasonic. Jednakże po teście w jednym z marketów powyższych modeli to TV SONY był zdecydowanie najlepszy. Była to różnica zdecydowana ( kolory , ostrość ).

Czy ktoś jest może posiadaczem któregoś z podanych modeli i może sie podzielić swoją opinią po i przed zakupem?

Dodaję, że przez TV będzie puszczana cyfra + z kanałami HD oraz PlayStation 3, czasem dvd lecz 95% jest to projektor.

Drugie pytanie odnosi się okablowania. jak będzie lepsze rozwiązanie do podłączenia SONY PLAYSTATION 3 z projektorem BENQ 5120 na kablu o długości 10m

1.kabel hdmi/dvi a później w przyszłości przy zmianie sprzętu (projektora) na wejście hdmi dokupić przejściówkę dvi/hdmi aby uzyskać HDMI/HDMI ?

2. kabel hdmi/hdmi i od razu zainstalować przejściówkę hdmi/dvi a potem po zmianie sprzętu odpiąć przejście?

W salonie audio doradzano opcje nr 1 gdyż styki dvi są wiele wytrzymalsze ( skręcane) od hdmi oraz fakt że nie stracę na jakości obrazu

Proszę o poradę.

dzięki serdeczne

https://www.audiostereo.pl/topic/37565-panoasonic-plazma-czy-lcd-sony/

Wszystkie plazmy jakie do tej pory widziałem mrugały ... może problem został już rozwiązany ale wątpię. Uciążliwość tego mrugania nie jest tak duża jak na CRT 50 Hz i w niektórych scenach niemal tego nie widać ale generalnie jest i przynajmniej mi przeszkadzała. Niektórzy np. tego nie widzą ;)

Plazma Panasa powali na kolana te LCD-ki ktore wymieniles, ale zobacz jeszcze koniecznie przed zakupem Samsunga C91H lub Q91H. Cena od 3200 do 3800zł. Sa one porownywalne jakosciowo pod wzgledem obrazu ale powalaja Panasa pod wzgledem wzornictwa i wykonania. U mnie nic nie mruga nic nie migota (C91H), pojecie smurzenia jest mi nieznane. Jednak rozwarz jak czesto bedziesz korzystac go do gier bo tu jednak LCD-ki maja przewage, pozsrawiam

wiele osob oglada plazmy w sklepach gdzie nikt raczej nie bawi sie w szczegolowe ustawienia i moze stad ten mit o mrugajacych plazmach, u mnie w domu na moim sprzecie tez nic takiego nie ma...

Dodaję, że zakup TV to rzecz na dłuższy okres więc interesuje mnie tylko full hd m. in do cieszenia sie w pełni jakością gier zapisanych w 1080p oraz kanłów tv 1080p. natomiast kabel zostanie schowany po podłogą, za ścianami G-k w nowo powstałym salonie wraz z componentem podłączonym do dvd i kablem głośnikowym. Nie będę miał później możliwości wymiany kabla w podłodze lub kupować następny już 15m puszczać po cokole i płacić 800zł na to mnie nie stać. Teraz wystarczy mi hdmi/dvi ale w przyszłości na pewno wymienie na inny projektor z wejściem hdmi a niekoniecznie dvi

Pytanie brzmi jak zrobić żeby było uniwersalnie i dobrze?

Czy kabel hdmi/dvi dużo traci do hdmi/hdmi? stracę na przejściówce?

jak się ma w opiniach przedstawiony przez mnie panasonic, sony, samsung? smużenia i inne problemy, których trzeba się doszukać mnie nie interesują, tylko konkretny efekt podczas zwykłego oglądania

Czy do cyfry i PS3 będzie lepszy lcd czy plazma?

jesli lubisz sport i lubisz popatrzec, to tylko plazma panasonica. Ewentulanie lcd panasonica

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Inne lcd moga tylko do niego wzdychac;)

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Powiem wam szczerze ze sam zainteresowalem sie to plazma LG 42PT81, bo jednak zwraca uwage. Nawet pojechalem sobie do sklepiku obejrzec ta nowosc. I co zwrocilo moja uwage szczegolnie bardzo naturalne kolory jakby kontrast miala 100 000:1 a nie 15 000:1. Kolejnym atutem jak dla mnie a stala w przyciemnionym miejscu byla czern i tu niespodzianka naprawde niezla jakosc czerni, dobrze to wygladalo. Jezeli chodzi o jakies smuzenia i inne efekty to nie dalo sie jakosc tego dostrzec wiadomo 100hz robi swoje mysle ze ma obraz lepszy od tego samsunga! To jezeli chodzi o doznania optyczne, a jezeli chodzi o te cale bajerki jakie ma to kazdy wie co daje dysk twardy 80, ale co bylo jak dla mnie kolejnym plusem to wbudowany port USB ale jego juz mi nie pozwolili potestowac

A jak się ma sprawa z hdmi 1.3 w moim przypadku?

czy kable:

Ukryta Zawartość

oraz

Ukryta Zawartość

wystarczą?

czy muszę mieć lub powinienem aby uzyskać to co trzeba do PS3 n/w kable:

Ukryta Zawartość

oraz

Ukryta Zawartość

proszę o poradę

dziękuję za odpowiedź.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kyle, 11 Lis 2007, 14:23

>To zależy od spostrzegawczości - wiele osób nie dostrzega mrugania TV CRT 50 Hz albo nie widzi

>pulsowania na monitorze 75Hz CRT.

Kyle !

Dzieki :-(

Do tej pory nie widzialem blikania ma moim crt 75hz, a od teraz jak sie przyjrzalem to juz widze. I co mam teraz kurde zejsc z 1600x1200 do 1280x1024 bo nie wspiera 85 przy 1600x1200?

Do licha!

Możesz spokojnie kupić te tańsze, jak lubisz wydawać kasę to mogę Ci zawyżyć cenę ;-) tak z 10x. Generalnie przy okablowaniu cyfrowym HDMI/DVI istotna jest zgodność ze standardem, który mówi że max. długość nie powinna przekraczać 5m dla pojedynczego odcinka kabla.

W takim razie kup przewód u sprzedawcy, który umożliwi Ci zwrot/wymianę na wypadek wystąpienia problemów lub zainwestuj w kabel ze zintegrowanym wzmacniaczem sygnału, np. Kramera www.kramerpoland.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.