Skocz do zawartości
IGNORED

Polskie CD-najlepsze realizacje

rosim

Rekomendowane odpowiedzi

Wolfgang Amadeus Mozart; Stanisław Drzewiecki; Jarosław Drzewiecki; Tatiana Shebanova - W.A. Mozart KV 242, KV 365, KV 449 SACD Hybrid POLSKIE RADIO

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Może nie będę wymieniał poszczególnych tytułów ale wytwórnie.

Polecam wszystkie nagrania krakowskiej Not Two p.Marka Winiarskiego i poznańską Fenomedię.

Oba lebele prezentują avantjazz w iście audiofilskim wydaniu!

IMO - najlepiej zrealizowaną polską płytą jest Miniatures tria Oleś/Jorgensmann/Oleś (Not Two), nagrane w Filharmonii Białostockiej. Pamiętam, jak testowałem sprzęt do zakupu, mając m.in. tę płytę. Puściłem, po chwili pojawił się sprzedawca. "To w Polsce nagrane? Rewelacja" No właśnie. Nie w Polsce nagrane, ale świetnie zrealizowane jest m.in. niedostępne już duo Pierończyk/Możdżer - Live in Sofia. Też Not Two.

Natomiast jopkowo-methenowe "Upojenie" uważam za płytę zrealizowaną beznadziejnie. I to nie tylko ze względu na "śpiew" AMJ.

• 2 tygodnie później...

Ostatnio dostałem w prezencie płytę Agi Zarian jak na fotce.

Wydawca to Polskie Radio, wg mnie bardzo dobrze nagrana, u mnie gra wyśmienicie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tadeo, 28 Paź 2007, 08:36

>COMA "Zaprzepaszczone Siły Wielkiej Armii Świętych Znaków".

Dżizas. Jak lubię tą płytkę, tak nigdy nie powiedziałbym, że jest ona dobrze zrezalizowana. Tu niestety mam problem - lubię posłuchać muzyki i tesktów z tej płyty, ale odrzuca mnie właśnie realizacja. Takich śmieci na górze dawno nie słyszałem...

Żeby nie było - mam oryginał...

Dla mnie całkiem fajnie zrealizowane są płytki Closterkeller. I o dziwo (jak na muzykę "rozrywkową") kompresja dymaniki jest tutaj zazwyczaj sporo mniejsza, niż w przypadku większości innych wydawnictw. Nie wiem tylko czemu akurat jeden z moich lubionych kawałków, czyli "Władza" zrealizowana jest chyba najmarniej za całego ich repertuaru :(

Dobrze nagrane polskie plyty

nr tematu 1597 :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tadeo, 13 Lis 2007, 08:00

>Na normalnym standardowym sprzęcie brzmi wyśmienicie.

Słuchałem tej płyty na różnych sprzętach i nigdy dla mnie nie brzmiała wyśmienicie ;)

Może zdefiniuj "normalny standardowy sprzęt" ;)

Polecam płytę: Kwartet Śląski "Republique" muzyka Grzegorza Ciechowskiego w wersji hybrydowej CD/SACD EMI

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

rosim

>najlepiej zrealizowane polskie płyty pod względem technicznym? Wg mnie dobrze<

>nagrana jest np. "Upojenie" AMJ&Pat Metheny<

Kpisz, czy o drogę pytasz?

Nie istnieje dobrze zrealizowana płyta nagrana przez AMJ.

Grzegorz Bąk

Nie mam zbyt dużej skali porównawczej, dlatego m.in. załozyłem ten wątek. Wszystko oczywiscie zależy od punktu odniesienia, jeśli porównuję Upojenie z nastepną płytą AMJ ID, to Upojenie brzmi o wiele lepiej, była jednak nagrana w S4. Pozdrawiam

Loud Jazz Band acz muzycznie jest różnie, poza tym Śmietana - Story of Polish jazz, ciut na twarz ,ale to mnie nie przeszkadza. Słucham nawet będąc w kiblu. Dramatycznie rozczarowujące są remastery SBB(dzisiaj muzyka też) i Cześka.

A co powiecie o nagraniu saksofonu altowego Henryka Miśkiewicza na płycie "More Love"? Pytanie do znawców realizacji jazzowych - czy w ten sposób należy nagłaśniać ten instrument?

pavbaranov, 28 Paź 2007, 21:53

>Nie w Polsce nagrane, ale świetnie zrealizowane jest m.in. niedostępne już duo Pierończyk/Możdżer - Live in Sofia. Też Not Two.

Faktycznie jest nieźle:) Sądząc po 128 kbps mp3;)

Album jest już chyba spory czas niedostępny, czy NotTwo nie planuje wznowienia? Możdżer zdaje się wciąż trendi;) chyba jest na to dobry moment. Trochę szumu w mediach przy okazji, czemu snobstwo ma być skazane na niekoncząca sie serie emdeefowych eterycznych plumkań;) (zdaje sie ze jakies live sie szykuje). A i reklama NotTwo bajdełej, a co!

No chyba, że sam artysta nie jest zainteresowany reedycją w tych barwach, coś wiesz Pawle jak to jest? Ja tą płytę kupiłbym na pewno, a tak muszę się narażać na oskarżenia o korzystanie z aparatury złodziejskiej ;)

pozdrawiam

Najlepiej nagraną regularną płytą Made in Poland, jakiej słuchałem jest

Marysia Sadowska - Tribute To Komeda, zrealizowaną w studio S4 PR przez TL Audio na sprzęcie lampowym, wydawcą jest zaś Sony BMG.

Z płyt, których się nie da słuchać ze względu na zerowy poziom artystyczny, wzorowo zrealizowano "Acoustic Room 47" wydany przez Proa Studio. Nie polecam, bo to płatny sampler, ale jak ktoś słucha głównie sprzętu, a nie muzyki, jest jak znalazł.

Ukryta Zawartość

post-13085-100009488 1195235674_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> roland

właśnie słucham sobie utworu nr 4 Women's Work z płyty AZ i jest bardzo dobrze.

Na czym słuchasz?

U mnie kontrabas, gitara i kornet brzmią tak jak trzeba, a wokal jest bezbłędny.

Faktycznie fajna płytka i do tego właściwie zrealizowana.

pozdr,

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

Aha, masz głośniki Phonara, to wszystko wyjaśnia. Słuchałem kiedyś kilku modeli tej marki, niby wszystko jest OK, ale bas daje głównie kontury, jak dla mnie brak było w tych skrzyniach ciała, wypełnienia. Do tego lampa i może dlatego ta płyta Skrzypkowej brzmi znośnie u Ciebie. A co powiesz o zogniskowaniu wokalu? Słyszałem o niebo lepiej nagrane płyty.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.