Skocz do zawartości
IGNORED

Denon PMA 1500AE czy CA Azur 740

turtleman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od dłuższego czasu zastanawiam się nad zakupem sprzętu stereo. Chciałem zakupić CA Azur 740A + CA 640C v.2 oraz kolumny Heco Celan 500. Opisuję to dokładniej w wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na kolumny jestem już zdecydowany - będą to Heco Celan 500.

Po długiej lekturze zamieszczonych postów i opinii które udało mi się znaleźc w sieci bardziej jednak skłaniam się ku zestawowi opartemu na Denon 1500AE. W tym przypadku sprawa wygląda podobnie jak w przypadku CA - mianowicie wzmacniacz byłby z wyzszej połki tj. 1500AE a CD model nizszy - Denon 700AE. Czy to jest dobra decyzja?

Chodzi mi po głowie tez sprzęt C.E.C. AMP 3300 R + C.E.C. CD 3300 R ale jest strasznie drogi. Szkoda że nie moge zastosować podobnego zabiegu z niższym modelem CD jak w przypadku Denona i CA - oba klocki to sa najnizsze modele.I kosztuja więcej niż PMA 1500AE + DCD 1500AE. Z góry dziękuję za porady, opinie.

pozdrawiam serdecznie,

turtleman

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/37132-denon-pma-1500ae-czy-ca-azur-740/

Sam mam Denona DCD-700 i chciałem kupić do niego wzmacniacz Denona PMA 1500. Po lekturze jednak nie tylko tego forum z przerażeniem czytam jak te wzmaki się sypią- a przecież chyba są made in japan. W każdym bądż razie wyleczyłem się z wzmacniacza marki Denon.

Ja się wyleczyłem odsłuchami. Kika razy podchodziłem by usłyszeć czym się tak zachwycają forumowicze. Niestety widać głuchy jestem bo nie usłyszałem. Wzmacniacz dla mnie maksymalnie przeciętny.

nie słyszałem o padajacych PMA 1500 tez urzywam DCD 700 ale coraz powazniej mysle o następcy który niewątpliwie bedzie to coś wyższego np marantz 7002 (?) jakis dcd 1000 (?)...

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

turtleman- tu masz CECa w chyba dobrej cenie.Sprzedawca sprawdzony.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cena faktycznie rewelacja ale lokalizacja.....china

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Jak dla mnie zestaw Denon 1500 to tragedia. Słuchałem w kilku miejscach i za każdym razem mnie powalił beznadziejnością. Ale oczywiście to moje subiektywne zdanie - nie twierdzę że to zły sprzęt. Po to istnieje sprzęt hi-fi (w odróżnieniu od studyjnego) aby każdy mógł sobie dobrać pod własne ucho. Sam kupiłem urządzenie dość nisko notowane ale dla mnie zmiażdżyło konkurencję.

Pozdrawiam i powodzenia,

Asiki

Ludzie, ale wy pieprzycie.

Każdego sprzętu trzeba słuchać w odpowiedniej konfiguracji, wtedy można dopiero się wypowiadać.

Patrząc na Wasze posty, od razu wiedzę, że jesteście zieloni jak trawa na Wembley, a próbujecie tworzyć bardzo dojrzałe opinie.

Jeśli ktoś twierdzi, że CA można porównać z Denonem z serii AE (1500, 2000, a nawet cedek 700-ka rozjeżdża większość Kambodźy ), to nie mam więcej pytań.

Wchodzicie na stronę CA, a tam jak byk stoi: "CA Azur C640 to najlepszy budżetowy odtwarzacz na świecie" - kto tak twierdzi??? Producent tego badziewia??? Wierzycie w ten debilny marketing, a potem powtarzacie brednie.

Słuchajcie....zamiast produkować się na forum.

A ja Wam powiem, że po zakupie 203-ek będę musiał od razu lecieć i zadłużać się by wziąć do nich jakiś lepszy wzmak. Po podłączeniu jednak okzało się, że wzmak tanszy 5 razy napędza je na tyle poprawnie, że "do wiosny" wytrzymam i wtedy kupię coć innego.

Reasumując: wydajność tego pieca mnie pozytywnie zaskoczyła.

Pozdrawiam

No cóż, nie słuchałem wzmaka Kambodży, ale słuchałem zestawu Denona 1500 (wzm+CD) na Phonar (jakieś wolnostojące, trójdrożne około 5 tyś zł). Nie zrobił na mnie wrażenia w tym zestawieniu. Ale już np. budżetowy zestaw 700 + budżetowe Dali concept 2 nawet mi się podobało, mimo chropowatości dźwięku - dobre do słuchania ostrego mięsa! ;-) Skupione, napięte, z szarpnięciem!

Jeżeli chodzi o CD 640 v2 (który wybrałem), to głównym argumentem był timing, który w przypadku tego playera jest moim zdaniem świetny! Odsłuchiwany chwilę później tańszy HK 970 oraz dużo droższy Arcam 70 były przy nim wooooolne, a Coma czy Kult brzmiał jak by się przed nagraniami upili i grali nie w takt. Arcam był ładniejszy barwowo i bardziej pastelowy, ale dla mnie nie warty różnicy w cenie. Harman był ciemny i kompletnie rozjechany jeżeli chodzi o tempo i rytm - posłuchaj czegość ostrzejszego, będziesz wiedział o co chodzi.

Ten własnie timing (a raczej jego brak) nie spodobał mi się w zestawie Denona 1500, Kambodża była znacznie lepsza w tym elemencie.

Tak w ogóle, to o ile ludzie mają bardzo kiepskie zdanie o "What Hi Fi", to ja w zasadzie się na ich gwiazdkach nie naciąłem. Wszystko czego słuchałem z ich polecenia raczej, mniej lub bardziej, ale podobało mi się. A już np. miesięcznik Audio czy Hi Fi i Muzyka - tam zdarzyło mi się mieć zupełnie inne odczucia od tych w recenzjach.

What Hi Fi długo promował tego 640 V2, ale miesiąc temu pojawienie sie Marantz`a 5002 sprawiło, że większość dotychczasowych 5* w budżetówkach (w tym Kambodża) straciło jedną gwiazdkę. Dodatkowym plusem Marantza jest gniazdo słuchawkowe.

Denona 500 zjechali kompletnie, 3* za cenę. Seria denona 1500 wg mojego odsłuchu ma słaby timing. Za dużo w denonie jest "na froncie" - są ładne, muszę przyznać. CA to moim zdaniem lepszy wybór.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Rolandsinger

o mnie | ignoruj | PW

stat: 444 / 1259 / 10

24 Paź 2007, 12:22

Ludzie, ale wy pieprzycie.

Każdego sprzętu trzeba słuchać w odpowiedniej konfiguracji, wtedy można dopiero się wypowiadać.

Patrząc na Wasze posty, od razu wiedzę, że jesteście zieloni jak trawa na Wembley, a próbujecie tworzyć bardzo dojrzałe opinie.

Jeśli ktoś twierdzi, że CA można porównać z Denonem z serii AE (1500, 2000, a nawet cedek 700-ka rozjeżdża większość Kambodźy ), to nie mam więcej pytań.

Wchodzicie na stronę CA, a tam jak byk stoi: "CA Azur C640 to najlepszy budżetowy odtwarzacz na świecie" - kto tak twierdzi??? Producent tego badziewia??? Wierzycie w ten debilny marketing, a potem powtarzacie brednie.

Słuchajcie....zamiast produkować się na forum.

Roland ale to Ty jestes najlepszym przykladem bezgranicznej wiary w marketing i opinie producentow (gazetki itp). Poczytaj swoje posty.

• 2 tygodnie później...

u mnie denon pogrywa z dynaudio 52 se i jak na razie jestem prawie zadowolony z odsłuchów jedyny ból to scena mogło by to troszkę śmielej wybrzmiewać . Może ma ktoś pomysł na kabelki które mogły by pomóc ?

Witam

jestem posiadaczem wzmacniacza denona 1500ae od prawie 2 lat. Gdybym dziś stał przed wyborem wzmacniacza do 3,5 tys mój wybór byłby ten sam. Dynamiczny, naturalny, przejrzysty dźwięk. Bardzo dobry bas, aczkolwiek myślę że mógłby być bardziej zwarty w wyższym podzakresie, wolałbym tu więcej twardości, krótszych wybrzmień. Prawdę mówiąc dziwią mnie czasem skrajnie krytyczne wobec tego wzmacniacza, słucham, patrzę i nie wiem z czego mogą wynikać. Przypadkowe konfiguracje, złe warunki odsłuchu? Nie wiem. Nie napiszę że za te pieniądze to najlepszy wzmak itp. bo tego nie wiem, gdyż nie miałem okazji go porównywać u mnie w domu z innym sprzętem. Mogę napisać natomiast, że wg mnie to sprzęt warty zainteresowania. Nie sprawia też żadnych problemów w eksploatacji, wszystko wydaje się być bardzo dopracowane i solidne.

pzdr

hawkwind, 5 Lis 2007, 23:01

> u mnie denon pogrywa z dynaudio 52 se i jak na razie jestem prawie zadowolony z odsłuchów jedyny

>ból to scena mogło by to troszkę śmielej wybrzmiewać .

Co masz Wasc na mysli? 52 SE graja dosc "grubym" i wybrzmiewajacym dzwiekiem...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.