Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do JBL E30

piotrek23

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów!

Potrzebuje waszej pomocy.

Ze względy na to, że nie mam zbytniej możliwości odsłuchu używanych wzmacniaczy, chciałbym Was prosić o ew. zasugerowanie jakiegoś wzmacniacza do kolumn JBL E30; rozglądałem się już na allegro ale, prawdę mówiąc nie wiem co by dobrze się zgrało z tymi kolumnami.

Do wydania mam ok 400zł;

Muzyki słucham dość zróżnicowanej; ale z wyraźnym zwróceniem się w stronę rockowego brzmienia ;)

Zależy mi głównie na jakości dźwięku wypływającego z głośników, a nie na mocy, głośności itp.

Producent podaje że maksymalna moc wzmacniacza do tych kolumn to 125W. Stąd moje pytanie: jest to całkowita moc wzmacniacza czy moc na kanał??? Może pytanie dziwne ale ja dopiero zaczynam moją przygodę z audio, tak jak kiedyś każdy z was, więc liczę na wskazówki.

Niecierpliwie czekam na odpowiedzi.

Pozdrawiam :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/37188-wzmacniacz-do-jbl-e30/

Powinno udac Ci sie znalezc gdzies Yamahe 396 w tej cenie na allegro. Polecam ja w zakresie Twojego bdzetu, szczegolnie ladnie wzmacniacz ten brzmi sluchajac rocka bo jest dynamiczny i ma ladnie wyeksponowany bas z wyrazna stopa:)

hehe dzięki za odpowiedz; widzę że słuchamy czasem podobnej muzyki; i to jest fajne szkoda tylko, że nie udało mi się znaleźć takiej Yamahy do sprzedania ;(

może coś jeszcze się znajdzie co zagra ładnie z kolumnami ze stajni JBL ??

co sądzicie o tym

Ukryta Zawartość

jak widać Harman Kardon HK 620;

czy 40 W na kanał to nie za mało jak na te kolumny??

btw sprzęt będzie grał 10 miesięcy w roku w pokoju 3x5 w akademiku ;) w wakacje pewnie w domu ok 20 qm

pozdrawiam wszystkich

Ukryta Zawartość

albo ten Rotel RA-500

Ukryta Zawartość

podzielcie się swoją wiedzą proszę was ; )

wiem, że najlepiej jest samemu posłuchać, ale ciężko jest to zrobić przynajmniej mi...

Ukryta Zawartość

Jesli chodzi o moje zdanie na temat nad-a, to fatycznie jest dobra marka nawet bardzo dobra, mialem okazje posluchac wielu klockow tej firmy, jednak jesli chodzi o podany budzet to klocki w tej cenie tej firmy graja bardzo cieplo troszke poskeljane pasma muzyki maja i do rocka wybralbym z tych dwoch Yamahe choc jesli nie znajdziesz Yamahy na pewno mozesz smialo wziac pod uwage firme Nad.

Witam.

Ja mam jbl lx20, słucham na musical fidelity A1 i jest rewelka.

Ale to już troche wiekszy wydatek; A1 kupilem 2 lata temu za 600zł; kilka miechów temu poszedł za 800zł

>piotrek23

Czy mógłbys powykręcać z tych E30 głośniki i zwrotnicę???

Chciałbym zobaczyć jakie jest podobieństwo z moimi.....

Bas od razu widać że inny. Kopułka nadal tytanowa?

>Mattysek

Mi sie wydaje ze yamaha nie gra zbyt naturalnie , u niej dominuje bas.

Mialem kiedys Yamahe 550Rs i tą bym polecił.Ponoc nowe yamahy

to juz nie to samo co starsze serie.Obecny nad 306 i tak jest lepszy od

tej 550Rs przynajmniej wedlug mojego mniemania.

yy raczej nie będę nic wykręcał bo pewnie zaraz coś popsuje :) nawet nie wiem które to jest zwrotnica :) a to zdjęcie to jest ze strony producenta;

Kolumny najprawdopodobniej będą w poniedziałek dopiero. Jak uda mi się to porobię foty i je tutaj wstawię :)

wielkie dzięki za odpowiedzi :)

a jeśli chodzi o dobranie mocy wzmacniacza to jaka ona powinna być? Ile tak mniej więcej Watów na kanał( do tych kolumn)

moc kolumn: 70 ciągła / 280 szczytowa

producent niby podaje że niby max 125W ale ja nie wiem czy to na kanał?!? czy jakaś zsumowana??

Zaraz wybuchnę ze śmiechu :))))))))))))))))))))))))))

Cokolwiek kupisz bedzie dobre bo sądząc po wpisach to nic wczesniej nie miales więc też nie bedziesz mial żadnego punktu odniesienia.

Ja podłączyłem kiedyś do tych JBl-i starą unitrę którą znalazlem w garażu, tj. WS 503 i wg mnie grało to genialnie. Może uda Ci się ją kupić za jakieś 100zł, ważne żeby była w dobrym stanie. Jej wadą jest brak pilota. Bas jaki dawała był porażający.

no to Ci dolozyli tymi kablami ;) ale nie szukaj wzmacniacza w komisie tam ceny sa dwukrotnie wyzsze niz mozesz znalezc na jakiejs gieldzie hifi w internecie lub allegro. Bede sie rozgladal od czasu do czasu jesli znajde cos ciekawego w necie to wkleje Ci tu link. MIlego wieczoru

>no to Ci dolozyli tymi kablami ;) ale nie szukaj wzmacniacza w komisie tam ceny sa dwukrotnie

>wyzsze niz mozesz znalezc na jakiejs gieldzie hifi w internecie lub allegro. Bede sie rozgladal od

>czasu do czasu jesli znajde cos ciekawego w necie to wkleje Ci tu link. MIlego wieczoru

Szukaj wzmaków też w komisach tylko nie kupuj od razu tylko spisz model, zrób foto jak masz czym i porównaj cene z allegro itd...Sprzęt w komisach nie schodzi raczej ekspresowo jesli to nie okazja. Ludzie w komisach cały czas patrzą na ceny allegro no a sprzedać chcą.....

No i targować sie trzeba

Jesli gość w komisie jest spoko, to twój znajomy i zna ciebie choć troche to może sie nawet ugadasz zeby "wypożyczyć na odsłuch" -czyli jak sie nie spodoba to oddajesz w umówionym terminie i gosc ci zwraca kase.

Jak bralem kiedys marantza pm68 w komisie, ktorym sprzedawca znał mnie to pozwolil mi go nawet rozkręcić!!!!!! grunt sie dogadac......

Mam jeszcze jedną wątpliwość:

jeśli wzmacniacz jest przeznaczony do pracy pod napięciem 220V; to jak on bedzie działał jeśli teraz go podłącze do gniazdka ?? przecież teraz powinno tam być 230 V?!?

• 1 miesiąc później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.