Skocz do zawartości
IGNORED

denon 1500AE czy sony TA FA5ES (50ES)

guerreros

Rekomendowane odpowiedzi

Mimo iż lubię cd denona to wzmaków tej firmy nie polecam są troche kanciaste za to sony 5es i 50es to znakomite wzmacniacze i wykonane z dobrej klasy podzespołów i pierwsze słysze, że syczą.To dobre wzmaki grajace z znakomita stereofonia i kultura..ale nie lubia zbyt trudnych obciązeń jakies gówniane pierdziawki monitorki to nie ta liga..ale kto w domu trzyma w dzisiejszych czasach gówniane monitorki??

Mam Sony TA FA50es i mogę ci go z czystym sumieniem polecić, mimo iż nie porównywałem go z 1500ae.

Jak widać bardziej osłuchani koledzy też go polecają. Przemawia za nim również cena za jaką można go nabyć oraz stosunek ceny za kilogram wzmaka ;]

JA za mojego w idealnym stanie dałem 60zł za kilogram ;]

Myślę że w podobnych pieniądzach nic lepszego bym nie dostał.

Stanowczo twierdze, ze żaden sony ES nie SYCZY z zasdady bywaja te wzmaczki raczej zaciemnione..jestem tego pewien bo miałem tych wzmaków 6 sztuk i zmieniałem je raczej dlatego zeby sie cos działo...jak dotad najgorzej mi grał TA-FA3Es..bułowato i mułowato pozostałe 770,870,707,808,550i obecny 690 sa fajnymi wzmakami i przy moich znienawidzonych na tym forum niemieckich jasnych kolumnach graja raczej bez syczenia.

sony 5es ma już parę latek, natomiast denon co najwyżej ok 2 ile żywotności mogą mieć takie kondy nawet w tak dobrym sprzęcie jak 5es (50es) jeśli był "katowany"? to samo pytanie tyczy się (570es,690es)które to mogą mieć ponad 15lat?

Adam PRZEPRASZAM! ale ze mnie łosiu dOpiero teraz "złapałem "kontekst..czuje sie troche jakbym się dopiero smiał z kawału który wczoraj ktoś opowiedział...kto wie jakie odgłosy wydaje łoś.

Piotrek608, 8 Lis 2007, 12:19

>Adam PRZEPRASZAM! ale ze mnie łosiu dOpiero teraz "złapałem "kontekst..czuje sie troche jakbym się

>dopiero smiał z kawału który wczoraj ktoś opowiedział...kto wie jakie odgłosy wydaje łoś.

dawaj ! i o co chodzi z tym syczeniem bo nie łapie

Spoko.

Denon PMA1500AE ma nieco wyeksponowaną, i niezbyt czystą, niezbyt dźwięczną górę. Jest jaka jest, a przy tym jest jej dużo, zatem ma tendencje do podkreślania sybilantów, i wywlekania na wierzch wszelkich brudów wygeneroawnych przez źródło. Upraszczając opis zjawiska napisałem że "syczy", bo w Soniakach ES takowego zjawiska nie uświadczysz, grają cieplej, nie tak "kanciasto", i po prostu przyjemniej. Za wyjątkiem FA3ES który jest leniwym, buczącym mułem.

A od obecnie produkowanego PMA1500AE wolałem bardziej zadziornego, ale chyba jednak czyściej grającego staruszka PMA1560. Tylko znajdźcie teraz egzemplarz w dobrym stanie, i nienaprawiany kiepsko przez jakiegoś patałacha, życzę powodzenia.

@ McGyver

Dlatego kupiłem ciepłego cedka. I się wyrównało, w dodatku jest gładko i przestrznnie. Nie ma sensu wypowiadać się nt. jakiegoś klocka w oderwaniu do systemu w jakim ma zagrać.

Wręcz przeciwnie, jest sens, scharakteryzowanie indywidualnych cech danego klocka może pomóc w wyborze (czy pasuje do posiadanego systemu?) lub konfiguracji (co do niego dobrać?).

ta-fa5es jest fajny klocek ale nie lubi trudniejszych obciążeń..ten problem dopracowało sony w ta50es tam juz wsio dograli w kazdym razie szkopuł siedzi w sekcji preampa.

Posiadam 50es i nie miałem raczej możliwości porównania z innymi klockami więc w sumie trudno mi jego poziom ocenić.

Jak myślicie, aby znacząco poprawić amplifikację w jaką klasę sprzętu musiał bym uderzyć tzn. chodzi mi o przedział cenowy za nowy lub używany sprzęt.

Mam 1500ae i polecam. Gra z bardzo przejrzystymi kolumnami i syczenia nie słyszę. Dla mnie góra jest czysta, choć wyraźnie zaznaczona, tak akurat lubię. Bardzo dobra mikro i makro-dynamika. Brzmienie jest bogate, "duże", bez przynudzania.

pzdr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.