Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy m2 made in Hungary

nowy

Rekomendowane odpowiedzi

O kolumnach Tannoy M2 wyczytałem na tutejszym forum wiele pozytywnych opinii. Zastanawiam się nad kupnem tych kolumn do mojego pierwszego zestawu stereo – Yamaha AX+CDX 396. Słucham rocka, metalu, trochę jazzu symfonią też nie pogardzę. Mój pokój to 9m2. Ale w obecnie w sklepach są te Tannoye ale made in Hangary. Cena - 780 zl. Czy różnią się one czymś od tych osławionych M2 made in England. Może ktoś ma te kolumny, proszę o porade i opinię.

https://www.audiostereo.pl/topic/3748-tannoy-m2-made-in-hungary/

->tma Czy sie roznia m2 Made in Hungary on tych zrobionych w innym kraju? Mozesz dolkadniej to sprecyzowac?

Tannoy m2 produkowany jest na Wegrzech od bardzo dawna i byc moze tylko tam. Wszystkie m2, z ktorymi mialem stycznosc mialy napis Made in Hungary. Nie sadze by graly one przez to zle.

Czy ktos moze zweryfikowac informacje co do miejsca produkcji m2 i jak sie mialo to w czasie?

Parsec

Gość shark_77

(Konto usunięte)

Posiadam Tannoy M2 made in Hungary i jestem z nich zadowolony,

nie posiadaja jakis istotnych wad a ich brzmienie zgadza sie z recenzjami w branży czy na naszym milutkim forum :-), (ale nie porownywalem ich bezposrednio z tymi z anglii)

Ale jesli chodzi o ich brzmienie to do jazzu i muzyki poważnej jak najbardziej,

ale do rocka i metalu to moim zdania brzmia zbyt grzecznie, spokojnie, brak im zadziornosci, jesli mozesz zebrac wiecej kasy to poszukaj innych kolumn, chyab ze ten spokoj ci nie przeszkadza to wtedy sa ok.

pozdrawiam :-)

Mam stare Tannoye na tyłach kina, teraz nowe Tannoye kupił mój szwagier. W dźwięku różnicy nie ma, zanim kupił dałem mu swoje na 5 dni, a po kupieniu porównywał obie. Te ostatnie są bardziej niechlujnie wykonane. Może to akurat tak szwagier trafił , z dźwieku jest zadowolony.

od Parsec

Tannoy M2 od wersji drugiej produkowany jest na Węgrzech, pierwsze partie M2 były fatalnie wykonane i trzeba było mieć dużo szczęścia, żeby zakupić zestaw bez wad, były problemy z powtarzalnością jeżeli chodzi o jakość, jednak z każda kolejną wersją jakość wykonania się poprawia.

Tannoy w połowie lat 90-tych poszukiwał miejsca do produkcji serii budżetowych, był też we Wrześni, ale Tonsil okazał się za drogi więc pojechali na Węgry.

Posiadam M3 z wysp i widzialem m3 z Wegier, ocena 'jakosc' wypada na korzysc tych drugich. Jak sie wyjmie te glosniczki niskosredniotonowe co to nic nie waza, z magnesem jak dno szklanki to czlowieka szlak trafia, jak to w ogole gra? Ale okablowanie ladne a zwrotnice porzadnie polutowane na plytkach.

echh..

A ja moje M1 przerobiłem i brzmienie jest o dwie klasy lepsze.Włozyłem kabel sonic link ast 200,(podłączyłem oba głośniki), zmieniłem kabel zasilający na miedź, bo był tam jakiś nikiel czy coś.I oprócz stałego ich wytłumienia wyłożyłem jeszcze ścianki matą bitumiczną. Wyraźnie kolumienki grają lepiej,a szczególnie góra pasma,która to była najgorsza w całym paśmie brzmienia.W nie długim czasie włożę kimbera 4tc, taki na jakim obecnie gram i zobaczymy jak się zachowa kolumienka.pozdr

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Vanvideo - czy możesz wyjaśnić jaki ma związek Mission z Tonsilem?? bardzo proszę o szczegóły...

BTW

Swojego czasu Tannoy M1 kosztyowały w bielskim MediaMarkt 299 zł a M2 499 o ile się nie mylę, a z tego co pamiętam to była również promocja M1 za 199 zł!!!

Witam ponownie (to ja zapodałem temat tylko nick „Nowy” teraz mi nie zatwierdza)

Widzę, że użytkownicy Tannoyi z Węgier i z wysp są zadowoleni, większych różnic w kolumnach nie ma.

Ale zastanawiam się jeszcze czy te M2 czy może wystarczą M1

->audiofill – A jak z basem w twoich M1. Jest wystarczający. W jakim pokoju (m2) masz swój system?

Tonsil robil 3 najprostsze modele z serii 700 - czyli 700, 701 i bodajze 702. Teraz Mission przeniosl produkcje gdzis dalej. Glosniki graja swietnie i na Allegro kosztuja grosze - wynoszone chyba przez pracownikow Tonsilu

Witam

Faktycznie, aby dostać się do wnętrza Tannoyi to potrzeba jest odkręcić wpierw głosniki.I dopiero coś tam zmieniać.Problem jest ,z dostaniem się do zwrotnicy potrzebny jest długi śrubokręt-ja mam M1 i stąd ta trudnosć.Ale ajk widać jakoś podołałem.M1 świetnie zniikają w pokoju.Mam je roztawione na około 3.Grają w pokoju około 18m, dosc mocno wytłumionym.Problemy z Basem!!!!!!! hehehe.Panowie odpowiednie kable i elektronika i kolumienki te potrafia nieżle pograć na basie.Znajomi, którzy mają VirgoII, odradzali mi wstawiania tych kolumienek do takiego pokoju, ale trwało to tylko do czasu jak posłuchali.Dodam,że wcześniej miałem na odsłuchach monitor Dynaudio Cotur nr. nie pamiętam kolumny za około 45ty.zł w tych kolumnach to jest faktycznie malutko basu, w dodatku bas refleks gwiżdze na wszystkie strony.M1 przy Dynaudio to jak kolumna podłogowa.pozdr

w takim razie zabieram sie za moje

pokoj tez mam 18 m2 ale malo wytlumiony w zasadzie za glosnikami beton i za slychaczem tez

musze z tym powalczyc

ale kableki sprobuje jakies inne to porownamy

z sonic linkiem mam srednie doswiadczenia - jeszcze uzywam ast75 ale zmienie a zbudowamy z niego interkonekt nie powalil mnie

co polecacie na wewnetrzne okablowanie? moze resona?

swoja droga moje M1 stoja na podstawkach na kolcach

kolce przy podlodze i miedzy podstawka a kolumna

ma ktos doswiadczenia z M1 przyklejonymi blue tackiem?

nie wiem co by lepiej dzialalo a biegac za plastelina ostatnio mi sie nie chce

Ja swoje kolumienki do stendów przykleiłem na zwykłą plasteline i świetnie to trzyma.Natomiast stendy stoją na granicie o wysokości około 8 cm.Musiałem je troche wyżej podnieść, bo mam dosć wysoką wersalkę, na której to głównie się wylegiwuję podczas odsłuchów.:)) I kiedy to za nisko siedzę to ucieka mi pasmo przenoszenia niskich częstotliwosci-można to łatwo sprawdzić wystarzczy zmieniać wysokość siedzieska względem kolumn i będziemy wyrażnie słyszec, czy bas jest dobrze słyszalny czy też nie.. Resona,mozna również podpiąć- tak słyszałem i powinno dać niezłe rezultaty.Głownie na basie,bo to jest jego mocną stroną .Ostatnio jako sygnał podpiełem kabel Transparent Audio Referentz bez puszek, po to aby zobaczyć czy coś jeszce jestem wstanie wycisnąć z tannoya.Największym dla mnie zaskoczeniem, to był przekaz basu-skąd te kolumny go biorą to niewiem,do tego czysty ,strunowy, spręzysty no i dosć nisko schodzący.O reszcie pasma nie będę mówił, gdyż była lepsza niż z mojego kabla Audio Note Lexsus Litz.Wiadomo cena dobrego kabla mówi za siebie.Kolumienki te naprawdę, nie boją się dobrych drogich urządzeń, pokazuja jak sobie nieżle w takim zestawieniu radzą.A moje Tannoye to grały już ze wzmacniaczami za ponad 20000zł, i na kablach dochodzących do 15tys.zł.:))I nie m,am do nich żadnych pretensji.pozdr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.