Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo do 6000 zl.

Cooler69

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkim fanow czystego brzmienia,na poczatku chcialem Was pozdrowic, bo jestem tu nowy. Prosze rowniez o fachowa pomoc. Przejde do rzeczy bez zanudzania.Otoz, chce zlozyc sobie w miare konkretny sprzet do domu na lata.Chce zlozyc stereo i chcialbym sie zmiescic w max 6000 zl(reszte glosnikow bede dokupywal sukcesywnie,aby w koncu zlozyc zestaw 5.1). Moj pokoj ma okolo 25-28 m2. Napisze Wam o jakim zestawie mysle, oczekuje fachowych porad :) .

W moim przekonaniu, jesli juz podejmuje sie takiego wydatku, chce aby bylo glosno i oczywiscie czysto, bez dudnienia etc. Myslalem o zestawie H/K i JBL, mianowicie :

-H/K 247 (ampli)

-H/K 37 (dvd)

-JBL E100 seria Northridge

Pytalem w salonie o ten zestaw, poniewaz nie wiedzialem czy seria 247 bedzie optymalna do kolumn, czy poprostu nie jest za slaby. Powiedziano mi ze do mojego metrazu, 247 starczy na pewno i ze nie odkrece go nawet na maxa. Stad moje pytanie czy taki zestaw bedzie OK, czy moze macie cos lepszego za ta cene. Zaczalem skladanie od JBL'i poniewaz odsluch z nich byl jak dla mnie (amatora w tych sprawach) bardzo czysty i dynamiczny, przy czym wykazywaly sie duzym zapasem mocy co dla mnie tez jest istotne (lubie czasami konkretnie podkrecic volty;) Licze na Wasza pomoc i z gory dziekuje i pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/37200-zestaw-stereo-do-6000-zl/

Chcesz złożyć stereo czy kino domowe, bo z tego wpisu nie wiadomo.

Ze swej strony polecam raczej stereo, dźwięk lepszy niż z ampli KD, a film na dwóch głośnikach też można z przyjemnością. Poczytaj trochę forum-było już dużo wpisów w tym temacie,zastanów się i wtedy pytaj. Za te pieniążki można złożyć bardzo dobry zestaw stereo i raczej średniej jakości KD.

Pozdrawiam

Przegladalem forum, oczywiscie nie cale i nie znalazlem pokrewnego tematu z moim.Chce zlozyc stereo, dlatego prosze o rade czy taki zestaw bedzie ok, czy moze cos innego. Prosze o konkrety, dzieki i pozdrawiam.

Zastanów się nas sprzętem używanym, będzie sporo lepiej za te same pieniądze,a rady panów ze sklepu, że nawet nie odkręcisz na maxa potraktuj jako dobry (lub kiepski) żart. Czy któś w ogóle odkręca swój wzmacniacz do końca?

Sprzęt superhipermegamarketowy raczej nie spełni oczekiwań dobrego dźwięku a ładując się w nowy sporo stracisz przy odsprzedaży. Póki nie wiesz jeszzce czego oczekujesz, kup coś z drugiej ręki, coś popularnego i w miarę dobrego, żeby łatwo było sprzedać;)

Powodzenia

oczywiście, że nie żadne DVD, ani amp do KD - to syf przeważnie, choć zdarzają się (bardzo drogie) wyjątki. ale zawsze za tą samą cenę stereo jest LEPSZE do muzyki.

rady sklepikarzy możesz wsadzić między bajki. dopóki sam nie popróbujesz i nie posłuchasz nie będziesz mądrzejszy.

na sprzęt nowy wydasz kupę forsy i gówno z tego będzie. nowy kup tylko CD i dobrze się rozejrzyj. wzmak i zestawy tylko używane - to są dopiero możliwości. możesz też wydać mniej kasy w przypadku sprzętu używanego. jak dobrze wybierzesz, to dźwięk będzie już całkiem całkiem, a z biegiem czasu i tak się przekonasz, czego naprawdę oczekujesz i sprzęt pewnie zmienisz (albo chociaż skorygujesz system)...

uwag na ten sam temat jest ogrom - nie umiesz korzystać w wyszukiwarki albo Ci się nie chce.

jbl E100 to raczej bardzo niska półka i jakość. są też dużo za duże na Twój pokój.

musisz koniecznie zdecydować, czy chcesz żeby Ci w pokoju latały samoloty (wtedy E90 będą spoko), czy chcesz słuchać muzyki - wtedy forum, odsłuchy i allegro....na początek koniecznie jakieś używane monitory...

a to już musiałbyś podać więcej szczegółow, których pewnie na początku zabawy nie znasz :) głownie chodzi o to, czego oczekujesz i odpowiedź-dobrego dźwięku- to za mało. Na razie słuchaj jak najwięcej, na pewno ktoś z forum jest z Twojej okolicy i jak przesłuchasz kilka konfiguracji, będziesz wiedział co lubisz, a przy okazji poznasz fajnych ludzi

Oczekuje czystej i klarownej gory i niskiego przemawiajacego dolu bez dudnienia, nie wiem co mam napisac wiecej... Doradzcie cos konkretnie... Nie bawmy sie w jakies szczegoly doradzcie poprostu co sami byscie wybrali za ta cene i juz.

sprzęt używany:

kolumny za 2500-3000 które mi się podobaja

wzmacniacz 2500-3000 który mi się podoba

cd za 1000 które mi się podoba

mniej więcej tak to się przedstawia :)))

nie dostaniesz tu gotowej recepty

annawroc, 27 Paź 2007, 13:38

>sprzęt używany:

>kolumny za 2500-3000 które mi się podobaja

>wzmacniacz 2500-3000 który mi się podoba

>cd za 1000 które mi się podoba

>mniej więcej tak to się przedstawia :)))

>nie dostaniesz tu gotowej recepty

Z calym szacunkiem, ale czy przypadkiem nie zgrywasz sie ze mnie?? Prosilem o konkrety modele itp a nie napisanie cen, ktore sa oczywiste...

nie chodzi o zgrywanie się, chodzi o uswiadomienie, że sam musisz wybrać konkretną konfigurację, tropy oczywiście podam, ale nieco później, bo za chwilę mecz a później koncert.

a czy to, co napisałeś o basie i górze (swoje preferencje) usłyszałeś w zestawie, który wymieniłeś na początku?

Cooler69, 27 Paź 2007, 13:31

>Oczekuje czystej i klarownej gory i niskiego przemawiajacego dolu bez dudnienia, nie wiem co mam

>napisac wiecej... Doradzcie cos konkretnie... Nie bawmy sie w jakies szczegoly doradzcie poprostu co

>sami byscie wybrali za ta cene i juz.

Akurat Jble to całkowite przeciwieństwo tego czego oczekujesz.

Posłuchaj sobie gdzieś Xindaka z Paradigm Studio.

Witaj,

Proponuję dobrze poczytać sobie wątki na forum biorąc pod uwagę fakt, że największy wpływ na brzmienie mają kolumny, potem wzmacniacz wraz z CD. Szukaj więc wpisów np. "kolumny do 4000 zł", albo "CD do 1500 zł" itd.

Jeśli chcesz cieszyć się muzyką to:

1. wzmacniacz tylko i wyłącznie stereo - na początek zintegrowany będzie dobry

2. źródłem dźwięku może być tylko CD/gramofon

3. kolumny odpowiednio dobrane do gabarytów pomieszczenia i odpowiednio w nim ustawione

4. nie bój się używek a nawet przy Twoim budżecie bym je sugerował

5. nie bój się DIY - często wynalazki takie potrafią roznieść droższe firmówki

6. nie sugeruj się rozpoznawalnością danej firmy - na ogół firmy powszechnie znane robią raczej badziewie, choć są wyjątki

7. nie słuchaj sprzedawców w sklepie, omijaj szerokim łukiem "speców" z niejakiego Media Markt

8. czytaj forum i wyciągaj wnioski, ale nie kupuj niczego tylko i wyłącznie na podstawie przeczytanych tu uwag - staraj się przesłuchać największą ilość dostępnego sprzętu na "własne uszy"

9. kabelkami pobawisz się na końcu :)

to takich tylko kilka pierwszych uwag, które przyszły mi do głowy. Sam jestem laikiem ale pierwsze koty mam już za płotem i mogę Ci w ten sposób pomóc. Życzę cierpliwości, bo się przyda, spokoju i rozsądnego zakupu

pzdr.

Cooler69, 27 Paź 2007, 14:07

>Odsluchiwalem te JBL'e i podobal mi sie z nich dzwiek, a jesli chodzi o cd to chce dvd, zeby filmy

>moc ogladac.

Warto porownac jeszcze ten sprzet ktory Ci sie podoba z lekko drozszym sprzetem, albo cos naprawde z wyzszej polki. Porownania nie koniecznie w sklepie. Moze wybierz sie do jakiegos forumowicza, ktory ma juz gotowy system. Na poczatku bedzie metlik w glowie, ale im wiecej posluchasz tym lepiej - zacznie to w koncu sie ukladac w jakies preferencje brzmieniowe. Niestety wymaga to czasu, ale zaoszczedzi pieniadze ! ;-)

Po odsluchach bedzie latwiej wychwycic to co naprawde sie Tobie podoba, bedziesz mogl pozniej szukac kompromisow w nizszym budzecie majac juz jakies powazniejsze odniesienie.

Sprzet klasy budzetowej niestety ma pewne "nalecialosci" / standardy brzmieniowe, niekoniecznie "prawdziwe".

pozdr

hybryd

konradskala, 27 Paź 2007, 14:29

>Poza tym przeczytaj ten wątek, ktoś chciał kupić coś takiego jak Ty, tam masz wyjaśnione co zrobić

>

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z tego co przeczytalem z Twojego linka, w temacie wynika ze JBL E100 beda do mojego metrazu za wielkie( ok.26m2). Poza tym trzeba by bylo wycelowac na wzmaka min 3 tysiace zl. Nie wiem juz sam co zrobic sluchalem dzisiaj Magnatow QUANTUM 507 i tez mi sie bardzo podobaly. Sluchalem rowniez Jamo HCS 606 czy cos takiego, takze mi sie podobala jakosc dzwieku, chociaz Magnaty chyba lepsze.Odsluchiwalem rowniez JBL E80 i E90 te drugie jak dla mnie graly lepszym basem,bardziej glebokim.Nie wiem juz co zlozyc, ale wiem jedno ze JBL'e E100 odpuszczam. Prosze pomozcie mi zlozyc jakis zestaw, zeby ampli byl w KD a kolumny w stereo do 6000 zl, bo jak dla mnie wszystkie glosniki graja dobrze, poniewaz jestem laikiem.Dlatego zdecydowalem sie napisac topic i prosic Was o rade jako znawcow w tej dziedzienie. Dzieki i pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Cooler musisz sprecyzować do czego Ci sprzęt potrzebny...

Jeśli chcesz dwa w jednym, tj. KD i STEREO, a to wszystko do 6000 PLN i jeszcze żeby ładnie grało? Toś chłopie przepod (jak to w tym dowcipie).

Jeśli chcesz słuchać muzyki - to tylko w stereo (moim skromnym zdaniem). Jeśli więc stereo - mój wcześniejszy wpis wiele dał Ci wskazówek.

Nie pytajcie zalezy jakie Ci sie podobaja kolumny etc. Napisalem w poscie wyrzej ze odsluchiwalem jble e80,e90,e100,magnat quantum 507,jamo hcs606 i wielkich roznic miedzy nimi sie niedopatrzylem,co swiadczy ze dupal ze mnie jest okrutny.Napiszcie poprostu co Wy konkretnie byscie zlozyli w stereo do 6000 zl . zeby gralo czysto i przy okazji glosno.

pozdrawiam

witam.

powinno byc dobrze:

Ukryta Zawartość

pewnie coś tam z ceny moznaby utargować, albo jakie kable dorzucą?

pozdr.

Łukasz

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.