Skocz do zawartości
IGNORED

SU-V900 Jak poprawić mu jakość dźwięku?

Dreamer_1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich wielbicieli HI-Fi i HI-END !! Jestem skromnym posiadaczem wzmacniacza mało lubianej firmy Technics.Jest to wzmacniacz będący jednym z najmocniejszych klocków tej firmy zrealizowany jako DUAL-mono lecz na wspólnym przedwzmacniaczu.Produkowany na początku lat 90 tych.Chciałbym jak najbardziej podnieść mu jakość brzmienia,detaliczność i scenę (bo o moc martwić się nie muszę! Pobiera z sieci 920W) ale nie za bardzo wiem od czego zacząć i gdzie ewentualnie dokupić części.Na wstępie chcę zmienić opamy na Burr-Browna OPA2604 (nie posiadam płytki na 2x OPA627).Dalej napewno przydałoby się zmienić kondensatory ale nie wiem,które dobrze by się spisały w tym wzmacniaczu.Może ELNA cerafine?? Czy same opamy poprawią mu głębie basu,który wydaje się teraz nieco płytki?? Bardzo proszę o pomoc!! POZDRAWIAM!!

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Czytając posta dochodzę do wniosku, że dopiero zaczynasz, dlatego radzę poszukać kogoś kto pomoże Ci zrobić zmiany. Kiedyś sam zabrałem się za poprawianie amplitunera. Skończyło się na tym, że po moim poprawianiu padł kompletnie. Tak spreparowanego amplitunera nie dało się ponownie uruchomić. Serwis widząc efekty niefachowego "grzebania" odmówił naprawy i zaproponował wymianę całej płyty głównej. Zastanów się czy warto. Dzisiaj masz czego słuchać, a po ingerencji...

Obecnie siedzą tam M 5218 i 4570 (oba opamy są podwójne).Na koncówkach siedzą po 4 tranzystory w dość dużej obudowie ale gdzieś zapodziałem ich symbole.Ogólnie łacznie mam na stopniu końcowym 8 tranzystorów.Dodam,że na płytkach tuż przek końcówką mocy (omijając przedwzmacniacz z regulacjami i balansem) są tylko po jednej sztuce M 5218.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Spróbój zrobić następującą rzecz.Podaj sygnał z wejścia bezpośrednio na potencjometr.Jeżeli nie będziesz słyszał różnicy to znaczy, że trzeba będzie zacząć od modernizacji stopnia mocy.Jak byś mógł to podaj mi wartość napięcia na kondensatorach w zasilaczu końcówki mocy oraz wymiary radiatora.Wtedy pomyślimy co dalej.POZDRAWIAM:)

Dokładnego napięcia na kondensatorach nie znam ale napięcia na transformatorze to 2x 44V przy 215V w sieci.Dokładam zdjęcia dla jako-takiego rozeznania co do wielkości wzmacniacza oraz jego niektórych elementów.Wysokość 183 mm, głębokość 430 mm,a szerokość standardowa dla Technicsa 432 mm.

[obrazekLUKASZ-55238_1.jpg] [obrazekLUKASZ-55238_2.jpg] [obrazekLUKASZ-55238_3.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-705-100006832 1170253991_thumb.jpg

post-705-100006833 1170253990_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie czytałem jeszcze wypowiedzi w tym temacie, ale te zdjęcia to już kiedys widziałem. Teraz już takiego mięcha nie kupisz, chyba że w rasowym audiofilskim piecy zza wielkiej wody. To były czasy i to były wzmacniacze. W paru salonach widziałem takie cacka z napisem (własność salonu). Chyba wszystko jasne...............

Ja go mam ale chce podrasować mu dźwięk.Zdjęcia są z aukcji Allegro,w której brałem udział.

Już przeczytałem- Technics był bardzo lubiany w epoce Audio i winylu, zresztą gramofony Technicsa do dzisisj są przedmiotem marzeń.......

Obecnie mamy kino więc pisze się o takich firmach jak Panasonic, Yamaha czy Pioneer.

Moim głównym problemem jest brak funduszy dlatego poprawa tego wzmacniacza może mi zająć trochę czasu.Jestem jednak ciekaw ile da się w nim zrobić i jaki efekt brzmieniowy można osiągnąć? Może ktoś już przerabiał taki wzmacniacz??

Rozumiem, że zacząłeś od analizowania schematu i całości konstrukcji..

Zakładam również, że masz juz spore doświadczenie w takich konstrukcjach. No, nie może być inaczej, bo w przeciwnym razie efekt będzie taki jak występy większości 'artystów' w eliminacjach do 'Idola'.

A dlaczego nie podoba Ci się dzwięk? Na jakich kolumnach słuchasz?

Jarek

Myśle,że moje doświadczenie jest na tyle duże,że nie uszkodze tego sprzętu.Kolumny mam ręcznie składane.Soprany to najwyższe kopułki Tonsila,a średniotonowe i basy to dawna Tesla.Konstrukcja przynajmniej odsłuchowo porównywalna do firmowych kolumn w granicy 3-4 tyś. zł.Wzmacniacz ogólnie gra poprawnie ale ... Brakuje mu detaliczności,sceny i lekkości.Bas wydaje się nieco stłumiony i pozostający z tyłu.

Nie zaprzeczam ale wiem,że te kolumny potrafią zagrać lepiej.Grały podłączone do Yamahy oraz Pioneera.Za źródła brałem CD TEAC oraz Denona.Niestety nie pamiętam już jakie to były dokładnie modele:( Tylko czy potrafi mi ktoś odpowiedzieś na ile mogę poprawić jakość brzmienia tego Technicsa i czy warto w niego inwestować?? Byłby to mocny i elegancko grający wzmacniacz:)

Gość ozman

(Konto usunięte)

Dreamer_1 opa2604 znacznie poprawi Ci basik ale jeszcze leprze sa opa627 płytkę łatwo wykonasz samemu lub ja ci mogę sprzedać opampy z płytka tel.609630650 propunuje wymianę elektrolitów itd.itp. po dużo wiecej szczegółów pisz na [email protected]

Bardzo chętnie bym napisał ale poważnie nawala mi poczta i nie moge nic wysyłać :( Moge podać nr.GG jeśli ktoś tego używa. 5437679. Jestem przeważnie po 22:20. Jakowo,że pocztę odbierać mogę to podaje jeszcze swój adres. [email protected] Dziękuję za wszelką pomoc:)

>>> Andrzej: miałem go przez kilka dni w domu dobrych kilka lat temu majac uprzednio wątpliwą przyjemnośc wnoszenia go na 2-gie piętro ,ale z nieukrywaną przyjemnością go wynosiłem.Moc horrendalna- na papierze,Naim Nait 3 2x30W rozwalił go na łopatki. Ciekawe za ile autor kupił to cacko ,które porównujesz do pieców z US. Zaczynającemu wątek, proszę bez urazy,życzę powodzenia w tuningu.

Owszem słucham rave'u ale nie tylko:) Co do wzmacniacza i jego mocy.Uczciwe 100W 8 Ohm w paśmie 20Hz ~ 20kHz na kanał jak dla mnie ma bo więcej na 460W trafie i napięciu na nim 2x 46V się poprostu nie osiągnie.Nie porównywałem go z niewiadomo jaką ilością sprzętu ale i tak więkrzość bije mocą na głowe.(Hi-END omijam:) bo nie o to w nim chodzi)

Co jak co ale ja na twoim miejscu zmienilbym opis. Przynajmniej wycial to slowo "skromnym".

Co jak co ale 3drozne tonsile+tesle lepsze niz "sklepowe za 3-4tys", minielektrownia technicsa ... eh ;)

Porównując ze sprzętem innych audio-fanów z forum to BARDZO SKROMNIE wypada moja konfiguracja!:) Pozatym nawet nie znam opinii na temat Tesli.Hmm to wymaga nowego wątku;)

Wiesz dlaczego brzmi to dziwnie ?

Wiekszosc ludzi z tego forum przesluchala w zyciu juz troche rzeczy, posiada jako tako dobrany sprzet i przede wszystkim raczej nikt nie sadzi ze jego sprzet jest bez wad, a juz tym bardziej bezwzglednie lepszy od wszystkich innych systemow w danym zakresie cenowym.

W dobrym tonie bylo by napisac ze "jak na moj gust to moje glosniki graja rownie dobrze co sklepowe do 4k zl, a technics jest super". Jedni pomysla - no ok, moze takie ma wymagania ze faktycznie sie to sprawdza , kto inny powie - gluchy jakis pewnie .. no ale przynajmniej obedzie sie bez kontrowersji.

A ja jestem w stanie uwierzyc ze 30W Naim rozlozyl tego technicsa pod wzgledem dynamiki, powaznie.

Mój błąd w złym sformuowaniu bo nijak nie wychwalam swojego sprzętu.Wszelkich urażonych NAJMOCNIEJ PRZEPRASZAM!!! Przyznam się,że wielkich wymagań może i nie mam ale uważam,że to dobre co się komu podoba.Zgodzę się,że 30W może bez problemu pobić 100W tak pod względem dynamiki jak i jakości brzmienia.Technics nie do końca podoba mi się brzmieniowo i dlatego zamieściłem powyższe pytanie jak go podrasować.Nie chce zmieniać wzmacniacza bo mimo wszystko mam do tej firmy lekki sentyment:) Nie wiem na ile uda mi się go poprawić jakościowo i brzmieniowo ale będę walczył:)

Ok. Zatem powtarzajac slowa Jarka, sprawdz z innymi kolumnami. A noz gdzie indziej lezy problem.

Przyznam ci sie ze ja tez po cichu fascynuje sie starszym sprzetem. Szczegolnie "ciagna mnie" odtwarzacze CD Philipsa sprzed wielu lat kiedy to jeszcze robili je na rynek hifi (i te slynne przetworniki - obecnie DIY kreci sie w wiekszosci wlasnie wokolo kostek philipsa).

Takze klasyczne wzmacniacze mi imponuja, lecz jedynie wygladem i parametrami bo odsluchac nigdy nie mialem okazji.

Mam kolegę,który również posiada SU-V900 i sprawdzaliśmy go na Tannoy M1 ,a jako źródło grał stary TEAC CD-P3500 oraz DENON (nie pamiętam niestety modelu) Przyznam,że grało to razem bardzo przyjemnie lecz jednak Technicsowi czegoś brakowało.Jego znajomy (lampowiec) wprawdzie stwierdził,że Technics gra bardzo ładnie lecz mi brakowało nieco detaliczności,miekkości basu no i może właśnie tej dynamiki,które chcę uzyskać w swojej 900.Dlatego poprosiłem o pomoc w kwestji co i jak zmienić w Technicsie żeby zaczą "grać".

Narazie chcę wymienić OPAMY ze standardowych takich jak podałem wcześniej na OPA 2604.Potem jak uzbieram pieniądze to wymienie mu elektrolity.Nie jest ważny dla mnie nakład pracy ani czas tylko to ile da się zrobić.Moge się z nim nawet i kilka lat bawić. W każdym razie każda pomoc i sugestia jest mile widziana:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.