Skocz do zawartości
IGNORED

zatykanie BassReflexu??

Blady99

Rekomendowane odpowiedzi

Czyzatkanie BR wplywa na pogorszenie dzwieku , oprocz zmniejszenie basu? W starych B&W 603 producent dalwa 2 zatyczki do BR ktory zjadowaly sie z tylu i przodu kolumny.Ja chcialbym to samo zrobic u siebie w B&W 803 zeby zmniejszyc bass umnie. Czy zatkanie komory obudowy nie wplynie jakos na iina glosniki.W koncy powietrze z basu tlumi sie w obudowie i nie wylatuje na zewnatrz.

https://www.audiostereo.pl/topic/37144-zatykanie-bassreflexu/

Czy zatkanie komory obudowy nie wplynie jakos

>na iina glosniki.W koncy powietrze z basu tlumi sie w obudowie i nie wylatuje na zewnatrz.

Coś w tym faktycznie jest, nie na darmo chyba Franco Serblin robił (robi?) otwory basrefleksowe do głośników średniotonowych.

No ale ty masz otwory w komorze glosników niskotonowych, a średniotonowy najprawdopodobniej ma osobną komorę, więc zatkanie nijak nie może wpłynąć na inne glośniki.

Ale to przecież wybitnie tani eksperyment - spróbuj, posłuchaj.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

u mnie zatkanie bassreflexu nieco psuło dźwięk - traciło się trochę dynamiki niskich tonów oraz całą wielobarwność (nie chodzi o szybkość)... z dwojga złego wolałem wiekszy bas

Jeżeli konstrukcja kolumny jest pomyślana jako B-R , to zmiana tej samej skrzynki na OZ po przez zatykanie otworu może istotnie wpłynąć na prace głośników niskotonowych.

Za zmianą z B-R na OZ powinno pójść tez zmniejszenie litrażu skrzynki.

Nie ma głośników uniwersalnych idealnie pracujących w tym samym litrazu tak w OZ jak i B-R.

Witam

Próbowałem zatykania bas refleksu w pięciu kolumnach głośnikowych: Eltaxy, Monitor Audio, Totemy, Audio Physic, Bowersy. Za każdym razem, prócz zmniejszenie basu, dawało to opłakany efekt. Kompletnie zmieniała się równowaga tonalna, było za jasno, odchudził się nie tylko bas ale równie średnica. Wylazły na pierwszy plan wysokie. oczywiście w różnych kolumnach w różnym stponiu, ale za każdym razem wywalełem zatyczki...

Ale gdztiesz czytałem, że można zrobić "zatycznki" sklejając w pęk ze sobą zwykłe słomki do drinków i odpowiednio to przycinając. Uzyskuje się lekkie wypełnienie tunelu bas refleks ale nie blokuje się całkowicie. Nigdy tego nie próbowałem, ale może to zdaje egzamin?

Pozdraiwam Stempur

marko3T, 24 Paź 2007, 15:28

>Jeżeli konstrukcja kolumny jest pomyślana jako B-R , to zmiana tej samej skrzynki na OZ po przez

>zatykanie otworu może istotnie wpłynąć na prace głośników niskotonowych.

>Za zmianą z B-R na OZ powinno pójść tez zmniejszenie litrażu skrzynki.

> Nie ma głośników uniwersalnych idealnie pracujących w tym samym litrazu tak w OZ jak i B-R.

Mi się wydaje że raczej OZ ma mieć wiekszą objętość a rzy BR można pojemność obudowy zmniejszyć:)

To co piszesz , to zmiana strojenia portu. Łatwiej i szybciej włożyć w rurke cieńki filc zwinięty w ten sposób ,że opiera sie o ścianki i w ten sposób uzyskujesz mniejsza średnice wylotu. Mówiąc w uproszczeniu niższe strojenie.

Widzę ,że Arek tez nie wie o czym napisałem ehhh.

Jeżeli kolumna wyszła z fabryki jako BASS-REFLEX , to znaczy że parametry głośników wymagały jakiegoś tam litrazu i strojenia portu. Jezeli zostawisz ten sam litraz , a przerobisz skrzynke na OZ , to obudowa jest np. za duża o pare litrów dla prawidłowej pracy woofera.

OZ ma za zwyczaj mniejszą obudowe, jasno napisałem?

Hmm... to ciekawe. Czytałem gdzieś, że jednym z celów i korzyścią zarazem ze stosowania BR jest właśnie możliwość zmniejszenia obudowy. Za mało mam wiedzy by polemizować ale (...) mnie trafia, kiedy czytam tak jednoznacznie sprzeczne opinie. Czy każdy z nas musi sam przejść całą drogę konstruktora by uzyskać pewność co jest słuszne a co jest mitem?! Tak na chłopski rozum ta pierwsza teoria wydaje się ok. Zamiast dużej objętości, czyli wielu litrów "poduszki powietrznej", mniejsza objętość w połączniu z jednoczesnym uwalnianiem i hamowanie wypychanego powietrza przez BR. Całkiem błądzę?

=>Less, 24 Paź 2007, 15:07

>Coś w tym faktycznie jest, nie na darmo chyba Franco Serblin robił (robi?) otwory basrefleksowe do

>głośników średniotonowych.

>No ale ty masz otwory w komorze glosników niskotonowych, a średniotonowy najprawdopodobniej ma

>osobną komorę, więc zatkanie nijak nie może wpłynąć na inne glośniki.

W moich Vintage Sansui Sp5500x jest podobnie dwa średniotonowce pracujące jak układ D'Apolito są w jednej komorze z niskotonowcem i otwory BR też są w układzie D'Apolito Tutaj otwory BR raczej zabezpieczają średniotonowce przed wydmuchaniem, gdyż zatykanie otworów nie ma specjalnego wpływu na niskie tony leniwie zaczyna to dmuchać dopiero przy 70 watach na kanał sam głośnik 15'' niskie basy generuje bez wysiłku tak że ten najniższy bas nie jest "robiony" przez otwory BR tylko przez membranę. W środku jest porządna gruba wytłumiajaca "kołderka".Moim zdaniem takie połączenie razem nisko i średniotonowców ma tą zaletę że jest mniej interferencji, po prostu niskie częstotliwości są modulowane średnimi i nie ma tutaj tak wyrażnego zjawiska nakładania się fal a w związku z tym niekorzystnych interferencji co lubi występować po rozdzieleniu tych głośników do osobnych komór.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Apropo Franco Serblina i jego kolumn Sonus Faber Amati z br dla średniotonowca to jak dobrze poszukasz na forum to wypowiadał sie kiedys o tym użytkownik misiomor który wyraźnie wykazał(przynajmniej tak mi sie wydaje) niewłaściwość takiego sposobu w tamtym wypadku.Po prostu powodowało to nienaturalny,podbity dźwięk-moze i audiofilski ale na pewno nie naturalny i referencyjny

Jak zauważył jeden z kolegów (marko3T) - "Jeżeli kolumna wyszła z fabryki jako BASS-REFLEX , to znaczy że parametry głośników wymagały jakiegoś tam litrazu i strojenia portu. Jezeli zostawisz ten sam litraz , a przerobisz skrzynke na OZ , to obudowa jest np. za duża o pare litrów dla prawidłowej pracy woofera. Prawda konstruktorska jest mniej więcej taka: głośnik przeznaczony do BR ma inną (najczęściej mniejszą) dobroć Qts (od 0,2 do maks. 0,5), dla głośnika w OZ wypadkowe Qtc w obudowie powinno zawierać się w granicach od 0,6 w górę (sensowne optimum to Qtc 0,7). Z tego m.innymi widać, że głośnik do OZ powinien być inny niż do BR, a zatykanie otworu BR spowoduje niekontrolowane (jeśli nie zbadane przez producenta i nie opisane w instrukcji)przestrojenie układu głośnik-obudowa, najczęściej eksperyment zakończy się wynikiem niesatysfakcjonującym słuchacza. Pozdrawiam Włodas

Dla kolegi Kmicica. Może Kisiel będzie bardziej wiarygodny ode mnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pzdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kmicicowi chyba chodzi o to że skrzynki strojone do iluś tam hertzów w obudowie zamkniętej maja większą objętość niż te z b-r przy tym samym strojeniu. Przy zmianie istniejącej kolumny z b-r na obudowę zamkniętą "niechcący" zmienia się również strojenie. Mam rację Marko?

Eksperymentowałem podobnie u siebie z Dynaudio A.52 SE, jak jeszcze napędzałem je bez przedwzmacniacza, efekty dokładnie takie jak opisane przez kolegów wyżej. Zatkanie bas reflexu: odchudzenie nie tylko basu (który ponadto stracił cały wykop), ale też średnicy (brak mięcha), wypchnięta wyższa średnica i wysokie. Próbowałem przestrajać bas reflex wkładając w niego zwinięty kawałek kartonu, zasłaniając luźno wiszącym z tył ręcznikiem... to wszystko pół środki :] Ostatecznie wyjechałem kolumnami niemal na środek pokoju (mam mały pokój), odsunąłem je ponad 50cm od tylnej ściany i to się okazało najlepszym rozwiązaniem... do czasu kupienia przedwzmacniacza, który delikatnie mówiąc wziął basior za pysk ;P

I love the sound of crashing guitars

qooobix

Zmiana litrażu obudowy, to oczywiście zmiana strojenia. Idąc tym tropem można dojść do wniosku ,że skoro w OZ charakterystyka niskich częstotliwości zaczyna wcześniej(ale łagodniej) "spadać" niż w BR to zwiększając litraż nadrobimy parę Hz. Takie działanie jest jednak bez sensu.

Trzeba pamiętać o czymś takim jak odpowiedź impulsowa , głośnik w za dużej obudowie OZ będzie miał kiepskie charakterystyki impulsowe i będzie przeciążany-bardzo źle.

Innymi słowy nie stosuje się takiej praktyki ,że walczymy o 30hz stosując nad wymiarową obudowę OZ w której głośnik będzie dzwonił. Właśnie to miałem na myśli we wcześniejszych wpisach, jeżeli dany woofer dobrze pracuje w BR np. 25l to zaaplikowany do OZ będzie potrzebował np.15l żeby było po bożemu , a to że nie sięgnie tak nisko jak BR , no cóż nie można mieć wszystkiego na raz.

Nie mam dzisiaj głowy do tłumaczeń , ale mam nadzieje ,ze rozumiecie o co mi chodzi.

Nie lubie podlogowcow wiec moje doswiadczenia z zatykaniem BR sa znikome acz jednoznacznie mowiace ze nie sluzy to dzwiekowi przynajmniej tak bylo w przypadku Dynaudio Audience 8 ktore to oprocz basu stracily swobode ,,oddech,, i srednica juz nie byla taka jak przed zatkaniem -nie polecam takich zabiegow.

Jeszcze jedno tu niechetnie ale musze sie zgodzic ze stempurem :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.