Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz 2500-3000. Zamiast NAD 314.

g0_black

Rekomendowane odpowiedzi

Sprzedaje mojego staruszka (NAD 314). Oddałem go właśnie do zaprzyjaźnionego elektronika. Czyści go i sprawdza czy jest gotów do sprzedaży. I tu PIERWSZE PYTANIE (mniej ważne): za ile wystawić go na allegro, jak sądzicie?

Cóż NAD grał dobrze. Trudno się dziwić 1997 roku kosztował dwa średnie wynagrodzenia brutto. (2x Średnia krajowa brutto dziś? Policzcie :| ) Chciałbym jednak coś nowego. Lepszego... :)

JAKI SPRZĘT?

B&W 601s3 (Budżetowe monitorki zmienią się zapewne na inne monitory - audiofilskie. Wraz z najbliższym przypływem gotówki.)

DENON DCD-895 (to tymczasowy okazyjny zakup spowodowany awarią)

JAKA MUZYKA?

- Kaczmarski, Wysokcki, Okudżawa, Brassens

- Fortepian i gitara w utworach klasycznych

- Kameralne granie w stylu Aloszy Awdiejewa

- Rock

- Troszke muzyki filmowej

- Muzyka starocerkiewna (tylko wokal)

- Dużo koncertów nagrywanych "na żywo".

Podsumowując: chyba wszystko po trochu (a może nie aż tak bardzo?)

GDZIE MA ZAGRAĆ?

Poddasze, płyta gipsowo-kartonowa. Pomieszczenie ponad 30m2, ale bardzo niskie, bardzo duże skosy, także przestrzeń w metrach kwadratowych jest złudna. Raczej słucham dźwięków w miarę cicho. Słucham głównie w nocy.

CZEGO OCZEKUJE?

Dużej szczegółowości dźwięku. Dobrego wokalu. Ocieplonego brzmienia. Dobrej współpracy z B&W 601s3 - głośniki mają tytanowe kopułki, czasami mam wrażenie, ze to najgorszy zakup audio mego życia, (Zdarza się, że myślę o nich inaczej... jako o najlepszym zakupie? No, bez przesady.) mają dziwną górę. Chcę czuć dźwięk, mieć wrażenie, że jestem tam gdzie nagrywano płytę. Dobra scena. Dźwięk nie może męczyć. Chce wiedzieć, ze siadając zmęczony w fotelu mogę słuchać muzyki 3-4h.

O CZYM MYŚLE?

Rotel RA-06 nowy. Słuchałem, wydawał się dobry. Ale czy zachwycił? Nie.

Brak pomysłów na coś używanego. Jeśli jednak coś używango, to z pewnością nie wiecej, niż 2000zł.

Wykluczam Yamahę.

Wykluczam Marantza. (Obie firmy to krok do tyłu po nadzie 314).

Wykluczam CA. (Zbyt jasny dźwięk co w połączeniu z B&W601 da masakryczny efekt jak sądzę.)

Niezwykle sceptycznie odnosze się do Nada C352.

POINTA:

Nie jestem naiwny. Wiem, że za takie pieniądze szukam, tak naprawde, tylko kompromisu. Ale wzmacniacz musi być dobry, nie chce go sprzedać za 2 lata. Trudno mi się zdecydować, może troszkę za mało znam rynek. Dlatego prosze o pomoc. Każda rada, opinia, propozycja jest dla mnie ważna. Każdą wezmę pod uwagę. Dziękuję za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/37247-wzmacniacz-2500-3000-zamiast-nad-314/

Przez wiele lat podczas słuchania muzyki towarzyszył mi NAD C320,Zmieniłem go na Exposure 2010,to oferta tranzystora,który wyraźnie odcina się jakością od sfery budżetowej,a cenowo jest do przyjęcia.

Dla mnie to był zdecydowany krok do przodu jeśli chodzi o amplifikację.

Z ciekawszych propozycji obok wyżej wymienionych wziąłbym pod uwagę jeszcze Primare I21.

l'enfant sauvage

Accuphase E-206. Kupiłem żonie, napędza duże T+A 160 bez problemu (140 W na 4 Ohm). Wszelkie rotele, maranzte w podobnej cenie zjada na śniadanie. Dźwięk szczegółowy, czysty, z wypełnieniem.

=>Genesis, 29 Paź 2007, 21:05

Ja tam wolę być z żoną razem niż wysyłać ją do jakiegoś chłopa jeszcze o tak dziwnym imieniu Accuphase ,uwazaj bo odejdzie z nim na zawsze czy nie zrobiłeś już głupstwa ?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Dziękuję za odzew i zaangażowanie. Licze na jeszcze... i jeszcze... :)

PRZEMYŚLENIA NA TROSZKĘ SPKOJNIEJ (co nie znaczy na zimno):

[PRIMO]

Niezykle orientalnym pomysłem wydała mi sie propozycja lampy z Chin. Próbowałem poczytać coś na forum, ale nie znalazłem szczegółów.

Panie McGyver, jak taka operacja wygląda? Gdzie dokonuje się zakupu? Czy ktoś z trójmiasta mógłby podjąć się zadania podrasowania takowego sprzętu? Może coś więcej o efekcie jakiego mogę się spodziewać? Jak wygląda 'żywotność' takiego wzmacniacza lampowego? Jakie minusy, jakie zalety? Co powinienem wiedzieć, zanim wpędzę się w takie maliny?

Czy ktoś w okolicach trójmiasta ma coś takiego do 'posłuchania'?

[sECUNDO]

Roksan Caspian interesujący, ale jak mi się wydaje przekraczajacy znacznie moje finanse. Primare po przejrzeniu ebay.de - również. Czy tylko mi się wydaje?

[TERTIO]

Czy ten Rotel RA-06 w perspektywie monitorów 4000-5000 PLN jest złym wyjściem? W sumie nie zagrał źle. A NAD C372 - tonący brzytwy się chwyta?

[uLTIMO]

Jaka rozsądna cena do uzyskania za NADa 314. Być może nie doceniam jego wkładu finansowego w nowy wzmacniacz?

Pozdrawiam wszystkich pomocnych!

g0_black, 29 Paź 2007, 16:36

>CZEGO OCZEKUJE?

Dźwięk nie

>może męczyć. Chce wiedzieć, ze siadając zmęczony w fotelu mogę słuchać muzyki 3-4h.

To może lepiej sprzedać te bowersy zamiast wzmaka??

No ale jeśli ma być wzmak to polecam Naim Nait3. Chyba spełni w zupełności Twoje oczekiwania, poczytaj o nim.....

Jest akurat na allegro, nie znam sprzedawcy ani egzemplarza ale może warto zbadać ofertę? Od dłuższego czasu używam Naima i o ile co chwilę chcę zmieniać kolumny czy źródła to akurat o wzmaku nie myślę........

Dymu73.

Wiesz co jest najgorsze w Twojej wypowiedzi? To, że ja wiem, że Ty masz racje. Intensywnie to wypieram z siebie, ale wiem, ze masz racje.

Ale czy uda mi się sprzedać je za 1100zł?

Za ile NADa?

Motyla noga! Zawsze tak jest, poszedłem tylko kupić wtyki bananowe! Kupiłem. Zmieniłem kable. Zacząłem myśleć o zmianie. NAD jest stary, powinienem go sprzedać. Poszedłem posłuchać wzmacniaczy do Top-HiFi, a teraz siedze i jestem na etapie rozważania sprzedarzy i wzmacniacza, i monitorków. Lawina.

Pan Fistak z "Testosteronu" rzekłby zapewne: "Nie to jest jakaś masakra panowie..."

Dymu73, masz racje.

Ale jesli policzymy: 3000zł + ok. 1000zł B&W (w stanie idealnym) (realne?) + NAD 314 (ile?) = 4500? 4800?

I zakładając Rotela RA-06 na monitory zostaje jeśli wiatr zawieje mi w plecy, a nie w twarz to... ok. 2000 złotych. Niedużo. Niewiele. Mało. A głośniki chyba wolałbym nowe, chyba, że ktoś zaufany z forum coś by sprzedawał. To może używane.

CO O TYM SĄDZICIE?

Ech! Chyba puszczę na środę 6 z 49...

g0_black, 29 Paź 2007, 21:16

>Czy ktoś w okolicach trójmiasta ma coś takiego do 'posłuchania'?

Kucze blade masz luksusową sytuację:-))) Masz tam kilku forumowiczów, kilka sklepów.......

A tak na serio weź tego nad-a pod pachę i skocz do sir-a, ma on w ofercie Quady 11L, posłuchaj bo myślę ,że warto (na długie , spokojne odsłuchy jak znalazł)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

NAD - nie. Kilka dni temu usłyszałem trzask w głosniku lewym i powaznie zaczał zanikac sygnał. Teraz jest wszystko ok, ale to znak że... kondensatory, etc. NAD powoli sie kończy. Oddałem go znajomemu do przejrzenia, ma zrobić tak, żeby można go było uczciwie sprzedać (ostatnią rzeczą jaką bym zrobił jest wpuszczenie kogoś w maliny).

Może odwiedzę jutro tamten sklep. Pogadam, coś popatrzę. Choć nadal nie wiem czego szukać. Chyba przystanę na tego rotela i jakieś monitory. Chyba warto. Zagra lepiej niż nad 314 i B&W601s3 ?

g0_black, 29 Paź 2007, 21:16

>Panie McGyver, jak taka operacja wygląda? Gdzie dokonuje się zakupu?

Dla forumowiczów nie jestem żaden "pan". Mam na imię Adam.

Zakupu dokonuje się na ebayu, ściąga się te wzmacniacze z Hong-Kongu.

>Czy ktoś z trójmiasta mógłby

>podjąć się zadania podrasowania takowego sprzętu?

Jeżeli kupisz model Music Angel XD-SE 845, to upgradu możesz dokonać sam, na stronie Łukasza Fikusa znajdziesz instrukcję krok po kroku wraz ze schematami i zdjęciami. Uważaj żeby Cię rąd nie dupnął, lampy 845 bywają zasilane napięciem do 1200V, i do takiego napięcia ładują się kondensatory w zasilaczu. Trzeba je rozładować przez odpowiedni rezystor przed przystąpieniem do prac.

A kto w Trójmieście... ? nie wiem, nie znam. Może ktoś inny zna. W Warszawie Łukasz Fikus, na Śląsku ja, w Krakowie Wilu Żubr, moze ktoś jeszcze?

>Może coś więcej o efekcie jakiego mogę się

>spodziewać? Jak wygląda 'żywotność' takiego wzmacniacza lampowego?

Żywotność całego wzmacniacza jest naprwdę duża. Jest tam znacznie mniej elementów niż w budżetowym tranzystorowcu, i w zasadzie nie ma się za bardzo co zepsuć. Rzecz jasna lampy w miarę używania się zużywają, ale na jednym komplecie lamp mocy można pograć dobrych kilka lat, a na komplecie lamp sterujących znacznie, znacznie dłużej. Lampy, jak się zużyją, to się je po prostu wymienia. Lampy mocy trzeba zakupić parowane, a po wymianie skontrolować biasy, i tyle. Ot i cała filozofia.

>Jakie minusy, jakie zalety?

Z minusów, to to ze się to grzeje. Latem przy upałach w małym pomieszczeniu może to mieć znaczenie, za to zimą jest to zaleta. Wielim plusem jest dźwięk. Z tranzystora tej klasy dźwięk kosztuje wielokrotnie więcej.

>Co

>powinienem wiedzieć, zanim wpędzę się w takie maliny?

Trzeba wiedzieć gdzie kupić lampy, no i warto się nauczyć regulować bias. Bądź mieć znajomego który to potrafi.

>Czy ktoś w okolicach trójmiasta ma coś takiego do 'posłuchania'?

Tego nie wiem. Może się ktoś przyzna?

budżet starczy:

Ukryta Zawartość

qmana znam i wątpię, by Ci wcisnął lipę. Jest miłośnikiem firmy Roksan.

pzdr.

Jędrek

Ukryta Zawartość

swoją drogą - McGyver zaglądałeś kiedyś do Caspiana? Ciekaw jestem jaka jest realna szansa przerobienia go w sensowny sposób. Pytam bo jakiś czas temu był efekt pierdzenia w kolumnach - niektórzy twierdzą, że to kondki - nie znam się. Obecnie na szczęście pierdzenie w kolumnach ustało - jest cisza. Zapewne czeka mnie wymiana a przy okazji może mały upgrade tu i ówdzie.

Jakbyś coś wiedział - daj znać. Będę wdzięczny

pzdr.

Jędrek

McGyver,

Tak... skomplikowana operacja. Boje sie takich rzeczy.

Wale prosto z mostu: gdybym miał to kupić od Ciebie, badź kogoś z kręgu Twoich znajomych, w wersji jak mawiał pewien kafelkarz "na gotowo" z małym instruktarzem na przyszłość... jaki koszt?

Ile kosztowała by taka sezonowa wymiana lamp po kilku latach?

Dzwięk zbliżony do ocieplonego nada? szczegółowy? CZY WARTO? (bardzo bałbym sie takiego ewentualnego zakupu)

Jakie monitorki do tego? (chyba troszkę sie na taką lampę napaliłem... ale z drugiej strony, wolę nie ufac takim marzeniom)

Grzanie? O! To niedobrze. Na poddaszu kiedy nie ma mnie w domu (niewietrzone - szklarnia) w trakcie upałów temperatura potrafi dochodzić do ponad 40c. Taki wzmacniacz mógłby ucierpiec? (To chyba głupie pytanie, ale ponoć kto pyta nie błądzi).

O co mógłbym zapytać jeszcze zanim zaczne rozmyślać przy wieczornym papierosie?

WIEM, ŻE ZACZYNAM SIĘ ROBIĆ UPIERDLIWY.

PRZEPRASZAM, poprostu zwyczajnie bardzo mi zależy.

Dziękuję.

g0_black, 29 Paź 2007, 23:05

>McGyver,

>

>Tak... skomplikowana operacja. Boje sie takich rzeczy.

Ale tu się nie ma czego bać, co najwyżej prądu jak nie rozładujesz kondków.

>Wale prosto z mostu: gdybym miał to kupić od Ciebie, badź kogoś z kręgu Twoich znajomych, w wersji

>jak mawiał pewien kafelkarz "na gotowo" z małym instruktarzem na przyszłość... jaki koszt?

Nie handluję tymi wzmacniaczami, ani żaden z moich znajomych. Natomiast jeżeli zakupisz go sobie samodzielnie, to służę wszelką pomocą i instruktażem.

>Ile kosztowała by taka sezonowa wymiana lamp po kilku latach?

Wymiana lamp nic nie kosztuje. Po prostu wyciągasz stare, i wsadzasz nowe. Nawet się nie spocisz ;-))) . Oczywiście te nowe lampki muszisz sobie zakupić. Komplet lamp KT88 kosztuje od 100-150 dolarów do... górna granica ceny jest granicą rozsądku ustalaną przez każdego indywidualnie. W przypadku lamp 845 jest podobnie. Kilka miesięcy temu na ebayu była oferowana para osiemdziesięcioletnich lamp 845 za równowartość ponad 90 000zł. Natomiast 845 ze współczesnej produkcji to tak od 100-150 dolców za parę wzwyż.

>Dzwięk zbliżony do ocieplonego nada? szczegółowy? CZY WARTO? (bardzo bałbym sie takiego ewentualnego

>zakupu)

Dźwięk nie jest zbliżony do NADa. Jak posłuchasz raz w życiu dobrego systemu opartego na lampowcu DHT SE to nigdy więcej nie powiesz że dźwięk NADa ma cokolwiek wspólnego z ciepłem.

>Jakie monitorki do tego? (chyba troszkę sie na taką lampę napaliłem... ale z drugiej strony, wolę

>nie ufac takim marzeniom)

Trochę "niegrzeczne" B&W 601 zagrają dobrze z Music Angel na lampach 845.

>Grzanie? O! To niedobrze. Na poddaszu kiedy nie ma mnie w domu (niewietrzone - szklarnia) w trakcie

>upałów temperatura potrafi dochodzić do ponad 40c. Taki wzmacniacz mógłby ucierpiec? (To chyba

>głupie pytanie, ale ponoć kto pyta nie błądzi).

Wzmacniacz nie ucierpi, nawet gdyby temperatura w pomieszczeniu miała osiągnąć 100 stopni. natomiast w trakcie upałów dodatkowe źródło ciepła w pomieszczeniu stanowi dodatkowy dyskomfort dla istot żywych w tymże pomieszczenu przebywających ;-)))

>O co mógłbym zapytać jeszcze zanim zaczne rozmyślać przy wieczornym papierosie?

Mógłbyś spytać o wszystko czego nie wiesz.

>WIEM, ŻE ZACZYNAM SIĘ ROBIĆ UPIERDLIWY.

E tam.

>PRZEPRASZAM, poprostu zwyczajnie bardzo mi zależy.

Temu to się akurat nie dziwię. Jak chcesz, to wpadnij do mnie na kawę. Chińczyka na KT88 mam u siebie, a u kolegi gra chińczyk na 845.

Weźcie pod uwagę to, że w najbliższym czasie nie chce już zmieniac wzmacniacza (bezawaryjność).

Roksan Caspian MkII używany -versus- Chińczyk z waszą pomocą (jaki koszt?). -versus- Rotel RA-06 NOWY!!!

JAKI WASZ WERDYKT?

(ile lam trzeba wymieniać co ok. 4 lata w takim wzmacniaczu lampowym skoro para to 150 baksów? I czy jakieś wieksze mocniejsze bardziej wymagajace monitory bedę mógł pod to podpiąć?)

(Obiecuje że już na dziś kończe z pytaniami :-) )

Nie para, tylko komplet. Kompletem lamp mocy do SE na 845 jest para. Natomiast kompletem lamp mocy do push-pulla na KT88 są dwie pary (nie kwadra, tylko dwie pary) lamp.

Lampowca się kupuje, i ma. Upgrade robi się najprościej przez wymianę małych lampek sterujących na NOSy, czyli nieużywane lampki renomowanych producentów z dawnej produkcji.

50 watowy push-pull na KT88 poradzi sobie z palcem w d... z dowolnie upierdliwymi monitorami, a także z niskoefektywnymi, ciężkimi do napędzenia podłogówkami. SET na 845 podobnie, aczkolwiek wymaga staranniejszego doboru kolumn oraz źródła.

Słuchałem E206. Uczciwy klocek. Gra równo, niczym nie drażni, ma kontrolowany bas, czystą górę...

Uniwersalne brzmienie, nie będzie problemów z doborem elektroniki do niego. Na pewno jest to znacznie lepszy wybór niż cokolwiek nowego ze sklepu w tym zakresie cenowym, aczkolwiek ja i tak wolę chińskie lampowce.

Czarna wersja to brzydal, szampańska wygląda dużo lepiej.

No tak, a zawężając krąg zainteresowania do trzech propozycji powyżej, co sugerujecie? (Chciałbym usłyszeć wady i zalety, tak zwane "plusy dodatnie i plusy ujemne" kazdego z wyborów.)

Lampa made in China: co z ulepszeniem? Rotel RA-06 - wszakże jest nowy. Czy może Roksan Caspian, bo je się zuzycia tranzystorowca tak jak sie stało z NADem? (Taki lękliwy jestem, bo to dla mnie kupa kasy.)

g0_black, będziesz na Audio Show? Zajrzyj w moje "o mnie". Zapraszam. Posłuchasz sobie chińskiego lampowca po mojej modyfikacji, a także innych lampowców, również ukraińskich.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.