Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki amplituner?

mike2205

Rekomendowane odpowiedzi

A ile chcesz wydać w sumie na całe audio?

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

To już w sumie niezły budżet.

A jaki amplituner chcesz? Kina domowego czy stereo?

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

A masz możliwość prawidłowego ustawienia całego zestawu kina domowego (czyli minimum 5.1) w swoim pokoju? Bo jeśli nie, to taki amplituner będzie chybionym wyborem.

"Dlaczego chybionym?"

Gdyż niestety amplitunery kina domowego grają przeważnie gorzej, niż porównywalne wzmacniacze stereo i amplitunery stereo.

"Ale będę miał taką możliwośc :)"

No to dobrze.

Musi być to sprzęt nowy czy może być też używany?

"No ale póki co to będą dwa głośniki potem tuba do tego potem znowu jeszcze 2 kolumny i moze ten centralny ale to już za rok"

Ale musisz wiedzieć, że jeśli amplituner nie ma funkcji typu "5-ch stereo", to nie uda Ci się uzyskać "czadu" ze wszystkich kolumn naraz. Przy muzyce taki zestaw będzie grał głównie frontowymi kolumnami, tylne i centralne będą odtwarzały sztucznie wydobyte informacje surround (np. Dolby ProLogic II). Za to przy filmach będzie fajnie ;)

Korekta:

"Gdyż niestety amplitunery kina domowego grają przeważnie gorzej, niż porównywalne wzmacniacze stereo i amplitunery stereo."

Powinno być:

"Gdyż niestety amplitunery kina domowego grają przeważnie gorzej, niż porównywalne cenowo wzmacniacze stereo i amplitunery stereo."

Zależy mi raczej żebym mógł w przyszłości dołozyc do tego zestawu jeszcze dwie kolumny,a ten centralny to nie potrzebny raczej.Ale z drugiej strony chciałbym żeby przez to pół roku czy więcej dobrze grały mi te kolumny z tubą :)

A po co chcesz te dodatkowe 2 kolumny? Do muzyki czy do filmów?

Jak możesz, to podaj numer gg albo jakiegoś innego gadacza (może być na priva). Będzie łatwiej pogadać. Bo niestety źle kombinujesz...

Już wiem co zrobic.(oczywiście dzięki waszej pomocy)Kupie amplituner stereo i podłącze do niego te dwie kolumny do tego jeszcze tuba(podłącze pod wzmacniacz samochodowy i walne transformator 12v i tą samochodówkę podłącze pod ampli)A teraz prosze was podajcie mi jakieś amplitunery +dvd do 1600zł.Dzięki za dotychczasowa pomoc :-)

Twoja sprawa - i ewentualnie sasiadów.

Subwoofery nie służą do trzęsienia szybami - ocieplają brzmienie basu; szybami trzęsie raczej wyższy bas, który i normalne kolumny jako tako przetworzą. Osobiście uważam jakiekolwiek zniekształcenia nieliniowe wnoszone przez sprżęty za rzecz przeszkadzająca w słuchaniu - raczej staram sie, by nic nie dzwoniło. Ale faktycznie - bywaja rózne gusta.

Jeśli bedziesz chciał dobrze wyfiltrować te 12 V - zbankrutujesz na elektrolitach, tego się w ten sposób nie robi: Twoja tuba nie bedzie wcale skuteczna przy 50 Hz, ale przy 100 (tyle jest po prostowniku dwupołówkowym) - owszem. Duże silnopradowe zasilacze to z zasady przetwornice impulsowe na kiloherce - tak jak w zasilaczach do PC.

Osobiście mam Yamahę R -VX1000 i chwalę sobie - jest obojetna, żadnych audiofilskich subtelności. I subwoofer Pioneera - którego po jego kenwoodowskim poprzedniku prawie nie słychać: ale właśnie o to chodzi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może taki?A w tym jest tuner?

Ukryta Zawartość

Dobra mam już odpowiedzi na moje pytania,ale mam jeszcze jedno:Jak mogę podłączyc wzmacniacz samochodowy do amplitunera?Jak możecie to poproszę od razu zdjęcia.Z góry dzięki za odpowiedź :)

Mam takie propozycje:

Harman/Kardon HK 3480+PIONEER DV 400(1900zł)

Harman/Kardon HK 3380+PIONEER DV 400(1700zł)

Powiedzcie co się bardziej opłaca kupic.Jescze raz zaznaczam że dobry bas.(jakośc/cena)

Yamaha RX 497 !!!!!!!!!!!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślałem też o wzmacniaczu 4 wyjścia ,ale nie do kina domowego.I mam pytanie czy wszystkie cztery głośniki będą grały tak samo czy te z tyłu będą np. jakieś inne głosy wydawac?Do tego dołączył bym dvd i tuner.Jak by to działało?A i jeszcze tuba by była do tego tylko że pod samochodowym wzmacniaczem.I jest tylko problem jak zasilac ten wzmacniacz.Wystarczy kostka 12v?Nie znam się na elektronice więc proszę o wyrozumiałośc :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.