Skocz do zawartości
IGNORED

Sumator RCA Pre-out

kondrax

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zakupiłem od Pana Irka wzmacniacz panelowy SUB 300, dziś przyszedł. Posiada on jedno wejście RCA. Mój denon PMA 1500AE ma wyjście PRE-OUT 2 x RCA. Nie wiem czy dobrze myślę ale chciał bym zrobić sumator kanału L i P i zmieścić go w takim rozgałęźniku jak na rysunku. Pytanie takie jakie wartości rezystorów dać i jak je połączyć.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-9392-100001133 1193694898_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

https://www.audiostereo.pl/topic/37262-sumator-rca-pre-out/

Przepraszam za ten straszny rysunek ale czy to tak ma być połączone i te wartości rezystorów to sobie mam dobrać od 1 do 10K na jakiej podstawie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

https://www.audiostereo.pl/topic/37262-sumator-rca-pre-out/#findComment-906680
  • 6 miesięcy później...
  • 1 rok później...

Skorzystam z istniejącego wątku i zapytam czy sumator (niżej) jest prawidłowy (przesłuch itp.)

Ukryta Zawartość

Mile widziany komentarz do tego projektu.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Dzięki za odpowiedz, wprawdzie znalazłem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale dodatkowo się uspokoiłem.

Mam bardzo po podobny do

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (filtr by Dave kiedyś kupiłem na allegro) na tl074 i zdaje egzamin chociaż myślałem go "poprawić" bo;

- mam w torze woofera 4 (!) potencjometry ( na wyjściu niepotrzebny bo jest w końcówkach suba i na wejściu szeregowo z R3 też chcę usunąć)

-w sumatorze mam 10k (r1 r2) nie za mało?

-steruję 2 końcówki suba czy nie warto dać dodatkowo jakiś bufor(nie mam pewności czy już nie ma ,sprawdzę - nie mam schematu do tego filtra)?

Czekam na odpowiedz ;)

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

>- mam w torze woofera 4 (!) potencjometry ( na wyjściu niepotrzebny bo jest w końcówkach suba i na wejściu szeregowo z R3 też chcę usunąć)

Nadmiarowe potencjometry możesz usunąć, reszta jest OK, nie będzie problemów z wysterowaiem dwóch subów.

Dziękuję za odpowiedz.

Moje pytania były podyktowane trochę nieprecyzyjnymi wpisami na forum jak również słyszalnej zmiany (lekki spadek poziomu wzmocnienia w kanałach lewy i prawy) po wpięciu w tor filtra suba.

No właśnie, czy to normalne i jaki może być tego powód?

To pytanie trochę z ciekawości bo się domyślam, ale chciałbym mieć pewność czy jest wszystko ok. lub co zmienić. :)

PS.Sub wpięty po potencjometrze (100k) na wejściu pre (lampka 6n8s)

Tak myślałem że to coś z rezystancjami zwłaszcza jak ostatnio przeczytałem że w sumatorze wejściowa zależy od R1 i R2 (ma tą wartość chyba).

Molibden jeszcze raz dzięki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.