Skocz do zawartości
IGNORED

Klonowanie Cremona Auditor zaczynamy!!!

voldemort

Rekomendowane odpowiedzi

Witam będę wykonywał głośniki dla znajomego klon Cremona Auditor na takich samych przetwornika bo z tego co wiem to są scan speak tylko jeszcze nie wiem dokładnie jakie :)) i teraz proszę o wszelkie informacje linki do stron gdzie ludzie próbują je klonowa.

Jak zarobię juz je w 3d to będę je budował i zamieszczał tu zdjęcia wiedz proszę tu zaglądać i wypowiadać się na temat

https://www.audiostereo.pl/topic/37373-klonowanie-cremona-auditor-zaczynamy/

zoltar7, 3 Lis 2007, 20:24

>valdemort a może byś wkleił zdjęcie i opisał oryginał, bo za cholerę nie wiem co to jest Cremona

>Auditor ;-)

Proszę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

System Type: 2-way, Lute-shaped cabinet

Cabinet: 32 individual layers of solid and laminated maple

Driver Complement

Mid-Woofer: 6 in. (150mm) sliced hard paper cone with Symmetric Drive motor

Tweeter: 1 in. (25mm) high-resolution Ring Radiator with copper cap motor

Crossover: 2.5khz, non-resonant acoustic first-order, optimized acoustic phase response, highest-grade components

Frequency Response: 46Hz - 40kHz

Impedance: 4 ohms, nominal

Sensitivity: 88dB 1W/1m, 2.83V

Power Handling: 50-250W, without clipping

Finish: Maple or Graphite ecologically sensitive medium gloss lacquer

Dimensions: 7.5 x 12.6 x 13.8 inches (WDH)

190 x 320 x 350 mm (WDH)

Weight: 46.3 lbs / ea

21 kg / ea

aaa wiem juz jakie przetworniki

"Przednią ściankę pokryto materiałem przypominającym skórę. W wyfrezowanych gniazdach tkwią dwa przetworniki: zmodyfikowany głośnik pierścieniowy Vify z mosiężnym korektorem fazy oraz 15-cm Scan-Speak Revelator. Głośniki częściowo przesłania maskownica ze strun – znak firmowy najwyższych modeli Sonusa. Jest to tak estetyczne rozwiązanie, że kolumny lepiej wyglądają z maskownicami niż bez nich. Można je pozostawić na miejscu tym bardziej, że nie zaobserwowałem ich negatywnego wpływu na dźwięk."

Ukryta Zawartość

post-15501-100000781 1194118658_thumb.jpg

post-15501-100000782 1194118658_thumb.jpg

post-15501-100000783 1194118658_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a mnie zastanawia to naciagniecie tego "skaju" na froncie ze nic sie nie falduje itd... co to za material ze tak mozna w roznych katach zaginac i zawsze naciagnieta idealnie...

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Pewien Szwed zrobił kolumny inspirowane na Grand Piano Domus. Ze zdjęć możesz podłapać kilka tipsów. Tylko błagam cię nie rób takich rowów pomiędzy paskami olkeiny (1mm w zupełności wystarczy). Jego by lepiej wyglądały gdyby były czarno-białe przy takich odstępach w okleinie. Tak swoją drogą to sam za niedługo zacznę budowę swojej wersji na tych samych głośniczkach (Vifka+ SS12+SS18) lecz oprę się bardziej na Amati Anniversario. Produktom Szweda brakuje jakoś tyłu nieprawdasz?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a mnie nadal zastanawia naciagniecie skaju na scieciach...

Ukryta Zawartość

w jaki sposob mozna tak idealnie to zrobic ?

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Działa to dokładnie tak jak naciąganie materiału dzwiękoprzepuszczalnego na maskownice głośników. Bierzesz dużo większy kawałek materiału niż oklejany element i naciągasz to wokół okejanego elementu łapiąc od tyłu ręką i zaciskając obserwujesz przednią stronę elementu. Jak się zawija i marszczy to odpowiednio regulujesz naciąg punktowo. Naciągnięty detal dołanczasz do zaciśniętej reszty z tyłu. Skaj ma to do siebie, że mocno się rozciąga. Niestety bardziej w zdłuż niż w poprzek więc w zależności od skomplikowania elementu musisz odpowiednio wyciąć kształt materiału. Oklejenie takiego frontu nie jest trudne, wyobraź sobie ile muszą się narobić ci którzy obszywają elementy deski rozdzielczej w samochodzie. Skórą a nie tam jakimś rozciągliwym skajem.

co to jest ta czarna masa co nią wypełnia rowki

a. propo będę juz robił 2 komplety chętny się znalazł następny

dziś robie projekt 3d jutro zaczynam prace bo byłem na zwolnieniu bo frez mi sie w rękę wkręcił i mam 15 szwów

no tak jak mówią tępym najprędzej się skaleczysz tak było u mnie frezowałam pod zawiasy frez niemiał prowadzenia i się ześlizgną nieważne zaczynam projekt 3d zapodam popołudniu foty tylko jak ja oblicze litraż takiego kształtu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dolphin123 - nie skaj a skóra ! skajka nie pękajka ( kto wogóle wymyślił to idiotyczne określenie ? ) ma zatopiony w tworzywie na "lewej " stronie materiałowy podkład który uniemożliwia swobodne naciąganie w „3D „

o wiele lepsze efekty uzyskasz kładąc nawet tzw. gęsią skórkę – bardzo cienką

faktycznie jest droższa ale efekt końcowy bez porównania

skaj możesz próbować kłaść na gorąco lekko nagrzewając go opalarką ale tylko delikatnie przedobrzysz z temperaturą i od razu masz plamę co świeci się jak psu jajca- nic z tym już potem nie zrobisz .

Wprawdzie pora roku nie ta ,ale jak robiłem siedzenie do motoroweru dla syna to w upalny letni słoneczny dzień nagrzałem dermę. Zamiast opalarki może być suszarka do włosów. Daje się dość łatwo naciągać. Trzeba zwrócić uwagę na kierunkowość naciągania. Klej raczej nałożony dopiero na zakończeniach, po podwinięciu. Inaczej może lokalnie złapać na płaszczyźnie i może być problem z właściwym rozciągnięciem i napięciem.

cremona ma skrzynke z klejonki klonowej z wklejana intarsja plus płyta mdf na froncie --czy klon tez taki bedzie czy zwykła okleina i ta oszukancza szpachel jak na zdjęciu?

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

cala konstrukcja będzie z mdf i forniru jeszcze nie wiem jakiego zależy od klienta

2 wszystko będzie wycinane na cnc jako kanapka tzn 19 sztuk płyty będzie nakładane na siebie i składane na lamelki aaa juz zarys projektu teraz robie front i tył,l i jak juz wiecie dokładnie jakie głośniki są ta montowane bo ja nadal szukam…

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli ktoś jeszcze będzie chciał sobie zrobić klona sonusa , a nie chcę przepłacać za cnc , to można jedną część wyciąć na cnc i używać jej jako szablonu. Później frezarka i frez z łożyskiem i będzie dużo taniej , a nie gorzej.

szczeze mowiac to warto pomyslec o cienkich przekladkach z korka tam gdzie sa te czarne paski - zdecydowanie powinno to poprawic "akustyke" obudow - co do wykonania - niewiem po co cnc - zrobic szblon z czegokolwiek - a pozniej odrysowac na mdf - co do "lukow" to niestety jestescie w bledzie - to niesa proste luki - to ksztalt tzw. lezki - czyli bardziej hiperbola - ale tez niedokonca - trzebabyloby poszukac w necie - ogolnie zasada taka sama jak skrzydlo samolotu ( male zawirowania powietrza ) - a ksztalt sie dostosowuje do predkosci "przeplywowej" powietrza (przynajmniej powinno sie ) czyli dla dzwieku 343 m/s

pozdrawiam

marko3T, 4 Lis 2007, 13:31

>Jeżeli ktoś jeszcze będzie chciał sobie zrobić klona sonusa , a nie chcę przepłacać za cnc , to

>można jedną część wyciąć na cnc i używać jej jako szablonu. Później frezarka i frez z łożyskiem i

>będzie dużo taniej , a nie gorzej.

tak bym kiedys zrobil ale cnc ma w pracy za free

Toć wiem , ale nie wszyscy mają:-(

Ja gdybym miał to też bym korzystał ile by się dało , ale cóż muszę płacić. Zresztą i tak już płacę dużo mniej , bo na CNC robię tylko podfrezowania pod głosniki , a przegrody z szablonów frezarką.

Toć wiem , ale nie wszyscy mają:-(

Ja gdybym miał to też bym korzystał ile by się dało , ale cóż muszę płacić. Zresztą i tak już płacę dużo mniej , bo na CNC robie tylko część roboty , a do reszty wykorzystuję frezarkę i szablony.

Glosnik to revelator wersja niepowlekana, czyli surowy papier bez impregnatu jak w 18w8531

Ukryta Zawartość

ale uwaga!

sa cztery wersje niepowlekane tego glosnika.

Ps. Lepsza srednice ma podobno wersja powlekana 15w8530

Ukryta Zawartość

chm tak

Ukryta Zawartość

post-15501-100000683 1194185602_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.