Skocz do zawartości
IGNORED

CONCORDE DJ E vs NIGHT CLUB E

lukasmily

Rekomendowane odpowiedzi

witam.

posiadam wkładkę ortofon nightclub-s .

Jestem w przededniu wymiany igły.Wyczytałem ,że lepiej zagrają igły ze szlifem eliptycznym,więc skłaniam sie ku opiniom.igieł do opisanego systemu jest dość dużo ale czy jest różnica między tymi dwoma wymienionymi w temacie?

czy może polecacie jeszcze jakaś inną ?

https://www.audiostereo.pl/topic/37504-concorde-dj-e-vs-night-club-e/

Polecałbym Ci raczej Ortofon Concorde Q-Bert S.Gra jakosciowo jak wymienione przez Ciebie ale jest ciut głosniejsza(porównaj dane techniczne wkładek,Q Bert ma 11 mv,najwiecej).Ale jak masz kasę to kup Golda lub jakiegos wyzszego Stantona lub Shure'a.Roznica bedzie zauwazalna(lepszy bas,dynamika i witalność dzwieku)

Jegomość (czytaj sprzedawca) z bardzo znanego sklepu vinyl...... poinformował mnie e mailem :

na pytanie :

posiadam wkadke Ortofon Concorde Nightclub-S -czy wybór igły jest ograniczony do

Igły Ortofon NIGHT CLUB S ..?

czy moge kupić np :

- CONCORDE DJ E

- NIGHT CLUB E

odpowiedź :

fizycznie będzie pasować każda, ale takie mixy potrafią ucinać tony, mieć słabą dynamikę itp

wiec raczej na własne ryzyko takie rozwiązanie

co myślicie o takiej odpowiedzi ?

...do tej pory myślałem że system(jaki posiadam) przyjmuje igły ze szlifem zarówno eliptycznym jak i sferycznym - wygląda na to że się myliłem

>>>lukasmily,

"....nadmierny nacisk- to się zgodzę....."

No to godzisz się dobrowolnie na niszczenie swoich płyt ? Tak jakby wkładek pracujących poprawnie z naciskami 2-3 razy mniejszymi nie było... Nic nie rozumiem...

podałem alternatywne powody niszczenia płyt.

...bo przecież nie można pisać bzdur ( bez urazy) jakoby igły przeznaczone dla dj-i niszczyły bardziej płyty od pozostałych igieł. A jeśli już igła niszczy płyty lub zniszczyła to właśnie na skutek jaki podałem w poprzednim wpisie.

absolutnie nie godzę sie żeby cokolwiek osłabiało jakość moich płyt.W tym względzie nie ma kompromisów..przynajmniej dla mnie.

>>lukasmily

"...bo przecież nie można pisać bzdur ( bez urazy) jakoby igły przeznaczone dla dj-i niszczyły bardziej płyty od pozostałych igieł"

Można pisać bzdury, bo sam to robisz (bez urazy, ale pisanie nieprawdy to pisanie bzdur) - to po pierwsze, to co ja napisałem to nie są bzdury: wkładki (których część stanowi igła - żeby uczynić zadość Twym wymogom ścisłości) dla djejów bardziej niszczą płyty niż "zwykłe", dlaczego? Bo zalecany jest do nich większy nacisk niż do zwykłych, bo najczęściej mają chamskie szlify.

Pozdrawiam!

>>>lukasmily,

Nie ma się co tak zaraz jeżyć, kochanieńki. Dla wspołczesnych wkładek hi-fi wystarcza nacisk 1-2 g (bardzo często około 1,5 g), to jest jednak 2-3 razy mniej niż dla wkładek DJ (przeciętnie 3-5 g, zazwyczaj około 5 g lub więcej, bo podobno "źle się trzymają rowka przy 3 g"). Jak chcesz się dowiedzieć jak brzmią płyty odsłuchiwane wielokrotnie z naciskiem 3-5 g, to kup coś od DJ lub jakiegoś polskiego vinyla-starocia, zajeżdżonego wkładką piezo. Gębę wykręca jak się tego słucha. Szkoda prądu i uszu.

Przypuszczam, że już część swoich płyt zajeździłeś skutecznie tymi Concordami czy Night Clubami. Tylko tego nie słyszysz, bo wkładka DJ nie jest do odtwarzania niuansów, tylko do produkowania rytmicznego hałasu. Usłyszysz i zrozumiesz co się stało z vinylami jak złożysz jakąś normalną wkładkę, co wcale nie znaczy, że drogą, ba ! nawet tańszą niż Concorde czy Night Club.

Yul

Bardzo dobrze napisane.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1494-100000208 1194646894_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

i...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

• 1 rok później...

Mial ktos do czynienia z Concordami z pierwszej serii? Oznaczone byly numerami 10, 20 i 30.

Najwyzszym modelem z nich byl 30, a cala seria zaprojektowana byla dla zminimalizowania masy wkladki. Zalecany nacisk dla Concorde 30 wynosil 2g. Wszystkie modele z serii sa teraz niezmiernie trudne do upolowania, tu np jeden razem z gramiakiem Micro:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.