Skocz do zawartości
IGNORED

KRELL FPB-200 wrazenia

kaviter

Rekomendowane odpowiedzi

Elberoth, 3 Lis 2007, 17:08

>Spokojnie, FPB-200 to jest "baby Krell". W wiekszych piecach są wieksze pojemności. Widocznie

>uznali, że tyle wystarczy i lepiej przeznaczyc kasę na co innego.

To fakt. Co z tego, że mało jak i tak gra bardzo dobrze.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Elb w takim KAV 300i tez sa kondy po 6800uF i tez jest ich kilka:) Czyli masz racje ze ta koncowa to "baby Krell". A ile to ustrojstwo kosztowalo nowe?:) I jak sie ma seria FPB do KSA? Rozumiem ze konstrukcje oznaczone KSA sa starsze. A miejsce w katalogu? Pozdrawiam. R.

PS Jesli palne gafe wybaczcie mi ale malo znam Krella. Slyszalem KSA 50, KSA 150 i zestaw KAV 300i/KAV 280 CD.

mikexx, 3 Lis 2007, 16:43

>kaviter, 3 Lis 2007, 12:23

>

>>6800 uF po 6 na kanal, klasa A nie potrzebuje za duzej pojemnosci w zasilaczu gdyz nie sluzy ona

>>jako magazyn energii

>

>haha dobre uśmiałem się :-)

>To co powiesz na Alepha ??

>Im większy pobór prądu ( klasa A się między innymi tym charakteryzuje ) tym konieczna większa

>pojemność filtrująca w zasilaczu

przy czystej klasie A pojemnosc w zasilaczu jest tylko po to zeby odfiltrowac zaklocenia powstale po wyprostowaniu AC i tyle, wzmacniacz pobiera z zasilacza staly prad niezalezny od obciazenia i pojemnosc zasilacza nie sluzy jako rezerwa energii dla wzmacniacza i nie ma sensu jej zwiekszanie ponad to co daje poziom zaklocen na zalozonym poziomie, ale to wszystko jest w ksiazkach ja budowanie alephow i innych wynalazkow mam juz za soba :)

oczywiscie że tak, ale wzmacniacze w czystej klasie A charakteryzują sie "raczej" duzym poborem prądu.

Poza tym kondensatory w zasilaczu nie słuzą jako "magazyn energii" a tylko filtrują tetnienia zasilania.

Co z tego ze zwiekszymy nadmiernie pojemnosc filtrującą w zasilaczu i wzmacniacz w impulsie pobierze sobie odpowiednią dawke energii, skoro transformator w zasilaczu nie nadązy z jej ładowaniem.

No ale ten Krell to przeciez nie czysta klasa A, tylko taka lekko "oszukana" prockiem ;-)

mikexx, 3 Lis 2007, 17:34

>oczywiscie że tak, ale wzmacniacze w czystej klasie A charakteryzują sie "raczej" duzym poborem

>prądu.

>Poza tym kondensatory w zasilaczu nie słuzą jako "magazyn energii" a tylko filtrują tetnienia

>zasilania.

>Co z tego ze zwiekszymy nadmiernie pojemnosc filtrującą w zasilaczu i wzmacniacz w impulsie pobierze

>sobie odpowiednią dawke energii, skoro transformator w zasilaczu nie nadązy z jej ładowaniem.

>No ale ten Krell to przeciez nie czysta klasa A, tylko taka lekko "oszukana" prockiem ;-)

oczywiscie ze w trafo musi byc pokrycie na srednie zapotrzebowanie wzmacniacza, ale przy wzmacniaczu klasy B wszystko zaczyna sie komplikowac i trzeba zwazyc zarowno spadek napiecia zasilacza i jego zachowanie w impulsie jak i jego ESR ktore decyduja o osiagach wzmacniacza, ale chyba zaczynamy zbaczac z tematu :)

Słuchajcie, IMO nie ma sensu dyskutować nad tym czy kondensatory są za małe czy nie. Dan d'agostino projektuje wzmacniacze od przeszło 30 lat, jego talent zyskał unanie na całym świeicie a jego firma jest synonimem hi-endu, skoro więc zastosował takie a nie inne kondzie, to na pewno była to świadoma decyzja.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

>kaviter welcome :-)

...sprobuj podlaczyc do tej koncowki cos dobrego na lampie, moze w wersji zbalansowanej?, ale nie musi byc koniecznie xlr... co do budowy to dawno temu wkladali naprawde duze kondensatory... popatrzecie na malego KSA...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

... w krellu ksa jest piekielnie duza skondensowana pojemnosc, elektrolity sa wszedzie, oprocz tych duzych sloikow, ustawiane sa w pary po 4700, w czworki po 1000, na plytach glownych 330 po 24 na strone itd... ja patrzac na wspolczesne konstrukcje i dobrze znajac swoj wzmacniacz raczej nie zabieram glosu...

jeszcze odnośnie pojemności - duże "słoiki" to są zazwyczaj kondensatory przemysłowe przystosowane do pracy w trudnych warunkach (duże prądy, wysokie temperatury)

p.s. Rafał - 50S a nie 50... to jest różnica

ABs, 3 Lis 2007, 21:13

>>kaviter welcome :-)

>...sprobuj podlaczyc do tej koncowki cos dobrego na lampie, moze w wersji zbalansowanej?, ale nie

>musi byc koniecznie xlr... co do budowy to dawno temu wkladali naprawde duze kondensatory...

>popatrzecie na malego KSA...

hej,

jak zbalansowane a niekoniecznie na XLR ???? (ta koncowa CAST nie ma), poza tym ja na tranzystorze wychowany :) jako pre bedzie KRC-3

co do KSA to sluchalem 50S i to FPB jest znacznie lepsze moim zdaniem

discomaniac71, 3 Lis 2007, 17:16

> A ile to ustrojstwo kosztowalo nowe?:) I jak sie ma seria FPB do KSA? Rozumiem ze

> konstrukcje oznaczone KSA sa starsze. A miejsce w katalogu? Pozdrawiam. R.

Nowe, z 10 lat temu w Audio Klanie kosztowało (o ile mnie pamięć nie myli !) trzydzieści kilka tysięcy.

W kolejności były modele:

FPB-200

FPB-300

FPB-600

i jeszcze monobliki FPB-350M bazujące na FPB-300.

Seria FPB weszła w 1995 lun 1996 roku na rynek, przed nimi Krell robił serię KSA:

KSA-50S

KSA-100S

KSA-200S

KSA-300S

To były pierwsze wzmaki z Sustained Plateu Biasing, wprowadzone w 1993 roku.

A jeszcze wcześniej Krell robił serię KSA bez liery S na końcu (wzmacniacz KSA-100 to ich pierwszy komercyjny produkt z 1980 roku). Były też serie MDA (300 i 500 A.D. 1990), KMA, KRS i referencyjna KAS (KAS-1 1991 i KAS-2 1993).

To tak z głowy bo specjalistą od Krella nie jestem.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

... tzn. ja piszac o ksa mialem na mysli ksa 150 i 250 bez dodatkowych literek, to sa te dwie koncowki o ktore bija sie japonczyki ;-) literki dodawali pozniej i juz to sa inne konstrukcje...

Na Audiogonie jest teraz FPB-200 za 2100$. Przy obecnym kursie, z transportem do Polski to ok 6000zł. Do tego 500-100zł za procek z Audioklanu (ile dokładnie nie wiem - trzeba sprawdzić).

>Elberoth, 4 Lis 2007, 21:12

>Na Audiogonie jest teraz FPB-200 za 2100$. Przy obecnym kursie, z transportem do Polski to ok

>6000zł. Do tego 500-100zł za procek z Audioklanu (ile dokładnie nie wiem - trzeba sprawdzić).

Hehe, ok 6000PLN. Założyłeś chyba duże około :-)

Za 70kg w transporcie to zapłacisz jak za zboże, plus może cło i vat.

To jedno, drugie to po co sprowadzać taki złom??? Dla wagi ? ;-)

dartman, 4 Lis 2007, 21:23

>Hehe, ok 6000PLN. Założyłeś chyba duże około :-)

>

>Za 70kg w transporcie to zapłacisz jak za zboże, plus może cło i vat.

Bo sprowadzać też trzeba umić :-)

marekzawa, 4 Lis 2007, 21:20

>A co z zasilaniem ?

No przecie pisze - zworki przestawiasz samemu i kupujesz procesor z AK.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.