Skocz do zawartości
IGNORED

HOLOGRAMY NA PŁYTACH CD

onka

Rekomendowane odpowiedzi

Czy na płytach cd powinny być hologramy? A jeśli ich nie ma to co to oznacza. Zakupiłam trzy płyty w sklepie

fan. pl, relaizacja zamówienia trwała 3 miesiące, może zostały sprowadzone z zagranicy? No ale jeśli tak, to powinny posiadać jakiś hologram czy nie?

https://www.audiostereo.pl/topic/37210-hologramy-na-p%C5%82ytach-cd/

saczek_XTRM, 27 Paź 2007, 21:54

>No nie do końca. Płyty ze wschodniej części Europy mają hologramy.

Być może, ja płyty zamawiałem głównie z UK, Kanady i USA - i nie spotkałem się z hologramami.

Brak hologramu na płycie sprowadzonej z zagranicy nie powinien w żadnym wypadku martwić. Jeśli masz wątpliwości co do oryginalności płyty, sprawdź czy ma naniesiony kod ISRC (uprzedzając pytania, które mogą się w związku z tym nasunąć, odsyłam do wyszukiwarki, wiki oraz google :-)

Pozdrawiam

Tylko w Polsce (i jak się okazuje nie tylko), mogli wpaść na taki pomylony pomysł żeby szpecić pudełka płyt obrzydliwymi świecącymi naklejeczkami :]

I love the sound of crashing guitars

Rhobaak a może nie spotkałeś się z hologramami bo jesteś nieświadomy tego, że powinny być umieszczone na legalnej płycie? Ja płyty które zakupiłam kosztowały 60 zł każda, to stosunkowo mało jak na sprowadzoną z zagranicy. Mam jeszcze możliwość zwrotu tych płyt.

Micke 13, 27 Paź 2007, 22:40

>Tylko w Polsce (i jak się okazuje nie tylko), mogli wpaść na taki pomylony pomysł żeby szpecić

>pudełka płyt obrzydliwymi świecącymi naklejeczkami :]

Na pudełka to niech se naklejają. Gorzej, że często naklejają na same okładki. To już kurde zbrodnia jest.

onka, 27 Paź 2007, 22:59

>Rhobaak a może nie spotkałeś się z hologramami bo jesteś nieświadomy tego, że powinny być

>umieszczone na legalnej płycie?

Wiele razy kupowałem płyty na Stadionie X-lecia i żadna nie miała hologramu, więc się przyzwyczaiłem i do tej pory żyję w nieświadomości;) A tak poważnie: kto powiedział, że każda płyta powinna mieć hologram? W Polsce hologramy wprowadzono kilkanaście lat temu w celu walki z powszechnym piractwem, ale w krajach, gdzie problem ten był marginalny takie działania nie były potrzebne. Jeśli płyty kupuje się z pewnych źródeł, to z legalnością nie ma problemu. Gorzej w przypadku np. eBaya - tu ryzyko jest większe.

> Ja płyty które zakupiłam kosztowały 60 zł każda, to stosunkowo mało

>jak na sprowadzoną z zagranicy.

Płyty za granicą można często kupić dużo taniej niż Polsce, więc cena 60 PLN nie dziwi mnie zbytnio.

McGyver, 27 Paź 2007, 23:14

>Micke 13, 27 Paź 2007, 22:40

>

>>Tylko w Polsce (i jak się okazuje nie tylko), mogli wpaść na taki pomylony pomysł żeby szpecić

>>pudełka płyt obrzydliwymi świecącymi naklejeczkami :]

>

>Na pudełka to niech se naklejają. Gorzej, że często naklejają na same okładki. To już kurde zbrodnia

>jest.

Podpisuję się pod tym obiema rękami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.